Hirdetés
- Voin - Jövő hónapban érkezik a belső nézetes hack&slash korai kiadása
- SPRAWL - Konzolokra is megjelent a retró FPS
- Path of Exile II - A készítők egyórányi stream adásban mutatták meg a játékot
- Akciófigyelő 2024: PlayStation Black Friday leárazások
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 5
- Red Dead Redemption 2 (PC)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Assetto Corsa Competizione
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- EA Sports WRC '23
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Máris túl az 1 millión
-
GAMEPOD.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Virtualbox-Ubuntu server képernyő beállítással van gondom.
Erre a két sorra beállítom a monitor felbontást, ami jól is működik:
xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 173.00 1920 2048 2248 2576 1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
xrandr --addmode VBOX0 1920x1080_60.00Újra indítva a linuxot ez jön:
A tárolt beállítás nem alkalmazható a monitorokra
a kijelölt módok egyike sem kompatibilis a lehetséges módokkal:
Módok kipróbálása a(z) 62. CRTC-hez
62. CRTC: 1440x1050@60Hz mód kipróbálása a(z) 1920x1080@60Hz módú kimenettel (0. lépés)Mit lehet ezzel tenni?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Az ubuntu indítójába hogyan kell az MidnigthCommandert elhelyezni. Elég triviálisnak látszik, de nem megy nekem. Terminál ablakból elindítom, de ikonja nem jelenik meg, nincs mit rögzíteni. Vagy mindig terminál ablakból kell indítani?
-
Ablakos
őstag
Nem tudom csak a firefoxot érinti vagy linux feature amiről a kérdésem van. Linux leállítás vagy újraindítás után mindig szól a FF, hogy vacakul lett leállítva a böngésző. Ha menüponttal kilépek az FF-ből, akkor minden rendben. Windows alatt ez kezelve van, de linuxban meg kell szokni, hogy kilépjek először minden alkalmazásból és csak utána lehet leállítani/újraindítani a rendszert?
-
Ablakos
őstag
Webminnel beállítottam, hogy minden boot-ra fusson le egy parancs root felhasználóként (apt-get update & apt-get upgrade & apt-get dist-upgrade) Ez a hiba jön a parancs akár azonnali futtatásával is :
EE: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
: Could not get lock /var/lib/dpkg/lock - open (11: Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?Terminál ablakból gond nélkül megy.
-
Ablakos
őstag
Van valamilyen eszköz, amivel lehetséges logolni, mikor volt hibernate, suspend állapotban az ubi?
-
Ablakos
őstag
Webminben beállítottam egy ütemezett leállítást. A grep CRON /var/log/syslog szerint le is fut a shutdown -h now root nevében. Leállni azonban nem hajlandó az ubi. Mit kell még beállítani, hogy leálljon magától?
-
Ablakos
őstag
válasz God Vazzeg #9915 üzenetére
Nem, oda nem.
grep CRON /var/log/syslog:
Jun 29 16:15:01 ubuntu-server CRON[14012]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > /dev/null && debian-sa1 1 1)
Jun 29 16:17:01 ubuntu-server CRON[15323]: (root) CMD ( cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Jun 29 16:25:01 ubuntu-server CRON[20721]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > /dev/null && debian-sa1 1 1)
Jun 29 16:35:01 ubuntu-server CRON[27352]: (root) CMD (command -v debian-sa1 > /dev/null && debian-sa1 1 1)
Jun 29 16:37:01 ubuntu-server CRON[28721]: (root) CMD (shutdown -h now #Ubuntu server \303\274temezett le\303\241ll\303\255t\303\241sa)
Jun 29 16:39:01 ubuntu-server CRON[30018]: (root) CMD ( [ -x /usr/lib/php5/maxlifetime ] && [ -x /usr/lib/php5/sessionclean ] && [ -d /var/lib/php5 ] && /usr/lib/php5/sessionclean /var/lib/php5 $(/usr/lib/php5/maxlifetime))A webmin -> tervezett cron munkákba tettem a leállítás parancsot. Oda kell egyáltalán?
-
Ablakos
őstag
Nem tudom mit rontottam el, de a cronjob nem megy. sudo crontab -e szerkesztem és a lenti üzenet van a /var/mail/root -ban:
From root@ubuntu-server Sun Jun 30 09:46:01 2013
Return-Path: <root@ubuntu-server>
X-Original-To: root
Delivered-To: root@ubuntu-server
Received: by ubuntu-server (Postfix, from userid 0)
id 96E35BA0177; Sun, 30 Jun 2013 09:46:01 +0200 (CEST)
From: root@ubuntu-server (Cron Daemon)
To: root@ubuntu-server
Subject: Cron <root@ubuntu-server> shutdown -h now
Content-Type: text/plain; charset=ANSI_X3.4-1968
X-Cron-Env: <SHELL=/bin/sh>
X-Cron-Env: <HOME=/root>
X-Cron-Env: <PATH=/usr/bin:/bin>
X-Cron-Env: <LOGNAME=root>
Message-Id: <20130630074601.96E35BA0177@ubuntu-server>
Date: Sun, 30 Jun 2013 09:46:01 +0200 (CEST)/bin/sh: shutdown: parancs nem található
-
Ablakos
őstag
Van valamilyen parancssorban használható script, ami listázza a cpu frequenciákat? Htop-hoz hasonlóra gondoltam. Szeretném látni, hogy valóban változik a frekvencia. Nincs GUI csak telneten keresztül parancssor.
-
Ablakos
őstag
SSD -bel bővül az ubuntus gépem. 256GB méret a lehetőség. A /home/*users* katalogok nem férnek bele ebbe a keretbe, ezért mindenképp pörgős lemezre kellene tennem. Ezt a telepítéskor kell beállítani, vagy utána kell végreszenvednem?
-
Ablakos
őstag
Próbálkozott valaki Ubuntu 13.10 (Saucy Salamander) használattal?
-
Ablakos
őstag
Tul.képpen általános linuxos a kérdésem, de ubuntun vergődöm. Fizikailag két lemez van, az elsőn egy teljes komplett ubi. A második teljes lemezen létrehoztam egy partíciót /home csatolási ponttal. Most ezt úgy kellene érteni, hogy az első lemez home katalógust kiterjesztettem még 2TB hellyel? (ekkora a második lemez)
Ha a /home-ba írok, akkor az hova kerül?[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
Canonicalnak van 30napos triálja, de nem is próbálom, mert pénzt úgysem adnék érte.
Inkább Webminezek, puttyban nem vagyok eléggé rutinos. A grafikonok beszédesek, logok jobban olvashatóak. A kiegészítő modulok nekem bőven elégségesek az igényeimnek, meg a (nem)tudásomnak.
Mountolás, cronjob kezelés, némelyik szerver modul beállítása sokkal egyszerűbb. Nekem. -
Ablakos
őstag
Grafikus környezeted kell hogy legyen, mert webmint akarsz használni és böngésző/google is kell. Ha csak telneten jelentkezel be a linuxra, akkor ez úgyis megvan a kliensen, a linuxon már felesleges. Egyébként serverre is minden gond nélkül telepíthető számtalan GUI, csak ezt nem teszi automatikusan. Én azért döntöttem server változat mellett, mert LAMP-ot alapből telepít és gui-t nem.
Web lap fejlesztés miatt kaptam bele linuxozásba. Sajnos a synology NAS fejlesztésre nagyon haloványnak mutatkozott. Nem bírom elviselni, amikor a válaszidők miatt múlik az élet Egy régebbi laptoppal is nagyon meggyőzően tudok vele dolgozni.
Elég combos hardverre tettem az Ubuntu Saucy Salamander (development branch) (GNU/Linux 3.10.0-6-generic x86_64). Igaz fejlesztői, de őszre kisimul a végleges és ennek lenne a legtovábbi támogatottsága. Amúgysem futtatok atomreaktor vezérlést. Hibára idáig nem futottam.64 v 32 ? Szerintem 64bit. Például egy valamikori Ram bővítés is indokolhatja. Szerintem semmi nem indokolja a 32 bites telepítést. Hátha ugranak a hozzáértők erre.
Az otthoni hálózatot nekem is tomato-s router irányítja VPN alatt, így mindössze egy ssh szervert kellett beüzemelni az sftp miatt.
-
Ablakos
őstag
Az ubuntu.hu verzióknál van egy művészeknek alkotott Ubuntu Studio. Mit rejtettek abba a distróba?
-
Ablakos
őstag
Megpróbálom itt is, mert a linux abszolút kezdőn nem érdekel senkit.
Hogyan tudom a samba megosztást az ajánlott helyre tenni (smb.conf-ban a share szakas /srv/samba/video legyen), de az fizikailag a /media/video katalógusra mutasson?
-
Ablakos
őstag
Találkozott valaki olyan hibával, hogy ubuntu (server) install után (hiba nélkül felment), bootolásnál viszont csak ez a prompt jön:
[Minimal BASH-like line editing is supported
For the first world, TAB lists possible command completions.Anywhere else TAB lists the possible completions of a device/filename]
grub>Mi a fene ez, esetleg hardver hiba? Csak egyedül uralkodik az ubi az egész SSD-n, amire felmegy.
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz God Vazzeg #11594 üzenetére
Jegyeztem a tanácsot, de most már telepíteni sem akar. Próbálom usb és dvd-ről, de mindig szektor hiba miatt megáll a telepítés. A forrás médiára mondja az olvashatatlan szektort. Végig nyüstölöm egy mem testerrel. Reggelre csak végig nézi a 32 GB-t.
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz God Vazzeg #11598 üzenetére
Azt gondolom megtaláltam a hibát. 13.10 -essel merészkedtem eddig. Majd két hónapja elég jól szaladt. Ma reggel lett a meglepetés. Az éjszaka volt frissítés és reggel nem indult el a ubi server.
Megpróbáltam 13.10 -est újra tenni, de nem tud partíciós táblát írni az ssd-re! Valamilyen kernel problémát mond.
Úgyhogy 12.04.3 LTS lett a befutó. Felment, szalad. -
Ablakos
őstag
12.04 Ubira a WOL funkció hiánya miatt szeretnék egy realtek hálózati kártya meghajtót frissíteni. Make-t feltelepítettem, de még mindíg nem fut le az autorun.sh. Mit kell még feltenni, hogy fordítani tudjak?
-
Ablakos
őstag
Ubuntun használ valaki Aladdin eToken-t távoli asztal hitelesítésre?
-
Ablakos
őstag
A legutóbbi plex media server upgrade hibával leáll.
update-rc.d: /etc/init.d/plexmediaserver exists during rc.d purge (use -f to force)
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/plexmediaserver_0.9.8.10.215-020456b_amd64.deb (--unpack):
új pre-removal szkript alfolyamat 1 hibakóddal kilépett
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/plexmediaserver_0.9.8.10.215-020456b_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Valakinél van hasonló hiba vagy egyedi az áldás? (12.04.3 LTS)
-
Ablakos
őstag
Rsync-el kapcsolatos kérdésem van. Miért 777 jogosultsággal hozza létre a feltöltött fájlokat? Lehet ezt valahogy változtatni?
-
Ablakos
őstag
válasz Kendek #12720 üzenetére
Máris. Synology rsync compatibilis meghajtóra ment lokális hálózat belül Ubuntu 12.03 rsync daemon serverre. Jogosultságok működnek, vagyis rendben uploadel a synology.
max connections = 4
log file = /var/log/rsync.log
timeout = 300#Message Of The Day file
#motd file = /etc/rsyncd.motd[java]
path = /media/www
comment = This is the path to my www
uid = nobody
gid = nogroup
read only = no
auth users = user
list = yes
hosts allow = 127.0.0.0/8 192.168.1.0/24
secrets file = /etc/rsyncd.secretAz egyetlen gondom, hogy a célhelyen (jelen esetben /media/www) minden fájl 777 jogosultsággal jön létre. Ez ami egyáltalán nem tetszik. Ezt lehet valamivel változtatni?
-
Ablakos
őstag
Nem értem miért lehet némelyik binárist a nevével, némelyiket csak a ./ előtaggal elindítani?
-
Ablakos
őstag
Ha NFS távoli fájl rendszert szeretnék felkapcsolni az ubuntumra, a server csomagot (apt-get install nfs-kernel-server) szükséges telepítenem?
[ Szerkesztve ]
-
Ablakos
őstag
válasz Fritz Teufel #14640 üzenetére
A linked alapján bepróbáltam a 12.04 LTS-re a legújabb stabil 3.14 kernelt. Stabilan fel sem bootol a gép. Vissza a 3.2.0-60-generic. Androidos hack kernel érzésem van.
-
Ablakos
őstag
válasz Fritz Teufel #15001 üzenetére
Összebaszarintotta a rendszert
-
Ablakos
őstag
Rendszert tartalmazó lemezt, ami SSD, nagy butaság HDD-vel szoftveres raid1-re tenni? Most a sebesség, az ssd adta előnyök elvesztésére gondolok.
-
Ablakos
őstag
Hálózati kérdésem van. Valamit "eltekergettem" alaposan, mert az ubuntum a saját host nevét sem tudja feloldani. Merre keresgéljek?
Néhány adat:
root@vb77-ubuntuserver:~# cat /etc/hosts
127.0.0.1 localhost
127.0.1.1 vb77-ubuntuserver
192.168.1.80 vb77-ubuntuserver
# The following lines are desirable for IPv6 capable hosts
::1 localhost ip6-localhost ip6-loopback
ff02::1 ip6-allnodes
ff02::2 ip6-allroutersroot@vb77-ubuntuserver:~# cat /etc/network/interfaces
# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).
# The loopback network interface
auto lo p4p1
iface lo inet loopback
#pre-up /usr/sbin/ethtool -s p4p1 speed 1000 duplex full
# The primary network interface
iface p4p1 inet static
address 192.168.1.80
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
network 192.168.1.0
mtu 9000
dns-nameservers 192.168.1.1 8.8.8.8 8.8.4.4
gateway 192.168.1.1
dns-domain vb77.myddns.com
# dns-* options are implemented by the resolvconf package, if installed
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Szólánc.
- Óvodások homokozója
- Wise (ex-TransferWise)
- Windows 11
- Mini-ITX
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Video konvertálás
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest