Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
didyman
őstag
válasz inf3rno #21353 üzenetére
Nincs benne semmilyen, jelentős terhelés, ha meg az ATX csatit egyedül foglalja, nem is könnyen akasztasz rá. A legtöbb tápegységnek pedig kell minimum terhelés, egy vagy több ágon is, hogy stabil legyen a működése és a feszültségei.
"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"
-
PROTRON
addikt
válasz didyman #21350 üzenetére
Köszi a pontos megfogalmazást, csak sokszor elfelejtem hogy nem csak laikusok olvassák ezt a forumot.
Mit javasolsz akkor, ha az EVGA P1000 platinum tápegységemben a beépített venti semi fah üzemmódban, alacsony terhelésnél amikor elkéne induljon a belső hőmérő szerint, nem tud beröffenni, hanem csak kattog másodperceként jópár tucatszor, mint egy géppuska?
Persze ha ilyenkor újraindítom a gépet, akkor egyből felpörög, hisz melege van és természetesen alacsony fordulatszámon pörög, kb 1 percig. Lehűl, aztán 10 percel később jön megint.
Mintha a stabilizátor és a venti választott típusa nem lenne jól összehangolva, tehát nem kap elég feszt az induláskor a venti, de mivel éppen csak elérte a beröffentési hőmérsékletet, nem is emel rajta az analóg rendszer.Mellesleg gyárilag egy olyan hangos venti van benne, hogy ha átteszem állandó sebességre, akkor meg elviselhetetlenül hangos...
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
korren
aktív tag
Sziasztok!
Szeretném így távgyógyításal megállapítani melyik komponensemmel van gond.
A következő történt, sok hónap stabil működés után tegnapelőtt este játék közben (WoT, semmi extra terhelés) egyszer csak kikapcsolt a gép.
Alaplapi ledek mennek továbbra is, de bekapcs gombra semmi reakció, amíg a tápegység betáp gombjával el nem veszem a feszt és kondik kiürülését is meg kell várnom, addig hiába kapja vissza a feszt, úgysem indul el. (alaplapi, "szivárvány LED", ki nem alszik)Alaplapi elemet kicseréltem, darabig nem volt gond, gondoltam hurrá, bosszantó, de olcsón megúsztam.
Aztán egyszer csak megint elkezdte, de teljesen random módon, SATA eszközöket lehúzva is.
y-cruncher (CPU stress test) lefut, Furumark lefut, semmi. Hőfokok rendben. AIDA stress test alatt fél percig bírta, kikapcsolt.
Ma reggel már BIOS-ban matatva is ezt csinálja, 1 percet bír.Táp venti megy, fene nagy hőfok ott sem lehet.
Nem értem...
Szerintetek tápegység vagy alaplap?
Jelenleg egyiket sem tudom cserélni hibakereséséhez sajnos.
Táp: Bitfenix Whisper M 750W
CPU: 2700X VGA: MD 5700XTKöszönöm!
[ Szerkesztve ]
-I like the misery. -I like this world!
-
didyman
őstag
válasz inf3rno #21358 üzenetére
Nem ilyen egyszerű a dolog. A minimum terhelés alatt ugyanúgy megy a PWM, működik a szabályzás is, csak nem tud minden terhelési viszonyt és arányt "kimozogni" és valahova beállnak ilyenkor is a feszültségek, csak nem stabilak, kevés terhelésváltozásra is szélsőségesen elmásznak. Amikor csak a multiméterrel méred, gyakorlatilag zéró terheléssel látod a tápot, amikor rá van dugva a teszter, akkor a benne lévő logika és kijelző egy rendszerint aszimmetrikus, vagyis egy ágat fogyasztó terhelést jelent, ami sokkal kedvezőtlenebb a minimum terhelés alatt-körül, mint az, ha csak a műszer már nA-es bemenőárama terhel. Valószínűleg jól mért mindenki, a táp számára volt nem ideális a terhelés.
-
didyman
őstag
válasz PROTRON #21355 üzenetére
Ez a gyári ventilátora, amivel eleinte jól működött? Első ötletnek a ventilátor csapágya merül fel bennem, az rendben van? A pattogó hang a PWM szabályzás hangja lesz. Ott kell kapjon elég feszültséget. Vagy a ventilátor 3 vezetékes csak?
-
PROTRON
addikt
válasz didyman #21360 üzenetére
A gyári ventije, már kezdetektől így működött, nekem is a csapágyazás volt az első gondolatom, mert 2012-es tervezés én meg 2019-ben vettem egy black fridaykor, féláron, azóta egyáltalán nem érhető el. Tehát benne van a pakliban hogy túl sokat állt a polcon.
Emiatt nem vittem vissza gariban, mert tartottam tőle hogy a félár miatt inkább visszaadják az összeget, amiért nem kaptam volna 1kW másik minőségi gyártmányt.Amennyire tudom 2 vezetékes kialakítás van benne, egy erősebb típus. Az én gondolatom hogy induláskor túl nagy áramot vesz fel azon a 3,6 V-on, tehát fesz esés miatt nem tud elindulni. Azt lenne jó kipróbálni hogy 4V-ra fel tudom-e valahogy állítani és akkor megoldódik-e.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
Meg ha már lúd, legyen kövér, beírom egy másik kérdésem, így hogy elkaptalak mint segítőkész embert.
Eddig a háziserver egy Inter-tech 200W nas pico-psu + led traforól üzemelt.
A server: Asus H310m, i3-8100, 2x4GB ram, igpu, M.2 rendszer NVME, meg pár SSD-HDD. 30-80W közötti terhelés.
Szereztem egy 250W HDplex "HIfi" DC-DC panel tápot (rendesen miniItx gépekhez fejlesztették), meg 230W 19,5V Hp laptop ACDC kombót egyéb projekt miatt, de leakartam ellenőrizni így beszereltem a fenti szerverbe.
Feltűnt hogy a BIOS szerint (és HWinfo szerint) is a 3.3V ágon 3.648V értéket mér, ami kívül esik a hivatalos tűrésmezőn.
Szétszedtem, visszaraktam az Inter-tech teljes összeállítást (mert az 12V tehát nem köthetem a 19.5 V ACDC téglára, kell a saját LED trafója), arról járatva 3,408V-ot kapok, ami határok között van. Tehát elvileg a Hdplex oldaláról van valami nézet eltérés.Mit tehet így tönkre ha egyáltalán tönkre tesz valamit a HDplex a 3.3V ág "magasabb fesz" értéke? Mert úgy tudom hogy a PCIe slotokba dugott 2,5Gbit lankártya, valamint M.2 SSDk is használják a 3.3V-ot.
Hogyan tudnám ellenőrizni hogy lesz-e ebből bajom-esetleg javítani?
Megpróbáltam a gyári rövidebb, meg hosszabb 24 pines kábellel is, valamint rádugtam egy GTX 1070 vga-t a konfigba, ugyanilyen értékeket mérek, még rendesen leterhelve is.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
didyman
őstag
válasz PROTRON #21362 üzenetére
Nehéz kérdés. Műszerrel van lehetőséged mérni? Annyira nem kritikus érték, ekkora eltéréstől még nem lehet baj, ha stabilan ennyi. Esik valamennyit a terhelésig is és ritkán használja közvetlenül, általában a saját 3,3 V-ja az 5 V-ból van helyben előállítva, a 3,3 V pedig a kisebb feszültségek bemeneti oldala, ha még csak 3,3 V a táp, akkor szinte biztosan a vezérlő logika tápja 2,5 V körül van, meg ezekben van védelem is magas bemeneti feszültség ellen. Nem hiszem, hogy ettől baja lehet.
-
FaRkaS1991
csendes tag
Sziasztok. Adott egy Chieftec Proton Gold 750w-os tápegység. Jelenleg a 4. évét tapossa. Azt tapasztaltam, hogy egy játéknál, többszöri próbálkozás után fekete képet kaptam, felpörgött a vga ventije, és újraindult a gép. Hwinfo, és aida szerint apjaraton 12.096, terhelésen beesik 12.000-ra, 11.904, 11.808, és néha 11.712-re. Ez utalhat arra hogy elfáradt a tápegység, vagy máshol kutakodjak? Előre is köszönöm.
-
PROTRON
addikt
válasz didyman #21364 üzenetére
Amikor furmark teljes loadot küldök rá, meg a CPUra is, na akkor esik 0,02V-ot--- >3,62-re.
Gondolom hogy a tápegységnek nem lehet baja, attól félek hogy az M.2 nvme SSD amit pcie adapterrel használok, azt tönkreteheti mondjuk 1-2 év alatt, persze van biztonsági mentés, de akkor is kellemetlen. Meg azért a 2,5G ethernet hálókártya is 13k huf, ha eleve tudom hogy problémás, akkor másképp fogom használni.A LED trafó coil whineol, szal amíg bele nem kezdek a hobbiprojektbe, addig jó lenne erről a HDPlexről járatni a servert...
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Sziasztok.
Az alany egy tizenéves BeQuiet SFX Power 350.
Az állítmány, hogy bármilyen félgéppel próbálom, az nem indul. Minden venti felpörög, de nincs POST. Tápteszter szerint jónak tűnik.
Nem tudom, van-e jelentősége, amikor a tápot lekapcsolom a teszterrel, a táp ventije felpörög kicsit, a -12V esik 1 tizedet, az 5V szintén 1 tizedet emelkedik. Gyanítom, nincs jelentősége...Mi lehet a baj, javítható?
-
didyman
őstag
válasz Pista0001 #21367 üzenetére
Terhelés nélkül a tápteszter semmi érdemlegeset nem tud mondani, csak nagyobb hibát vesz észre (azt sem mindig jól). A PG jel lehet elsősorban túl késő, de az is terhelés alatt derül ki igazán. Annak oka lehet sokféle.
-
Cimbee
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi táppal rendelkezem Corsair HX1500i.
Az alábbi konfigot hajtja meg: Ryzen 7 7800x3d, 7900xtx, 64gb ram, 7 venti, 1db 360-as cpu vizhutes, 2db ssd.
Indulasnal a tapegyseg ledje piros majd atvalt zoldre es windows betoltesnel narancssargan vilagit.
Csatolom a kepet!
A kerdesem a kotvetkezo,hogy ez nala normalis mukodest jelent vagy valami nem koser?
[ Szerkesztve ]
Cimbee
-
PROTRON
addikt
válasz Cimbee #21375 üzenetére
Ingyen kapsz segítséget erre lenézed aki segít? Pontosan belinkelte azt a felületet ahol meg tudod nézni...valóban saját magadtól is megkereshetted volna.
Ellenben itt mindenki szabadidejében és ingyen segít, nem várható el hogy a fejekben tízmillió típus egyéni nyűgjeiről teljes adatbázis legyen...[ Szerkesztve ]
-
válasz didyman #21351 üzenetére
Szia,
Terhelés alatt hogyan tudnám mérni egy tápegység leadott feszültségeit? Emlékeim szerint valaki azt javasolta, hogy adott csatlakozókba dugjak gemkapcsot és azon mérjem le a feszültséget... most ez tényleg így működik, vagy van valami műszakilag kifinomultabbnak mondható megoldás is?
[ Szerkesztve ]
Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
cjvendello
újonc
Sziasztok. Mióta elkezdtem CS2-t tolni, miután leállítom a játékot 10-ből 8 alkalommal jön egy ilyen kattanás. FSP HEXA+ Pro 500W-os táp. [link]
-
-
didyman
őstag
A gémkapocs azért nagyon haladó megoldás, könnyen veszélyes tud lenni. A legegyszerűbb az 5/12 V mérése, a periféria molex csatlakozókon azokat a legtöbb műszer vékony fejű mérőkábelével könnyen és biztonságosan lehet mérni. Az ATX24 csatlakozón nehezebb, ott tűhegyű mérőcsúcsot használok (nem pont ilyet és nem pont innen, de ilyesmit keress): [link]
-
Sinu
senior tag
Sziasztok,
Játék közben elkezdett a gépem leállni, vagy újraindulni. A napokban már képet sem adott bekapcsolás után...
