Új hozzászólás Aktív témák
-
N0zer0
senior tag
Teagömbből mekkora átmérőjűt érdemes venni? Ma láttam 790Ft-ért, de az alig volt nagyobb, mint egy teatojás. Érdemes megvenni?
-
N0zer0
senior tag
Előbb kifelejtettem. Rendes, aromatartó, nem túl nagy méretű teásdoboz mennyi szokott lenni? Azért ez a rengeteg kérdés, mert átállok szálas teára, miután már sok helyen hallottam, hogy kenterbe veri a sima bolti filtereset.
-
N0zer0
senior tag
Max. 6-7 dl-t csinálok és azt felezzük ketten. Tartónak gondolom jó egy kisebb fajta, tiszta befőttes üveg vagy lisztesdoboz szerűség is. Teaszűrő az olyan, mint a gömbnek az egyik fele?
-
N0zer0
senior tag
Kanálon csapzott teáskanalat értesz? A mennyiséget sokszor nem sikerül rendesen belőnöm, főleg mert a vízmennyiség is változik egy picit.
Egyébként szerintem a szálas semmivel nem jobb, mint filteres. Először egy vaníliás szálas zöldteát vettem, most Early Grey-t. Elkészíteni sem nagyobb munka, mint azt itt írta valaki.
Lehet nem szabad érintkeznie fémmel, de akkor mivel? Műanyag és szűrőpapír sem hinném, hogy jobb. Valamivel, valamiben csak el kell készíteni. Akkor porcelán/üvegedényben porcelán/üvegalapú szűrővel?
-
N0zer0
senior tag
Pont ez az. Próbálgatom, mindenféle variáció összejön, de nem tudom belőni, hogy tuti jó legyen. Hol ilyen-hol olyan.
Egyébként tényleg több oldalon is írják, hogy nem szabad teázáshoz fémet (fém kanna, fém alapú szűrők) használni, mert elveszik a tea ízét. Meg azt is írják, klóros vízből sem szabad teát főzni, míg más oldalak szerint szabad, csak a klórt kell kiforralni.
Ezen kívül eléggé variálnak a leírások a tea mennyiségén, áztatási időn (10-20 mp-túl egészen 1-7 percig), a lefőzések száma és a tea fajtája szerint. -
N0zer0
senior tag
Teája válogatja, de azonos teatípusnál is vannak eltérések, attól függően hány leöntést akar az ember. A mennyiség sem mindig világos. Teabolti szálas teákra nincs ráírva. Minden oldalon mást írnak.
Gyümölcs- és gyógyteákhoz nem értek, nem nagyon iszom. De biztos annak is megvannak a fortélyai.
-
N0zer0
senior tag
Valami koffeinmentes teát tudnátok ajánlani, ami édesítve elmegy finom édességnek is? Diétázom, és édesség pótlása gyanánt (édesítőszerezve) innám. Az mindegy milyen tea (Rooibos, gyümölcs). Csak "patika" ízű gyógynövénytea ne legyen.
-
N0zer0
senior tag
Kösz szépen a tippeket. Kipróbálom.
Mindenképp ragaszkodok az édesítéshez, mert édesség pótlására kell. Cukor, csoki kizárva. Most édesítőszerrel szoktam készíteni magamnak kakaót, de sajnos a sovány kakaóporban is van valamennyi szénhidrát. Koffeines teát most hanyagolom, mert az anyagcsere gyorsulása miatt csak éhesebb leszek rá.
-
N0zer0
senior tag
válasz dragonfx #568 üzenetére
Ez a karib Lipton elég érdekes ízű. Végül is nem lenne rossz, de nekem túl egzotikus a papaya íz. Lehet van, akinek bejön, nekem épp, hogy az ihatóság határán van. Lehet csak túl konzervatív vagyok. Ami a Milfordot illeti, szerintem elég rossz teáik vannak, nem próbáltam még az összeset, de idáig egyik sem ízlett.
Ezek a bárhol kapható filteres bolti teák általában elég siralmasak. Össze sem vethetők a teaüzletben kaphatókkal. Kivétel a Lipton filteresek, esetleg a Pickwickek közül néhány ritkább (szőlős-körtés ízű fehér tea). A Lipton is egyre rosszabb, mióta megjelentek a háromszög filteres termékeik. Egy-két noname márkából lehet néha jókat kifogni. Pl. tacskós fügekaktuszos zöld teában kellemesen csalódtam, küllemre fapados, de egész iható és az ára is kedvező. Ha már zöld tea: nem vettem észre, hogy sok különbség lenne az első öntet és a második között. A második csak egyszerűen gyengébb. Harmadikat még egyikből sem csináltam.
Ami miatt igazából írok: tudtok ajánlani valami olyan gyümölcsteát, vagy más, nem koffeines teát, amiben nincs csipkebogyó? Kellemetlen állandóan hugyozni járni tőle, meg kezd kilenni a tököm ettől az állandó csipkebogyó-hibiszkusz kombótól. Rooibos-t már túl sokszor ittam az utóbbi időben, ideje lenne váltani, de nem tudom mire.
-
N0zer0
senior tag
Persze, 5-15 perc zöld(fehér) teánál baromi sok. Zöld tea esetén 3 perc a max. Fehérnél még ennél is rövidebben kell áztatni. Fekete teánál is nagyon gáz az 5 perc feletti áztatás.
Néztem a Sparban, de nem találtam Greenfield teát. Earl Gray-ből nekem pont a "sima" jön be, a citrom+narancshéj ízesítés szvsz csak ront az bergamot ízén.
Roiboost sajna már legalább annyira unom, mint a csipkebogyó/hibiszkusz kombót. Egyéb alternatívát meg nem találok. Nem értem: hagyományos teákból olyan finom ízeket hoznak ki, miért nem lehet ezeket az ízeket kapni tea nélkül is?
-
N0zer0
senior tag
Ivott már itt valaki puerh teát? Tényleg olyan finom? Megéri a borsos árát?
-
N0zer0
senior tag
-
N0zer0
senior tag
Akkor pedig nem szabadna keserűnek lennie. Pontosan sosem tudni hőmérő nélkül. A lobogó víz 100 fok (fémkannában ezt nem látni). Ha már pont nem lobog, akkor kb. 90 fok (filteres fekete teát ennyin szoktam áztatni, a szálasat elvileg lehet melegebbel is, de nem számít sokat). Úgy lőttem be eleinte a kb. 60 fokot, hogy fújogatva, kevergetve hagytam hűlni, de csak annyira, hogy a porcelán kanna/edény, amiben hűtöm és áztatok még meleg legyen. Ha bele tudok nyúlni a vízbe újjal úgy, hogy nagyon meleg ugyan, de néhány mp erejéig nem égeti le az ujjamat, akkor kb. 60-70 fok, ha kicsit jobban égeti (nagyot nem kockáztatok, várok hozzá eleget) akkor még több egy kicsivel. Bár egy idő után az ember enélkül is meg tudja saccolni, esetleg "x" edénynél kitapasztalja, hogy a lobogó víz "y" másodperc alatt hűl le kb. annyira. Próbáld meg a vizet egy kicsit tovább fújni, kevergetni, hűteni, hátha úgy nem lesz keserű a tea, esetleg próbáld meg 3 percnél kicsit rövidebben, kóstolgasd, mikor nem keserű még.
Illetve még annyi, hogy mikor megfelelő hőfokon ázik a tea, lefedem, nehogy lehűljön egy szint alá, de fehér/zöld teánál, főleg második leöntésnél ez sem fontos.
Mondjuk nekem is kéne teahőmérő, csak sehol nem találok emberi áron, 3 ezertől (ki tudja az mennyire megbízható) a határ a csillagos ég (+kiszállítás/posta).
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Sosem szerettem a Green Labelt. Olyan állott, lapos, géppapír íze van, lehet ha citrommal és cukorral elnyomod limonádésra, iható. Teába amúgy sem való cukor, a testességével elnyomja a többi ízt. A citrom meg tönkreteszi a tea hatóanyagait. Én vagy üresen, vagy mellékíz nélküli Süssina édesítőszerrel iszom, esetleg ritkán a fekete teába teszek egy kis tejet vagy tejszínt.
A kérdésem is a tejhez kapcsolódik. Most volt a kezembe pár perce egy doboz fehér tea. Dobozán a felirat: tejjel ne fogyassza! Áztatás után vumm, ment bele a tej... helyett a tejszín, csak ez volt itthon Nem volt vele semmi gáz. Persze nem szokás fehér teába tejet rakni, csak feketébe, de a figyelmeztetés kíváncsivá tett. Miért tiltják ennyire?
-
N0zer0
senior tag
Neten azt írják, hogy a tej tönkreteszi a fehér tea hatóanyagait. Nem érzem, épp úgy hat. Az is közrejátszhat, hogy tejszín ment bele, nem tej.
-
N0zer0
senior tag
Süssina édesítőszerből teszek bele egy keveset. Ha túl erősre sikerül kiáztatni (ritka), vagy több teát tettem bele a kelleténél, akkor egy kis kupak kv-tejszínt teszek bele, ha van tej, akkor tejet, krémes lesz tőle. A citrom és cukor csak elnyomja a tea ízét, savas limonádéüdítőt csinál belőle, ami csak akkor jó, ha nagyon ócska teát iszik az ember, mert épp nincs más.
Igazi teaínyencek szigorúan üresen isszák, hogy ne barmoljanak bele a tea valódi ízébe, ami náluk szentségtörésnek számít. Mondjuk ők nem isznak olyan szemetet, mint a Lipton Green Label, Sir Morton, Tesco gazdaságos (Packer's Best) teák. (Nem a legjobb, de a sima, azaz nem gazdaságos Tesco tea vészesetben iható, akár fekete, akár zöld, talán a fehér gyengusz egy picit).
A lényeg a lényeg, ha megtudom, hogy limonádésítod, sőt, nem elálló kisujjal szürcsölgeted a csészécskédből, szemeden lordos üvegmonoklival, akkor beállítalak a sarokba jól
-
N0zer0
senior tag
Nemrég vettem a Tesco-ban Darjeeling fekete teát. Nem Tesco gazdaságosat, hanem prémium terméket, egész elfogadható árban volt. Róla lenne szó:
http://images.mysupermarket.co.uk/Products_1000/35/006735.jpgFilteres. A baj csak az, hogy akárhogy készítem el, nem stimmel. Először a dobozára írt instrukciókat követtem: kb. 100 fokos (lágyra agyonforralt) vízzel öntöttem le, és 4-5 percig hagytam ázni. Nagyon savas volt. Aztán próbáltam 90 fokos lágy vízzel, 3 percig, de még mindig savas volt. Most kb. 80-85 fokos, fele mennyiségű vízzel öntöttem le, 2 percig áztattam (szakértő weboldalak 2-3 percet írnak és 90 fokot),nem fedtem le. Így már jobb lett, de még mindig, mintha lenne egyfajta édeskés, savaskás földíze. Előtte sosem ittam még darjeelinget. Ennek ilyennek kell lennie vagy valamit nem csinálok jól?
-
N0zer0
senior tag
Kösz szépen! Ez az 1 perc alatti áztatás, és 85 fokos víz bejött. Így már nem savas, nincs földíze. Így kicsit ízvilágban és élénkítő hatásban a fehér teára hasonlít, akárcsak az, sokkal jobban megpörget a Darjeeling tea is, mint a sima fekete. Nem rossz cucc, bár nem a teák királya ez a kiszerelés, de a jutányos árát simán megérte.
-
N0zer0
senior tag
válasz domerator #730 üzenetére
Mindenben egyetértek, csak egy dologban nem: az Earl Grey pont a legjobban illik a citromhoz, mivel a bergamott is citrusféle. Egyébként meg nagyon igaz, hogy cukrozni, de főleg citromozni a teát kész merénylet. Én akkor szoktam bele citromot tenni, hogy ha úton vagyok, ócska teát adnak, és nincs hozzá tej, akkor az ízét elnyomandó citromozom. Viszont jó teát bűn és pazarlás elrontani vele.
-
N0zer0
senior tag
Valóban, a teához nagy fontos a jó víz. Olvastam, hogy az angol királyi család még a vizet is elcsomagolja palackosan, ha elutazik valahová. Nálunk, itt a Dél-Alföldön is elég szar a víz, ezen annyit tudok segíteni, hogy szétforralom, jó hosszú ideig, persze egy szinten túl nem segít. Esetleg ha van itthon ásványvíz, akkor abból csinálom, azt forralom.
-
N0zer0
senior tag
Teagömbtől, teatojástól óvva intek mindenkit, ahogy a fémkannától is. Nem ildomos teába fémet áztatni. Sokkal jobb akkor csak úgy natúron beletenni a szálas teát a kannába, aztán ha kész van, akkor teaszűrővel kiszűrni belőle a teafüvet.
-
N0zer0
senior tag
válasz PindurAnna #772 üzenetére
Ízléses kép, meg nem tudni, hogy milyen tea, de én citromot nem tennék bele. Vétek egy jó teát ellimonádésítani.
-
N0zer0
senior tag
Tudom ajánlani a Bravos-teákat. Én variációsat vettem, fekete és zöld tea van benne, különböző gyümölcsös ízesítéssel, és finom. Jó, nem azt mondom, hogy nem ittam jobbat, de elég korrekt a 320 Ft-os árához képest. Főleg a mangós zöld tea finom, ritka, mikor zöld teát normálisan ízesítenek filteres teáknál.
-
N0zer0
senior tag
1 literhez mehet sokkal több is, olyan sok vízben 3 teáskanálnyiból íztelen lóhúgy lesz. Teáscsészénként szoktak egy teáskanálnyit beletenni, szóval mehet bele akár 10 kanálnyival is, persze attól is függ, hogy milyen erősen szereted a teát, és hogy hányan isszátok azt az 1 litert.
Igen, újra lehet áztatni, ez megint csak tea- és ízlésfüggő. Szerintem a Twiningsel meg lehet próbálni egy második áztatást is.
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
Szerintem meg a fehér és a zöld tea erősebb, mint a fekete. Hiába kevesebb a koffein bennük papíron, mint a fekete teában, sokkal jobban pörget és sokkal jobban élénkít pl. egy fehér tea, és a hatása is sokkal hosszabb. A rooibos az mehet, annak semmi élénkítő hatása nincs.
-
N0zer0
senior tag
Nemzetközi vagy budapesti teaboltot tudtok, ahonnan online lehetne rendelni teát külföldre jó áron? Egy hónapja Angliában vagyok, és siralmas a helyzet teaügyileg is. Az angoloknak nem hogy a kisujjuk nem áll el te"h"ázás közben, de olyan igénytelen filteres sz4rokat isznak, hogy annál a magyar Tesco gazdaságos teák is jobbak, porrá őrölt törmelék, gyorsan kisavasodik már rövid áztatásnál is, íze alig van, és az élénkítő hatásuk is nagyon gyenge, abszolút babafing szintje. Szégyen, hogy ezt egy teanemzet műveli. A szálas teák megfizethetetlenül drágák (meg minden más is), sokszoros áron a magyar árszinthez képest. Ezért rendelnék online, a magyar teaházaknak, teaboltoknak az árazása is elég józan, és még ha a kiszállítás drága is, akkor is megérné.
-
N0zer0
senior tag
Kösz a válaszokat. Ez jó lesz. Néztem a másikat, az Ebayeset is, de az nekem drágának tűnik, nem az én árfekvésem, annak ellenére, hogy ilyen teakülönlegességek biztosan megérnek ennyit.
Egyelőre bankszámlanyitási gondok miatt rövid távon megoldottam, a helyi Tesco Extrában találtam tűrhetőbb teákat 2-4 font között, vettem egy Twinings Earl Grey szálas teát, pont az a fajta, mint amit nálunk is lehet kapni citromsárga dobozban (és a topikban is tett be valaki róla képet nemrég), de ez lilás dobozban van, a színezést leszámítva a doboz ugyanolyan, árban meg majdnem ugyanott van, mint a magyar ára. Elég iható kategória, bár ittam már jobbat, de legalább apró törmelék és por nincs benne (sajnos szárrész igen, emiatt nem top minőség, meg a levelek is lehetnének benne nagyobbak), mindenesetre fényéveket ver a helyi filteres sz4rokra ízben, savasodásmentességben, és erősségben is, a maga két fontját vastagon megérte.
Mondjuk nem is értem, hogy ha ez ennyi, meg vannak nem sokkal drágábban még jobbak, akkor angolkáék miért isszák a filteres ocsmányságokat (vendéglátó helyeken is látom), tényleg nem egy nagy kunszt leszűrni, még teaszűrő nélkül is megoldható, illetve a teáskanna hiánya is áthidalható. Pénzük is van rá, egy átlag angol min. 2-3 ezer fontot megkeres átlagban havonta, felesleges neki pár fontos különbségeken a kakit rágnia, ha tízszeresébe kerül, az sem tétel neki, de talán még egy 1,1 ezer fontos minimálbéren élőnek sem érvágás hosszú távon.