Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Amartus
senior tag
Ide is berakom, hátha kevesebben vannak szabin, mint a 'valami baja van a gépemnek' topicban.
Tegnap este próbáltam az új SystemShock demóját, amikor is a gép egyszerűen kikapcsolt. Nem pittyent, nem jelzett semmi, csak leállt. Azóta be sem lehet kapcsolni.
A kérdésem az lenne, hogy hol kezdjem el a kutakodást? Tápegység? Alaplap? Egyéb?
Táp: Thermaltake 650W; Alaplap: ASUS X470 PRIME-PRO.Istenem, tele van csillagokkal...
-
PROTRON
addikt
válasz Amartus #21051 üzenetére
Kezdésnek mindenképp tápegység, először is hogy egyáltalán elindul-e. Vannak neten leírások hogy melyik 2 lábat kell valami kis fémmel összeérinteni hogy egyáltalán elindul-e.
Ha nem indul el a ventije, akkor jó eséllyel a csere táp végleg megoldja.
Ha felpörög a ventije, mehet másik gépbe hogy azt elbírja-e, az eredeti gépbe pedig egy csere táp....és lehet folytatni a hiba keresést.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Amartus
senior tag
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat. Tápcsere megoldotta a problémát. Kicseréltem egy ilyenre(750W): [link]
Istenem, tele van csillagokkal...
-
South Velen
addikt
válasz lajosx #21046 üzenetére
Sziasztok!
Nekem is ilyen hangot ad ki a tápom, csak sokkal erősebben, két szobával is arrébb is hallom, ahogy "pattog a kukorica", viszont nekem terhelésen csinálja.
Visszakövettem a thread-et de a kollegának nem nagyon derül ki mi lehet a gond, esetleg valaki tudja azóta?
Enermax DF Platinum 1200, fél éves, de a gariját még keresem.
-
PROTRON
addikt
válasz South Velen #21055 üzenetére
Ha garis, akkor mialatt meg lesz a papír csinálj a fentihez hasonló videót, amin jól hallatszódik a dolog és vedd fel a kapcsolatot a bolttal. Ne hagyd magad lerázni, mindenképp nézesd meg.
Ez már két filléres tétel.
Lehet majd levásárlást akarnak ajánlani, szal lehet hogy az eredeti gyártóval kell majd a későbbiekben tárgyalni.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Mi okozhatja azt hogy egy táp csak teszterrel, vagy üresen (zöld és fekete kábelek rövidre zárása) indul csak el? Alaplapra kötve nem megy.
-
Pallli
tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni attól aki találkozott már hasonlóval.Van a gépemben egy Enermax Maxtytan 1050W-os táp kb 8 hónapja és egyik napról a másikra a bekapcsolás után néhány perccel elkezd érdekes kattogó, Coil whine-hoz hasonló hangot kiadni. Terhelésnél egy kicsit hangosabb, de melegedés után kb 100W környèkén is kattog.
Igen, tuti, hogy a tápból jön, és nem, nem a ventilátor az, mivel kb 600W-ig passzív. Mi lehet? Feszültség szabályozó áramkör? Ellenállás?
Újonnan vettem, garanciát nem kaptam rá, így vissza nem tudom vinni sehova. Esetleg valami gyári garancia él ezekre? Köszönöm előre is a válaszokat!
Videó a hangról: [link]
We like our RAM like we like our women - fast and cheap
-
PROTRON
addikt
válasz Pallli #21058 üzenetére
A gyári garanciához kérik az eredeti számlát akkor tudsz beregisztrálni, egyébként nagyon valószínű hogy 10 évet is vállalnak rá ha nem többet, szal mindenképp beszélned kell azzal akitől szerezted.
(Baskiria A kollégával ellentétben elolvastam és fel is fogtam amit írtál. )Szerintem is valami áramköri elem adja a hangot, de lehet hogy a venti motorja ez az áramköri elem, mert az is lehet hogy beakarna kapcsolni, csak nem kap elég feszt.
Hisz a hőmérséklet függésre van beállítva a fesz változtatás értéke, nem PWM-et szoktak alkalmazni és ha épp a határon van akkor beakarna kapcsolni a motor, de a motor által indukált áram erősség miatt leesik a fesz pont a határ alá. És ezt másodpercenként sokszor.De valószínűbb hogy valamelyik egyéb áramköri elem adja a hangot.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Trevi
tag
Sziasztok!
Lenne egy észrevételem a számítógépemmel kapcsolatosan. Régebben összekötöttem egy rgb led világítást a tápomal. De sajnos rosszul kötöttem be és leéget az rgb adaptere.Nos azt vettem észre hogy azóta randomban sípól egyet a gép. Ez lehet táp probléma? Táp egy Bitfenix formula 650 w. (elvileg 2 éves a táp) Kb 1 éve igy sípól. Azért meg kérdezem hogy hátha valaki tud ebben segíteni. -
User64476
őstag
Hupsz!
-
joysefke
veterán
Sziasztok!
Van egy 10 éves Fractal Design tápom: Straight Power E9 Gold, 450W.
A gép sokat ment, szinte kizárólag idle, keveset játszottam, ott sem nagyon mehetett 50% fölé (GTX970, i5 3550). Mindig porszűrővel volt hajtva, azt rendszeresen takarítottam.Meg voltam vele elégedve stb, nem volt vele probléma.
Ami miatt most bizonytalan vagyok, nem tudom, hogy nem-e esetleg táphiba, vagy inkompatibilitás a modern alaplappal, vagy valami egészen más, az az, hogy mióta lecseréltem a gépem belét (Gigabyte B550 + RyZEN 3600), rendszeresen előfordul, hogy úgy indul a gép, hogy belép BIOS-ba (!?). Hogy miért azt nem tudom, nem írja ki . A BIOS-ban nincsen semmi elállítva, kilépek onnan és normálisan indul.
Nem tudom miért van ez. Kikapcsoltam a Win-gyorsindítást (hybrid shutdown vagy valami ilyesmi) illetve a BIOS-ban beállítottam, hogy kikapcsolva low-powerben legyen az alaplap, ne táplálja az USB-ket stb.
Ez sem oldotta meg.
Ötletek?
[ Szerkesztve ]
-
gardener
senior tag
Ha jól tudom az ATX tápoknak van egy ága ami bekapcsolás nélkül ad 5v-ot talán iylen stand by ág.
Egy Arduino nanot ,egy lcd kijelzőt és egy szilárdtest relét kellene meghajtania.
Mekkora ennek a terhelhetősége? kb-200mA-t elbírna? -
copass
veterán
sziasztok
chieftec GDP-750C-RGB tápnál mennyire normális az hogy főkapcsolót bekapcsolva csúcson járatja a ventit úgy, hogy a gép nem is megy. nincs altatva, hibernálva ilyesmik."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
PROTRON
addikt
válasz copass #21069 üzenetére
Valami nem korrekt ott a venti vezérléssel, van még garid rajta?
Attól még mert egyes típusok lehetővé teszik hogy pl mobilt tölts akkor is ha a PC ki van kapcsolva, tehát az usb-t fesz alatt tartja, attól még nem szabadna annyi hőnek keletkeznie hogy ventivel kéne fújni...ha mégis pörgeti ráadásul fullon akkor a vezérlés nem korrekt.
Lehet csak simán elszakadt egy vezeték és biztonsági üzemmódban jár, azért fullon hogy biztosan ne melegedjen túl.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
GAbre
veterán
Nem ide való,de jobb témát nem találtam.
Adott 1 Zalman ZM1000-EBT-es 1000W-os táp.
Amit feltételeztünk,hogy a régi aluminum vezetékhálózat nem bír el.
16A-es kábel-t cseréltek pár hónapja ajtóig.
Áramszerelő ismerőssel közöltem ezt a problémát anno,a mai napon végül sikerült cserélni réz vezetékre,és a megnövekedett igények szerint külön biztosítékot és megfelelő teherbírású vezetéket kapott gépem konnektora.
De így is ledobta biztosítékot.
1x vagy 2x kell visszakapcsolni biztosítékokat most is.(eon-ét és sajátot is). Onnantól kezdve 6-800W-os körüli terhelésen(teljes konnektor fogyasztás) is hibamentesen teljesít.
Csak ahogy bolt is mondta,az 1000wos táp felnyal korlátozás nélkül áramot,ezért dobta le.
De elvileg az új vezeték 3x ennyit is elbír.Szóval nem értjük mi lehet a probléma.
Valakinek további 5let?Avatar
-
GAbre
veterán
válasz tornas #21072 üzenetére
Szia.
Amper értéket nem ír.
Csak,hogy b16-os a belső biztosíték.A külső "gyárin" nincs semmilyen érték jelölve.
De mindkét biztosítékot lenyomja.
Találtam azóta netes leírást,hogy 2x annyi ampert vesz fel elvileg,mint a többi.
Névlegesen 80+ ampert.Még a többi nagy táp csak 40-et.
De 1ik értéket se értem,mivel még,ha ennél 2x nagyobb is lenne háztartásokban,még az is kevés lenne az általános tápoknak is. Vagyis nem tudom mennyi a biztosítékok tűréshatára.
Mivel nem hiszem jellemző a 16 fölötti vagy 32Amper feletti kihasználtság,otthoni eszközöknél(beleértve tápot).
Lágyindító relé-t javasoltak felszerelésre.
De a nagy áramfelvételt leszámítva,még így is érthetetlen,hogy ennyire nagy lenne-e.[ Szerkesztve ]
-
PROTRON
addikt
Húú. Kérlek ne vedd bántásnak de nagyon laikus vagy a témában, nagyon sok mindent összekeversz és ebből vannak gondok a hiba feltárás terén, amikor fel kell vázolni a helyzetet.
A "80 A-t felvesz": nem felvesz, hanem a kimeneti oldalon, 12V-on ennyit adhat ki.
A bemeneti 230 V feszültségszintű oldalon ennél jóval kevesebbet igényel, ugye az 1000W-ot elosztod a 230-al, de mint Te is írod átlagos üzemállapotban jóval alatta lesz.
Tehát ha a vilanyász 3x1,5mm2 vezetékezést vagy vastagabbat húzott be akkor tényleg nem szabad a fenti terhelést túlterhelésként érzékelnie, ezt határozod meg az alapvető paraméterekkel.
Ami valóban lehet, hogy induláskor, amikor teljesen le volt előzőleg áramtalanítva (pl kapcsolós hosszabbító kapcsolóját lenyomtad) akkor valóban van egy indításkori löket. Ez nem túláram, más szempontból fontos.A "B16" írás azt jelenti, hogy "B" karakterisztika, azaz gyorsabb kioldású, míg a "16" jelenti a fenti kérdést, tehát hogy hány amperes. A "C" karakterisztikájú, lassabban old le, rövidebb időtartamon tovább engedi túlterhelni a vezetéket.
De ezen 1000 W-os kategóriában a fentinek semmiképpen nem kéne így jelentkeznie.Ott valami kötési hibára tippelnék, ami a hirtelen rángatások miatt a nullán olyan ingadozást produkál ami miatt leold a megszakító. Ezt így elsőre elmondani a villanyásznak hülyét fog kapni hogy hülyeségeket beszélsz, mert a megszakító nem a nullára van kötve, de hidd el ez egy összetett probléma.
Egyik irodaházban 1 db zárlatos PC tápegység nem csak ahhoz az 1 szobához tartozó kismegszakítót verte le, hanem további 4-5 szobáét is, mert közös nulla vezeték volt behúzva mindenhova és a zárlati áramot nem szerette a rendszer.Itt sajnos a hálózati leágazó ponttól indulóan (ez az a pont, ahonnan a betáp vezetékezés indul a fogyasztásmérőhelyedhez, nem pedig utána) kellene leellenőrizni a teljes betáplálást és az ingatlanon belüli többi áramkört, mert így látatlanban távsegíteni nem lehet eredményesen.
[ Szerkesztve ]
-
GAbre
veterán
válasz PROTRON #21074 üzenetére
Hát lehet,hogy nem értek hozzá,nem vagyok se áramszerelő,se fizikus,se nem érdekelt a fizika,árammal kapcsolatos kapcsolás elmélet,se nem néztem utána.Mert ahogy te is írod nagyon nem egyértelmű,és hiába néznék utána.
Amperről beszéltem,tornassal,nem Volt-ról/feszültségekről!Sehol nem írtam feszültséget.
Csak áramerősséget,és fogyasztást!
Szóval ennek tükrében én is visszadobnám ezt a labdát(amit kaptam) neked.
De minazonáltal,köszönöm,hogy válaszoltál.
Válaszod:
Ott valami kötési hibára tippelnék, ami a hirtelen rángatások miatt a nullán olyan ingadozást produkál ami miatt leold a megszakító:
Előzmények:
-"16A-es kábel-t cseréltek pár hónapja ajtóig."(Ahogy mondtam volt,már régen is csinálták.Szóval itt is elkövették a bekötési hibát?).
"-mai napon végül sikerült cserélni réz vezetékre."(Tehát most új doboz,és vezeték bekötésénél is elkövették ugyanazt a bekötési hibát?)Bolt megkeresése válasz(azóta nem kaptam tőlük se további választ):
T.Cím!
A tápegység első bekapcsolásánál jelentkező hirtelen áramfelvétellel van a probléma, ameddig a puffer kondenzátorok feltöltődnek.Ha egyszer ez meg van, másodjára már nem kéne leverje az automatát, ha csak nem hibás a tápegység, de akkor mindig leveri és gépet sem indít.
Tisztelettel:
Ko**cs Ád*m
Garanciális/elállás ügyintézés ideje: H-P: 10:00-18:00
1134 Budapest T***** u. 1*.
***n Computer Kft.Avatar
-
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Kókányoltam az előbb a gépemen, konkrétan az új VGA-t kötöttem be, 3*8 pin. Táp kikapcsolva és kihúzva, még is dugványozás közben kétszer is felvillantak az alaplap és a VGA RGB fényei. Sosem láttam még ilyet.
Mi történhetett?
Köszi!
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
GAbre
veterán
válasz tornas #21076 üzenetére
Köszi,igen szóba került ez is,de azt mondta hiába rakna be c-t.Akkor is ilyen lenne.És hiába megy belülre c,ha kívül lenyomja.És szinte biztos,hogy le is fogja,attól mert c,nem lesz jobb.
Jó eséllyel táp a ludas.
Majd ha lesz pénzem,veszek másikat,megnézem másik házban is.És megy vissza,ha még ugyanúgy játssza.
Hegyirabló:
Az normálisnak tűnik/tűnhet nekem,hogy felvillan.
Volt még benne annyi töltés vagy vmi.Avatar
-
PROTRON
addikt
Továbbra is nálad pattog az a labda, mert nem sikerült összerakni amit írtam. Elolvastad egyáltalán a másik helyszíni való életbeli példát amit beírtam?
A Te általad talált 80 A a tápegységeddel kapcsolatban NEM a kismegszakító felőli oldalra vonatkozik. Ezért írtam feszültség értékeket hogy összerakhasd mi mire tartozik.
Nagy vonalakban az egyenlet hogy a W-os teljesítményed a feszültség érték és az áram erősség szorzata. Tehát W=V*A.
Ezért írtam ki hogy a 80 Ampered a kiementi 12V-on oldalra vonatkozik, 12*80=960W kimeneti teljesítményed.
De a bemeneti oldalon 230V van, tehát ott kisebb Amper mozog az 1kW-hoz tartozóan...ne nyald meg, mert attól az még ugyanúgy halálos.
A fogyasztás mértékegysége például kWh vagy Wh, tehát fogyasztásról akkor beszélünk, ha időegység alatt fenálló teljesítményt láttunk el.
"h" betű nélkül, az teljesítmény, nem fogyasztás.Továbbá mint írtam a teljes betáplálási hálózatot kell átnézni, nem csak azt az 1 áramkört aminek a dugaljzatára dugod a tápot.
Ez a szöveged hogy "16A-es kábel-t cseréltek pár hónapja ajtóig" eleve értelmetlenség egy az egybe. Szóval nem kéne leszólni. Mivel Te nem fejtetted ki hogy pontosan milyen ingatlanról van szó. Alapesetben családi ház vagy társasházi lakások esetében már jó pár éve KÖTELEZŐ olyan betáp vezetékezést kiépíteni az ELMŰ (vagy E.ON, vagy DÉMÁSZ...stb) fogyasztásmérőig, majd onnan a "lakás ajtóig" ami igazából 48 A-ig terhelhető.
De Te rendre 16-okról írsz...
Lehet számodra meglepő, de a valóságban létezik olyan hogy friss szerelésben van kötési hiba. Mindenki eNberből van.Lehet hogy tényleg garanciális hibás a táp, de a levágás szerintem nem erre utal.
Ahogy a PC bolt írta, van indításkori áramlökése egy ilyen 1kW névleges kimeneti teljesítmény leadására képes tápegységnek, de arra egy jól összerakott áramkör esetében nem oldhat le a kismegszakító.Jól mondja a szaki, a "C"-re történő csere önmagában nem elég, pláne ha kint "B"-s van, mert a "B"-s típus mindig hamarabb leold mint a "C"-s.
[ Szerkesztve ]
-
Repsol600
addikt
Sziasztok!
Van egy FSP 250-60HEN tápom, ami annyit csinál, hogy pc indításánál felpörög majd leáll. Ha pc-n kívül indítom el (24pin fekete-zöld kábel összeérintésével) ugyan ezt csinálja, illetve lemértem multiméterrel a fesz értékeket jól adja le az 1-2 mp alatt.
Van esetleg tipp mi lehet a gond? -
PROTRON
addikt
válasz Repsol600 #21080 üzenetére
Talán valami védelem az önteszt során azt mondja hogy nincs is ibolya?
Aztán lehet hogy tényleg valami kondi elszállt benne és ennyi időbe telik mire feltöltődés után a hibás működésből adódó ingadozás miatt leold.[ Szerkesztve ]
-
Hegyirabló
veterán
Sziasztok!
Beszereltem az új tápot, Fractal Ion+ 760 Platinum. Azt vettem észre, hogy leállítás után, még ha a ki is kapcsolom a tápot, úgy fél percig forog még a ventilátora, gyorsabban, mint működés közben. Ez mitől van? Normális ez?
Köszönöm!
Vén épület már a világ, Le, alacsonyra sűlyedett. Ha egyenest jársz: beütöd A gerendában fejedet. Hajolj meg, ha a fejtörő Gerenda ellenedre van... Én inkább betöröm fejem, Semhogy meghajtsam derekam! (Petőfi S. - S.K. Emlékkönyvébe)
-
prmcsk
addikt
válasz SzlobiG #21004 üzenetére
Több probléma van. A 8pin fogadó aljzat az CPU 8pin, de a kábelsorrendje sima VGA 8pin osztó !!!
A másik, hogy a fogadó 8pin foglalatba (anya), a klipsz felől a négy sárga + vezetéknek kellene lennie és alul meg a 4 feketének (minusz)Ha ezt gyáriként így vetted, akkor a kiírása rossz, Ennek csak az anyafoglalata CPU/8pin, de a kábelezése VGA táposztó, csakhogy annak meg az aljzatprofilja más, merugye bolondvédett...Ez így duplán NEM CPU/VGA osztó...
[ Szerkesztve ]
"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
Str8 sk8r
őstag
...sziasztok...
...miután elég sok rosszat olvastam az LC power tápokrol gondoltam leirom megosztom megkérdem...
...kb egy éve kaptam ajándokba felujitás/fejlesztés okán feleslegessé vált LC Power lc5550 v2.2 tipusjelzésű tápegységet... ...ugy kb most olyan 13éves(baljos szám) ...
...azért ki nem dobtam - szétszedtem, telistele volt porcicákkal: kitakaritottam, a ventijére ráfért egy olajozás...teszt képpen rákötöttem egy "tesztlapra" ez egy éppen félholt integrált alaplap...arra jo hogy ventiket, meg tápot teszteljek vele...megmértem a táp feszkokat de azok is rendben voltak...ezután rákötöttem egy proba konfigra : 100-150 w terhelésnél (csak terhelésnél) cs-betü szerü ciripelö hangot ad...ez ugye még a javasasszonyok jóskönyve szerit se jó jel... ...nem tudom pontosan mi baja (ha tippelnem kellene kondi) de majd a hátha valaki rutinbol tudja...
...gondoltam tapasztalatnak leirom illetve ha valaki konkrétan ismeri ezt a tipust, megkérdem, hogy érdemes-e foglalkozni vele? ...×o°”~`”°o× Jim ×o°”~`”°o×
-
peter889
őstag
Sziasztok!
A Toshiba P300 3TB-os HDD-m meghibásodott: egyre szaporodnak rajta a bad szektorok:
[kép] [kép] Mostanra már 436 db. van rajta.Szerintetek lehetséges-e hogy a tápegységem esetleges hibája okozza?
Chicony Hipro 380W-os tápom van, legalább 10 éves.
Mellékelem a róla múlt év végén készített fotókat:
[kép] [kép] [kép]
Még annyit, hogy az említett Toshiba HDD-m hibájával együtt vettem észre, hogy a régi 17 éves Seagate HDD-men a bad szektorok száma 1-ről 5-re gyarapodott.
Amúgy a táp láthatóan jól viszi a régi gépemet, beleértve az SSD meghajtót is.Köszönettel várom válaszotok.
[ Szerkesztve ]
-
peter889
őstag
válasz dale74 #21086 üzenetére
Köszi szépen a választ. Akkor megnyugodtam.
Felhívtam időközben telefonon egy nagyobb fővárosi számítástechnika boltot, és ő is azt mondták, hogy nem gondolják, hogy tápegység hiba. Inkább a HDD hibára tippeltek.
Most akkor én egyelőre nem cserélném le ezt a tápegységet, nincs szükségem nagyobb teljesítményűre, és valószínűleg veszek egy új P300-as winchestert. -
őstag
Sziasztok, a hibajelenség a következő volt: nehezen indult a gép, sokszor kellett megpróbálni bekapcsolni, de ha már elindult, akkor már nem állt le, működött rendesen. Sejtettem, hogy vagy táp- vagy alaplaphiba, és végül is tápcsere megoldotta a problémát.
A kérdésem, hogy a régi tápot érdemes lehet-e megjavíttatni, és ha igen, akkor hol találunk ehhez megbízható szakembert? A táp egy Zalman 460B-APS, ami egy 2006-os modell, szóval már van vagy 15 éves.
Mielőtt még..., ez nem az én tápegységem, én időnként újat veszek.
[ Szerkesztve ]
The Amiga, Born a Champion
-
prmcsk
addikt
válasz Intelligencs #21089 üzenetére
Szerintem pár kisebb kondi az indító áramkörben, kiszáradt, felpúposodott, stb.
Pár száz forintos anyagár tétel, ha magad meg tudod csinálni, a cseréket.
Ha mást keresel, pár ezer...[ Szerkesztve ]
"Azé lesz egy ország, aki teleszüli". Kezdek aggódni magamon. Ha a katicabogarat hasznosabbnak tartom, mint a krumplibogarat, már rasszista vagyok ?
-
őstag
-
prmcsk
addikt
válasz Intelligencs #21095 üzenetére
Annyit megtehetsz, hogy pár csavar után lerántod róla a tetjét és belepillantasz.
Ha egy kondi teteje púpos, vagy folyott, azt leikusként is meglátod...
-
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest