Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    Jézus megsiratja Jeruzsálemet, egy helyen azt mondja egy nem izraelinek, hogy nem jött máshoz, csak Izrael népéhez....
    Tehát nem olyan egyértelmű, hogy csak az embereknek fontos a nép/nemzet.
    Ha valaki azt mondja, hogy mindenkit szeret, senkit sem szeret... ha valaki azt gondolja, hogy mindenkit felelősséggel tud hordozni, akkor senkit sem tud hordozni...
    Az ember nem tud mindenkiben gondolkodni, szüksége van részhalmazokra, amikért felelős lehet, akit szerethet, akiért/amiért tenni tud.
    Nos már a kezdetektől jelen van a család, mint egység, majd bővülve nagycsaláddá, majd nemzetséggé... Én keresztényként nagyon konkrét tennivalókat látva magam előtt felelős vagyok a családomért, kevesebb bár de még megkülönböztetett felelősséggel bírok a településemért, és még kevésbé határozott, de még mindig jól körülhatárolt felelősséggel bírok népem/országom felé.
    Ezek emberléptékű fogalmak és feladatok/kötelességek, melyeket Isten határozott meg...

    Természetesen van felelősségem az egész világot tekintve is, de ez már jóval általánosabb, jóval kevésbé meghatározható.... ha csak ez az utolsó szint lenne, elveszne az ember... elveszne a felelőssége.... mint ha egy nagy sokaságban pld ha valaki rosszul lesz, a kutya sem törődik vele sok esetben, mert az egyén felelőssége a nagy tömegben eloszlik, és mindenki azt gondolja, hogy majd a nagy sokaságból akad más, aki segít.... ellenben, ha magányos ember szembesül egy másik ember rosszullétével, akkor szinte biztos, hogy segít... mert egyedül van, a felelősség teljesen az övé.

    www.refujvaros.hu

Új hozzászólás Aktív témák