Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
axioma
veterán
Pedig ha korbefutott lakasban letekeri a futest, mivel a lakasok hotechnikailag nincsenek elvalasztva, bizony a szomszed futi ot is [nem csak az utcat] a falakon at! Szoval van letjogosultsaga annak, hogy ki legyen egyenlitve a fizetendo.
[Btw nem is ertem, miert nem homerseklet-kulonbseget integralnak es ara'nyositanak, miert futesi energianak egy reszet, de ez mar nyilvan nem fog valtozni.] -
dobolan
senior tag
A lenti témához csak egy széljegyzet. Minősítetek és vitáztok kb. a semmin, mivel minden többlakásos társasházra igaz ez, ahol van olyan lakás, aminek nincs külvilággal érintkező fala.
A szigetelteknél kicsit jobb a helyzet, de mindig a szélső lakásokat kell jobban fűteni, ha egyedi fűtésűek a lakások
Házközponti fűtésnél én sohasem szerettem azt, ha mérik valamilyen módon a lakásokba bevitt hőmennyiséget, mert nem túl igazságos. Négyzetméter arányosan el kell osztani a teljes épület fűtési költségét oszt csókolom. Aki ilyenbe költözik, az ezzel számoljon.
Ha szigetelik az épületet, mindenkinek jobb lesz. Ilyen egyszerű.[ Szerkesztve ]
-
sharp4
őstag
De! Egy 10. emeleti lakás mindig olcsóbb, mint egy első emeleti. Igen mindenki fizeti, mert a szerkezetre közösen kell költeni, viszont a kockázat továbbra is a 10. emeleti tulajdonosnál van, neki kell a kellemetlenséget tűrnie.
Ez nem egy kollégium, hogy ugyanaz jár mindenkinek.
#9551axioma: pont emiatt keresik jobban a köztes lakásokat, ezáltal az értékük is magasabb, mert hosszútávon behozza az árát. Persze 40 éve az energiaigény senkit sem érdekelt, viszont a piac jelen helyzetben ezt keményen beárazta!
[ Szerkesztve ]
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
amargo
addikt
válasz balojazz #9536 üzenetére
Tehát, ha jól értem a külső szomszédaid fűtik/fűtötték a lakásodat és ezért rohadjanak meg, hogy szerintünk ez nincs ingyen? Vagy itt most valamit félreértek?
Viszont, amikor házat vettél, akkor szigeteltél, de miért? Miért vannak klímáid, ha nem használod? Szerintem itt egyszerűen csak annyi történik, hogy nem való Neked a társasház és ezt mint nem hibának hozom fel csak egyszerű megfigyelés.Nekem a 9.-en van a lakásom, mindig csak minimálra volt tekerve a fűtés, amíg nem volt szigetelés az északi fal olyan hideg volt, hogy sütött.
Ha egy vevőnek nem éri meg a kisebb rezsijű lakás, akkor majd jön másik, aki tud gondolkozni (azért jellemzően vannak olyanok) én amit nem csinálnék meg eladás előtt az a felújítás, na az a pénz nem jön vissza soha.#9552dobolan: Én is ezen a véleményen vagyok, mi úgy fizettük a sok 10e számlát, hogy a radiátorok kb 0 állásban voltak, de eszembe nem jutott azon agonizálni, hogy de miért kell fizetnem, ha technikailag az én lakásomba alig megy a fűtés..
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
koko52
nagyúr
Egyik lakásomban ez úgy működik, hogy van az egész társasháznak (16 lakás) egy közös mérőórája, azt elosszák 16 felé. Így igazságos.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Sz.L.
aktív tag
"...tetőszigetelést sem csak a legfelső szinten lakó."
Bárcsak így lenne, de sajnos nem minden esetben érvényesül ez a dolog. Nem, hogy a tetőszigetelés, de a sérült/régi tető javítása is örök kérdés egyes társasházak esetén.
[ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
nagyúr
Ez valós. Anyósék 4. emeleti lakása beázott. Kb, 1 év volt, mire meggyőzhetőek voltak a lakók, hogy ha lefelül beázik, akkor a víz a fizikai mivoltát, meg gravitációs hülyeségeket is ide véve, lefelé fog folyni, és szépen leázhat egészen sokáig.
De végül volt tetőszigetelés javítás.B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
asdf_
veterán
És? Ez jutott, ennek is örültél. Miért fizessek más fogyasztásáért? Hol képződik az energiaigény? A szomszéd fizesse? Ne nevettess..
Aki panelbe költözik, ezt nyeri meg. Ennyi erővel ugye az elsőn lakó se fizessen áramot a liftre, meg karbantartására, cseréjére sem, hiszen sosem használja (tetőszigetelésre sem), a tizediken lakó meg fizessen áramdíjat a felvonó használata után. Sőt, legyen egyenesen kulcskártyás legyen a lift, és minden használatot számlázzanak ki a hónap végén. Az alsó szinten lakók fizessenek többet az elszívó használata miatt, mert az ő levegőjüket tíz emelet magasságba kell kiemelni, oda meg sokkal nagyobb szívóerő kell. Mondjak még ilyeneket?
[ Szerkesztve ]
-
Sz.L.
aktív tag
válasz cappa72 #9562 üzenetére
Az egyik lakásomat azért adtam el, mert 4 és fél év alatt nem sikerült zöld ágra vergődni a tetőjavítást illetően. Úgy, hogy én a lakásom feletti összes cserepet álltam volna, plusz be tudtam volna vonni egy vállalkozót is. "L" alakú, egyszintes társasház. 3 lakást érintett a probléma. Nem kis beázások voltak. Nyilván én az enyém felett tudtam olyan megoldásokat eszközölni, ami által nem lett komolyabb problémám. Az ingatlanban albérlőim voltak és ezt a lakást kb 3* áron adtam el, mint vettem. Tehát nem panaszkodom, de kellemetlen huzavona volt minden egye közgyűlés.
Másik lakásomnál (másik városban van), a panel program vége felé sikerült meggyőzni a lakóközösséget a hőszigetelés fontosságáról. Szerencsére, a teljes felújítás sikeresen lezajlott.
+Munkám során rengeteg olyan dologgal szembesülök, ami elég megdöbbentő.
[ Szerkesztve ]
Üzleti megbízhatóságom adott: Több, mint 15 év PH tagság + régi és új rendszerben csak pozitív értékelések! (Nincs több HSZ, csak PM/PÜ.)
-
asdf_
veterán
WUT? Konkrétan új építés esetén szinte dupla árról beszélünk a 10. emeleti javára.
De ez csak azért (is), mert a magasabb emeletekre tervezik a "luxus"lakásokat. Magasabb belmagasság, automatikusan jár az aluredőny, a szalagparketta a laminált helyett, meg ilyesmik. Plusz mostanában már nem egy helyen az első szint az bentebb van, fölötte kinyúl a második emelet, azaz sötét mint a verem. Na meg már nem olyan távolságra épíik egymástól a házakat, mint anno a paneleket, hanem a pénz mindent felülír, így egy akkora telekre, amire jóérzésű ember csak 5 házat húzna fel, odatolnak 7-8-at, aztán lassan szó szerint átugorhatsz a szomszéd házba, emiatt meg megintcsak nem kelendő már az alja, mert emiatt tovább csökken ott a napfény.
Standard lakásnoknál sokaknak nagy érv a liftmentesség, és az első, második emelet megy magas áron. (amúgy simán én is a tetejét választanám, hatalmas plusz, hogy mindig besüt a nap) Meg standard 10 emeletes panelnál a 10. emelet az szar, mert ott jön be a fűtéscső és megy végig a falon, emiatt nem lehet plafonig bútorozni.
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
Igen de ez van. Még mindig jobb, mint egy másik lakásom, ahol konkrétan zárva minden radiátor, mégis 21C van. (körbe fűtött) A szolgáltató meg küldözget mindenféle kompenzációs díjakat, mert nincs fogyasztás. A sarkos hideg lakások meg fizetik a magasabb rezsit. Azaz a szolgáltató extrán jól jár.
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
asdf_
veterán
(szerkesztettem közben)
-
atika88
senior tag
válasz Donki Hóte #9550 üzenetére
Köszönöm, ez nagyon jónak tűnik, amit ajánlottál.
Nekem ilyen cső van most a falban. Ha minden igaz akkor gond nélkül kiveszem a jelenlegi mezei hálós rácsot és amit linkeltél abból a 125 mm-es típus gyakorlatilag is passzolni fog nemde? -
veterán
Standard lakásnoknál sokaknak nagy érv a liftmentesség, és az első, második emelet megy magas áron.
Ebben biztos vagy? Szerintem egyszerűen csak kényszerűségből választanak ilyen kecót. De már egy 3. emeleti lift nélküli lakás is nagyon nehezen eladható. Legalábbis ingatlanosoktól hozzám ez jutott vissza. A lift egyértelműen plusz szokott lenni. -
amargo
addikt
válasz atika88 #9529 üzenetére
Én ilyen gravitációs zsalut raktam fel: [link] Fém szellőzőrács gravitációs zsaluval, karima nélkül 200x200 mm, nálam 150-es cső megy ki. + raktam mögé egy hálót is a rovarok miatt.
Nincs szélhang (nem tudja csak úgy megemelni), nem csap be a hideg és az UV sem fogja megenni.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Dorian
félisten
Ez nálam nem működött eléggé jól. Egy idő után a kifújt levegő zsírtartalma miatt nem mindig csukódtak le a zsaluk gravitációsan amikor kikapcsoltam az elszívót és jött be a hideg. Tavasszal az új elszívónál tettem be egy visszacsapószelepet is a függőleges részbe, így ez a probléma teljesen megszűnt.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
asdf_
veterán
Liftmentességet a közlekedésre értettem, nem a lift létére. Tehát egy sima régi panelnél, társasháznál az első emelet magasabb áron megy, mint a második (kivéve ha fűtetlen terület van alatta, pl. lépcsőház), a második magasabbon, mint a harmadik. Tehát a harmadik emelet egyértelműen az olcsóbb a másik kettő közül, ahogy írod is. Újaknál már nem feltétlen így megy, pl. egy ilyen első emeleten nem szeretnék lakni (szerintem nem is lakik senki, az ilyeneket talán irodának tudják csak eladni)
-
atika88
senior tag
Hmmm, kvázi nem is csőbe teszed, hanem a szigetelésbe/re? Lehet elég akkor ragasztani is nemde? Hogy hogy nem csesztetni a szél, egy pár helyen olvastam hogy ezeket a lamellákat a nagytöbbségnél szereti lebegtetni a szél sajnos. De örülök persze, hogy nálad beállt.
A te típusod 14 000 Ft a korábban linkelt pedig 3 000 Ft Nem is tudom, hogy miért van ekkora felára
Azt tény, hogy legjobb lenne már kint megfogni a hideg levegőt, hogy ne is jusson be a rendszerbe. Szóval mind a kettő típus jó lehet. -
balojazz
aktív tag
Én csak nem akartam utólagos szigetelést, mert tudtam, hogy nem éri meg. Ők azt hitték, jól járnak majd, én tudtam, hogy senki. Először megszavazták a felújítást, aztán a 70-30-at, én csak segítettem nekik lenyelni, amit főztek, és csökkenteni a veszteségemet, de a bosszú is édes volt.
Új házra szigetelés meg klíma a BB-re kapható zöldhitel miatt volt. De azért jó is, hogy van. Mert 2022-ben futamidő végéig 2.5% thm az adósság elinflálását jelenti, mikozben benyaltam az ingyen 10 misi csokot is, és az áfa és az illeték is nulla volt. Ez szimpla jó üzlet. A panelprogram szar üzlet volt, de ezt nem értették meg.Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
amargo
addikt
Ezt nem lehet felhajtani, hogy függőleges állásban maradjon, viszont olyan persze biztos lehet, hogy annyira zsíros lesz, hogy a vízszintes állásból sem hajlik le, ilyen nálunk még nem fordult elő, igaz csak kb 1 éve van fent, majd figyelem.
#9581atika88: Ami linkeltem fémből van és teljesen hozzásimul a falhoz, én homlokzati dübelt használtam és felcsavaroztam. Inkább attól tartottam, hogy nem fogja felemelni a kiáramló levegő tehát ezt csak akkor tudja lebegtetni, ha a ház felől is valami komolyabb nyomás érkezik, ehhez ki kell nyitni valamilyen ablakot, ha mondjuk nem menne a szellőző.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz atika88 #9575 üzenetére
Nekünk is a 125 mm-es csővel szerelt változat van, de nálunk a falsíkon kilépő rész fém flexiform csőből van. Erre egy awab bilinccsel lehetett rögzíteni ezt visszacspó szelepes műanyag idomot.
Ha neked pvc cső van a falban, akkor szerintem egyszerűen bele lehet tolni a műanyag idom csőcsatlakozását.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
balojazz
aktív tag
Na, azért álljon meg a menet. Nem kötelező szélső lakásban lakni. Nem véletlenül vettem anno első emeleti középsőt (mert hogy lépcsőzni sem akartam). Ilyen házakban nyílt és tudott infó, hogy a szélsők fűtik a közteseket. Ha valaki ott lakik, akkor viselje a következményeit, vagy költözzön el, vegyen köztest, vagy mérgelődjön ott élve, de ezzel a tudattal kell lenni.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
balojazz
aktív tag
Az én szempontomból (és a többségi belső lakások tulajaiéból) a történet úgy néz ki, hogy mivel tudom, hogy a külsők szarok, ezért nem veszek külsőt. De ezt ők is megtehetnék vagy tehették volna, tessék élni vele. Másrészt közgyűlési határozattal köteleztek közel egy misi megfizetésére, amit nem akartam. De ha már megszívattak, akkor nem fogok balfasz módjára behúzott farokkal elsündörögni, hanem az első adandó alkalommal megértetem velük, milyen hülyeséget csináltak. Már csak a móka kedvéért is, de elemi érdekem is ezt diktálta, ahogy az övék mindenki más szopatását. A kölcsönösség elve azt diktálja, hogy ha közgyűlési határozattal adósságba vernek, akkor ha tudom, közgyűlési határozattal én is anyagi terhet róhatok rájuk, és az külön öröm, hogy az ő kezdeményezésüket fordítottam vissza ellenük. Ez teljesen törvényes és demokratikus többségi szavazás volt.
-
mokus1
addikt
Ez miért igazságos nem értem, Ez egy viszonylag kis társasház. Saját vagy távfűtés?
Én például ahol laktam szándékosan kerestem dél-nyugati fekvésű lakást ( ez is kicsi 16 lakásos társasház) hajlandó is voltam érte jóval többet fizetni mint az északi tájolású lakásért.
Mindenkinek egyedi fűtés ( cirkó vagy konvektor) saját órával. Mindenki annyit fűtőtt amennyit épp akart, mindenkinek ugyanannyi külső fala volt de az északi oldalon nyilván többet kellett fűteni, nem éreztem volna fairnek ha a hideg oldalon lakók fűtését szétdobják.
Mondjuk az is érdekes volt, hogy volt aki kicserélte elektromos panelokra a fűtést( nyilván sokkal olcsóbb mint egy cirkós rendszert kiépíteni.), majd amikor jött az árampara elkezdett lobbizni egy házközponti fűtésért a ház pénzén. Nyilván aki már cirkóra cserélt vagy idős volt és 10k alatti maximum gázszámlákkal rendelkezett, nem nagyon hatotta meg a 30-40k-s áramszámlája annak az egy főnek... -
veterán
Én például ahol laktam szándékosan kerestem dél-nyugati fekvésű lakást ( ez is kicsi 16 lakásos társasház) hajlandó is voltam érte jóval többet fizetni mint az északi tájolású lakásért.
Ennek inkább a benapozottság miatt van felára. Télen egyik sem melegebb a másiknál (átlagos lakásokról beszélünk). -
balojazz
aktív tag
Ők kezdték. A pert meg elbukták volna. Fenyegetőztek vele, de csak annyit mondtam, hogy tessék csak. Mert hogy napirendre sem tudták tűzni a szavazást, nem létező döntést meg nem lehet támadni, illetve érvényben maradt az előző érvényes közgyűlési határozat. De amúgy is leszavaztuk volna, mert a belsősök tulajdoni hányada bőven 50% fölött van. Közgyűlési többségi határozatokat nem igazán lehet jogilag támadni. Ha mégis lehetne, akkor én meg az előzőt támadom, az meg 1:1. A közös képviselő is ellenünk volt, de leszavaztuk, "barátom".
[ Szerkesztve ]
-
sharp4
őstag
Azt nyeri meg, amilyet tud venni. Vagy vesz drágábban egy olcsóbban üzemeltethetőt, vagy fizeti éveken keresztül más címen az összeget. Hagyjuk ezt a közösség dolgot, mindenki a saját pénztárcáját nézi.
Magyarország legnagyobb Xiaomi közössége:https://www.facebook.com/groups/622368221279940/?ref=share Apple Iphone 13 Pro & Ipad Air 5 Tesla Model 3 LR
-
-
balojazz
aktív tag
-
veterán
Ez igaz, de ilyen esetekben elég nehéz a jelentős jogsérelmet alátámasztani, hiába laksz te az elsőn, a lifthasználatra jutó felárat akkor is fizetned kell a közös költségben, illetve a lépcsőház világítását is, hiába bizonygatod, hogy te az utcai közvilágítés fényénél is fel tudsz menni a lépcsőházban az első emeletre.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest