Új hozzászólás Aktív témák

  • lugosi

    MODERÁTOR

    válasz FoxiestFox #25254 üzenetére

    Nem tudom, nem értek hozzá, de van abban valami amit írsz. Olyan körülmények között tartani egy állatot, ami neki szenvedést okoz, az kínzás. Gondolom, hogy egy kutya egész nap bezárva nem érzi jól magát.

    Van egy nyugdíjas szomszédunk, van egy nagyon jól nevelt kutyája. Nagyon sokat látom vele lent sétálni, játszani (meg is jegyeztem magamban hogy mennyire más az ő nyugdíjas léte az átlagtól, tökre sugárzik belőle az életöröm, energia, jókedv). Neki nyilván van ideje ha akarja egy nap 8x levinni a kutyát. Gondolom, hogy a kisebb kutyák számára az adott lakástér relatíve nagyobb, tehát egy pincsi (tartanak manapság még pincsit?) számára egy 120 nm-es lakás lehet, hogy teljesen megfelelő élettér, de egy nagyobb kutyának már nem, ez lehet (de hangsúlyozom nem értek hozzá), úgy van a kutyáknál is, hogy megvan egy komfortzónája, egy élettere, amit fel tud fogni, át tud látni, ha a lakás azon belül esik, akkor jól érezheti magát (vagy a sok sétával ez változatossá tehető, kitágítható).

    Vannak még szerintem, hozzá nem értő számára is értelmetlennek tűnő kombinációk, ilyennek gondolom, amikor vadászkutyát tartanak lakásban, leviszik naponta mondjuk 3x. Egy agarat pl, vagy egy vizslát. Ugyanúgy elfuserált lehet egy puli lakásban tartása. De szerintem ilyen jellemzően kisebb, tényleg házikedvencnek tenyésztett kutyáknál lehet hogy egészen más a helyzet (pl egy westie vagy egy csivava nem is egészen biztos, hogy természetesen jól érezné magát egy kutyaólban kint, lehet hogy neki inkább a szoba való, szobakutyának is szokták nevezni).

    Én például tudom, hogy ha majd egyszer lesz rá lehetőségem, én tacskót szeretnék, drótszőrűt. Bár gondolom manapság már "nem divat" ez a kutya, de nekem ez a legkutyább kutya :) Na ez meg azért alapvetően vadászkutya (még ha nem is feltétlenül ez ugrik be róla az embernek) nyilván megvan a mozgásigénye, a kapargatási ösztönei, nagyon rosszul jönne ki egy lakásban.

    Egyébként amit írtál, a madár ketrecben tartása, eddig még sose gondoltam bele de most hogy mondod nagyon is evidens. Az ember a madárról mindig arra asszociál, hogy a végtelen szabadság, repül amerre akar, és jellemzően ezeket az állatokat tartják a legkisebb élettérben (max 1/4 nm). Azért ez így tényleg elég tragikusan hangzik. :((

Új hozzászólás Aktív témák