Új hozzászólás Aktív témák

  • dchard

    veterán

    Én csak megosztanék veletek egy kis tapasztalatot, hátha mással nem fordul elő.

    Adott 4db 1TB-os (2 WD, 2 Samu) merevlemez, amiből RAID5-öt csináltam linux softraid-del, rajta egy darab ext 4 partíció volt.

    A lényeg annyi, hogy az egyik lemezen szektorhiba miatt 3 szektornyi adat (pár száz kilobyte) reallokálásra került egy teljes SMART teszt során, majd elkezdtem újraszinkronizálni a tömböt, ami sikerült is, de a tömbön lévő ext4 partíciót nem tudtam felcsatolni, mert sérült a filerendszer. Az fsck.ext4 futtatása az okát is megmondta: nagyobb a partíció mérete mint a fizikai lemez (RAID tömb). Újraméreteztem a tömböt 100MB-tal kisebbre, majd az fsck futása sikeres volt igaz jelezte az fsck hogy történtek javítások a filerendszeren. Ezután már föl lehetett csatolni, és használatba venni.

    Az eredmény egyetlen sérült file lett a közel 2,5TB-nyi adatból, szóval boldog voltam, a lemezek azóta is hiba nélkül mennek.

    A tanulság az, hogy soha ne hozzunk létre pontosan akkora partíciót mint amekkora maga a tömb, mert így járhatunk. Én azóta 2-300MB-tal kisebb partíciót használok. A másik, hogy az ext4 superblockok helyét érdemes kimásolni (akár kinyomtatni, kb. fél oldal), mert rengeteget segíthetnek a helyreállításban. Ugyanez igaz a tömb alapbeálltásaira is.

    Dchard

    A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

Új hozzászólás Aktív témák