Hirdetés
- PlayStation 5
- Magic: The Gathering Arena
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elite: Dangerous
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- World of Tanks - MMO
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 4
- Android játékok topikja
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz Stylewars_kp #2098 üzenetére
Ha éves szinten beleférsz az 1729 köbméterbe, akkor nagy valószínűséggel bele fogsz férni a téli hónapokban is a havi keretbe. Decemberben 297, januárban 336, februárban pedig 283 köbm a keret, vagyis az átlag 144 köbm duplája.
Ha ezekben a hónapokban rendszeresen nem férsz bele a havi keretbe, akkor nagy valószínűséggel az éves keretet is túl fogod lépni, tehát kvázi mindegy, hogy mikor fizeted a többletfogyasztást.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Alex91
félisten
válasz Stylewars_kp #2100 üzenetére
Miert, szerinted hogyan fog elszamolni…?
Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz Donki Hóte #2101 üzenetére
Beleférek amúgy.
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
fausto
addikt
válasz Stylewars_kp #2098 üzenetére
Én most is szívnék. Megvan, hogy a tavalyi fogyasztásom alapján mennyit becsültek idénre. Olyan 400 m3-rel túl lépném az éves limitet. Ráadásul a korábbi években már augusztus-szeptember körül elkezdtem előre diktálni, hogy ne legyen húzós a tél. Régi családi ház, rossz fűtés és szigetelés. Úgyhogy a becslésük alapján már szeptemberben ráfizetnék.
Tavaly nonstop home office volt, idén már bejárunk dolgozni. Plusz kicsit vissza veszünk a fűtésből. Így talán nem lesz vészes, ha én diktálok -
Floyd80
addikt
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
asdf_
veterán
Szerintem amúgy úgy lenne a normális, de ezt a számlázási rendszerben képtelenek lesznek megugrani, hogy ha mondjuk
augusztusra jár 15 m3, fogyaszt az ember 20-at, akkor megy 15*102 meg 5*710 vagy mennyi számlán, 5080 Ft.aztán a következő hónapban járna 30 m3, de csak 25-öt fogyasztott az ember (tehát keletkezett 5 m3 "hitele" az olcsóra), akkor mivel görgetni lehet az olcsót, így a számlán kiszámláznak 25*102-t, -5*710-et és +5*102-t, mivel a múlt havi túlárasra keretet nyújt a szeptemberi fel nem használt, számla végösszege -490 Ft és így vagyunk egyenesben, az adott dátumig az összes kedvezmény fel lett használva.
De ezt sem a számlázórendszer nem lesz képes megugrani (bár 3 hetük van még rá megcsinálni), sem az átlagember nem lesz képes követni. Pedig így lenne jó
[ Szerkesztve ]
-
A legegyszerűbb lenne az éves keretet mint mobilos feltöltőkártyát kezelni. Augusztus 1-jén indul az éves ciklus, mindenki fogyasztja olcsón a gázt, egészen addig, amíg át nem lépi a határt. Semmi flacni nem lenne se az emberek fejében, se a számlázásban.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
veterán
-
asdf_
veterán
Az azért nem jó, mert ha valaki az 1728 helyett fogyaszt 2000-t évente, és az éves leolvasása mondjuk márciusra esik, akkor kap 11 hónapnyi rendes számlát, majd az utolsó hónapra esik 250 m3 emelet, mert már csak arra van kvótája, az meg lesz gyenge 180e Ft, és ott lesz öngyilkos a családfő. Aki túlfogyaszt, annak szét kell dobni egyenletesen. Ha 1728/ év jár, és én ennek pont dupláját, 3456-ot fogyasztok évente, akkor az átalánydíjas számlámnak 144 m3 olcsó és 144 m3 drága gázt kellene tartalmaznia. Aki meg diktál és többet fogyaszt az évesnél, arra meg rádobni a görbét és együtt fogyasztatni vele a drágát és az olcsót, úgy, hogy minden hónapban ki legyen maxolva neki, ami jár, folyamatos jóváírással, ha egy adott hónapban a kvóta aladt maradt.
[ Szerkesztve ]
-
De a jelenlegi helyzet nem maradhat. Tiszta káosz az egész. Hó végén kell diktálnom, de nem tudom hogy fognak számlázni. Az MVM oldalán egyik pontban éves keret 1/365 részéről írnak, a másikban meg jelleggörbéről. WTF?! Akkor diktálós rendszerben például augusztusra mi rezsicsöki határ? 15 vagy 144?
(#2109) Donki Hóte
Én is diktálós vagyok, szintén március végi éves elszámolással. És ahogy fausto, én is nyáron szoktam előre "dolgozni", hogy télen ne fázzak (rá). De most tanácstalan vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
Frankie50
tag
-
Frankie50
tag
válasz Donki Hóte #2054 üzenetére
Üdv!
Sajnos most a szigetelés nem megy, csak a hirtelen csökkentő dolgokat tudjuk csinálni. Egyébként "C" besorolású a ház, van rajta némi szigetelés, csak 3 szint, nagyon tagolt, és konvektoros fűtése van. Szigetelés, vagy a ház kibelezése, és modern fűtés. De ez ne olcsó és nem 1-2 hét -
Frankie50
tag
válasz bigdady #2086 üzenetére
Üdv!
Pedig ahogy VIPowER csatolta a táblázatot, a 24480 Ft-s számlámból 86400 ft-lesz. Mivel nekem októberben lesz évforduló ezért a 20-21-s év adja az álltalány alapját. Egyébként teljesen megegyezik az MVM oldalán lévő kalkulátorral számolt összeggel. Sajnos
Pedig nincs is medencém amit gázzal fűthetnék -
mexel
veterán
Sziasztok! Azért ilyen későn kapcsolódok be ebbe az egészbe, mert a gáz engem nem érint, így nem olvastam el mindent. Viszont idős szüleimet igen, és azt beszéltem velük mindent kiszámolnak, utánaolvasnak, kalkulálnak mi a jó. Ma tudtam meg hogy nem foglalkoztak vele, mert nbonyolultnak tűnik, és jó lesz ahogy volt, havi leolvasással. Azt tudom hogy tavaly fűtöttek sokat, mindig meleg volt, így ha jól tudom kb éves 2500m3-t használtak. Ebből lehetne faragni, felkerült most 2 klíma is amivel rá lehetne segíteni a fűtésre amikor nincs hideg, így talán közel lehet majd vinni a limithez a fogyasztást ( ha nem lesz brutál tél)
Holnap fognak gázórát cserélni náluk.
A kérdésem a következő lenne: vajon maradjanak diktálósban havi szinten, vagy jobb az átalány? Utóbbinál azt számolnák ami tavaly is fogyott és az után fizetnének, és ha 1 év múlva kevesebb azt visszakapják vagy levonják a következő számlákból?Vagy legyen havi elszámolás? Ilyenkor kb 1m3-t fogyasztanak caak, ami a főzére elmegy, de valamelyik téli hónapban volt 4-500m3 is. A havi "megmaradt, fel nem használt mennyiség elveszik? Nem lehet átgörgetni majd? Minth olvastam volna hogy ezen tárgyalgatnak.
Mert ha elveszik akkor a havi leolvasósóknak az éves limit is kevesebb lesz. ( kivéve ha minden hónapban beírják a maximumot amit lehet)Szóval mit érdeme választani vajon?
Illetve egyáltalán a héten még lehet módosítani pl online vagy telefonon?
[ Szerkesztve ]
-
forumpista
aktív tag
Reszben egyetertek, reszben nem. Ha valaki nem tud +havi 20 ezret felretenni minden honapban az utolso gazszamlara az aktualis fogyasztasan kivul, akkor havonta sem tudja azt befizetni.
Ha meg be tudja azt havonta fizetni, akkor felre is tudna rakni. Innentol kezdve pedig penzugyi tudatossag, amire k.rvara ra kene mar nevelni a nepet. Akkor is ha fajdalmas.
-
asdf_
veterán
válasz forumpista #2121 üzenetére
Ez abban az országban, ahol a Vodafone döglés után, amikor jött a számla, majd utána még egy, majd emberünk elkezd sírni, hogy DUPLA számla jött, meg hogy neki most kettőt kell befizetni, teljesen utópisztikus gondolat.
-
Satus
tag
Sziasztok .
Párom alvási apnoé gépet használ de erről , hogy kedvezmény járna rá nem találok semmit.
Ha valakinek van infója ossza már meg , köszönöm.
A mozgáskorlátozottak a gépeik után kapnak évente 1600 KW/h-át , ezért gondoltam hátha az apnoé gépre is van valami . -
veterán
Itt konkrétan az apnoe gépről nem írnak, csak a hálózati áramot használó oxigénkoncentrátorról, de meg kell próbálni beadni az igényt.
(Van a családban ilyen apnoe eszköz, az nagyjából 50-70 wattot fogyaszt, vagyis 8 óra alatt 0,5 kWh-t, havonta 15 kWh-t, évente 180 kWh energiát fogyaszt el, erre igényelni évi 1700 kWh kedvezményt az teljesen magyaros .)
[ Szerkesztve ]
-
Satus
tag
válasz Donki Hóte #2125 üzenetére
Köszi.
"teljesen magyaros" -
raziel01
veterán
Nagyon gáz. 2 napom van diktálni a gázt de még mindig nem tudom mennyit kellene.
Valós fogyasztás 1 hónap alatt kb 7 m3 volt. -
asdf_
veterán
-
Top cat
addikt
válasz raziel01 #2127 üzenetére
Július végén leadtad az óra állást?
Ha tényleg jelleggörbét alkalmaznak a diktálósra és mindenkire ugyanazt akkor próbáld ki, hogy leadsz hetet. 15,35m3 /31 *12 ~ 5,9. Így ha ez igaz akkor csak 1m3-t kell fizetni magasabb áron. Ha megjön a számla talán ki lehet így silabizálni mennyi az annyi.
-
-
vacs
veterán
Sziasztok.
Egy digitális órával rendelkező (minta kép) kombinált tűzhely és mikrohullámú sütőn mennyi áramot fogyaszt az óra?
A Gorenje tűzhelyünk pl nem is működik, ha nincs beállítva az órája, emiatt non/stop mutatja az időt![ Szerkesztve ]
(^)(>.<)(^)
-
germinator66
aktív tag
válasz #73959936 #2139 üzenetére
Itt az anyacsavar.
-
veterán
válasz germinator66 #2140 üzenetére
Sajnos az ő szempontjukból logikus a korlátozás, hiszen pl. a MOL kutakon naponta egyszer lehet tankolni, de attól, hogy szerdán nem tankoltam, attól még csütörtökön nem tankolhatok kétszer
Minden amellett szól, hogy át kell térni az egyenletes átalánydíjas fizetésre, ott nem kell foglalkozni a havi fogyasztásokkal.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Donki Hóte #2141 üzenetére
Csak a végén az elszámoló számlával.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
veterán
válasz leslieke #2142 üzenetére
Így van, egyszer fizetni kell a különbözetet, ha többet fogyasztasz, mint évi 1729 köbm. De a diktálósok akkor is fizethetnek többletfogyasztást, ha éves szinten 1729 köbm alatt lennének, de egy-két hónapban túllépik a jelleggörbe havi fogyasztásait (és ezt be is vallják ).
Mármint a jelen szabályértelmezés alapján, ami egy f.sság (a szabály is, meg az értelmezés is).
[ Szerkesztve ]
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Donki Hóte #2143 üzenetére
Úgy kell diktálni, ahogy megadták a jelleggörbét. Én is azt fogom tenni. November végéig meg amúgy klímás fűtés lesz, de a gázfogyasztást az bediktálom folyamatosan.
Majd még módosítani rajta 15x, mire jól lesz úgy, hogy mindenki ráfizessen.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
törölt tag
válasz germinator66 #2140 üzenetére
mióta kiderült a turpisság a rezsicsökkentés megnyirbálásról mást sem lehetett hallani a médiákban, minthogy mindenkinek jár a meghatározott havi/éves áram és gázmennyiség kedvezményesen, sőt újabban már az, hogy hány millát takarít meg az egyszerű ember, hogy nem piaci áron fizeti a fogyasztását.
ha és amennyiben az éves keretet nem biztosítják mindenkinek egyenlő arányban, akkor az a jónép átba**sa, amihez majd mindenki eddig is tapsolt és azután is tapsolni fog.
tiszta vicc (de reménykedem, nem így lesz)
[ Szerkesztve ]
-
germinator66
aktív tag
válasz Donki Hóte #2141 üzenetére
Nade vicc, hogy elvileg már él a rendszer, és közben változtatnak egy elég komoly sarokponton.
Szerintem a legbiztosabb dolog az átalány, amennyiben a keret kimaxolása a cél (és bele is fér az illető éves szinten). A fogyasztási jelleggörbe még segíthet, de mivel múltbéli adatokra támaszkodik, abban azért van rizikó. -
válasz germinator66 #2146 üzenetére
Csakhogy nem adnak lehetőséget a váltásra Azzal hajtanak el, hogy az éves leolvasás után 30 napon belül lehet váltani.
-
törölt tag
válasz germinator66 #2146 üzenetére
Nem tudom milyen mértékű megtakarítást fognak elérni mondjuk gázban. A kedvezményes görbés tarifa szerint viszont ha januárban nem érem el azt a háromszáz akármennyis fogyasztást akkor is el fogom fűteni, ha benn 34 fok lesz...hisz jár, nem ?
-
veterán
-
leslieke
Jómunkásember
válasz #73959936 #2148 üzenetére
Sokat fognak elérni. Nekünk majd 1000 m3 gázt kell kiváltani, ha bele akarunk férni a keretbe. Most az a terv, hogy ameddig lehet a 4 klíma fog fűteni és amikortól lehet onnantól megint. A dec-februári időszak lesz az érdekes, pláne, hogy januárban van az éves leolvasásunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eredeti játékok OFF topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PlayStation 5
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Mobil flották
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- BMW topik
- Autós topik
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...