Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
attiati
veterán
válasz HussarF #9249 üzenetére
Le kéne rakni az asztalra a 15-20 legfontosabb mutatót és tényszerűen összenézni.
Anélkül semmi értelme az ilyen vitáknak. Mindkettő részrehajló.Az egész bezzegrománia lényege ott van, hogy éltanulók voltunk 20-25 éve és sereghajtók lettünk. Kár itt elveszni a részletekben.
"nem pörögnének a hsz.-ek"
Behozol egy gyűlölt nagymarcit ebbe a topikba és a hsz-ek számában látod a visszaigazolást?[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz attiati #9251 üzenetére
Az egész bezzegrománia lényege ott van, hogy éltanulók voltunk 20-25 éve és sereghajtók lettünk. Kár itt elveszni a részletekben.
Kedvencem az az ultimate érv, miszerint Romániában egy rakás ingatlanban nincs folyóvíz/csatorna. Ja, de honnan indultak, csókolom? Ők voltak Európa Indiája. -
veterán
válasz Dluinet #9253 üzenetére
...itthon termelt értékbe..
Na de mi is pontosan az érték? Import anyagokból fogunk alacsony komplexitású, ráadásul már most nyomott árú terméket előállítani. Ez szerintem maximum a volumen miatt lesz buli, de ennek bőven lesznek negatív externális hatásai. Mondjuk hogy elszennyeződik az egész környék, aztán lehet rekultiválni 50 év múlva csilliárdokért.A GDP önmagában amúgy nem hülyeség, de mögé kell nézni.
-
aAron_
őstag
Jim Simons, billionaire quantitative investing pioneer who generated eye-popping returns, dies at 86
Nem válasz akart lenni.
[ Szerkesztve ]
What is your ikigai?
-
julius666
addikt
válasz HussarF #9234 üzenetére
Aki bőszen szajkózta, hogy már Románia is utolért minket, mindnek azt mondtam, hogy akkor nosza, költözzön oda. Erre valahogy mindig csak valami hápogás-tátogás volt a "válasz".
Nem értem ez milyen érv az ellen, hogy utólértek minket. Minek költözzön oda? Azért, hogy nagyjából ugyanezt a szintet kapja? Naná, hogy csak forgatta rá mindenki a szemét.Funfact: amikor idehaza elkezdték szivatni a KATA-sokat nekem pl. felmerült Románia mint lehetséges "menekülőút" (mármint tényleges kiköltözés, nem adócsalás, utóbbiban nem utazom), elsősorban mert ott nagyon kellemes a szellemi szabad foglalkozásúak adózása, miközben azért sok előnye van közelsége, rengeteg határon túli magyar miatt az itthoni létezés alternatívájaként. Nem léptem meg végül, mert egy ilyen váltásnak nyilván nem csak anyagi oldala van, az egyéb szempontok (család, haverok, saját ingatlan, stb) meg már átbillentették a mérleg nyelvét a maradás mellé.
Egyébként ténylegesen durva fejlődésen ment/megy át az az ország. A Nagy Márton által kiemelt, valóban rosszabb statisztikák mögött nagyrészt az van, hogy ott sokkal nagyobb/elmaradottabb a vidék, főleg Erdélyben. De a városi létezést tekintve simán utólértek minket, van amiben le is hagytak. Pl. igen erősen ment ott az IT, nem csak Bukarestben, hanem Kolozsváron is. Érdemes utánanézni utóbbi városban milyen metróvonalat terveznek...
-
nagyúr
Igen, ez vele a gond, hogy csak import anyagokból lesz összeállítva és beleszámít majd a magyar GDP-be.
Az egész csak arra jó az államnak, hogy ha nominálisan növekszik is közben az államadóság, GDP arányos akkor is csökkenni fog. Lehet majd választáskor lobogtatni, hogy ők megcsinálták, levitték az államadósságot."Mindig is első szerettem volna lenni!" - II. János Pál pápa
-
PredatorZoli
senior tag
Én csak a saját tapasztalataimról tudok beszélni. Két Romániai származású mérnök kollégám is volt az elmúlt időben. Mindketten a jobb fizetések miatt jöttek át MO.-ra még jónéhány éve. Az elmúlt 1 évben mindkettő felmondott és visszament dolgozni Romániába, jóval magasabb fizetésért és mondták hogy a költségek is alacsonyabbak.
Szóval látható hogy aki egzisztenciálisan mindkét helyen jól érzi magát (beszéli mindkét nyelvet, vannak hozzátartozók/rokonok itt is ott is) az most jobbnak látja ott folytatni. Szerintem ez nem véletlen, nem hiszem hogy ebben a pottyantósbudik száma érdemi jelentőséggel bír.
Lehet mondani hogy ez se reprezentatív, de szerintem ez sokat elmond.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
Ez egy érdekes húzás lehet, ha megszavazzák.
some men just wanna watch the world burn...
-
Paxker315
addikt
válasz PredatorZoli #9258 üzenetére
Az a baj, főleg a jövőre nézve: egy kis lakosságú, kis területű, nyersanyagban szegény ország, amiben egyre nagyobb probléma a talaj vízmegtartása, és veszélyezteti az elsivatagosodás, körülbelül tudásra kellene, hogy alapozzon. Oktatásra, "literacy"-re fókuszálva. Meg mindenkinek (régiótól, társadalmi státusztól függetlenül) elérhető-hozzáférhető közoktatásra, illetve elérhető felsőoktatásra. DE, hazánk nem erre tette fel a következő éveit, így igazából biztos vagyok benne, hogy évek múlásával a keleti szomszéd egyre inkább lendületet vesz. Itthon kétséges irányba terelik a policyjüket, a hosszú távú kimenetel kompromittálásával. Aztán lehet rosszul látom, mert elfogult vagyok.
-
Dare2Live
félisten
válasz HussarF #9249 üzenetére
Nem csak a GDPben léptek le a Románok. Hanem rakás metrikában pl egy főre jutó fogyasztásban is. Az a Románia aminél saját tapasztalatom van arról, hogy 2005ben tényleg olyan szegény, hogy amit láttam csak hvén volt hús és napi xht a panelben nem volt melegvíz!
A trend pedig elég egyértelmű. Nálunk az akugyár van tolva Romániában az IT/SSC...Közben nem csak Románia hanem KKEUból pl Horvátország is beérte MOot GDP/főben, fogyasztásban pedig lelépte.
Persze mindenkinek a "rántott hús vicc" Románia fáj igazán.Közben a FIDESZ legitimációjának egyik alapja, hogy gazdaságilag milyen sikeres az ország. Lopásban baromi sikeresek az tény.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Ringman
nagyúr
válasz Dare2Live #9262 üzenetére
~10 év világgazd. fellendülés és a beáramló eu-s támogatások mellett a régiótól lemaradásra futotta sajnos
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
cdl
senior tag
válasz Paxker315 #9261 üzenetére
Azt Viktorék is tudják, hogy tanult embereket nem tudnák hülyeségekkel etetni.
Nem fogják maguk alatt vágni a fát.
Tökéletes nekik a tanulatlan szavazóbázis.
Ebben nem lesz változás szerintem.
Az eladósodott gyári munkások a legtökéletesebb alanyok a számukra.
De hogy a topiknál maradjunk, a Mol és az Otp szerintem töretlenül emelkedni fog a jövőben, amíg ez az irányvonal marad. Meg az Opus persze. -
addikt
válasz Dare2Live #9262 üzenetére
Augusztusban megyek egy Transzalpinás/Transzfogarasi veretésre, aztán majd megnézem, hogy mi a helyzet most arrafelé. Legutóbb '17-ben voltam, Makón nyaraltunk és átmentünk Aradra, ha már ott volt közel. Ahogy átértünk a határon, mintha egyből megérkeztem volna a Balkánra. Amikor átérünk Ausztriából Mo.-ra, akkor is süllyed egy szintet a közlekedési kultúra, de a Mo. -> Románia átmenethez képest az szinte semmi. Felfestett körforgalmon egyenesen keresztülhaladó autók, az utcán keresztbe hosszába otthagyott ("leparkolt" autók), szétkúrt infrastruktúra... Az egy másik dimenzió. Persze, aztán lehet azóta már nem ilyen, egy ismerősöm is mondta, aki szokott járni, hogy ott már szinte jobbak az utak, mint itt.
Egyébként egy ilyen IT/SSC ipart mennyi idő elpakolni az országból, ha olyanra fordulnak a körülmények? 1 hónap? Na mindegy, nem elvitatni akarom a román érdemeket csak sose fekete-fehérek ezek a dolgok.
Nemrég olvastam Dél-Koreáról egy mélyrehatóbb elemzést, hogy mi áll az ő gazdasági csodájuk mögött. Sztem itt még nem volt belinkelve, de akinek van ideje, olvassa el, nekem tanulságos volt.
Mi áll a dél-koreai fejlődés mögött, és mi az ára? -
tomazin
veterán
-
Drizzt
nagyúr
válasz HussarF #9265 üzenetére
Onmagaban konnyu lenne attelepiteni az IT/SSC-t infrastrukturalisan, a problema a kepzett munkaerovel van. Azt nem talasz minden bokorban. Bizonyos reszekre meg csak-csak, de azert eleg sok olyan SSC funkcio van, amihez komoly kepesites szukseges. Az meg nem terem barhol egyik naprol a masikra.
I am having fun staying poor.
-
Mercutio_
félisten
-
Mercutio_
félisten
válasz HussarF #9268 üzenetére
Nem, viszont keresettségük miatt válogatnak milyen irányba hajlandóak mozdulni.
Ismerős és a kollégái 80%-a se volt hajlandó Hollandiába menni az addigi mediterrán munkahelyről, csak mert az anyacég úgy döntött hazaviszi az üzemeltetéstEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Pá
addikt
válasz Mercutio_ #9270 üzenetére
Az a gond, hogy az SSC egy elég tág fogalom. Ebbe beletartozik az is, amikor valaki telefonos alap IT supportot nyújt, meg az is, amikor van egy alap sales support (szerződések nyomtatása, kapcsolattartás, stb) meg az is, amikor komplex pénzügyi csomagot adnak, előrejelzéssel, árazással, könyveléssel, esetleg nem is kész process alapján, hanem methodology-t is onnan alakítják, rendszereket fejlesztenek hozzá, saját projecteket futtatnak stb.
Az első telefonközpontos kategória az, amit 1 hónap alatt átvisznek Indiába, ha úgy ébred a CFO. A másodikat inkább Bulgáriába viszik fél év alatt (bár lassan már oda sem éri meg....). A harmadik eléggé fix és nehezen mozdul, akár évekig megzavarja a businesst egy olyan költözés, szóval az azért elég fix.
''Annyira vagyunk egészségesek, amennyire a gondolataink humánusak.''
-
User_2
tag
válasz Mercutio_ #9270 üzenetére
konkrétan az ellenkezőjét tapasztaltam, pont nem elvárás, de annyira nem hogy seggre esnél széken ülve.
se megrendelői, se SSC vezetői szinten nem elvárás a szakmai hozzáértés és tapasztalat.
egészen pontosan mégcsak nem is értik, hogy ugyan má mé kéne.
se magyarországon se más országokban, másik kontinensen meg aztán pláne nem.
mégcsak el se akarják bábozni, hogy értenének valamihez is.ez a lényege az egész ssc dolognak.
-
goccer
aktív tag
Lásd #9272, ez egy bizonyos tipusú SSC-nél igaz csak. Lehet, hogy darabra ezek szívják fel a legtöbb munkaerőt, ezért alakult ki ez az általános vélekedés. Viszont rengeteg olyan multi van BP-en, ahova igen magas hozzáadott értékű üzleti / IT folyamatok vannak kiszervezve, ezt szakképzettség nélkül nem lehet csinálni. Tény, hogy általában ezek nem szívnak fel 1000+ munkaerőt/cég.
-
Mercutio_
félisten
Amiről te írsz az az Indiába kiszervezhető, tört angollal is végezhető szakterülettől függetlenül L1 (max. L2) szintű service.
Azt, hogy ebből mennyi van és milyen %-át teszik ki a hazai SSC-knek nem tudom, mert mint a példámból sejtheted nekem másik szegmensre volt rálátásomEladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Ringman
nagyúr
csodálatos lesz ez a kínai térnyerés is, lásd 18 pont, valamint
Szakértő: A munkajogi és környezetvédelmi rugalmasságot hálálta meg a kínai elnök BudapestenEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
forguet
senior tag
Csak a szokásos warning:
The stock market is about to see a 10% correction, with further disinflation a 'pipe dream' and Fed rate cuts coming much later, Stifel saysMundo will go where he pleases! SZLÖRTY.
-
attiati
veterán
Bocs, csak muszáj voltam megemlíteni, mielőtt még belemélyed valaki
Összepakoltak 100 misit (az adónkból) és létrehoztak egy ilyen szakmai műhelynek álcázott valamit, ahol megrendelésre szállítják a cikkeket.
20 fős elemzői stáb.... szerintem egy Hold/Concorde nem bír el ilyen létszámot.
Ennyire elfogultnak azért nem szabad lenni. -
addikt
válasz attiati #9281 üzenetére
Ennyire elfogultnak azért nem szabad lenni.
Mondod ezt úgy, hogy bele sem akarsz nézni, mert nem olyan írta, aki a világnézeted szerint megfelelő? Azért ez így egy kicsit karcos
Egyébként egy barátom küldte, ha ez bármiben is releváns, én nem különösebben ismertem ezt az alapítványt.
Nyugodtan elolvashatod, nincs benne kormánypropaganda. Ha találsz, akkor vendégem vagy egy rekesz sörre, kiheverendő a traumát -
attiati
veterán
válasz HussarF #9282 üzenetére
Nem világnézet kérdése. Azzal ellentétes dolgokat is érdemes olvasni.
De ezt a nagy létszámú elemzőházat nem idézik a szakmában. Valószínűleg nem is olvassa át senki az elemzéseiket hozzáértő szemmel. Nem független.
Ha nem vagyok képben Dél-Koreával, akkor ebből a cikkből tanulok.
Kvázi hülyeséget tanulhatok. Úgyhogy előbb megnézem, hogy kitől tanulok. Ez bármire igaz.Kínáról szóló elemzésbe beleolvastam és látszik rajta a részrehajlás. Az is gond, ha elhallgatsz információkat.
Annyi más piaci alapú elemzést lehet olvasni. Miért pont ilyet olvasnál...
"nem különösebben ismertem ezt az alapítványt"
Most már tudod és a barátodnak is szólhatsz[ Szerkesztve ]
-
Ixion77
Topikgazda
Gamestop (GME) P/E a mai csúcson: 1210
Mivel a piac mindig mindent jól áraz, ez előtt a cég előtt elképesztően csodálatos jövő állhat"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
Ringman
nagyúr
usa-infláció - itt is van trükközés a számokkal, az átlagember vsz. ott sem "úgy érzi": [link]
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Segal
veterán
válasz Ringman #9287 üzenetére
Novemberben választás. Nem mutatna jól az emelkedő infláció a kampányban...
Viccet félretéve amúgy kíváncsi lennék szerintetek mikor vállal be a FED egy kamatvágást? Én júliusra tippelnék.
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
j0k3r!
senior tag
Én is keveslem. Lehetséges, hogy nem forintban lenne számolva (bár az inflációval korrigált miatt ennek nem nagyon van értelme)?
A táblázat fölötti linken ezt írja Magyarországhoz:
Source:
- FHB Mortgage Bank
- Hungarian Central Statistical Office
- Otthon Centrumsome men just wanna watch the world burn...
-
torma99
aktív tag
válasz Uyuarasy #9295 üzenetére
Mindenki a sajátjából nézegeti. Az 1 és az 5 év mondjuk ahonnan írom rendben, de a 10 év az gyakorlatilag 310%. Egy másik inkább befektetési jellegű ingatlannál ha irányárat nézek 800%, ha reális árat is 500% a 10 éves, viszont utóbbi irreálisan alul volt akkoriban értékelve, a tőke elillanása és a hitelpiac kiszáradása miatt. Ezen az időtávon megint csak az 1-2 elemű mintából nézve simán benne van, hogy valaki nagyon-nagyon jól járt, ha jókor vett 2013-ban és jó pillanatokban adott el 2021 vége 2022 eleje körül. Úgy kimaxolhatta, de lényegében 2019 óta nem járt rosszul igazából, ha nem a félkarú rablóra verte el a pénzt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Hoppá! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10875H 32/512 Quadro RTX 3000 6GB FHD
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 7390 13,3" FULL HD/i5-8250U/DDR4 8Gb/256GB M2 SSD/HDMI/4G/CAM/BT/Wifi/Új AKKU 1 Év Gari!
- Aszta! Dell Precision 7550 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i9-10885H 64/512 Quadro RTX 5000 16GB! FHD
- Thrustmaster racing clamp kézifék tartó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest