Hirdetés
- Magic: The Gathering Arena
- PlayStation 5
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elite: Dangerous
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Íme a végleges gépigény
- World of Tanks - MMO
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- PlayStation 4
- Android játékok topikja
- Úgy tűnik, hogy elkészült a S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl
-
GAMEPOD.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
zoli03
őstag
válasz Degeczi #1750 üzenetére
De az miért jobb az átlagembernek, hogy keres 200e Ft-ot havonta, abból kifizetett minden hónapban 30e Ft-ot a gázra eddig és vált egy olyan rendszerre, hogy nyáron fizet 2e Ft-ot, télen meg 60e Ft-ot? Télen nem fogja tudni kifizetni, mert ha nyáron félre is rakja azt a pénzt, könnyen lehet, hogy hozzányúl, mert ott van. Ha a szolgáltatónak adja előre, akkor nem tudja elkölteni.
-
asdf_
veterán
Igen, csak ha a gázszámla az ember fizetésének egy jelentős részét teszi ki, akkor sokkal jobb fixet fizetni és ingyen hitelezni, mint télen azon gondolkozni, hogy zsíros kenyeret eszik valaki, vagy csak kenyérmorzsát. Egy hőszigeteletlen régi házban simán lehet (még a régi áron)70-90e is egy téli gázszámla. Minek szívni ezzel? Havi 20-25e fixen és le van tudva a dolog.
-
Degeczi
nagyúr
Azt hittem, felnőttekről van szó... Nyaralni hogy mennek el az ilyenek? Hiszen akkor is hirtelen kell tankolásra/repülőre/szállásra/belépőkre rengeteget kiadni... fizessük be azt is előre vkinek részletekben? Nem jobb helye van a pénznek a saját számlán?
Persze megértem, ha vki ehhez szokott hozzá, így egyszerűbb neki - nade azon csodálkozni, h más a tényleges fogyasztását szeretné fizetni, elég furcsa
-
Floyd80
addikt
Kíváncsi leszek, tegnap bediktáltam 24 m3-t, akkor az lesz egy 10-es-.
Hol vannak az egyedi jelleggörbék? Hány mp legenerálni?
És persze a diktálós felületen egy qrva szó nincs róla, hogy mennyi lenne a kedvezményes mérték + az MVM kalkulátora ezek szerint szimpla átverés, ha beírod, hogy 1250 az éves gázfogyasztás, akkor 137 ezret ír ki, ami 110 Ft, abba nincs 700-800 Ft-os emelt díj.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
OPiiPO
veterán
válasz #71496704 #1743 üzenetére
"Az átgondoltan jól beállított havi egyenletes számlázás a biztonságos módszer." - ezt a TE véleményed, eléggé sokan máshogy gondolják. Nincs ezzel sem gond, ha te általányban akarsz fizetni, csak ne állítsuk úgy be mint ha ez lenne az egyetlen üdvözítő út, mert nem az
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Alex91
félisten
Szerintem itt nem kellene fuggni a szamlazas modjatol, hogy mennyit fizetsz, nem?
Mint ahogy eddig se fuggott. Aztan az, hogy kinek melyik a szimpatikus, az egyeni preferencia. Szoval ugyanannak a fogyasztasnak barmilyen szamlazassal is legyen ugyannyi a dija!Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
raziel01
veterán
Itthon nagyon nincs meg a spórolási kultúra. Nekem is van olyan ismerősöm aki nyáron 1-2 hétre megy nyaralni külföldre amúgy meg télen már hónapról hónapra él.
Én mindig azt mondom, hogy addig kell nyújtózkodni amíg a takaróm ér.
Sose lehet tudni mit hoz a jövő és inkább legyen valamennyi tartalék. Főleg, hogy ez az év nagyon kemény lesz minden téren. -
Degeczi
nagyúr
válasz dvdbackuper #1756 üzenetére
Anyagi helyzetnek semmi köze a pénzügyi tudatossághoz, saját költségvetés kezeléséhez, hiszen így is, úgy is pont ugyanazt az összeget fizeted ki éves szinten...
-
Lajos1966
tag
Átalány esetén a fogyasztó állíthatja be az átalány mértékét.
Mi például 15 éve lakunk ugyanabban a lakásban.Ennyi idő alatt már bőven kialakult egy kép a gázfogyasztásunkról (voltak enyhébb és keményebb telek is).
Beállítottam egy átlagot (hosszú évek óta van regisztrációm az MVM,előtte még Gázművek honlapján) és NEM a szolgáltató által kitalált átalányt fizetem.
Nekünk kényelmesebb télen-nyáron ugyanannyit kifizetni.Az éves leolvasás nálunk június elején van és még soha nem volt gond az elszámolásnál.
Azt meg simán látom mindig,hogy éppen hol tartunk a fogyasztásnál (ezt igazából nem is értem,hogy miképp gondolod). -
zoli03
őstag
válasz Degeczi #1755 üzenetére
Nem mennek el sehogy sem. Valószínűleg autójuk sincs, hogy tankoláson kéne gondolkodniuk. Magyarországon a lakosság elég nagy része itt tart, többsége önhibáján kívül. Azért, mert egy északnyugat magyarországi gyárban normális fizetést adnak, az Alföldön csak 1-2 gyárban van így, nagy részén meg semmilyen munka nincs a lakóhelyén. Persze elmehet mindenki jól kereső állásba, képezheti magát, csak akkor nem lesz egészségügy, oktatás, mentők, tűzoltók, stb se.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Lajos1966 #1765 üzenetére
Mindegy, ki találja ki az átalányt, a téli időjárást nem tudod előre, így vagy hitelezel a szolgáltatódnak, vagy az elszámolót kell utólag kifizetned - egyik esetén sem látom, miért lenne ez annyira egyedül üdvözítő módszer, h azon kelljen csodálkozni, ha vki havonta szeretné kifizetni amit ténylegesen fogyasztott...
Látod, h fölmerült itt előnyként, h nem kell havonta diktálnod - márpedig amíg nem foglalkozol az óraállással, nem tudod, hányadán állsz. Ha pedig megnézed, írod magadnak, ugyanannyi erővel be is lehet diktálni. -
kekedi
senior tag
válasz Degeczi #1767 üzenetére
"Ha pedig megnézed, írod magadnak, ugyanannyi erővel be is lehet diktálni."
Én is nézem és felírom, de akkor is átalányt fizetek. Ne keverjük már a szezont a fazonnal. Nem arról van szó, hogy nehezünkre esik bediktálni. (Az áramot diktálom amúgy, de ott nincs is nagyon kiugró hónapok.)
Mi az hogy ha írom, akkor be is diktálhatnám? Miért? Mitől függ össze a kettő?
Nekem pont nem lenne jó télen 30-at fizetni,, mert éppen fűtünk mint állat. Pedig fizethetnék max 10-et is.
Ha út közben látom, hogy többet fogyasztunk mint tavaly, majd akkor változtatok a limiten esetleg.[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
válasz dobolan #1771 üzenetére
Ez csak nezopont kerdese, mint a felig tele/ures pohar: majd nyaron kifizeted, amit telen nem kell befizetni az atalany miatt.
Szerintem az atalany egyszerubb, hozzank egyszer jon a gazoraleolvaso, es egyenletesen fizetunk, kiszamithatobb.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
kekedi
senior tag
válasz dobolan #1771 üzenetére
Nekem nincs ilyen becsípődésem, hogy zavar ha másnál van a pénzem, vissza kapom úgy is.
Félre rakhatom nyílván. De akkor ugyan ott vagyok, hogy nincs nyáron több pénzem, mert félre raktam télre. Akkor már mindegy, ha általányt fizetek.
Félre értés ne essék, nincs gondom a diktálással. Aki úgy csinálja, az tegyen úgy. De kiverte a biztit most nálam, "ha valaki írja, akkor már be is diktálhatná" kijelentés. A kettőnek semmi köze egymáshoz.
-
Degeczi
nagyúr
Értelmezd már a szövegkörnyezetében: arról volt szó alább, h az átalány előnye, h nem kell havonta diktálni. Ez nyilván nem a tényleges diktálásról szól, hiszen az a netes felületelen vagy az alkalmazásban másodpercek kérdése, hanem hogy nem kell az óraállással foglalkozni.
Ha viszont amúgyis írod magadnak az óraállásokat, ez nem szempont. -
dobolan
senior tag
Ja igen, hát ez attól függ honnan nézzük, fűtésszezon kezdetétől, vagy a végétől
Szerintem mindenféle átalánydíjas fizetés kevésbé nevel pénzügyi tudatosságra, én ezért nem tartom jónak. Pl. aki fával fűt, annak gondolkodnia/terveznie kell, mert ott piaci ár van. Ráadásul azt minden esetben előre ki kell fizetni.
[ Szerkesztve ]
-
IG55
senior tag
Bármire is kellhet az a pénz, amit meghitelezel (ingyen) a szolgáltatónak. Ha nincs nálad, tuti, hogy nem fogod tudni használni, ha kéne.
A diktálás másik előnye, ha megszorulsz az adott hónapban, bediktálsz egy kis számot, és ebben az esetben a szolgáltató hitelez neked, ingyen.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Eddig mi sem nem diktáltunk, sem nem átalányoztunk.
Volt egy megállapított éves fogyasztás, és hőmérsékleti görbe alapján fizettünk, nyáron nullákat, télen meg sokat, 65k is volt.
Minden hónapban megtakarítottunk x összeget, így gyűlt szép lassan a tartalékunk.
Most viszont a helyzet módosul, és az ember keresi, hogy hogyan jönne ki jobban, mert ahogy elnéztük, az a spórolás, amit eddig meg tudtunk tenni, az hopp, elmegy az új rezsirendszerre, tehát kb. 0-t fogunk tudni megspórolni, vagy akár negatív is lehet. Ilyen esetben az átalány tervezhetőbb. Viszont mivel az elszámolás júniusi, ezért nem tudunk már változtatni a fizetési módon; így most hiába diktálunk, hiába akarunk változtatni, maradunk a megállapított+hőmérsékletgörbés módozatnál. Szívás lesz, mert úgy elviszi az eddig spórolt pénzünket, hogy "öröm" lesz nézni.Mint ahogyan azt is keresi, hogy hogyan fogyaszthat kevesebbet, optimálisabban. A keresés lényege pedig pont az, hogy több opciót lásson az ember, elolvassa, és a szokásaihoz igazítsa. De a másik oldalt is meg kell nézni, hogy milyen szokásokat igazíthat a kialakult helyzethez, amivel eddig nem feltétlenül számolt -> tudatosabban ránézni a dolgokra (és akkor itt most családról beszélünk, gyerekekről, akik nem feltétlenül fogják még fel, de ez az év majd megmutaja, hogy azért hoppácska, bizony nem fenékig tejfel...)
A rezsihez meg (szerintem) hozzá tartozik az élelmiszerekkel kapcsolatos költség is (abból a szempontból mindenképp, hogy a házi költségvetésnek szerves részét teszi ki ez is); aminek az ára szintén erőteljesen emelkedett az elmúlt hónapok során (30-60% között, de van ami 200-300%-ot is megüt; nagy átlagban 40%-ot simán lehet számolni).
Csak hát ezt nem lehet szigeteléssel optimalizálni. Viszont talán tudatosabban kell majd felhasználni a megvásárolt dolgokat, illetve én már készülök a nyugdíjas stílusra, megnézem, hogy melyik árucikk hol olcsóbb.
Eddig azt hittem, hogy talán egy normál polgári életet lehet élni, most jóval borúsabban látom a helyzetet.(Egylőre nem szabad panaszkodnom, mert minden számlát ki tudtam eddig fizetni, s egyes elemzések szerint ez nagy szó.)
B.C. Rich Warlock Platinum series eladó 105kHUF
-
Gabesz25
tag
én pl most örülök, hogy havi diktálós a gáz. összességében 2400m^3 gáz fogy egy fűtési szezonban (két szintes családi ház, sajnos nincs szigetelve, műanyag nyílászárók vannak), hideg hónapokban max. 50k volt a számla. viszont most hogy limitálva lett az olcsó gáz 1700m^3-re, így továbbra is figyelhetem a gázfogyasztást, és amikor a jelleggörbe alapján elérnénk a havi limitet, akkor onnantól a fatüzelésű kazánban lesz fűtve (még tavasszal vettünk fát, szinte éreztem, hogy kelleni fog). na most, ha nem diktálós lennék, akkor szépen aug 1től az előző 2400m^3 fogyasztásomra kellene fizessek ezek után, és esélyem sem lenne spórolni - jelen esetben a plusz fogyasztást kiváltani a fával. úgyhogy szerintem egyáltalán nem hülyeség a diktálgatós dolog.
[ Szerkesztve ]
-
> diktálósról átalányra vagy fordítva váltani lehet leolvasás után 30 napon belül.
Az éves leolvasást követő 30 napon belül! (esetemben ez március volt)
(#1782) amargo
Én is diktálok, és nekem sincs lehetőségem módosításra. Mondjuk ez logikus.
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
amargo
addikt
-
Marcsello31
őstag
jelleg görbe, Lagzi Lajcsi Módra
-
-
-
Gabesz25
tag
válasz Top cat #1790 üzenetére
nem jól értelmezed. ami ott abban a mondatban fel van sorolva, arra mindre a jelleggörbe vonatkozik. a valamint szó egybe köti az egészet. van a havi lejelentős számla, elosztói leolvasós, a becslés és a "az azonos mennyiségről kiállított részszámlákon kívüli egyéb részszámlák".
-
amargo
addikt
válasz szkorhetz #1786 üzenetére
Előtte 2 évig diktáltam, abból azért simán kiszámolható.
Top cat: 144m3 feletti részt piaci áron fogod fizetni, nem veszik el a 73m3-ed ez így igaz, de csak arra a hónapra viheted át, ahol 144m3 alatt voltál.
Sőt aki határon mozog az diktálás esetén (és hó közben kell diktálnia) is szívni fog, mert nem 365 napra van megadva a jelleggörbe hanem csak 12 hónapra egy érték.[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
törölt tag
válasz Gabesz25 #1793 üzenetére
NEM jeleggörbés ...
- a felhasználói adatszolgáltatás >> DIKTÁLÁS alapján
- a szolgáltató általi leolvasás alapjén
- a szolgáltatói leolvasás helyett a szolgáltató által becsült érték alapján
- az "egyenletes" rész-számlázás alapján
készülő számlán lévő-adódott mennyiség.
A többi eset az jelleggörbés.[ Szerkesztve ]
-
temporello
tag
válasz Gabesz25 #1793 üzenetére
Ahogy te értelmezed,az alapján tulajdonképpen minden számlázásra jelleggörbét alkalmaznának.
A tételesen felsorolt számlázási módok alkotják az egyik kategóriát (amikre nem vonatkozik a jelleggörbe),az azokon kívüli "egyéb" módok pedig a másik kategóriát,amikre vonatkozik a görbe.
Alapvetően időarányos a kedvezmény,de az "egyéb" számlázási módoknál jelleggörbés.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest