Új hozzászólás Aktív témák

  • j0k3r!

    senior tag

    Témaindító: elképzelhetőnek (és milyen valószínűséggel) tartjátok-e, hogy mondjuk az évtized végéig (bő 5 év) stagflációban ragadunk? Egy olyan gazdasági környezetre gondolok, hogy magas lesz az infláció (3-4%), szintén magas lesz a nominális GDP (4-5%), ami reál értéken nézve ugye nagyjából 0-1% éves növekedés. Az előbbi számok fejlett országokra vonatkoznak (pl.: USA), természetesen a magyar faktort 1.5-2x-akármennyi szorzót mindenki tegye rá ízlése szerint, vagy ha azt gondolja, hogy máshogy alakul a fejlett országok és kis hazánk sorsa ezen időtávon, akkor azt írja meg.

    Ezen videó kapcsán kezdtem el gondolkodni a témán: Lyn Alden: The New Era Of Fiscal Dominance = A Lot Of Painful Changes - nem kell végignézni, de nagyon tömören az a lényeg, hogy a monetáris politika háttérbe szorul majd a hatalmas fiskális költések miatt (persze a jegybank közben monetizálja az államadósság egy részét) és stagflációban ragad a gazdaság.

    Személy szerint én egyelőre nem vagyok arról meggyőzve, hogy ez lesz a jövő (nem véletlen van DTLA-m). Nehezen hiszem el, hogy a kamatemelés eltolódott hatása nem rogyasztja meg a vállalatok egy részét 1-2 éven belül, amennyiben itt maradnak a kamatok, vagy éppen ad gyomrost néhány "hitelfüggő" szektornak (pl.: építőipar). Arról nem is beszélve, hogy már most is $1T az USA kamatkiadása, ami $1.6T-ra mehet fel év végéig, amennyiben nem tud kamatot csökkenteni a FED. Szerintem most egy olyan speciális helyzetet látunk, hogy a választási év miatt nagyon durván túlköltekezett az amerikai vezetés az elmúlt 12 hónapban, nehogy megugorjon a munkanélküliség a választások előtt (kicsit hasonló, mint ami itthon is volt 2022-ben). Viszont jövőre (de lehet, hogy már 2024 H2-ben) már nem ez lesz a trend, szóval amit most stagflációnak látnak bizonyos elemzők az pár negyedév múlva más egészen más lehet.

    some men just wanna watch the world burn...

Új hozzászólás Aktív témák