Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Megint egy kis magyarázó Dobson Szabolcs fb csoportjából

    A statisztikai trükkjei: Izraelben pár napja 515 beteg volt kórházban COVID-19 miatt és kb 60%-uk (301 fő) kétszer volt oltva Pfizerrel. Hát akkor hogyan mondhatjuk, hogy a vakcina mégis olyan hatásos?

    Az említett adatok igazak, azonban a valóságot mégsem tükrözik. Ugyanis olyan torzító tényezőket tartalmaznak, amelyeknek gyakorlatlan szemmel nam vagyunk tudatában. Így például az oltatlan emberek túlnyomó része (85,7%-a) fiatal. Az idősebbek pedig bármely felsőlégúti fertőzés esetén jóval nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba. Pédául az 50 év felettieknél ez a kockázat több, mint 20-szereos az 50 év alattiakhoz képest, míg a 90 év felettieknél több, mint 1600-szoros (!!!) a 12-15 évesekhez képest.

    A jelenlegi magas izraeli átoltottsági ráta mellett (a 12 év feletieknél csaknem 80%) a vakcináció hatásossága a súlyos esetek megelőzésében általánosságban 67,5%-nak adódik. Ám ez önmagában megint félrevezető, mert nem veszi figyelembe az életkori csoportokat.vagyis azt, hogy az idős emberek kórházba kerülési kockázata nagyobb, illetve, hogy az oltottak aránya is nagyobb közöttük (több, mint 90% a fiatalabbak koörében fennálló 73%-kal szemben).

    Ha szétbontjuk a teljes népességet két csoportra (50 év alattiek, illetve felettiek), akkor azt láthatjuk egyszerű számítás után, hogy 50 év alatt a vakcina hatásossága a súlyos betegség megelőzésében 91,8%-os, míg az 50 év felettieknél 85,2%-os. Vagyis mindkettő jóval magasabb, mint az összeborított népességre számolt 67,5%.
    Ennek a jelenségnek az oka a Simpson paradoxon. Ezt mutatja a mellékelt ábra.

    Tegyük fel, hogy a függőleges tengelyen egy adott gyógyulási valószínűséget látunk, míg a vízszintes tengely a növekvő gyógyszeradagot mutatja.
    A bal oldali ábrán, a teljes népességet vizsgálva úgy tűnik, mintha a növekvő dózissal nőne a gyógyulás valószínűsége, tehát a gyógyszer hatásos.
    Ámde, ha a jobb oldali szcenáriót nézzük, ahol külön értékeljük a piros pontos idősebb és a kék pontos fiatalabb csoportot, akkor éppen fordított a helyzet, vagyis a növekvő gyógyszeradag rontja a gyógyulás valószínűségét, tehát a gyógyszer káros. Ennek a jelenségnek az oka az, hogy a fiatalabbak körében mind a dózis, mind a gyógyulási valószínűség nagyobb, mint az idősebbeknél.

    A vakcinákra visszatérve, az időseknél mind az átoltottság, mind pedig a súlyos lefolyás kockázata jelentősen eltér a fiatalokétól. Emiatt kaptunk olyan eredményt, hogy a kor figyelembe nem vétele esetén a hatásosság a súlyos esetek megelőzésében csak 67,5% volt. A kórházban kezelt súlyos esetek zöme
    Ha még tovább finomítjuk a korcsoportokat a durva 50 alatti – 50 feletti csoportok helyett, akkor még pontosabb eredményekhez juthatunk.
    A fenti durva százalékos adatok helyett sokkal pontosabb a 100 ezer főre jutó fertőzési arányokkal számolni.

    Ezt mutatja a másik ábra az augusztus 19-i állapot szerint (www.izraelinfo.com).
    Hivatkozás: https://www.covid-datascience.com/post/israeli-data-how-can-efficacy-vs-severe-disease-be-strong-when-60-of-hospitalized-are-vaccinated


Új hozzászólás Aktív témák