Új hozzászólás Aktív témák

  • gbors

    nagyúr

    Black bird / Fekete madár (2022)
    A sorozat nem is kezdődhetne sablonosabban - Jimmy (Taron Egerton), a jól menő drog dealer a high life-ból egy 10 éves börtönbüntetésbe csöppen, amit azonban esetleg elengednek neki, ha beépül egy sokkal durvább börtönbe, és bizonyítékot szerez egy erősen zakkant sorozatgyilkosról. (a fentiek minimálspoilerek az első epizódból). Aztán színre lép a másik főszereplő, Larry (Paul Walter Hauser), aki teljesen másképpen zakkant, mint ahogy azt a sablonszériáknál / filmeknél megszoktuk - és hirtelen a Black bird egy nagyságrenddel érdekesebb lesz. A folytatásban egy eseményekben relatíve szegény, feszültséggel viszont gazdagon megrakott börtöndrámát kapunk, ami nagyon rámegy a lélektani aspektusra - és ezt váratlan módon egész kitűnően csinálja. Paul Walter Hauser alakítása valami elképesztő, és a cast többi része is kitesz magáért - többnyire (ld. lejjebb). A több kritikában említett csavarosságot én ugyan nem találtam - de nem is hiányzott. Talán arra gondoltak, hogy Larry újra és újra képes elbizonytalanítani mind az FBI-t, mind a nézőt, hogy valóban bűnös-e - ez szerintem nem csavarosság, ellenben nagyon rendben volt.
    Itt le is lehetne zárni a review-t egy 9 pont körüli értékeléssel, de sajnos ennyire nem jó a helyzet. Egy ilyen ambíciózus és ennyire sok mindent jól csináló sorozatnak könnyű kisebb hibákat megbocsátani (mint pl. Jimmy és az FBI ügynök Lauren ritkán előforduló, de akkor annál intenzívebb túljátszása), de volt két nagyobb is, amik igencsak zavartak. A lélektani dráma eléggé kötéltánc műfaj, és Black birdnek többször sikerült mellélépni, a feszült, érdekes karakterépítésből szinte észrevétlenül átcsúszott hótunalmas polemizálásba, főleg a korai epizódokban. A másik gondom meg a záróepizód, ahol egyes korábban jól felépített szálakat kb. félredobnak (pl. hogy kiderült Jimmy-ről, hogy tégla), más, elhanyagolt szálakban meg hirtelen próbálnak bepótolni mindent, és nem lesz hihető az eredmény (ld. Jimmy karakter-változása).
    Összességében így is megér egy 8-ast a dolog - nagyra értékelem a bátorságot, amivel a témát megközelítették, és persze Paul Walter Hauser óriási dobás volt.

    #értékelés

    Pedro... amigo mio... ma is konzervvért iszunk! Kár lenne ezért a tehetséges gyerekért...

Új hozzászólás Aktív témák