Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
dchard
veterán
A gőzdobokban lévő víz mennyiségének szabályozása és pontos beállítása mindig is nehézkes volt az RBMK reaktoroknál, önmagában nem is ez okozta a problémát.
Viszont ezt a gázos részt kifejthetnéd bővebben, mert nem találtam erről semmit: pontosan mit változtatnak és hogyan a reaktor gázösszetételén? Hova juttatnak be és mit? Az RBMK fűtőelemek ugyan fel vannak töltve és ezt ellenőrzik is, de ezek a szabályozás szempontjából érdektelenek. A víz átfolyási sebességének és a nyomásnak nyilván van jelentőssége, hiszen ezzel a kettővel jelentősen megvltoztatható a reaktor hőteljesítménye. Ezzel csak az a probléma, hogy jelentősen képes elszakadni a hőteljesítmény a reaktor valódi állapotától. Például a kísérletet megelőző néhány percben a hőteljesítmény közel nulla volt, de ez nem jelentette azt, hogy a reaktor a szó klasszikus értelmében leállított állapotban lett volna. További problémát okozott, hogy a műszerezettség jellegéből fakadóan az RBMK reaktorok alsó harmadában nehezen mérhetőek az olyan fontos paraméterek mint a neutron fluxus vagy a hőmérsklet vagy a nyomás, ezért fordulhatott elő az, hogy nem vették idejében észre mit műveltek.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
senior tag
Nem vontam kétségbe, hogy lehetne hatékonyabb a technológia. Pusztán azzal vitatkoztam, hogy használhatatlan lenne. Nem az. Számtalan rendszert telepítettünk már, ahol működik.
Visszatáplálónál nincs gond, mert a megtermelt energiát az országos hálózatba táplálod és onnan is veszel ki. "Kétirányú" villanyórával ez nem ördöngösség és már ezzel is sokat lehet spórolni. Volt olyan ügyfelünk, aki a kötelezően fizetendő havi alapdíjra tornázta le a villanyszámláját. Magyarországon a szolgáltató nem fizet neked pluszt, max 0-ig mehetsz a számlával. Több külföldi országban a teljes felesleget megveszi tőled a szolgáltató és még vissza is fizet neked, ha nem használod fel mind.
Ahol pedig szigetes rendszer van, a szolgáltatótól függetlenül, ott az akkuk látják el a puffer szerepét, lévén pl éjszaka sincs értékelhető napelem teljesítmény és akkor is át kell hidalni a felhasználói igényeket. Persze mindennek van korlátja és mérlegelni kell a felhasználást a gazdaságosság oldaláról is, amibe beletartozik a kiépítés költsége és a 2-3 évenkénti karbantartás, amikor akkukat kell cserélni. Ugyanis azok sem örök életűek. Tehát nem megvalósíthatatlan. A megtérülési idő mindig a kérdés.
-
senior tag
Többek között itt is írják: [link]
A reaktor lelassítása viszont bonyolult eljárás, amit három lépésben lehet elérni. Először is betolnak néhány bórrúdat a grafitmagba. Másodszor, bizonyos mértékű finomabb szabályozás is lehetséges a reaktormagot körülvevő gázkeverékek összetételének a változtatása révén. A gázok egy része ugyanúgy elnyeli a neutronokat, mint a bór, a reakció tehát lelassítható, ha ezeknek a gázoknak a mennyisége nő a keverékben. Végül a víz. Ha fokozzák a reaktoron áthajtott vízmennyiséget a reaktort “lelassítják”, mivel a víz is elnyeli a neutronokat és minél több van belőle, annál kevesebb atom hasad szét.#108: Ne csapjunk át személyeskedésbe. Egy dolog az elmélet és megint más a valóság. Egyelőre még nem terveztem félre semmit, de egy komplett megvalósíthatósági tanulmány minden szempontját nem itt fogok kifejteni.
[ Szerkesztve ]
-
jones965
Modder
Érdeklődve olvastam az írást. Az esemény bekövetkeztekor én éppen katona voltam. Abból gondoltuk, hogy valami gond van, mert hirtelen elkezdtek sugárzást mérni, és naponta 3 alkalommal kellett onnantól kezdve meteorológiai adatokat szolgáltatni.
Gratulálok a cikkhez.
-
djculture
félisten
[link]
Már rengetegen laknak a lezárt területen.[ Szerkesztve ]
-
Zirowe
nagyúr
Én akkor fél éves voltam, nővérem 9, anyu mesélte, hogy jó darabig semmiből nem vett frisset, csak konzervet, illetve gyümölcsöt is erősen lekezelte, kerülte a szabadteret egy darabig, szóval próbált minket óvni mindentől.
Szerencsére elmondhatom, hogy a családban senkinek nem okozott semmit, mindenki még él és egészséges.
Köszönöm a cikket.
[ Szerkesztve ]
We've jumped way beyond the Red Line. Limited supplies. Limited fuel, and now no hope! But I promise you one thing. On the memory of those lying here before you, we shall find it. And Earth will become our new home. So say we all!
-
Keeperv85
nagyúr
Jó írás lett!
Jómagam szivesen látnám személyesen is a várost. Mindig is vonzottak az ilyen helyek. Elképesztő látvány lehet.
Apró elírás: "Mi is az az RMBK (Reaktor Bolsoj Mosnosztyi Kanalnij)?" >> RBMK, nem RMBK
-
dchard
veterán
Már majdnem írni akartom, hogy ugye nem az eleve gáz hűtésű kísérleti reaktorokra gondolsz, mert az ugye nem számít, de persze nyilván nem...
Szóval kezdjük az elején, forrással: Teszerakt Sci-fi klub... Ettől még lehetne igaz amit írnak, csak egyszerűen nem az.nézzük miért:
"a reaktormagot körülvevő gázkeverékek összetételének a változtatása révén"
Milyen gázkeverék? Semmi ilyesmi nincs egy vízforralásos rekatorban. Egyedül a fűtőelem pálcák vannak gázzal feltöltve aminek a keverékét nem lehet és nem is akarják megváltoztatni, nincs szabályozási jelentőssége.
"Végül a víz. Ha fokozzák a reaktoron áthajtott vízmennyiséget a reaktort “lelassítják”, mivel a víz is elnyeli a neutronokat és minél több van belőle, annál kevesebb atom hasad szét."
Nem igaz. A könnyű és a nehéz víz is moderátorként viselkedik, lassítják és nem elnyelik a neutronokat, ergó növelik a reaktivitást. Emellett persze hűtik a reaktort, de ez a nukleáris folyamatokra nincs hatással. Persze ha egy reaktor túlmelegedik, akkor nyilván növelni kell a rajta áthajtott víz mennyiségét de nem azért mert elnyeli a neutronokat, hanem pusztán az egyszerű tény miatt, hogy jó hűtőközeg és nagy mennyiségű hő elszállítására képes. A megfelelő vízmennyiség megválasztása azért fontos, hogy jó minőségű nagy mennyiségű gőzt lehessen előállítani, hiszen ez hajtja a turbinákat és közvetve befolyásolja az erőmű hatásfokát. Nyilván a reaktor hűtése és a megfelelő minőségű gőz előállítása egyformán fontos: nem termelhetünk több gőzt, ha a folyamat közben elégtelen a hűtés és károsodnak a berendezések.
Tanulság: megfelelő tudományos forrásból kell tájékozódni.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
Tamás88
őstag
Jó cikk lett, gratulálok!
Már jópár helyen olvastam is láttam, és elképesztő. Az FHM-ben is volt róla cikk, és a tiltott zónán belül lakott egy öreg néni, aki süteménnyel kínálta a vendégeket. A Stalker készítőit miért zárták be börtönbe?
Amúgy mennyi oda egy út? (mint látogatóként)
A graffitisek meg rohadjanak meg!
-
Alchemist
addikt
Ez még Csernobil előtt íródott, érdekes olvasmány volt:
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=a-prometheus-valsag&ID=2009
Éppen olvasok egy érdekes könyvet az antigravitációról... képtelen vagyok lerakni.
-
KD6-3.7
őstag
Az Ideglelés Csernobilban filmnek semmi köze Csernobilhoz... Pripyathoz sem.
Kb. az egészet magyarországi laktanyákban forgatták.
A cikk meg rohadt jó, bár nekem semmi újat nem mondott mert nagyon mélyre bányásztam már a témában, de szuper volt így egyben olvasni az egészet az elejétől a végéig! Riszpekt!Az oda út, ottani túra (én is terveztem) 200 000Ft környékén van ez tavalyi összegzés (út, helyi idegenvezető stb.) azóta sztem drágult!
[ Szerkesztve ]
-
Rive
veterán
A reaktorokban a kontainment belsejét és az érzékeny, üzem közben nem vagy nehezen megközelithető kritikus részeket inert atmoszférával szokás a korróziótól, gyulladástól védeni. Tipikus pl. száraz nitrogén atmoszféra alkalmazása. Ennek a reaktor szabályozási folyamataihoz nincs köze.
Az RBMK tipus esetén a gyúlékony grafittest védelme érdekében a teljes mag védőgázban úszik, de csak ennyiről van szó, nem többről.
Illetve ha találsz valamit az nagyon érdekelne engem is, mert még csak hasonlóról se hallottam, sehol.
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Recon666
Közösségépítő
Pár hasznos infót:
A reaktor aktívzóna-magasága: 7 m.
Átmérôje: 11,8 m.
2488 db 0,25x0,25 m metszetû grafitrúd tömege: 1700 t.
1693 db 88x4 mm üzemanyag-csatorna niobiummal ötvözött cirkonium nyomástartó csô.
Összesen 180 tonna urán csatornánként 36 elembôl.
179 szabályozórúd. Vízforgalom: 37 500 t/h.
Egy turbina gôznyelése: 5400t/h.
Egy keringtetô szivattyú 7000 m3/h. (6 db.)
Turbina tömege: 1200 t, teljesítménye 500 MW, telített gôzmunkaközeggel 3000 ford/perc. Blokkonként két turbina.
(A tervek már készen voltak a világ legnagyobb 2000 MW elektromos teljesítményû RBMK blokkjának felépítéséhez.) -
vodkaboy22
addikt
Ide én is becsatlakozom és tudom is, hogy nem csak nitrogént hanem 5.0 Argon-t is használnak (most már inkább csak Argon-t.)
Rive:
Bocsi kicsit lehet félreértettük egymást én olyan látható fényre gondoltam ami 360nm 700nm-es látható tartományban van és élő szövet produkálja sugárzás hatására. Cerenkov sugárzást bármilyen élőszöveten észre venni... kivan csukva.
A szemes példa nekem uj de azt sem hiszem, hogy élő szövet produkálja különben a szem az egyik legérzékenyebb szervünk a sugárzásra.Villamos- és Gépészmérnök - Blog-omban audio felszerelések és saját készítésű elektroncsöves erősítők.
-
törölt tag
"Csernobil hatására abbahagyták a kísérleti atomrobbantásokat és megkezdték az atombombák leszerelését." - Ezt azért kicsit erős Csernobil hatásaként beállítani. A START tárgyalások 1982-ben kezdődtek, de a gyökere a SALT-hoz vezethető, ami 10 évvel korábban indult.
-
Neszójábe
senior tag
válasz Bluerainbow #5 üzenetére
Nekem apukám kamionos volt. Akkor ment utoljára keletre, utána NSZK-ba járt. 1992-ben lett rákos, egy éven belül meghalt (4-6 év lappangási idő).
Persze minket is nagyon megviselt, de a család többi tagja úgy néz ki megúszta (legalábbis egészségügyileg, a családfő elvesztése persze máig érezhető), egészséges unokákat kapott azóta, bár csak odaföntről figyel minket...
Az, hogy ide írsz és ahogy írsz, twitterezel stb. azt sejteti, hogy szerencsére nem lettél bűnöző, szemét ember, lám ilyen helyzetből is ki lehet jönni emelt fővel...
Peace
-
djculture
félisten
Különben rádió aktív szennyezettségben a Karacsáj-tó a csúcstartó.1951-től 90-ig nyomatták oda a Majak vegyi kombinátból a magas besorolású rádióaktív hulladékot. Manapság már orosz fórumokon olvasni hogy atom tengeralattjáró alkatrészeket és komplett atommeghajtású hajókat is ott tárolnak.
"Egy washingtoni jelentés szerint a Karacsáj-tó nukleáris szennyezés tekintetében a Föld legszennyezettebb pontjai közé tartozik. A tóban felgyülemlett szennyezés 4,44 EBq (exabecquerel) mennyiségű radioaktivitást bocsát ki. Ebből 3,6 EBq-t a cézium–137 és 0,74 EBq-t a stroncium–90 izotópok sugárzása teszi ki. Összehasonlításul, a csernobili reaktorbalesetnél 5–12 EBq radioaktív sugárzás szabadult fel, ami ráadásul nem koncentrálódott egy helyre.
A sugárzási szint egy 1990-ben végzett mérés alapján a washingtoni jelentés szerint a tó partján 600 röntgen volt óránként. Ez több mint az egy óra alatt begyűjthető, az emberre halálos dózis."[ Szerkesztve ]
-
orrlyuk
aktív tag
válasz Recon666 #127 üzenetére
Én is gratulálok a cikkhez, egy konstruktív javaslat:
az orosz szavaknak van egységes magyar átírásuk, a Csernobil szó sem Chernobyl magyarul, Pripyat - úgy tűnik: Pripjaty. Érdemes egységesíteni, esetleg zárójelben lehet az angol átírást is hozni, igény szerint.
Fantasztikus, milyen olcsó az emberélet, amikor úgy hozza a "történelem". Jó figyelmeztetés.
No hay banda! Il n'est pas de orquestra!
-
AMD Power
titán
Nem találok erre szavakat....
Hol,merre laktatok akkor?
-
Anfänger
őstag
Hi! Jó és egyben érdekes cikk!
Nichts ist unmöglich? Dann schlag mal ne Drehtür zu! :)
-
whaler
tag
A cikk nagyon jó.
De nevetségesnek tartom azokat az embereket akik tiltakoznak az atomenergia ellen... A világ legtisztább és legkörnyezet barátabb energia forrása. Igen igen, se a nap, se a szél se a víz nem ilyen környezet kímélő mint ez. Aki nem hiszi el, olvasson utána annak, hogy milyen terhelést okoz 1-1 napelem, szélerőmű vagy egy vizi erőmű megépítése a környezet számára, és az már csak hab a tortán, hogy elég gyorsan amortizálódnak ezek.
Egyedül a geotermikus energia az ami használhatóbb lenne, csak ott kezdődik a probléma, hogy a föld túlnyomó részén ez használhatatlan, mert nincs mit használni.
(#136) Rive : Javítva.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Hát sajnálatos dolog. Anyám az ÁFOR-nál dolgozott és ő is rákban hallt meg emiatt. Eleve mesélte hogy a határnál dolgozott és jöttek be a szállítógépek mosták őket veszettül mérték a sugárzásukat de mivel parancsba volt adva a végén tök mindegy mi volt a szint átengedték őket. Szállítottak az olajat benzint stb, nem volt mese. Ha nem engedik át őket kb az ország 1 héten belül megáll minden szinten.
Rengeteg ilyen kamion vezető már rég meghall-t rákban. Az ott dolgozók közül se sok mindenki él már .[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
De karacsáj tó helyzete mai napig is kilátástalan, Csernobil környéke meg már megoldott.
2012-es orosz felmérés a karacsáj tóról:
[link]
Nem szeretnék a környékére se ellátogatni 2160-ra körülire várható az hogy egyáltalán meglehet a környékét közelíteni védelmi felszerelésekkel és elkezdhetik a hulladék felmérését.[ Szerkesztve ]
-
Keeperv85
nagyúr
Ha már ennyi szakember összejött: meg tudjátok nekem mondani, hogy a filmekben/játékokban látható zöld fény eredete honnan származtatható? Azt én is tudom, hogy jelenséget mi okozza, de pont nem jellemző a radioaktivitásra. Itt ugye inkább a mély kéket kéne mutogatni, tudomásom szerint.
-
Nagyon érdekes cikk!Szépen összefoglaltad!
"It was me on that road. But you couldn't see me.Too many lights out, but nowhere near here.It was me on that road. Still you couldn't see me.And then flash lights and explosions"
-
Rive
veterán
válasz Keeperv85 #144 üzenetére
Csak tippelni tudok: anno voltak olyan festékek, amik rádium természetes sugárzását felhasználva világitottak, ezeknek volt talán az egyik (?) lehetséges szine a zöld - no nem a rádium, hanem az egyéb adalékok miatt, bár ez mellékes.
Aztán volt egy-két haláleset és betiltották a francba az efféle festékeket még jó régen, de ez már 'úgy maradt'.
Fuku kapcsán, forró pont keresgélés közben valami japán városban találtak ha jól emlékszem efféle festékes tégelyt kert végében elásva...
Az alternativ offtopikkal lehetne máshova vonulni?
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Calibra72
aktív tag
Gratulálok a cikkhez !!!
Annak idején a családom főképp zöldségtermesztésből élt, hosszú 40 méteres fóliasátrak alatt termesztettük a paprikát, paradicsomot, uborkát. A tragédia után néhány nappal nagy esőzés volt itt Baja környékén, és emlékszem rá, hogy a fóliasátron érdekes vöröses színű lé folyt le. Persze akkor még nem tudtunk a balesetről, mert elhallgatták. Emlékszem , apámmal épp a kertben végeztük a tavaszi munkákat, és persze hallgattuk a Szabad Európa rádiót, amikor közölték hogy mi is történt az Oroszoknál. Akkor jutott eszembe, hogy talán összefüggés lehetett a baleset, és a vöröses színű eső között. Nem volt tanácsos a kint termesztett növényeket enni, főleg a nagy levelű /pl. saláta/ növények fogyasztását nem tanácsolták..............
A szomszédaink 3 hónap különbséggel haltak meg, mindketten daganatos betegségben. Apámat is vastagbél rákkal műtötték, és még sorolhatnám...........
Persze sokan viccelődtek , hogy az oroszok sugárzó szemmel vonultak május elsején, de azért ez nem volt annyira vicces.Van egy kollégám , akik Ukrajnából költöztek át a baleset után. A nagybátyját elvitték biorobotnak, néhány hét múlva meg is halt a szerencsétlen.
A közelben van Paks, nem is tudom mi lenne ha valami baj történne ott is .....................................
Új hozzászólás Aktív témák
- Motoros topic
- Suzuki topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Samsung LCD és LED TV-k
- Minden ami hőszivattyú
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...
- ZBook 15 G4 27% 15.6" FHD IPS i7-7820HQ M2200 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium, Bontatlan, 1 Év Apple Garancia
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest