Új hozzászólás Aktív témák

  • pibácsi

    senior tag

    válasz GerMe2 #1294 üzenetére

    Szia GerMe2!
    Ezek a kis kézi kamerák váltottsoros (interlace) videót készítenek és nem progressive anyagot. A videót úgy kell áttölteni a gépedre, ahogy felvette, gondolom mpg Uppr Field First, vagy mpg Lower Field First változatban, deinterlace nélkül és úgy beemelni egy erre alkalmas szerkesztőbe, majd ezt megvágva megint csak DVD-t kell belőle szerkeszteni. A deinterlace megoldással (arra gondolok, hogy Xvid vagy Divx-et készíteni) nem érdemes kisérletezni, mivel még nem tudták tökéletesre kitalálni a váltottsorosság megszüntetését. A nagy "lapos" TV-kben is erre külön processzoros, algoritmusos deinterlace átalakítók dolgoznak. A "fűrészfogakat" a szálkásodást megszünteti bármelyik deinterlace filter szinte, de pl. a kamera-oldalmozgásoknál a finom beremegést azt nem. Viszont, ha ugyanúgy váltottsoros DVD-t készítessz belőle, akkor szépen úszik a kép a TV-ben is.
    Ehhez viszont olyan szerkesztő program kell, ami ezt tudja. Nem mindegyik alkalmas erre, mert van olyan, ami DVD-t gyárt, de a belső VTS anyagot progressivre (frame basid) teszi át és ekkor már enyhén remeg a kép az oldalmozgásoknál. DVD lesz, de nem az igazi. Én nagyon sok (kb. 65db.) videó szerkesztőt próbáltam ki, közöttük a nagyokat is (Adobe, Sony, Pinnacle, Corell, Ulead stb.) és ezek közül az Uleadok egyik másik változata jött be, érdekesen ott sem mindegyik. A verzió módosításoknál némelyik elveszti az előző jó tulajdonságát. Ezekben a szerkesztőkben megvalósítható a joiner is, mivel egymás után kerülnek bemásolásra a rész-videók, így összefűzi őket.
    Az egyébként nem kiskézi kamerával felvett DVD-n lévő normál filmek feldolgozására, (vagy progressive komoly kamerával készült videók) szerkesztésére ez nem vonatkozik, mivel azok alapvetően progressive kamerával készültek.
    Hátha tudtam segíteni.
    Üdv. Pibácsi.

Új hozzászólás Aktív témák