Megnéztem, teszteltem amit tudtam. A táppal van a probléma.
Az ilyen típusú meghibásodást anyaghiba, anyagfáradás okozza? Lehet esetleg más, előfordulhat, hogy valamilyen módon a VGA vágta tönkre?
Laikus vagyok, ne szedjetek szét kérlek ha hülyeséget kérdeztemTáp: EVGA SuperNOVA G5 850W
VGA: Aorus 3070
Alaplap: MPG B550 GAMING CARBON WIFI[ Szerkesztve ]
No Future
-
addikt
Ez nem néz ki jól
A 12HPWR kábeleknél szokott ilyen előrodulni, ha nincs jól rádugva. Jól rá volt dugva a csatlakozó a VGA-ra? Kattanásig?⏺︎ Bankot váltanál? Segítek! Küldök meghívót! ⏺︎ Gránit Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz: 10+40e ⏺︎ K&H Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz 10+40e ⏺︎ Raiffeissen meghívó az ajándék 5.000Ft-10.000Ft-ért, belépési bónusz 5/10+50e⏺ Részletekért keress priviben! ⏺︎
-
PROTRON
addikt
Feltételezem hogy táp felőli vég és Angie kolleginával egyetértek, lehet hogy nem vetted észre de valóságban nem volt száz százalékig bedugva, szerencsére nem egy 1,5millióba kerülő VGA-val tanultad meg a leckét, mint jó pár tapasztalt gépépítő.
Befotózod az ellendarabot is?Lehet hogy gyárilag nem stimmel a VGA-n lévő csatlakozó, szóval nem biztos hogy rajtad múlt.
Csak ugyanilyen tápegységhez való csere kábelt használj, még gyártón belül is lehetnek eltérések 5-10 év alatt, más gyártók tápkábeleivel meg aztán tönkre tudod tenni a VGA-t.
Majd bekapcs előtt tesztelni kell mennyire mozog a VGAban.
Ha nagyon lötyög akkor gond van.[ Szerkesztve ]
-
Volt egy 1200 wattos FSP Hydro PTM Pro tápegységem kerek 12 óráig. Nagyon jó táp volt, hatalmas, erős, halk, 0 cicergés, hiper-szuper bél, stb.. Csak éppen lötyögtek benne a kábelek. Küldtem vissza elállással nagy elnézést kérések közepette.
Most ez lehet pont nem az a kategória, de akkor is. A Seasonic honlapján emlékeim szerint 6 havonta ajánlják, hogy azért nézzünk rá a csatlakozókra, hogy minden frankón áll-e még a táp oldalánál.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
-
Sinu
senior tag
válasz Angie™ #21383 üzenetére
Bocsánat, nem voltam alapos a leírással.
Ez a táp felőli vég.
Hogy jól rögzítettem-e? Ezt utólag megmondani már nem lehet, de szeretném azt hinni, hogy jól. Csak azért gondolom, mert a másik VGA, illetve az összes többi is pattanásig van tolva. Amúgy alig bírtam kiszedni, gondolom beleolvadt...No Future
-
addikt
Ez a szerencsésebb verzió, hogy a VGA-nak nem lett semmi baja.
⏺︎ Bankot váltanál? Segítek! Küldök meghívót! ⏺︎ Gránit Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz: 10+40e ⏺︎ K&H Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz 10+40e ⏺︎ Raiffeissen meghívó az ajándék 5.000Ft-10.000Ft-ért, belépési bónusz 5/10+50e⏺ Részletekért keress priviben! ⏺︎
-
PROTRON
addikt
Oké, mea culpa hogy nem kérdeztem.
De igen ez így automatikusan garancia és ha meg is próbálnának arra hivatkozva lerázni hogy nem nyomtad be kattanásig simán beletudsz bökni hogy "dehát lefolyt a tápegységen lévő csati aljáig a gecsma", ezt csak úgy tudja megtenni ha teljesen végig volt tolva, tehát tervezési/gyártási hiba...
Sajnálom hogy pont egy ilyen neves tápegységes cég egyik sorozatával jártál így. Az én EVGA tápomban csak a ventilátor cserés, csak lusta voltam ráírni a gyártóra hogy valszeg túl sokat állt a polcon ami miatt hangos.
De mondom amíg nincs a gépemben második VGA addig amúgyse hajtom ki az 1kW-ot, szal amíg a többi részével nincs gond maradhat...Amúgy 2 VGA van az adott konfigban? Nem raksz fel arról is egy teljes fotót? Csak úgy kíváncsiságból.
[ Szerkesztve ]
-
Grampy
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Fractal Design Ion+ 660W Platinum tápegység, 2 éve vásároltam újonnan.
Az adatlapomon szereplő konfigot hajtja, szóval bőven nincs leterhelve. Alap dolgokra van használva a gép. A mai napon érdekes hangot produkált. Mintha coil whine lenne, de majd ti megmondjátok. Viszont nem csináltam semmi extrát a gépen. Volt, hogy előjött, volt, hogy órákig csendben volt. Délután óta néma. Csináltam egy videót róla. Ugye nem lesz elromlós? [link] -
-
addikt
válasz Grampy #21395 üzenetére
Ez brutális Én ebben a történeben egyik verziót sem tudnám tolerálni. Sem azt, hogy haldoklik a táp, sem pedig azt, hogy ez egy normális cw
[ Szerkesztve ]
⏺︎ Bankot váltanál? Segítek! Küldök meghívót! ⏺︎ Gránit Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz: 10+40e ⏺︎ K&H Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz 10+40e ⏺︎ Raiffeissen meghívó az ajándék 5.000Ft-10.000Ft-ért, belépési bónusz 5/10+50e⏺ Részletekért keress priviben! ⏺︎
-
Henker2
addikt
Sziasztok!
Szerintetek mi lehet a baj? Tegnap este még gémeltem, most viszont kapcsoltam a gépet és nem ad képet. Se BIOS, se bootképernyő. Látszólag megy minden pedig .Lehet táp probléma?
Konfig az adataimnál
[ Szerkesztve ]
Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G
-
addikt
válasz Henker2 #21398 üzenetére
Bármi előfordulhat. Mennyi idős a tápod? Azt látom, hogy kb. 10 éves konstrukció.
Ettől függetlenül én a hibafeltárást úgy kezdeném, hogy kiszedem az alaplapot a házból és az asztalon egy szivacson vagy antisztatikus tasakon összeraknám, a legminimálisabb alkatrészekkel.⏺︎ Bankot váltanál? Segítek! Küldök meghívót! ⏺︎ Gránit Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz: 10+40e ⏺︎ K&H Bank meghívó az ajándék 10.000Ft-ért, belépési bónusz 10+40e ⏺︎ Raiffeissen meghívó az ajándék 5.000Ft-10.000Ft-ért, belépési bónusz 5/10+50e⏺ Részletekért keress priviben! ⏺︎
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- World of Tanks - MMO
- Politika
- Elite szett, óriás telep és szuperfényes kijelző
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- Valorant
- További aktív témák...
- 2db Noctua NF-A14 PWM ventilátor 140mm
- ASUS ROG STRIX 850W Gold White Edition Moduláris Tápegység Fehér
- TELJESEN ÚJ-TÖBB DB-Tápegység / BE: 230V ac / KI: 52.8W, 24V dc, 2.2A
- LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- Lian Li GALAHAD II 360 Trinity Performance Radiátor - INGYEN POSTA!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest