Új hozzászólás Aktív témák

  • Rawulf

    őstag

    válasz Rick4 #72350 üzenetére

    Ha odahaza is ennyi az új ára, akkor minek keresel használtat?

    "Please state the nature of the medical emergency."

  • macilaci78

    nagyúr

    válasz Rawulf #72351 üzenetére

    Írta, hogy használt kell?

    Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!

  • Rawulf

    őstag

    válasz macilaci78 #72352 üzenetére

    Mert itt a lokálban szokott nekünk otthon újonnan porosodni... :)

    "Please state the nature of the medical emergency."

  • kovaccss

    tag

    Vesztor87. 26 falat kaja sok 8 órára 120 kg-nál? Ez vicc. Az 50 kilós nők esznek annyit, amennyit te írtál. Akkor lenne ez sok reggelire, ha 13 órakor ebédelnék. Az ember nem egy 10-20 kilós kutya, hogy 10-15 falat könnyű kajával fél napig kihúzza.
    Ha valaki eszik levest is, csak ez min. 2 deci víz, csak a leves min. 25 deka. Egy sima krumpli+rántott hús még min. 25 deka. Egy kis desszert, gyümölcs, stb. még 15-20 deka, máris megvan a 70 deka, és ennyit akkor eszik egy átlagember, ha napi 3-szor eszik.

    Amikor reggel 6-ra jártam dolgozni (fizikai munka) 2x évesen, csak azért 20 perccel előbb kellett felkelnem 4:20-kor, hogy reggel 4:40-ig előreggelizzek otthon, mert bármilyen korán keltem fel, azonnal éhes voltam. A melóban 9-kor volt 20 perc kaja, de sosem tudtam rendesen megkajálni ennyi idő alatt, min. 30 perc kellett volna. 14:50-re értem haza, azonnal ebédeltem, nem 15 falatot, aztán 18-19 órakor vacsoráztam, és 21:30 körül feküdtem le, hogy min. 6,5 órát aludjak. Nálam ez a normális.

    A falura költözés nem jó, mert itt írta Gergello, hogy nem éri meg. Már kb. 2000-től egyre kevésbé éri meg kertet művelni, még saját célra is. 2004-ig falun laktam, már akkor voltak olyan kertek, amiket nem, vagy alig műveltek, mert nem érte meg. A drága vetőmag, permetszer, a sok munka a gazolással, locsolással, metszéssel, permetezéssel, stb. Ot a rossz időjárás, aszály, jégverés, viharkár, árvíz, belvíz, ezek mind bőven voltak 2000 körül, lásd az 1999-2001-es nagy belvizeket is, 2 évig művelhetetlen volt a kertünk, 5-15 cm víz állt benne, az emésztő kiöntött mindenütt, undorító büdös volt minden, a kertünkben 1 fél almafa maradt meg, ez is csak szenvedett. Mocsári gazok jelentek meg a kertben, amiket előtte sosem láttam, ásóval lehetett csak kiszedni. Az állattartásra is igaz ez, hiába tudnád mit eszel.

    [ Szerkesztve ]

  • Rick4

    félisten

    válasz Rawulf #72351 üzenetére

    Hol írtam, hogy használt kell? Ha 9 ember használt cuccot keres, az a 10-re is érvényessé teszi ugyanezt? :D Persze, hogy nem. Ha esetleg írtam volna, hogy pici pénzért, meg sör- csokiért, akkor oké ebből a sejthető valami, de ezektől a fogalmaktól, és a mögé társuló hozzáállástól a hideg is kiráz.

    3500Ft az új. Most nem tudok venni üzletben, tehát ha van valakinek, akkor lehet üzlet belőle.

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • Rick4

    félisten

    válasz kovaccss #72354 üzenetére

    Az egyik haverom Békésszentandráson lakik. Vett a helyi tojatóüzemből letolj tyúkokat 450 forintért/db, az a 30 db eltojik neki tavasztól őszik napi 15-18 tojást, utána meg levágják őket, és megy a fagyasztóba. Egész évben elvan abból a 13 ezresből, évente levágnak egy disznót, amit kb 200-250Ft/kg élősúlyban vesznek, szinte mindenből kolbász lesz, azon felül, hogy ez a városi árakhoz képest nevetségesen olcsó, ráadásul még azt is tudja, mit eszik.

    Kenyeret ő is a boltban veszi, az alma kilója 150Ft-nál kezdődik, egymagára az a napi egy alka, napi egy körte, napi egy paprika nem igazán viszi arrafelé, hogy neki paprikaültetvénye legyen.

    A fűtést megoldja mulccsal, 400Ft egy nagy zsák, és kettővel elfűt egy 120m2-es házat vidáman, sőt tud venni ocsút is, azzal meg szinte ingyen fűt, van egy fasza adagolós kazánja, az pakolgatja szépen a cuccot befelé, napi 10 percet kell vele foglalkozni. A ház is harmada, mint egy városi ugyanekkora, a kaja is egyszerűbben lerendezhető, ha van hol hely 30 tyúknak, és egyébként se akart magának se banánültetvényt, se komoly gyümölcsöskertet. Ha ő is azt nézte volna, hogy ezeket a dolgokat hogy NEM lehet megcsinálni, akkor vehetett volna 5km-rel arrébb a városban egy lakást, aztán annyi, de neki így egyszerűbb volt, még úgy is, hogy van mikor napi 10-12 órát dolgozik, amellett is van 10 perce a tyúkoknak dobni egy kis kaját, meg kiszedni a tojásokat.

    És akkor még lehetne kecskéje, birkája, azokkal pont ugyanúgy nincs mit foglalkozni, csak egy kis zöld terület legyen....

    Szóval tényleg az van, hogy van aki az élet minden területén megoldás keres, van aki a problémát.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • r0by

    addikt

    Nem tudom, én megint kilógok a sorból, mint mindig :)
    A telek egy tizedén termesztünk, japánfű határolja el (illetve majd fogja, még egy picit nőnie kellene hozzá) a többi résztől, így nagyon nem is látszik.
    Idén egy csomó mindent termeltünk ~100 nm-en. Zöldborsó, zöldbab, retek, sárgarépa, zeller, zöldség, paradicsom, 3 féle paprika, fürtös ubi, cukkini, görögdinnye, sárgadinnye, spenót, karfiol, karalábé, zöldhagyma, saláta, pici eper. Van a fagyasztóba belőle..
    Aztán a kerítés mentén van még egy csomó málna, josta, füge. Idén ültettem goji bogyót és vörösáfonyát. Utóbbi nem biztos, hogy jövőre kihajt :O

    Ha a vetőmagok árát összeadom, akkor az max 1000-1500 Ft volt. Csíráztatás után az ablakba növekedtek áprilisig. A palántával foglalkozás napi 5 percemet vette el amíg locsolgattam és nézegettem őket, kivéve a dinnyéket, mert azt vettem.
    A napi locsolás ha szükséges, akkor kb. 20-25 perc, nekem megér ennyit. Fúrt kút van, valamint gyűjtöm az esővizet is.
    Semmit nem permeteztem, próbálom a növénytársítást alkalmazni. Igaz, egy idő után az uborkát elvitte a lisztharmat, de addig jó pár kilót megettünk belőle.
    Ha csigákat, hernyókat látok, akkor összeszedem kézzel. De emellett van kint a madaraknak kaja, víz, hogy jöjjenek erre. Sok például a feketerigó, ők szoktak szaladgálni a kertben rovarok után kutatva. Ami neki is jó, meg nekem is:)
    Van egy nagy cseresznyefánk is, korai érésű germersdorfi. Így minden nyári szezon egy kis gyümölcskúrával indul. A teteje a madaraké :)
    Igaz 2-3 hetente elkél egy kis gazolás, ezt mondjuk nagyon nem szeretem csinálni, viszont az eredmény kárpótol érte.
    Mit ne mondjak, ma reggel még szedtem friss paprikát, az még úgy ahogy bírja ezt az időt, de valószínűleg már nem sokáig. Még van spenót is, nemsokára le lehet szedni a kelbimbót is.

    Szóval nekem nagyon megéri a napi programozás utáni fél órás kerti elfoglaltság. Annak ellenére, hogy megengedhetném magamnak, hogy ezt a boltba vegyem meg..

  • Ted_Beneky

    senior tag

    Permetezés és permetezés közt is van különbség. Nem minden DDT és idegméreg :)

    Nálunk bevált, hogy frissen szedett és összezúzott csalánt forróvízbe áztattunk, hagytuk kihűlni, leszűrtük és simán ezt a csalánlevet raktuk a permetezőbe. A rovarok úgy húztak el onnan, hogy öröm volt nézni :)
    A saját kert egy ritkán emlegetett "szerszáma" a légpuska. Mert ahol rigó van, ott van vadgalamb és seregély is. Azok pedig rámennek a termésedre :)

    Csillagkaput a Csillag térre!

  • Rick4

    félisten

    válasz r0by #72357 üzenetére

    Milyen érdekes, ha TAPASZTALATI alapon beszél az ember ilyesmiről, leginkább pozitív dolgokat tud mondani....

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • ebegab92

    senior tag

    Technikai jellegű kérdés. Szeretnék Android 6.0-t telepíteni Windows 10 mellé. Rufus-szal ki is írtam pendrivera az Android x86 6.0 legfrissebb kiadását, telepítőt is végigkattintgattam, de aztán 2 verzió van:
    -Ha az sda2-n lévő partíciót formázom (ez a Win EFI partíciója...), akkor az Android indul is, de a Windows EFI partícióját javíthatom meg :u
    -Ha az sda2-t nem formázom, akkor csak a Windows indul.
    GRUB és GRUB2 EFI közül utóbbit választom, Secure Boot kikapcsolva. Hogy tudnám úgy telepíteni, hogy megmaradjon mindkét rendszer? Neten mindenütt csak olyan telepítéseket találtam, ahol Legacy módban van a gép.
    Az eszköz egy Lenovo Miix 2 11

    [ Szerkesztve ]

    ABIT kézikönyv,BIOS innen letölthető: http://sdrv.ms/X4IwiL

  • Rick4

    félisten

    válasz ebegab92 #72360 üzenetére

    Az ötlet egy ilyen telepítésre jó, hogy itt kérded, ahol valószínű rajtad kívül más nem látott még ilyet, az nem túl jó. ;)

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • ebegab92

    senior tag

    válasz Rick4 #72361 üzenetére

    Sosem tudni, hogy ki mit mókol a gépén :DDD

    ABIT kézikönyv,BIOS innen letölthető: http://sdrv.ms/X4IwiL

  • kovaccss

    tag

    72335 proper. A kitágulás minimális, lásd a 72354-et. Max. 1 órát lehet üres a gyomrom naponta, mert nálam az éhség nem sima éhség, hanem mardosó éhség, szinte fáj a gyomrom, ha üres. 10+ éve nonstop gyomoridegem van az idegállapotom miatt, ez miatt is többet kell ennem. Ehetek én kevesebbet, ha attól még az éhségem se múlik el, nemhogy jóllaknék, mert ez lenne azoktól a kis adag kajáktól, amiket eddig írtatok. Rosszabbul érzem magam, ha csak fél adagot eszem, mintha semmit se ettem volna. Vagy teljes adag, vagy semmi.

    72337 veze. Zabpehely, mi? Tele cukorral, sóval, adalékanyagokkal, ez a gyors út a temetőbe. Müzlit is póbáltam, az 1 kilósat a Tescoból, tele van szeméttel.

    72338 Rick4. Nem vicc, az Irén csarnokban ennyi. Nem mindenki utazgat minden nap sokfelé, hogy beugorjon sok helyre kajáért. Azért költöztem a piac közelébe, hogy oda járjak, ne kelljen messzebb menni. A harcsa nyersen meg 2500 körül van a piacon. Erre írtam már pár napja itt, hogy ha nyersen venném meg, akkor 4000/kg-ra jönne ki ha én sütném meg, mert a drágább olajban kéne sütnöm, nem éri meg. Minden halat végigkóstoltam a piacon, csak ez a jó, meg a pisztráng (3800-4000 lehet most), de ez szálkás. A ponty is szálkás. A hekk nem az, csak a gerincét, meg az úszóit kell kidobni, ezt is ettem hónapokig. Ez is 3800-4000 már, akkor már afrikai harcsa.

    Pont kis mennyiségben és tételben, főleg 1 személyre nem éri meg sokmindent csinálni, akár főzni, akár állatot tartani, nővényt termeszteni. Egyre több dolgot csak egyre nagyobb tételben éri meg csinálni, ezért szenvednek a kisvállalkozások. A multik azért építenek egyre nagyobb áruházakat, hogy az 1 termékre eső költség még alacsonyabb legyen, és még több hasznuk legyen.
    A felettem lakó egyedülálló férfi is úgy rendelt kaját 500 Ft/adag áron, mert neki sem érte meg a főzés. Most már van élettársa, meg gyerek, már a csaj főz.

    [ Szerkesztve ]

  • kovaccss

    tag

    válasz Rick4 #72339 üzenetére

    Ezzel jóllaksz 116 kilósan és 192 centisen? Hogyan? Ez nem lehet 500 Ft.
    Hány deka sonka, és sajt van rajta?
    1 zsemle magában 111 g, és csak 168 g cuccot raksz rá összesen?
    Ez nagyon kevés, ez nálam csak étvágygerjesztő. Ha a 2. képen lévő cuccot megduplázom (1000 Ft és 1 kg), akkor talán elég lesz 3 banánnal (200 Ft), meg teával 1 reggelire, és talán kihúzom vele a vacsiig. Máris ugyanott vagyunk, 1200 Ft 1 étkezés. Ha a vacsorára is ennyit költenék, de legyen 1300, akkor napi 2500-zal máris megvan a havi 75e kajakiadás, és még mindig csak 2-szer ettem 1 nap.
    Plusz olyan helyről vetted az alapanyagokat, ahová én nem megyek el. Hol van ez a nova?
    A sonka, sajt, uborka, vaj honnan van? Csak a tojást tudom a piacon megvenni. Olyan összeállítást csinálj, ahol minden megvehető a mars téri piacon.

    Mindegy hogy variálod, mindig az lesz, hogy dupla adagot kell ennem. Ha másnak elég 1 adag, és ő belefér a kajakiadásokba, nálam ez nem megy. Még ha elég is lenne 1 adag, akkor is napi 3-szor kéne enni, ami máris 3×500 Ft lenne, így is 45+e lenne 1 hónapban.
    Nem lehet mindig ilyeneket enni, én is meguntam pár év alatt. Sült kaja is kell, ha már főtt nem.

    [ Szerkesztve ]

  • Rick4

    félisten

    válasz kovaccss #72363 üzenetére

    Én nem utazgatok sokfelé, elmentem a novába péksüteményért, meg a mars téren megvettem azt, amit még szerettem volna. Ettem egy jó mindent bele töltött lángost is, de amit szerettem volna, azt a piacon megkaptam, ha nem kellett volna az a kenyér és az a zsemle, akkor a lángosos melletti kenyeresnél is megvehettem volna, szóval kb ugyanarról beszélünk, csak mi ketten fele pénzből is megvagyunk, még ha ugyanoda megyünk is vásárolni.

    Én meg tudom venni a halat, és itthon minden mással (akár egy krumplipüré, franciasaláta, bármi más) együtt akkor eszem meg, ha épp éhes vagyok, és én nem a 30.-adik kilónyi halat sütöm meg ugyanabban az olajban, hanem kókuszzsírban főzünk egy ideje, és még így is olcsóbb, mint ha ott (v)eszem meg.
    Akárhogy számolom, ha ebből a megközelítésből nézem, bőven megéri magunkra főzni, pedig ketten nem eszünk annyit, mint te egyedül.
    Nem éri meg kistételben? Mert 5-6 tyúk a napi 4 tojással egy emberre nem elég? kell nekik 10 m2, meg egy kiló kukorica- búzadara, kis ételmaradék, krumplihéj, paprikacsutka, meg pár marék fű, és elvannak. Egy otthoni paradicsom- paprika akár cserépből is kinő, a napi 1-2 paradicsomra nem elég? Miért, nem felel ez meg, mit kell vele csinálni, hogy megérje? Egy paradicsom palánta 150ft, a paprika palánta meg kb 100Ft, és semmi tennivalód sincs vele, néha locsold meg. Ja, ha kaját akarsz olcsón, azt tudsz innen is, mindössze 650Ft egy ebéd: [link]

    Dél körül mentünk ki, 4-kor jöttünk be az udvarról, volt nettó 3.5 óra garázspakolás, utána meg fél óra kutyasétáltatás, nem hajtottuk magunkat, de nem is volt lazsa. Ennyit más is eléget mint kalória, szóval ha több is kell, nem kétszer ennyi. Ettem 4-kopr egy kis szelet vadász csokit, 99Ft volt.

    Amúgy most készül a vacsi, tökfőzelék lesz, a tányéron 416 gramm főzelék, ez a kemény 100Ft-os adag, és mellé a piacon vásárolt kolbászból készült fasírtból 146 gramm van, ez volt 102Ft, eszek mellé 1.5 szelet, azaz 108 gramm kenyeret, ez 44Ft . A tök fél kiló 150Ft volt, a fél doboz tejföl 100Ft, a kolbászhús 550 gramm volt, tehát ebből marad még holnapra is, kellett bele egy tojás, az 40Ft volt, a vacsim akkor összesen: 246Ft.

    Akárhogy számolom, a mai kajám 500+99+246=845ft. Megittam mellé 1.5 liter fél- szénsavas ásványvizet 60Ft-ért, volt tea, egy ezresbe lazán belefért ez is.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • proper

    őstag

    válasz kovaccss #72363 üzenetére

    Én arra jutottam hogy te irgalmatlan lusta vagy és nem tudsz mást fújni csakis a tévképzeteket amit te jónak látsz külömben meg baromságok egyszerűen

    Pl jössz mindig ezzel a harcsával hogy otthon a drága olaj és egyebek
    Szerinted a marx téren milyen olajban sütik azt a halat amit olyan jóízűen habzsolsz be?
    Megmondom. A legolcsóbb szarban
    Ha a marx téren jó az az olaj és meg is eszed akkor otthon miért nem jó az olcsó olaj?

    A zabpehely tele van cukorral meg mindennel és meghalsz tőle
    De a lángos + túrós Kocka + olajban tocsogó halacska kombó persze cukor, só, és adalékanyag mentes egészséges étrend
    Most -kit nézel te hülyének most komolyan?

    A gyomor tágulás én meg tudom mi
    És tudom miről beszélek mert átmentem rajta
    Ha fele annyi kajával ugyanúgy teleérzeted van mert tele van a gyomrod
    Csak el kell érni azt a stádiumot hogy ez meglegyen
    És ezért bizony tenni kell és akarni is nem fognak a dolgok megjavulni-megoldodni egy varázspálca ütéssel mert nem álomvilágban élünk hanem a való világban ami néha kegyetlen
    Ha pedig azért költöztél a marx tér közelébe hogy ott majd egészségesen kajálj akkor elég egyhangú es sírba végződő lesz ha nem vagy hajlandó főzni és zöldséget enni

    Esetleg ajánlom akkor a tomburgert ha olcsón és adalékanyag mentesen szeretnél étkezni
    Van neki 5dolcsis menüje ami kb hetente változik
    És mielőtt belekötnél 2-3 helyen van szegeden és személyesen ismerem is elég jól
    Ott csak hús van friss zöldséggel, minőségi szószok és a bucit külön sütteti megadott anyagokból
    Ha ez sem jó akkor válthatsz fényévesre szerintem

  • r0by

    addikt

    válasz Rick4 #72365 üzenetére

    Huhh, jól néz ki :C

    Mi is kókuszzsírt használunk. Aztán történt a múltkor, hogy benéztük, és elfogyott. Rántott cukkini volt betervezve. Frissen ugye a kertből..
    Így elugrottam a közeli boltba, vettem floriolt. Hiba volt.., olyan büdös volt bent az egész konyhában és a házban.., amit a kókusz melett már rég nem tapasztaltunk. Azóta megfogadtuk, hogy mindig lesz itthon pluszba egy.

    Nálunk a mai kaja gombapöri volt héjában főtt krumplival:
    - 70dkg krumpli ~100Ft
    - 0.5kg gomba 299Ft
    - kiskanál kúkuszzsír ~30Ft
    - 1 fej hagyma ~30Ft
    - 1 doboz tejföl 70Ft
    - 1 evőkanál teljes kiörlésű tönkölybúzaliszt ~30Ft
    - fél óra villanyszámla az elkészítéshez ~30Ft
    - só..
    - kis víz

    Ez legyen 600Ft, ketten vagyunk rá, fele megmaradt holnapra..
    Kép nincs :)

  • Rick4

    félisten

    válasz r0by #72367 üzenetére

    Nem is kell kép, ez az egész nem erről szól, csak arról, hogy ha kevés a kosztpénz, egy főre havi 30 rugóból lehet egészséges, változatosat, finomat, adalékmenteset (vagy legalább nem szándékosan adalékkal teli) kaját enni, és nem nélkülözted a húst sem, sőt....

    Mi pl a nyáron egyik napról a másikra azt mondtuk, hogy letesszük a cukros üdítőket, addig szinte minden nap elfogyott 3-4 dobozos valami (nem egyszerre, hanem egész nap alatt, de egy alkalomra ketten ittunk meg egy 3.3 decis dobozt tehát nem vedeltünk, de azért fogyott) csak dobozost iszunk, műanyag palackost soha) cola, sprite, fanta, stb, én még rátoltam napi egy doboz zöld monstert is. Nem az ára a lényeg, hanem az, hogy 2-3 hónap után valahogy szomjasak voltunk, és na egye fene, igyunk egy colát, Hát az első korty is borzalmas volt, a többi is, a felénél már ki akartuk dobni, de aztán csak megittuk, azóta még 2x próbálkoztunk, ihatatlan lett..

    Szóval ha az ember próbál egy picit változtatni, nem kell azonnal felforgatni a megszokott dolgokat, egy pici változtatás már elég. És így elmaradt szépen a napi fél tábla csoki, ebből lett heti fél tábla, a napi 1-1 süti (most max kétheti 2 habroló, és 1 puncs szelet, az is szigorúan csak a dorozsmai stop cukiból) chips max havi 1 zacsi, stb stb stb.
    Ez biztosan pénzben is mérhető, de én pl -10 kilóban mérem, miközben jobban értem magam, és éhes se vagyok.
    Vettünk nemrég panini sütőt, totál jó tortilla- roston hús dolgokat lehet sütni, szintén filléres reggeli vacsi lehet abból is, és max 15 perc rákészülést igényel. És ezek bárhol, ugyanennyiért megvehető cuccok, nem lesz lényege, hogy 20km-re innen lakik-e az ember, kis piac mindenhol lesz.

    És erről jut eszembe, pont volt valaki, aki épp gyúrni készült, ő is kihozza napi 1 ezresből a 60 deka színhúst, amennyire azt gyúrás igényli, változatosan elkészítve... Tehát napi 2 ezreket kajára költeni gyakorlatilag luxus, főleg ha nem tudsz/ akarsz erre pénzt pazarolni.

    Az más, mikor dolgom van, és kimegyek hét közben a kastélyba, a kettőnk kajája csak ebéd szinten 2500Ft, de akkor nem fér bele a főzőcske. Ha utazok, és eszek valahol valamit, ritkán úszom meg 4-5 ezer alatt, de akkor se az számít.

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • kovaccss

    tag

    válasz Rick4 #72365 üzenetére

    Hol ez a nova, utca, házszám?
    Mi van a lángossal? Gondolom a Gyuriczánál, ott van mellette pékség. A töltött lángos min. 500 Ft, ezt lazán kihagytad a listáról. Így már nem is olcsó. Hiába variálsz, pár 100 Ft-ból akkor se jön ki 1 rendes adag kaja.

    Olyan kaja kell, ami jó minőségű, a Mars téren meg lehet venni, meg tudom fizetni, nem drága, jóllakok vele (elég a mennyiség), meg tudom enni. Olyan étel nincs Szegeden, ami minden feltételnek megfelel, szerintem egész Mo-on sincs. Havi 30e-et se költhetnék kajára. Ebből mi jön ki? Napi 1000 Ft-ból hogyan lehet 3-szor nagy adagot enni zöldségek nélkül? Sehogy.
    Pont a kókuszolajat néztem ki én is, a lángosgyárral szemben lehet kapni a gyümölcs szigeten. Drága. Még jobban drágítja a halsütést, hogy sokkal sűrűbben kéne cserélnem, mint a halsütők. De a reggeliben nem a hal a dráha, hanem a túrós kaja.

    Nekem kár magyaráznod a csirke, stb. tartást, 2x évig csináltuk otthon, tudom mivel jár. Sok idő amíg 1 csirke rendesen, nem tápon, hanem kukoricán, búzán, kapirgáláson megnő annyira, hogy le lehet vágni. Ilyen takarmányárakon sosem fogja megérni. Már 2000 körül is mondogatta anyám, hogy drága a takarmány. A végén meg lesz 1 csirkéből annyi tiszta hús (a csirke min. felét kidobhatjuk, mert bél, fej, stb.), hogy sütve (felére összeesik) 1 evésre megeszem. Ezért dolgozni annyit?
    Ha meg tojás is kell, akkor még tovább kell etetni, 10 tyúknál jó esetben van napi 4-6 tojás. 1 tojást 40-ért megvehetek a piacon. Napi 200 Ft-nyi tojás, ami épphogy elég 1 rántottához???? Na neee. És akkor még a kenyeret úgy kell megvenni hozzá, mert búzát nem vethetek.

    A paradicsomhoz és többihez meg annyit, hogy ezek nem teremnek egész évben, csak 1-2 hónapig, és vége.
    Mi terem meg paradicsomból pár virágcserépben? Mennyi idő, amíg megérik? Hány evésre elég ez? Vicc. Nincs fagyasztórész a hűtőben, se fagyasztóládám. Ha meg már egész évre fagyasztani kell a kajákat, akkor ott vagyok, mintha a boltból venném, ott is fagyasztva van. Tudom mennyit dolgoztunk egész nyáron a kertben, meg a zöldségekkel (szedés, pucolás, mosás, darabolás, stb.), a tyúk, stb. levágással, hogy télire tele legyen a fagyasztóláda. Így egész évben ehettem az utált kajákat, mint a spenót, karfiol, stb. Ezért dolgozni egész nyáron???

    Nem rendelhetek kaját sehonnan, mert mind a haszonért csinálják. A legolcsóbb anyagokból csinálnak kaját, és a legdrágábban adják el. Ami nekik jó, az nekem nem jó. Az ő érdekük pont az ellentéte az én érdekemnek, mert nekem jó minőségű kaja kell olcsón, nem szemét drágán.
    A tökfőzelék képét ne is lássam, mindig is utáltam, nem értem hogyan lehet ezt megenni 70 éven át.

  • kovaccss

    tag

    válasz proper #72366 üzenetére

    Nincs igazad, lásd a többi üzimet ma. Csak nem csinálom az értelmetlen dolgokat, amik nem érik meg a belefektetett munkát, meg nem erőltetem a lehetetlent. 40 év alatt sokmindent láttam. Falun nőttem fel, tudom mivel jár a kerti munka (zöld és szemes bab, borsó, répa, zöldség, krumpli, saláta, paradicsom, paprika, karalábé, karfiol, káposzta, eper, málna, gyümölcsök az almától a cseresznyéig, néha dinnye is), meg az állattartás (tyúk, pulyka, disznó, kacsa, kecske), az előbb részleteztem a 72369-ben. Iszonyú munka volt egy 4 tagú család számára (a munka nagy részét nekem kellett csinálnom) biztosítani az egész évre szükséges kaják egy részét (aminek a nagy része zöldség volt), mert így is sokmindent boltban kellett megvenni, mint a kenyér, stb..

    Felejtsd már el a halat, ezt el is hagyhatnám, azért kell, hogy változatosabb legyen a kaja, és egyek egy kis ADEK vitamint is. Most meg hogy egy kis húst is egyek, mert a vacsiban nincs hús. Helyette nem akartam 4. túrós kockát venni.
    Mindenki kipróbálhatja milyen ásványvízben főzni, hajrá. Írjátok meg ki bírta megenni a kaját. Mert a csapvíz felejtős inni és főzni is. Csak WC lehúzásra jó, igazából még mosogatni és mosni se szabadna ezzel.
    Nem én döntöm el mit eszek, hanem a gyomrom. Ha nem is egészséges a kaja, de meg tudom enni, akkor ezt fogom enni, és kész. Hiába akarok egészségesebb dolgokat enni, ha a gyomromnak nem tetszik, vagy eleve nem szeretem, mert pl. tökfőzelék.

    A tom burgert néztem most, messze vannak, Jókai, meg Retek u. Amúgy meg ebből az 1600 Ft-osból 2 kéne, hogy elég legyen. Ez hol olcsó? [link] Persze, van 5 dolláros is, csak az a baj, hogy a dollár 280 Ft. 5 dollár = 1400 Ft. Még ha 1 elég is lenne, akkor is drága lenne 1 evésre.

  • csoszogi

    tag

    Nos. Nekem volt hét tő paradicsom a harmadik emleten az erkélyen, két darab standard műanyag balkonládában (39X17x15cm). Mivel folyton növő volt, azért azok a madzagok fölfelé. Ez a kép[link] egy korai időpontban készült, magasra nőttek, le is kellett engedni őket egy idő után. Ez egy olyan folyton termő-fürtös paradicsom volt, amit a Tescoban kapni(Sándorfalvi a termelő, csomagolt), finom volt eltettem a magját. Hogy mennyi paradicsom lett rajta nem tudom, mindig kijártak a gyerkőcök "lopkodni", annyit tudok mikor most felszámoltam a "kertet" volt rajta 3kg zöld paradicsom. Abból meg savanyúség lett. Az egy tévhit, hogy nagy föld kell a növényeknek, inkább tápanyagutánpótlás, víz kell...a föld csak közvetítő közeg. Költségeket nem írok, mert minek. Mag,föld,láda,tápsó,madzag,meg amire felkotoztem. Mennyi lehetett 5-6ezer forint. A ládát,madzagot, felkotozo jovore is jo. Tapso talan 2000...Chilit is terveztem, de a macskak kizabaltak a palantakat... :D

    [ Szerkesztve ]

  • azbest

    félisten

    Szóval ilyen az, amikor egy szociológus hallgató betrollkodik anyagot gyűjteni egy közösségi oldalra :DDD

  • ShadowX

    őstag

    válasz kovaccss #72371 üzenetére

    Iszom is a csapvizet, főzök is vele, már 10 éve. :) Semmi bajom.

    Ha meg neked abból az 5$-os menüből kettő kell, hogy jóllakj vele (egy étkezésre) akkor igenis veled van a probléma. Az a két adag kb. 3500 kcal. A túrós reggelid, amit írtál, na az szerintem szintén kb. 3500 kcal körül van. Az rengeteg egy étkezésre, még akkor is ha az vacsoráig kell kitartson. :(

  • Rick4

    félisten

    válasz kovaccss #72369 üzenetére

    Tényleg kihagytam, miért is? Mert azt még szombaton ettem. Nálam ma hétfő van, mivel a mai naptól írom, mi mindent eszek, és az mennyibe kerül, nem is értem, milyen listán kellett volna rajta lennie...

    A paradicsom bent a szobában honnan tudja, hogy kint tél van? Sehonnan. A többi dolog meg a szokásos mellébeszélés, akarod, vagy nem akarod. Jó minőségű kaja a mars téren? Az egyetlen dolog a gyuricza féle lángos amit ott készítenek, és jó. Alapanyagot lehet jót venni, de hogy neked ott minőségi hozzáállással, minőségi kellékekkel készítsék el, arról még véletlenül se álmodj.
    A lángosgyárban eszed a fritőzolajas lángost, amit a pennys lisztből, tojásporból nyújtottak, 12%-os gagyi tefjöllel, meg növényi alapú pizzafeltéttel szórogattak igazi sajt helyett, de a 650Ft-os menü (amit nem láttál, amiről semmiféle infód sincs, és a cég küldetésével sem vagy tisztában) már sok, mert azon 100Ft-ot keresnek?
    Elmondom, az öreg keres csak igazán a dolgokon... nem véletlenül nagy amerikai autós, te is beleadsz rendesen a kasszába... De persze amit nem tudsz, az nem fáj, vagy csak nem akarod tudomásul venni?

    Oké, nem szereted a tökfőzeléket, van ilyen, de hogy történik meg az, hogy ennyire negatívan állsz a dolgokhoz, miért nem tudod képzeletben bármi mással behelyettesíteni, és azt mondani, igen, ez jó kaja, és megáll 400Ft-ból.
    Ehhez semmi más se kellett volna, csak egy kis pozitív hozzáállás, ennyi se sikerült, mindenben a negatívumot látod. Ja, nem, a gagyi lángosban a pozitívumot...

    Én is annyira szeretem a tökfőzeléket, hogy max 3 heti 1x eszem, holnap, holnap után, meg azután még 2.5 hétig lesz más, de ettől még megeszem, ha nem szeretem, eszek mást, ennyi.

    [ Szerkesztve ]

    Samsung 49" monitorok eladók: https://hardverapro.hu/apro/samsung_49_32_9-es_monitor_elado_meg_2_honap_papir/friss.html

  • csoszogi

    tag

    válasz azbest #72373 üzenetére

    Ha belegondolunk, most is azt irja, hogy nem lehet főzni csapvízzel. Ugyanakkor minden etel amit megeszik valahol, csapvizzel keszul, ami elparolog belole az is csak tiszta viz, a szenny meg ott marad. Kb 500 gramm liszthez kell 250ml viz, hogy kenyer legyen belole.
    Mashoz is kb enyyi kell (pizza, kalacs, zsemle stb). Valaki/valakik itt emlitettek, hogy igazabol ennek lelki hattere lehet. Az biztos, ha itt vegeznenk egy mini felmerest, kiderulne, igen sokan emlekszunk azokra az etelekre, amitol rosszul voltunk, hanytunk nem esett jol stb. Ennek evolucios oka van. Volt etkezesi zavaros ismersom, ahogy itt a kollega leirta milyen kedves volt a mama egyaltalan nem kizart ez sem, hogy ez a problema. Sok ilyen "nagy termeszetu" embert ismertem, oszt csodalkozott mikor problemas lesz a gyermeke. Raadasul ha valaki erzekenyebb lelkuletu, akkor jobban megviseli az ilyen dolog. Lehet a testvereire semmi nem hatott, tok normalisak. Igy meg nehezebb. Parhuzamos gondolatsor a nemi eroszak is: van aki tobbet ra se tud gondolni a himnemre, masok frigidek, megint masok felnottfilmes karrierbe kezdenek, de nyom nelkul keves ember lep tul rajta.
    Tenyleg hadd kerdezzem mar meg, ilyen pszichomokus szakembernel jartal mar? Erre nincs lehetoseg, ismerve allapotod, hogy "felirjak" receptre, hivatalbol?

    ja amugy nem neked ment azbest... :D teged veszellyes hulladeklerakoba vinnelek... :D

    [ Szerkesztve ]

  • proper

    őstag

    válasz kovaccss #72371 üzenetére

    nincs igazam biztos

    2 dolgot kérdeztem de te mintha másnak válaszoltál volna nem nekem, kb ezt is vártam

    a tomburgert pedig nem az ára miatt javasoltam hanem hogy "miből" van

    ez a messze van meg a többi is számomra kifogás mert szeged kicsi
    3km lakok a munkahelytől kb 5 perc biciklivel és még gyorsabb is mint kocsival

    ha egy kicsit megerőltetem magam kb 8perc alatt keresztbe biciklizem a várost és ebbe benne lehet egy piros lámpa is úgyhogy kb nyugisan ráérősen 10-15perc alatt bárhol ott lehetsz szegeden szerintem

    én pedig tudom milyen ásványvízben főzni mert van Domaszéken tanyánk :U
    vannak kacsák, tyúkok
    annyi a munka velük hogy el sem tudom képzelni, gondoltam már rá hogy felgyújtom az egészet a francba
    reggel kinyitod az ajtót és kiszórsz nekik két tál kaját meg adsz vizet
    este ugyanez csak becsukod az ajtót

    de amúgy én szerintem eddig nem hoztam fel a témát a tyúkkal és egyebekkel de mégis felém is ezzel takarózol de így már nem bírtam kihagyni én sem

  • proper

    őstag

    válasz csoszogi #72376 üzenetére

    nekem csak ez az egy piszkálta a csőrömet, hogy vizet prédikál és bort iszik
    csapvíz probléma miközben mindenhol azt használják ahol eszik
    olcsó olaj ahol eszik de otthonra drága kell

    ez már wtf kategória :F

    lett már ajánlva szakember de szerintem az is messze van mint minden

  • csoszogi

    tag

    válasz proper #72378 üzenetére

    azt is irtam lehet valahol van 1-2 rossz vezetk a hazban, az okozza a problemat. Marmint az otthoni vizest. Erre is volt tobb otlet, mit lehetne csinalni. Mondjuk ami a legegyszerubb, kulonbozo helyeken inni csapvizet: ha azoktol nincs baj, akkor csak a hazban levo vezetekekben lesz valami gebasz...
    Egy vállalkozó a minel nagyobb haszon remenyeben a legolcsobb cuccokkal dolgozik, nagy cegnel se dobjak kia lejart cuccost, bedaraljak, vagy egy kis ecetes viz csodakra kepes... :D Persze nem mindenki, de angy atlag szerintem igen... :(
    Szakember kell ide az nem vitas. De kell lenni egy akaratnak is, hogy akarja a valtozast, hogy ebbol kilepjen.
    Mas: a kokuszzsirt en is hasznalok, szerintem is okes.
    En sokat sutok otthon mostanaban, kulonflele liszteket hasznalok, de nagy elterest nem tapasztaltam. Ami viszont igaz: minosegibb termekeket nyugateuropaba viszik, mert tobbet lehet kapni erte ott. En is ugy csinalnam. Egyszer egy tojasos ember nyilatkozott, mikor kerdeztek, miert van sok S-M meretu tojas itthon? Azt mondta ez kell ez fogy, a minosegibb tojasert a magyar nem fizet :( de nem gond, Nemetorszagba meg kell.

    [ Szerkesztve ]

  • Ted_Beneky

    senior tag

    válasz csoszogi #72379 üzenetére

    Amennyit én arra jártam (Német o./Ausztria) nem voltak drágábbak ott a bolti kaják. Sőt :)

    Csillagkaput a Csillag térre!

  • stopperos

    senior tag

    válasz csoszogi #72372 üzenetére

    Szépek a paradicsomok. Én paprikával kezdtem a balkon kertészetet, de csak közepes lett a termés paprikából. Azokért viszont megérte! Jövőre majd jobban oda kell figyelnem arra, hogy mennyi fényt kapnak.

    Ha már Rick posztolja a kajáját, holnap én is beküldöm az ebédem...

    Szerintem van amire nem lehet megoldást találni, és el kell engedni. Mondjuk én ezzel a napi 2 kajálással nem értek egyet. Be kell osztani egész napra. Persze az átállás nem 1-2 hét, és sok küzdelem van vele.Én most tapasztalom magamon, hogy lassul az anyagcserém, 28 évesen, és a korábbi mennyiség 65-70%-át eszem emiatt. Ha nem vigyázok, akkor rögtön felszaladnak a kilók. Biciklivel járok mindenhová és tolom a heti edzést (zumba és step-aerobic :DD ).

    "What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy

  • csoszogi

    tag

    válasz Ted_Beneky #72380 üzenetére

    nem az árukra mondom, csak hogy oda viszik ki. En is jartam többször Nemetorszagban, irtam is itt mar, hogy mivel kevesebb az AFA, meg amugy is sokszor olcsobb ugyanaz a termek( valami Lidl/Aldi-val kapcsolatos dolog volt).
    Ezt a tojasos dolgot a TV-ben hallottam, de nem a napokban volt. Azt hogy tobbet kap erte az lehet, meg hogy a nemetek inkabb azt keresik. Gondolom ok az s/m meretu tojasokat viszik a tojasporgyarba, nem teszik ki a polcra, mert az tul "kicsi" nem mutatos. Bevallom nem neztem van-e ott is s/m/l meretezes a tojasokanal :F . A buzarol olvastam meg hasonlot, meg en is szedtem anno nemet exportra hatalmas szilvakat, a kisebbek meg mentek Magyarorszagra... :)

  • _Petya_

    őstag

    Emberek, mennyi lehet egy beszélgetés egy jóféle pszichomókusnál? Dobjunk már össze a srácnak egy ilyenre, én beszállok egy ezressel.

    Fontos feladatot soha ne bízz olyan gépre, amit egyedül is fel tudsz emelni!

  • csoszogi

    tag

    válasz stopperos #72381 üzenetére

    Habar meg kell majd kuzdjek az asszonnyal aki szaritot akar a teraszra... :D Nekunk keleti fekvesu az erkely, reggeltol 11-12-ig kapja az intenziv napfenyt. Most a poloskainvazio alatt megszurkaltak a paradicsomokat a szemet poloskak, par tonkre is ment... Meg annyit, hogy kell a mesterseges beporzas, mert ide mar (3. em) keves rovar jon, es kevesbe is fuj a szello egy zart teraszon. Lehet neked is azert volt keves termes. Beporzas: 11-es ecset, mikor kinyiltak viragok, naponta megsimogatni mindegyiket kicsit kocogtatva, reggel vagy delutan. Lehetett latni, mikor nyaralni voltunk es nem poroztak, hogy azon a viragemeleten joval kevesebb volt a termes. En ezt a tapoldatot hasznaltam: [link] Megeri, mert sok tapsoban nincs is benne amit rairnak, lasd NEBIH oldalak.
    Ez a kajalas attol fugg kinek hogy jo, de en is ugy tudom a tobbszor kevesebb az ajanlott.

  • azbest

    félisten

    válasz csoszogi #72376 üzenetére

    Inkább nem fejtettem ki jobban a véleményemet, nehogy azbesztmentesítés legyen a vége :DDD

    Egyébként, ha "idegi alapon" százalékolnak le valakit, akkor gondolom illene rendszeresen járnia orvoshoz és a megfelelő gyógyszereket szedni. De tudom, azok drágák.

    Amúgy szerintem mintha szegeden is több őrült lenne azóta.

    Nézegettem már én is a kókuszzírt, lehet teszek vele egy próbát. Mondjuk a magas hőfok bírás és a sütésre többször használhatóság miatt került már látóterembe. Igaz a pálmaolaj kapcsán hallottam már korábban is hogy az ilyen tulanjdonsága miatt kedvelik ipari felhasználásnál is. Ahogy nézem a kókuszzsír is egyik fajtája a pálmaolajnak. Amúgy egy vicc, hogy az éppen aktuális divat szerint mire mondják, hogy egészséges és egészségtelen. Az orvosok többsége is hülyeségeket mond (nem a szakterülete, de mivel dr, ezért megszakérti).

  • csoszogi

    tag

    válasz azbest #72385 üzenetére

    "Amúgy egy vicc, hogy az éppen aktuális divat szerint mire mondják, hogy egészséges és egészségtelen."

    Ez pontosan igy van, sorozat is keszult ebbol, lattam is, teged is emlegettek benne :D mar a korai 1920-30-as evekben publikaltak a veszelyessegedet, de tobb volt az elonyod meg a profitod aztan meg most is betegednek meg emberek ettol a szuper anyagtol. Egy kicsit en is dolgoztam vele, remelem nem lesz bajom, mert hosszu a lappangasi ido...:(

    Vagyis alapvetoen a "xyzlobbi" (barmi behelyettesitheto) ami meghatarozza mi is jo jelenleg nekunk :D
    Az olajpalma ultetvenyek iszonyatos termeszeti karokat okoznak, mert kegyetlenul irtjak a termoteruletek miatt az esoerdot :( A Vadasparkban is van egy figyelemfelhivo tabla a tevek kornyeken errol, de nagy szakirodalma is van.

    En nem sult hus sutesre hasznalom a kokuszzsirt, nekunk arra jo az etolaj is, hanem minden mashoz, ahova inkabb zsir kellene.

  • csoszogi

    tag

    válasz Rick4 #72375 üzenetére

    "A paradicsom bent a szobában honnan tudja, hogy kint tél van? Sehonnan."

    de tudja, a nappalok hosszabol. Hiaba vilagitasz otthon estenkent (az keves is), ha csak nem szabalyozottan (pl.: uveghaz), de a noveny erzekeli, hogy most hoszunappalrol megyunk rovidnappal fele, mig tavasszal pont forditva, van noveny aminel az elso irany(paradicsom), es van ahol a masik(dohany) stimulalja a viragzast. Van avokado novenyem. Egesz nyaron nem hozott uj levelet, most osszel meg megtaltosodott, tobb levelet hozott egy honap alatt mint eddig. :F

    De nyaron semmi gond a paradicsommal, lathattad erkelyen en is termesztettem balkonladaban :)

  • Ted_Beneky

    senior tag

    válasz csoszogi #72384 üzenetére

    Tanítsd be a poloskákat a 11-es ecsetre. Megérné! :)

    Csillagkaput a Csillag térre!

  • kovaccss

    tag

    Még mindig várom az ötleteket erre a kérdésre, még senki nem írt 1 olyan kaját se, ami itt minden paraméternek megfelel.
    Olyan kaja kell, ami jó minőségű, a Mars téren, vagy a közelében meg lehet venni az év bármely időszakában, meg tudom fizetni, nem drága, jóllakok vele (elég a mennyiség), meg tudom enni. Közben írtam privit pilóta-nak is. Ahogy én is sejtettem, szerinte is a gluténre, tejcukorra, és még 1 halom adalékanyagra érzékeny lettem, úgyhogy glutén, tejcukormentes, és minimális adalékanyagos kímélő étrend kéne, amikben nincs gyorsan felszívódó szénhidrát (kenyér, krumpli, rizs, tészta, stb.), se tejtermék.Rick4 zsemlés, sajtos kajája alapból kiesik.
    Mindezt úgy, hogy nem lehet semmit itthon csapvízben főzni, se olajban sütni. Min. 21 ilyen kaja kell, változatos hozzávalókkal, hogy rendesen lehessen váltogatni, ne unjam meg, min. 1 hétig minden étkezésre mást tudjak enni napi 3-szor. Hajrá! Aki csak beszólni, meg piszkálni akar, inkább ne írjon.

  • csoszogi

    tag

    no meg egy mara:

    szoktuk itt minositeni a magyar tarsadalmat, embereket, hogy miert olyanok amilyenek, miert vagyunk annyira masok mint a "haldoklo nyugat", miert vesszuk esszuk tesszuk ami erthetetlen. Szeretnelek megkerni benneteket, hogy segitsetek mert nem ertem.

    Nezeggettem az akcios Praktiker ujsagot:

    Hajdu keverotarcsas mosogep(36e), Hajdu centrifuga(34e). Zarojel: arak. Tudom mik ezek gyerekkent anyukam nagyi hasznalta, kb 30 eve. Egy mezei mosogep, kb ennyibe van.

    Kerdesem: miert akar valaki ilyet venni? Maskor is lattam mar akcios ujsagokban ezt a kombot, de most megkerdezem, legyszi segitsetek.
    Lehet tul foldhozragadt vagyok :F. Mire kellhet vaalkinek? A munkasruha nem jatszik, apukam ketkezi munkas volt, foldet is turt olajos is volt, megis jo volt az Energomat.

  • csoszogi

    tag

    válasz kovaccss #72389 üzenetére

    olyat amit te csinalsz meg, vagy amit keszen meg lehet kapni?

    En egy idoben csinaltam gluten/tej/csokkentett szenhidrat kajat, ha megcsinalod, szedek ossze otleteket.

    Fozeshez meg ioncserelt vagy desztillalt viz? Ezen gondolkoztal mar, vagy probaltad?

    [ Szerkesztve ]

  • proper

    őstag

    válasz csoszogi #72390 üzenetére

    aki ebben nőtt fel és csak ezt használta egész életében azoknak van ez a mosógép kombó
    a 2 áráért kaphatsz egy jó mosógépet is de van akinek a megszokás a lényeg meg nem ért hozzá

  • Ted_Beneky

    senior tag

    válasz csoszogi #72390 üzenetére

    A mosógépben disznóvágáskor szoktak belet mosni. Talán nem akarják ugyanabban amiben a ruhákat :)
    Másrészt ha elromlik, lényegesen olcsóbb a szervizelése. A centrifugából meg jó R2D2-őt lehet fabrikálni, de ez csak tipp :)

    Csillagkaput a Csillag térre!

  • csoszogi

    tag

    válasz proper #72392 üzenetére

    Igazabol csak koltoi kerdesnek szantam, meg arra felhivni a figyelmet, hogy mennyire fura a magyar, legalabbi szerintem. Anyukam 64 eves, es mar o is vagy 30 eve lecserelte ezt a tipusu gepet. Akkor ki? A 70-80-as korosztaly :F

    mondjuk jobb ha hallgatok a 20 eves Opelemmel, es en is azert nem cserelem le, mert minek mikor jo meg, habar ha bedoglene vegleg nem 20 evest vennek. :DD

  • csoszogi

    tag

    válasz Ted_Beneky #72393 üzenetére

    Belet? Soha nem mostuk mosógépben, habár nem rossz ötlet, végül is, csak kicsit bizarr.. :D
    Az Energomat szervizelese se volt draga, meg el se romlott az is igaz. Anyukamek nagyon sokaig hasznaltak, meg megvan a sufniban, mukodokepes...

    [ Szerkesztve ]

  • kovaccss

    tag

    válasz csoszogi #72391 üzenetére

    A 72389-re jöhetnek az ötletek, csak priviben. Készen kapható is jöhet, meg itthon gyorsan elkészíthető is. A desztillált vízből pár éve vettem 1 litert, hogy tusolás után lemossam a csapvíz maradékát, elfogyott. De a desztvíz emberi fogyasztásra alkalmatlan, mert az összes ásványi anyagot, sót kiszedték belőle, amitől a víz iható, amitől édesvíz. Amíg meg tudtam inni az Anna vizet, addig ez jó volt főzésre, de az ásványvíz már nem jó.

  • csoszogi

    tag

    válasz kovaccss #72396 üzenetére

    oke, osszeirok parat, napokon belul elkuldom. A szervezetbe fokepp a kajaval kerulnek be az ionok. Nezz meg par asvanyvizet, alig van bennuk mas mint hco3, plusz egy kis Ca Mg Na,. A magyar asvanyvizek kozul soknak tok alacsony a teljes oldott asvanyianyag tartalma. Azt probaltad, hogy felforralod az asvanyvizet, de par percig forrjon, lehutod es utana hasznalod fel? En fozeskent deszt/ioncserelt vizben erre gondoltam: kave, tea, krumpli, teszta, tojas,

  • r0by

    addikt

    válasz _Petya_ #72383 üzenetére

    Ezt ebben a topicban ingyen megkapja.
    Ráadásul még az is hosszászolt (én) aki csak olvasni jár ide :)

  • veze

    őstag

    válasz kovaccss #72389 üzenetére

    Mars tér közelében?
    ott van a kóter ( Csillag) és egyből megoldódnának a problémáid. :DDD
    Full ellátás, nem dohos a szoba meg az ágynemű, fűtenek, mosva van a ruha és ócsó mert fizetni sem kell semmiért, ( fizetjük mi, az adófizetők) helybe visznek mindent ki sem kell érte mozdulni...
    nem kell embert ölni sem azért hogy bejuthassál és megnyerhesd a gondtalan ellátást. Manapság elég egy üres táskát letenni otthagyni mondjuk egy forgalmas helyen, aztán telefonálgatsz ide oda.. egyből mennek érted taxival :-)
    Egyébként a Lidl zabpehely nincs cukorral tele, természetes gabonaszemek halmaza természetes szénhidrátokkal , már amennyi van benne, [link] tisztítva fogyasztásra alkalmas állapotban.
    Na persze ez nem jó , meg nem finom meg nem birja a belem... csak a 4000 Ft/kg prémium takarmányt , amit persze ugyanugy csapvizzel készítenek el mindehol és a legolcsobb olajban sütik ki , ahogy sokan otthon is teszik. Ennek ellenére vannak az országban ( és lesznek ezután is ) nyolcvanéves aggastyánok is. mert nem ezen mulik..

    [ Szerkesztve ]

  • veze

    őstag

    megvolt a reggeli..
    az elmaradhatatlan zabpehely. Utána héjában főtt apró krumpli, ahogy anno nagyanyám csinálta (mert ehhez apró kell ezzel a legfinomabb, piac: kb 50-60Ft/kg) a gözölgő krumpli kacsazsírban megforgatva, őrőlt édesnemes paprikaval sóval megszórva ( kacsazsír: bőrős kacsahájból saját kezűleg kisütve, olyankor vettem amikor le volt árazva, kis pénzért és lett egy liternyi zsír, és kisütéskor frissomlós kacsatöpörtyű) nagy bögre tea, kenyér. Mennyiségben nem volt korlát, mindenből annyit, amennyi jól esett :-D
    Ez most az egész nem volt többe kb 100 forintnál.
    fénykép nincs :-)
    Ja , hogy ez az emberek kb 80%-nak elképzelhetetlen fogyasztásra alkalmatlan étekként..
    Pedig hűvös, meg téli reggeleken többször is csinált ilyet nagyanyám
    Igaz vehettem volna valami flancos felágottat ( értsd úgy, anyagilag belefért volna) de volt idő megfözni stb és ezt jobban kívántam.
    ebéd valszeg némi darált husbol rizsből kelkáposztából tejfölből összedobott rakott kel lesz +egy leves

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák