Hirdetés
- PlayStation 5
- Nintendo Switch
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Assetto Corsa Competizione
- Call of Duty: Black Ops 6
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Befutottak az első tesztek
- Battlefield 2042
- Polgári repülőgép-szimulátorok
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42549 üzenetére
Állj át Vivaldira. Az eredeti Opera 12-őt készítő csapat viszi (meg is látszik rajta, pl. integrált email kliens van mint a régi Operában). A 12-es utáni Operák csak sima chromium klónok.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
kpityu2
őstag
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42551 üzenetére
15+ éve Operázok és 5 eszközöm van szinkronba. Ezt nem akarom elveszíteni, illetve nulláról elkezdeni.
Meg lehet viccesnek tűnik de ennyi idő alatt zsigerbe égett az a feature hogy a fülre kattintva az oldal tetejére visz.
Naponta 100x használom és ezt semmi más böngi nem tudja.
Itt a PH-n is nem a fel nyilat használom hanem a fülre kattintást. -
Orgi
addikt
válasz kpityu2 #42552 üzenetére
Köszi a tippet, de elég sokáig gondolkoztam, mire menjek Ubunturól át, ami könnyedebb a régi laptopomon, Lubuntu volt a másik jelölt, de összehasonlítva a kettőt ez jobban tetszett végül. 2 hibaüzivel indul a friss telepítés, reportoltam őket, gondolom hamarosan kijavítják majd.
-
Linux alatt ragaszkodni kell a distro saját csomagjaihoz. Ez nem Windows, hogy mindenhonnan összevadászott telepítőket futtass.
Szóval a helyes sorrend az áruház, a csomagkezelő, és csak legvégső esetben vonj be külső forrást.
Az, hogy snap, vagy nem snap, egyéni ficam kérdése. Mindegyiknek lehet sorolni az előnyeit és a hátrányait.
Orgi Mi az a 2 hiba?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
Orgi
addikt
Úgy indul a friss telepítés után, hogy hiba a Panel alkalmazásban és utána Ubuntu belső hiba... de csak 2 hetente használom ezt a régi laptopot a szülői házban, meg amúgy a hibaüzeneten kívül nem látok mást, nem látom magát a hibát, szóval mire legközelebb előtte ülök, gondolom már ki lesz javítva
-
ldave
félisten
Ubuntu Pro-t érdemes amúgy aktiválni? Ahogy látom kell hozzá Ubuntu fiókot létrehozni.
A Slime draws near! Command?
-
tordaitibi
veterán
Persze, így tartom lélegeztetőgépen a 18.04-emet.
Hátránya, így sem kapod meg az új dolgokat amik létfontosságúak amúgy a napi használathoz, pl. Python, böngészők stb.
Megoldás sajnos csak a Snap vagy a Flatpak, debes cuccok ha fel is mennek elvéreznek a használat során.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Mivel alhalálozott az előző alaplapom (2. gen cpu), a 9. generációs gépbe tettem az ubi ssd-t. (Windows is lakozik ebben a gépben, secure boot-tal.) Minden probléma nélkül elindult a 22-es boot overrride-al, csak a virtual box hisztizik.
There were problems setting up VirtualBox. To re-start the set-up process, run
/sbin/vboxconfig
as root. If your system is using EFI Secure Boot you may need to sign the
kernel modules (vboxdrv, vboxnetflt, vboxnetadp, vboxpci) before you can load
them. Please see your Linux system's documentation for more information.Nem tudom mi a teendő. Virtualbox újra telepítés vagy valami komolyabb műtét szükséges?
-
kpityu2
őstag
válasz Ablakos #42565 üzenetére
Írja. futtasd az /sbin/vboxconfig-ot. Ha pedig be van kapcsolva a secure boot, akkor vagy kapcsold ki, vagy csinálj új certet a vbox kernel drivereihez. Ehhez valamit mókolni kell a shim-signed segédprogrammal, biztosan találsz leírást hozzá. De lehet, hogy az első javaslat ezt is megoldja.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
tordaitibi
veterán
tárgytalan, bocs
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Új gépbe került az ubuntu 22 lts. Mivel a ram itt 32 gb, a hibernálás nem működik. (Úgy gondolom ez az oka.)
A képen látható lemez felosztást lehetséges módosítani, hogy kb 35GB legyen a swap partíció? (Esetleg rövid technikai instrukció a megoldásra.)
-
válasz Ablakos #42570 üzenetére
Két lehetőséged van:
- A rákövetkező sde3-ból lecsipsz egy akkora darabot, amennyi hiányzik a swapból (14GiB). Ezután az egész sde3-at eltolod a lemez végvére, hogy az üres hely elé kerüljön, közvetlenül az sde2 után. Most már meg tudod növelni az sde2 swap méretét, hogy nagyobb legyen mint 32GB.
- Ideiglenesen kikapcsolod a swap használatát, és az sde3-on létrehozol egy swapfájlt, majd beállítod, hogy a rendszer azt használja. Itt leírtam, hogy mi a teendő.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
tordaitibi
veterán
válasz Ablakos #42570 üzenetére
live Linux boot, Gparted, Partíció átmértezése
A csúszkát addig tologatod az elején míg meglesz a 20Gb terület. Alkalmaz. Sokat fog szüttyögni mivel elbaltáztad, nem is értem miért előre tetted a swapot, így a méretezendő partíción mindent hátra kell tologatnia a gpartednek, ha a végén lenne csak az üres területet kéne lenyisszantani.
Ha kész, swap partíció átméretezése és hozzácsapod a felszabadult területet.
Ha nem engedi a swapot, törlöd, az eddigi swap meg a lenyisszantott 20Gb össze fog adódni, erre készíttetsz a Gparteddel egy swapot de mivel megváltozott az UUID ezért ezt fstabba átírod.
Ha ez nem szimpi, csinálhatsz swap filet, ennyivel kevesebb hely lesz a/ alatt de ebbe hibernálni pilótavizsga és linux doktorátusi cím nélkül bele se kezdj.
Bocs most látom BTRFS, hát ilyennel sose volt dolgom még, majd valaki kiigazít hogyha ezen nem lehet a leírtakat végrehajtani.
Bár valami rémlik hogy az meg szabadon skálázható, hogy ez mit jelent lila lövésem sincs. -
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42573 üzenetére
A fájl swap sem sokkal bonyolultabb, de ott vacakolni kell a partíció offsettel. Valamikor azt használtam.
Swap partnál csak a swappart uuid-t kell a grubba beletenni.
Azért telepítettem külön partícióba, de mivel az efi/swap méretet tudtam, ezek mentek a lemez elejére maradék a többinek. Ezért ilyen a sorrend. Nem gondoltam, hogy hozzá kell nyúlnom ezekehez.Viszont élő rendszeren ez nem fog menni, ha jól értelemezem, csak live rendszerrel.
-
válasz Ablakos #42574 üzenetére
Élő rendszeren is működhet, ha nem tudja, majd úgy is szól. De előtte készíts biztonsági másolatot. Ha bármi közbejön, a partícók méretezésével/áthelyezésével, akár minden odaveszhet.
[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
I02S3F
addikt
válasz tordaitibi #42577 üzenetére
Ha jól látom 250 gigás az ssd-je. Erre 32 giga swapot rakni, dúrva!
-
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42577 üzenetére
Az nem kérdés, hogy kell-e swap, hanem a méret. Egy scenarióban azt olvastam kb 38 GB kell. (32 gb ram mellé)
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció. Persze gyorsan bootolnak a mai rendszerek, de nekem a tegnap ahogyan hagytam ma folytatom tetszik. -
tordaitibi
veterán
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #42581 üzenetére
Meg lehet csinálni, hogy külön swap file-t csinál a hibernáláshoz. [link]
-
-
Ablakos
őstag
válasz lionhearted #42583 üzenetére
Desktopnál is jó a sleep. Amíg nincs áramszünet.
-
tordaitibi
veterán
-
tordaitibi
veterán
válasz kpityu2 #42582 üzenetére
Köszi nekem nem újság, amikor Ubuntun sikerült a hibrid-sleep akkor ez eléggé nagy volumenű guglizást igényelt és ennek hozadéka hogy elég rutinosan mozgok a sleep, hibernálás, hibrid alvás témakörben.
Mindez megspékelve hogyan kell ezt swap partícióra és swap fájlba. Utóbbi szerintem emberkínzás de kivitelezhető. -
válasz Ablakos #42579 üzenetére
Ja, ha hibernálni szeretnél, akkor valóban kell a swap.
Nem is értem, miért nem alap a mai rendszereken a beállított hibernáció.
Nem nagyon használják ki az emberek. Általában vagy kikapcsolják, vagy altatják a gépüket. Nekem egyik gépemen sincs beállítva a hibernálás, volt időszak, amikor be volt, de akkor is max 1-2x használtam csak.
Az igaz, hogy áramszünetnél kikapcsol az altatott gép, de hát milyen ritkán van áramszünet? Nálunk kb. kétévente egyszer. -
Ablakos
őstag
Ismerkedem a 24-essel. Legelőször a google-drive-ocamlfuse feltelepítését akartam, de itt egy furcsaság van. Telepítettem. Amikor parancssorban indítom, nem a böngésző jön fel authentikációra, hanem hibaüzenet Error: You should specify a client id (-id) and a client secret (-secret)
Vagyis auth. nélkül jogosan nem működik, de mit kell ilyenkor tenni? Esetleg ötlet?
(22-esen tökéletesen ment, ahogyan leírtam.) -
0519
senior tag
válasz Ablakos #42588 üzenetére
Változott az bejelentkezés menete a Google új elvárásainak megfelelően.
Lényegében a Google-tól kell hozzáférést kérned client id formájában.
A készítő a weboldalán leírja a menetét:
[Github link]''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
bpmcwap
senior tag
bocs, benéztem, elnézést
[ Szerkesztve ]
Túrista vagyok
-
Ablakos
őstag
Több OS van a gépemen. (Ubi-k, win). Van egy (nvme) lemez, amig üres volt, az ubi felkapcsolta. Most a win írt rá, ettől kezdve ezt kapom. (NTFS)
Ez így nem működik, hogy különböző OS-ek írnak ugyanarra a lemezre?
-
tordaitibi
veterán
válasz Ablakos #42592 üzenetére
De úgy működik, jól gondolod. Nálam is 1 db NTFS 800GB adatpartíció amit az Ubuntu, a Win10 meg egy teszt Debian használ a legnagyobb egyetértésben hiba nélkül.
Gyors rendszerindítás be van kapcsolva a Winen, vagy, nem hibernálod véletlenül? Akkor fogja meg a lemezt mivel az perpill. a Win tulajdona, hiába alszik. Olyan mintha a Win alá csatolt lemezt fel akarnád mégegy OS alá csatolni.
Bár olvasni így is szokta engedni.Mégegy. Használsz Bitlockert? Akkor teljesen érthető hogy nem nyúl hozzá.
Mégegy
Ne hallgass az exfat hívőkre Az NTFS egy normális naplózó fájlrendszer, csomó extra tudással, nem kell az exfat.
Ez magánvélemény de tartom, és meg is tudom indokolni több érvvel.
Az az érv hogy töredezik egy ssd-nél, pláne egy nvme ssd-nél érvényét vesztette, más hátránya meg nincs dualbootba.[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz tordaitibi #42595 üzenetére
Használok hibernálást minden OS-en. (Bár több helyen ósdi, elavult módszernek tartják. ) Elképzelhető, hogy ezért nem működik. Tovább próbálkozom az ntfs-el.
[ Szerkesztve ]
-
tordaitibi
veterán
válasz Ablakos #42596 üzenetére
Ha hibernálod A OS-t akkor B nem fog hozzáférni semmihez, a háttér lemezhez sem. Mert hiába alszik a fájlrendszer akkor is alá van csatolva. Ahhoz más hozá nem nyúlhat.
Indítsd Wint, kapcsold ki a Gyors rendszerindítást, Fast startup, reboot Win, várd meg míg feláll teljesen majd állítsd le.
Most szabad a lemez, írja-olvassa a Linux?[ Szerkesztve ]
-
amdni
aktív tag
Sziasztok.
Eltelt pár hét mióta megvettem az első "okostv"-met (TLC 55C645), de a problémám vele még mindig nics teljesen megoldva.Nem tudom a monitorom képét a tv-re küldeni hálózaton keresztül. A nagy távolság miatt HDMI nem jöhet szóba.
Android telefon kb. egy kattintásra ráküldi a telefon képét a tv-re a tv-hez való applikációt használva (routeren keresztül).
Windows 11 esetében ha egy videóra kattintva (jobb katt) kiválasztom a vezeték nélküli megjelenítőnél a tv-met, működik a videó átvitel.
Az alábbi programot telepítettem Ubuntu alatt:
"sudo apt install flatpak flatpak install flathub org.gnome.NetworkDisplays
"
De sajnos nem látja a tv-t.
Megjegyezném a Windows 11 sem látja windows gomb + k billentyűkombinációra megjelenő ablakban, viszont a szomszédok tv-it látjaEzzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Köszönöm. -
kpityu2
őstag
Én VLC-vel szoktam a Chromecastra átküldeni. Át is kódolja ha szükséges. A Lejátszás-Megjelenítő menüben meg kell hogy jelenjen a tévé.
Ui.: Ahogy látom a NetworkDisplays Miracastot használ nem Chromecastot, elképzelhető, hogy ez okozza a problémát.
[ Szerkesztve ]
-
amdni
aktív tag
válasz kpityu2 #42599 üzenetére
Közben sikerült Windows-al megoldani, fura de akkor működik ha lan kábelen kapja a hálózatot a tv és a Wifi is be van kapcsolva, de a Wifi nem kapcsolódik a routerhez. Így megy.
Viszont a VLC az általad leírt módon nem megy sem Windows alatt sem Linux alatt, korábban próbáltam.
Még keresem a megoldást, köszi a hozzászólást.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest