Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
allein
addikt
Sziasztok. Van valaki aki WD RED PRO 10 TB vinyókat használ, érdekelne milyenek a tapasztalatok.
-
gofry
senior tag
Sziasztok!
A mai kalandom után azon töröm a fejem, hogy váltok zyxel 325v2-ről synology 218+-ra. Meguntam a szenvedést bizonyos dolgokban a zyxellel.
Sajnos egy hiba miatt TM-ből vissza kellett húznom a mac-em, kb 250 GB-nyi adatot kell visszapakolnia a NAS-nak és erre egy laza 25 órát szán.Hálózat LAN: gigabit, Wifi: AC olyan 450 mbit/s -es gyakorlati max-szal.
Van valakinek tapasztalat a TM backup visszatöltésének sebességével Synologyn? Ha mondjuk csak a duplája a zyxelnek, már akkor is boldogabb lennék
-
Borisz76
veterán
A Synology NAS-okon gyárilag - mindenféle bohóckodás nélklül - lehet telepíteni a Download Station nevü torrent klienst. Alapjaiban megegyezik a TM-al. Az eltérés a kezelőfelületben van valamint abban, hogy a DS által a nas-ra töltött anyagok automatikusan indexelésre kerülnek. A TM-et fel lehet tenni ...kis mókolással - de a kezelőfelületen kívül nem ad semmi extrát valamint nem megy az automatikus indexelés sem. Ez pedig pl. a TV-n DLNA-val történő filmezésnél jön elő. A letöltött anyag a TV számára látható ha DS-el lett letöltve. Ha TM-el , akkor minden egyes alkalommal manuálisan kell indítani az indexelést.
Letöltési sebességben ugyanazt tudják kb.Az adatok visszatöltésére javaslom a gigabites vezetékes hálózatot.
Azzal kb 100-110 MB/s érhető el....szemben a wi-fi-s 40-50 MB/s-ával.A Syno DS218+ pedig remek választás ha elég a 2 fiók.
Nézz szét az összefoglalóban.
Van a DS-ről is leírás, sebességmérési eredmények stb...Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
törölt tag
-
Borisz76
veterán
válasz #56573440 #39307 üzenetére
Hopszika.....
Átszaladtam felette és már szinte automatikusan jö nekem, hogy ha " TM " -t látok akkor az csak is a TransMission torrentkliens lehet.
Mod:
Amúgy szégyen , nem szégyen de még életemben nem láttam közelről almás cuccot.....
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
gofry
senior tag
válasz #56573440 #39307 üzenetére
Köszi igen, az a time machine
Vannak nyilván kis file-ok is , mert egy komplett rendszerről beszélünk, de a nagyobb darabok azok pár gigás App file-ok.
Meglátjuk, hátha van valaki aki csinált egy backupot mostanság.
Btw A 218+ jó vétel lehet erre:
-Time machine
-AppleTV-re film SMB-n
-Némi file tárolás
-meg a "torkölcsönző" kliens használataMost néztem, hogy közben Borisz le is írta, hogy jó választás már csak $$$ kell hozzá
[ Szerkesztve ]
-
Bibgr0
aktív tag
Sziasztok!
Használ valaki esetleg MetaTrader 4-et vagy 5-öt Dockeren?
Vagy csak egy windows-os VM-re telepítve menne a NAS-on?Előre is köszi!
-
törölt tag
Kizárt.
A DSM minden vinyó elejére felírja magát. Ehhez ugye partícionálnia kell a lemezt, ezzel meg megy mindened a lecsóba.
Olyat még csak-csak lehetne, hogy külső usb-s kereten felnyalatni vele, de akkor is kell egy lemez a nasba. Hogy az usb limitációt benyeled e ha ezt üzemszerűen ott hagyod, az megint más kérdés, de belső kötetként, a belső helyre törlés nélkül biztosan kizárt hogy megetess más nasból érkező lemezt.
Csak úgy tudod, hogy egy lemezt beteszel, és arra felmászik a rendszer, majd elkezded azt feltölteni adattal, és az így leüresedő lemezt meg beteszed megint.
[ Szerkesztve ]
-
Rengete
aktív tag
Sziasztok!
Tettem fel egy új win10-et és azóta nem jelenik meg a nas a hálózati helyeknél. Megosztás be van kapcsolva. Dlna-s részt látja a pc. Csak a számítógépelnél nem jelenik meg, nem tudom hálózati meghajtóként csatlakoztani. A lányomnál is ez volt, hogy karácsonyra vettem neki egy laptopot, és nem látta, majd másnapra meg igen. Itt is vártam 2 napot de nem akarja az igazságot. Már az össze létező lehetőséget ki be kapcsoltam amit lehetett a hálózati megosztás központban, hátha beakadt valami. Van valakinek valami ötlete? -
WaterWave
veterán
Múltkor volt szó a seedről
Nálam 19 torrent fut jelen pillanatban és ennyit tudok belőle kisajtolni:ez függ attól is hányan seedelik meg milyen nettel... Nyilván lesz több is ahogy kopnak el a seederek...
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
Borisz76
veterán
válasz Rengete #39314 üzenetére
Tudod az IP címét fejből ?
Ha nem akkor a Synology Assistant megmondja neked.
Az alapján a hálózati felcsatolást meg tudod csinálni.
( remélem a kötet neve megy fejből..... )Én is így csináltam mert a win10 ezen hálózati része nem éppen a legjobb.
Ha tallózni akarom a hálózaton , akkor meg sem jelenik csak édesanyám laptopja.[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
WaterWave
veterán
válasz Dolphine #39317 üzenetére
Mármint az up/downt?
widgetnél előhívod az erőforrás figyelést.. aztán ha rátolod az egeret előhoz egy kis kocka ikont jobb alsóban egy sötétebb kockával, azzal rakod ki...
[ Szerkesztve ]
• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •
-
Rengete
aktív tag
válasz Dolphine #39317 üzenetére
Most kapcsoltam be az asszony laptopját win10-es. Bekapcsoltam a hálózat felderítést és egyből látja a NAS-t. nem értem! Az enyém is látja minden formában csak számítógépnek nem. Igazából Hálózati helyként akartam a gyorsmenübe elmenteni, mert nem egy mappán belül van minden mappa , és így nem tudom csak mappánként felcsatolni.
[ Szerkesztve ]
-
WaterWave
veterán
válasz Dolphine #39321 üzenetére
ezt sokkal jobban szeretem, mert kisebb helyet foglal és látom az up downt, nem kell az a grafikon szerintem... még örülnék synologynál ha valami hőmérsékleti értéket is ki lehetne dobni így widget formában, az se lenne ellenemre
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
-
veterán
Sziasztok
Szeretnék berakni még egy winyót a mostani mellé a NAS-ba, a cél a jelenlegi kötet bővítése. Az összefoglalót olvastam a kötet bővítésével kapcsolatban. Viszont van ami nem teljesen tiszta.
"03.1 DSM telepítése, Alap és SHR kötet létrehozása,bővítése,javítása" Résznél az van hogyha nem ALAP kötet lett létrehozva hanem SHR (védelem nélküli) akkor ha berakok egy merevlemezt akkor tükrözni fogja azt a DSM, így nem a jelenlegi kötet bővíti.
"03.2 Kötet létrehozása / bővítése / költöztetés" Résznél pedig az van hogy
"Ez a folyamat a meglévő kötetedet terjeszti ki az új merevlemezzel.
Ha eredetileg védelem nélküli volt a kötet és azt bővítjük, akkor a 2 lemez 1 nagyobb kötetet fog alkotni."Na most én nem alap kötetet hoztam létre hanem SHR-t védelem nélkül. Ha berakok egy winyót és a cél az lenne hogy 1 nagy kötetnek lássam a 2 winyót akkor ezt hogy tudom megoldani? Mert ahogy olvastam az összefoglalóba ha így van létrehozva akkor behelyezéskor tükrözni fogja a winyót egyből. Szóval utólag gondolom ezt nem tudom adatvesztés nélkül ALAP kötetté alakítani?
Alapjába véve védelem nélküli az adott kötetem viszont nem ALAP hanem SHR. Gondolom a 03.2 résznél még oda kell gondolnom azt hogy "Ha eredetileg védelem nélküli volt a (ALAP) kötet.."
[ Szerkesztve ]
iPhone 13 Pro Max
-
gyugyo79
addikt
válasz Rengete #39319 üzenetére
Windows gombon jobb egér gomb -> Windows PowerShell (rendszergazda) -t ha elindítod mit ad vissza a
Get-WindowsOptionalFeature –Online –FeatureName SMB1Protocol
State:Enable akkor ez nem lehet oka.
Ha nincs bekapcsolva. Akkor az tudja ezt okozni és a Fall Creators Update elvileg kikapcsolja ezt.ugyan oda beírva az :
Engedélyezés:Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol
Letiltás:Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol
Vagy Vezérlőpult ->Programok és Szolgáltatások -> Windows Szolgáltatások be és kikapcsolása -> SMBv1 ... pipát berakni .
Gépet újra kell indítani.Lehet más oka is de ez 99% odavág a NAS és még sok eszköz hálózaton láthatóságának. Viszont kérdés megéri e. Aki úgy érzi, hogy neki igen az vissza kapcsolja.
Azt már leírtam nemrég, hogy a Gyors elérésbe a tallózásból be lehet rakni a komplett NAS -t és akkor ugyan úgy elérhető mintha vissza van ez kapcsolva (ahogy szeretnéd) csak a gyors elérésbe lesz ha az úgy jó.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz jozsi252 #39326 üzenetére
Bele rakhatod a lemezt.
Magától NEM csinál vele semmit a rendszer !Ha a jelenlegi lemezed SHR, akkor nem a kötet bővítése kell !
Hanem új kötetet kell létrehoznod !
Ez az új kötet lehet ALAP ÉS SHR is !Tehát pl. egy 4 fiókos nasban is lehet 4 db SHR kötet akár....
Mondjuk értelme az nem sok lenne.ALAP kötet létrehozásának a menete :
-Tároláskezelő / Kötet / Létrehozás / Egyedi / Egyetlen kötet a raiden / ALAP kötet
Sajnos ekkor a 2 lemezed 2 kötetet alkot.Biztos, hogy a 2 lemezt egyben szeretnéd látni ?
JBOD a megoldás de nem javasolt !
A 2 lemezből akármelyik meghal, akkor a teljes adatmennyiséget bukod !Menete :
- Új HDD-re : Tároláskezelő / Kötet / Létrehozás / Egyedi / Egyetlen kötet a raiden / JBOD kötet
- Az adatokat átmásolod az új kötetre.
- A tároláskezelőben törlöd az első ( SHR ) kötetet.
- Tároláskezelőben bővíted a megmaradt JBOD kötetedet az előzőekben törölt lemezzel.Az ALAP kötet létrehozását javaslom a számodra.
Ekkor pl. van lehetőség a fontosab adatokat egy mappában tartani Kötet1-n.
Biztonsági másolatot csinálhatsz a Kötet2-re.
Akármelyik lemez is adja be a kulcsot a DSM, rendszer megy tovább és a fontosabb adataidat megtalálod a másik - még ép, egészséges - köteten.
Persze ha nagyon fontosak azok az adatok , akkor nem árt még egy külső usb-s lemezre is menteni.[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz gyugyo79 #39327 üzenetére
Lehet más oka is de ez 99% odavág a NAS és még sok eszköz hálózaton láthatóságának. Viszont kérdés megéri e. Aki úgy érzi, hogy neki igen az vissza kapcsolja.
Miért kérdés, hogy megéri e ?
Rejt magában valami sebezhetőséget / hibát / támadási felületet ha be van kapcsolva ?Megnéztem és nálam jelenleg tiltva van.
-
ggg666
őstag
Sziasztok!
Nem tudjátok hogyan lehetne lementeni a download station-t?
Hogy ne kellene újratelepítés után 10 tb-ot újrahashelni.
Üdv
-
klambi
addikt
Srácok azt hol tudom megnézni, hirtelen nem találtam, hogy melyik syno nas meddig támogatott?
218+ és a 716+II-t kerestem, sajna csak a garanciát találtam... 2 és 3 év, de a support időt nem.[ Szerkesztve ]
"Mond szépen angolul: Gyors róka!"
-
Borisz76
veterán
válasz ggg666 #39332 üzenetére
A NAS reset-nek ugye 2 módja van:
- 1*4 mp reset csak alaphelyzetbe tesz bizonyos dolgokat a DSM-ben.
- 2*4 mp reset pedig törli a DSM-t és az adatokat.Mivel újratelepítésről írsz , ezért a 2*4 mp-s reset a megoldás de mint írtam , ekkor az adatokat is bukod. Ezért előtte adatmentést kellene csinálni !
Tehát ha van szabad tárhelyed akkor mehet a mentés.
Újratelepítés után pedig a DS-ben újra minden torrentet hozzá kell adni és kezdődhet a hash / ellenörzés.
A letöltési mappádba pontos fáljnevekkel és mappaszerkezettel kell visszamásolni az adatokat!Kérdésedre is válaszoljak : nem lehet megúszni a hast !
A DSM a telepítésnél particionál és formázza a vinyókat....Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
ggg666
őstag
válasz Borisz76 #39334 üzenetére
Az adatmentés folyik, most synology hibrid raid van egy kötet meghibásodhat.
És ezt szeretném két különálló kötetre formázni.
Úgy hogy utána visszamásolnák mindent ugyanazokat a mappákat megcsinálni, mint eddig, csak hogy ne kelljen még a 10tb-ot behashelni +-ba.
Tehát külön nem lehet valahogyan lementeni a download stationt, mondjuk ssh-n keresztül?
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz klambi #39333 üzenetére
Keresd meg a modelleket és nézd meg , hogy mit ír mellé a :
DSM Upgrade 1 és Technical Support 2 oszlopokban.A lap alján pedig apró betűs rész :
DSM Upgrade Status:
- Full: firmware and software updates will be continuously provided.
- Limited: only critical updates will be provided.
- Suspended: availability of future firmware and software updates is yet to be determined.Technical Support Status:
- Full: technical support and hardware repair service will be fully provided.
- Limited: technical support will be fully provided, but the repair service will be provided with limited resources.Product Warranty:
Commencing on the date the product is purchased by customer. For more details please visit Product Warranty.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
urban racer
senior tag
válasz Razermazer #400 üzenetére
"Egy mágus sosem késik, Zsákos Frodó. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar."
-
Borisz76
veterán
válasz ggg666 #39335 üzenetére
Az adatmentés folyik, most synology hibrid raid van egy kötet meghibásodhat. És ezt szeretném két különálló kötetre formázni.
Tehát most 1 db köteted van ( 2 lemez, SHR1 )
Megoldható DSM újratelepítés nélkül a dolog !
Sőt - rizikós !!! - de adatmentés nélkül is !Mivel SHR kötetről van szó, benne 2 db lemezzel, ezért az adatok tükrözve vannak.
Kiveszel egy lemezt....pofázik, hogy a rendszer összeomlott.
Visszahelyezés után :
Tároláskezelő / Kötet / Kezelés / Javítás
helyett
Kötet / Létrehozás részt választva egy ALAP kötetet csinálsz a visszarakott lemezre.Az elkészült ALAP kötetre átmásolod az anyagot
Majd az SHR kötetetnek a "maradék" lemezét is törlöd.
Aztán azon a lemezen is létrehozol egy ALAP kötetet.Mivel a kötet is változik ezért magát az alkalmazásokat is újra kell telepítened !
Download Station , Photo Station stb....Nem sok esélyt látok a hash elkerülésére.
[ Szerkesztve ]
-
Borisz76
veterán
válasz urban racer #39339 üzenetére
5 éves a hozzászólas....ha nem vetted volna észre !
-
daniel2121
senior tag
-
veterán
válasz Borisz76 #39328 üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírásod!
Igazából fontos adatokról nincs szó, vagyis van de nagyon kis mennyiségben, de azok megtalálhatók még 2 különböző helyen elmentve, szóval nem annyira lényeg ha az elveszik esetleg. Illetve olyan dolgokat tárolnék rajta amiket lehet pótolni mint filmek sorozatok pl..
Aztán arra gondoltam hogy egy nagy kötet lenne nem kellene ide oda másolgatni a dolgokat ha mondjuk megtelik a kisebb.De abból a szempontból mindenképp jobb lenne amit írtál hogyha meghal az egyik attól a DSM megy tovább mert ugye mindegyik winyóra feltelepül a DSM aztán visszaállítja magát ha meghalna az egyik. Gondolom abban nincs különbség hogy az új kötet SHR vagy ALAP lesz? Nem lesz semmi különbség a 2 között?
Egy kis érdekesség. A mostani winyó egy 2TB-os WD RED, már több mint 34 200 óránál jár és hálisten (kopp kopp kopp) soha nem volt vele semmi gond. Nagyon bevált ez a típus nekem!
iPhone 13 Pro Max
-
Borisz76
veterán
válasz jozsi252 #39345 üzenetére
aztán visszaállítja magát ha meghalna az egyik. Gondolom abban nincs különbség hogy az új kötet SHR vagy ALAP lesz? Nem lesz semmi különbség a 2 között?
2 db lemez, 2 db külön kötet és ha az egyik elromlik, akkor a csere lemezen amit beteszel , létre kell hozni egy új kötetet. A DSM nem állít vissza ilyenkor semmit.
ALAP kötet és SHR különbsége 1 db HDD esetén tulajdonképpen semmi !
Amint képbe kerül a 2. lemez onnantól több variációs a dolog :
1.kötet alap - 2. kötet alap
1.kötet alap - 2. kötet SHR1. kötet SHR - 2. kötet alap ( Figyelni kell ! ) mert ha nem figyelsz :
1. kötet SHR - 2. lemezt csatolod az 1. kötethez
Ekkor lép életbe az SHR lemezvédelme és tükrözi az adatokat a 2. lemezre.1. kötet SHR - 2. kötet SHR ( új kötet létrehozva ami nem alap kötet. )
-
veterán
válasz daniel2121 #39343 üzenetére
Igen én is azért kérdeztem rá mert az összefoglalónál van ez a rész hogy
Na most úgy jött le ha berakok egy merevlemezt és a kötet bővítésére megyek rá, akkor a jelenlegi kötet bővíti. De akkor ezek szerint csak akkor ha a JBOD-ot választom ki, illetve akkor ha ALAP kötet van és azt bővítem nem pedig az SHR kötetet. SHR-nél alapból bővítésnél él a redundancia, attól függően hány lemezes a NAS illetve SHR1 vagy SHR2 állítok be.
Remélem jól írtam le a bővítéssel kapcsolatos dolgot.iPhone 13 Pro Max
-
-
ahab1313
csendes újonc
Sziasztok!
4k filmek lejátszásánál minimális, de zavaró szaggatást tapasztalok. Olyan, mintha a kép átugrana néhány frame-et pár másodpercenként. Mi lehet az oka?
Ez a setup:
DS118
500Gb 7200 rpm Western Digital (WD5001AALS) kb két évet futott HDD
Sony XE8000 (2017-es Android TV)
UPC router, kábeles kapcsolatA lejátszó a DS Video a Playből rátöltve a TV-re.
Hang teljesen jó. Full HD filmek tökéletesek. Elsősorban szoftveres megoldásokra vagyok kíváncsi, kicsit most kiköltekeztem...
Új hozzászólás Aktív témák
- Hibátlan - Western Digital Blue SN580 1TB m.2 NVME SSD
- Samsung Galaxy S22 5G 128GB Független
- Hibátlan - GIGABYTE Aorus GeForce GTX 1080 Ti Waterforce Xtreme Edition 11GB GDDR5X 352bit VGA
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Hibátlan - BITFENIX Formula BF750G 750W 80 Plus GOLD ATX tápegység
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest