Új hozzászólás Aktív témák

  • májkimiki

    őstag

    válasz ubyegon2 #40033 üzenetére

    Ilyet nem enged a Debian telepítő. A klasszikus grafikus telepítőben és a konzolos telepítőben lehet ezt módszert alkalmazni. Viszont nem enged auto-login-t. Mert hát kit léptessen be automatikusan? Ugyanis, ha root jelszóval telepítessz, akkor lesz a root-nak is rendes grafikus környezete.
    Talán ezért sem listázza a felhasználókat a login manager, hanem neked kell tudni a saját user nevedet vagy ha root-ként akarsz belépni. Akkor azt beírni, majd a megfelelő jelszó.
    Tehát, ha kihagyod a root jelszó megadását, akkor nem lesz root fiók, nem tudsz bejelentkezni root-ként sehogy.
    Valószínűleg ezért lett az a változás, hogy aki Debian live-ot bootol, az a Calamares által csak sudo-s rendszert tud telepíteni. Gondolva a kezdőkre, hogy nem kutyuljanak root-ként.
    Default ide bootol a live rendszer, de mindkét fentebbi telepítő kiválasztaható lejjebb a listában. (Graphical Debian Installer, Debian installer).
    Anno elbíbelődtem a Debian különféle telepítési módozataival. Egy kezdő vagy nem annyira jártas meg tudja szívatni magát rendesen.
    Két nagy különbség eleve van a két féle mód közt. Az egyik a recovery konzol, amire akkor van szükség, ha a GUI-n elszúrtál valamit és csak így hozható helyre. Ez adott a root-os változatnál, viszont a sudo-s telepítésnél nincs ilyen. (login képernyőn kimész konzolba). Ki tudsz menni, de nem lesz root jogod. Ha elkeffentetted a jogosultságokat nem tudod vissza állítani root jog hiányában.
    Szóval mégis csak az a járhatóbb út, ha root-al telepítessz és utána beállítod a user-nek a sudo-t is. Akkor lessz recovery konzolod is.
    De ez csak alap Debian-nál van így, az összes többi Debian alapú felhasználó barát disztri megoldotta, hogy ne legyen root fiók, de legyen recovery konzol root jogokkal. Akár csak az Ubuntu.
    Meg sorolhatnám még estig, azokat a dolgokat. Amik egy Debian-on picit máshogy működnek, mint egy Ubuntu-n.

Új hozzászólás Aktív témák