Új hozzászólás Aktív témák

  • coco2

    őstag

    válasz Bencom ™ #8149 üzenetére

    Nem tudom minek az iskolát túllihegni. Ha valamit meg akarsz tanulni, ne egy gagyi okj sulira nyomasd a pénzt, hanem szerezz egy normális könyvet (akár Szabó Ervin könyvtárban találsz 100 számra, és oda elég csak egyszer befizetni a tagságot egész évre), és olvasd végig, csak hogy az alapokkal tisztában legyél. Utána már a webes doksikból is folytatni lehet. De az alapokra mindenképpen normális könyveket javasolnék.

    Amire készülsz, ahhoz nagyon kelleni fog a szál kezelés, a socket programozás, és el kell tudnod boldogulni a memória modell építéssel, tudnod kell bánni a dll-ekkel, és legalább egy SQL szerverrel. Bele kellene ásnod magad az adatbázis tervezésbe is a transact sql ismeretek mellett. Ezen kívül szükséged lesz a megfelelő RFC dokumentumokra is, hogy tisztában legyél a webszerverekre jellemző kommunikációval (a header elemeit tudni kell lekezelni). És persze ez mind csak a szerver oldali rész. Kliens oldalon továbbra is html + java script + action script.

    Talán már írták előttem is elegen, de én is leírom. Ez nem egy embernek való feladat. Én pld biztosra veszem, hogy meg tudnék írni egy webszervert akár asm-ben, de a hajam égnek áll az ötlettől, hogy akár C++-ban nekiessek. Irgalmatlan mennyiségű jobb sorsra érdemes idő megy el vele, és lehet jobban járnál, ha valami gyakorlatiasabb dolog után néznél. Pld PHP-ban lehet nem fogod megírni álmaid alkalmazását, viszont pénzt lehet szedni belőle, míg a C++ nem tartozik a különösen keresett ismeretek közé. Létezni létezik, de a hirdetések 85%-a nem pont azzal van tele.

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Tele von Zsinór

    őstag

    válasz Louloudaki #8145 üzenetére

    Mielőtt túllihegnéd: ne feledd, hogy mikor végez a scripted, úgyis felszabadul mind. Ráadásul sima webscripteknél nem a memóriaigény szokott a szűk keresztmetszet lenni.

  • Bencom ™

    őstag

    válasz coco2 #8151 üzenetére

    tudom, ebben a suliban teljesen mást tanulok, csak megkérdeztem az ofőt, hogy neki van e ehhez valami anyaga, és jófejségből felajánlotta, amivel rendelkezik, azt már magamtól fogom átnézni/megtanulni stb.

    Igen, felfogtam hogy nem egy embernek való feladat, meg nagyon sok időt vesz igénybe, de ahogy kinéz, semmi mást nem fogok tudni magammal kezdeni ezen idő alatt, szóval akkor már inkább "hasznosan" töltsem el az időmet, mint az abszolút semmivel. Egyébként pont előtted írták, hogy a php helyett most inkább átállnak c++-ra mert hogy az mennyivel erőforrás-takarékosabb, akkor erre idővel más is rá fog jönni és inkább c++ra lesz szükség, mint egy sokkal "gazdaságtalanabb" megoldásra, nem?

    Vagy akkor aki ezt mondta, az tévedett, de én nem értek hozzá, én itt csak kérdezek.

  • CSorBA

    őstag

    válasz Sk8erPeter #8135 üzenetére

    Szvsz sebesség, ha megfelelően van megírva, de csak abban az esetben. Látogatottsági kiszolgálás, adatbázis kezelés. Egyidejű nagyszámú terhelésre optimálisabb.

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Bencom ™ #8153 üzenetére

    mindenre van megoldás :P facebook alapok... [link]

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • coco2

    őstag

    válasz mobal #8155 üzenetére

    Azért azon a hiphop-on röhögtem egy jót :))

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Bencom ™

    őstag

    válasz mobal #8155 üzenetére

    magyarul mégiscsak inkább PHP-t tanuljak, mert az könnyebb (?) és aztán ez a program majd úgyis átkódolja nekem az egészet, hogy hatékonyabb legyen?

    coco2: akkor mégse jó? :DDD

    [ Szerkesztve ]

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz coco2 #8156 üzenetére

    Nem tudom, nem próbáltam. Van vele kapcsolatban valami tapasztalatod?

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Bencom ™ #8157 üzenetére

    PHP -t mindenképpen. + javascriptet, kezdésnek jquery -t.

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • Bencom ™

    őstag

    válasz mobal #8159 üzenetére

    hát az ofőmet megkértem, hogy hozzon c++-hoz anyagot, szóval akkor már abba is belenézek, biztos ami biztos, egyik ismerősöm meg be akar iratkozni a helyi nagykönyvtárba, és mondta hogy majd szétnézünk, ott van e valami használható...

    java-t elvileg fogunk is tanulni suliban valamilyen szinten, ezt a jquery-t nem ismerem.

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Bencom ™ #8160 üzenetére

    Azért csak szépen lassan. Először érts meg valamilyen procedúrális (struktúrális?) programozási nyelvet, majd objektum orientáltat. Kezd mondjuk C -vel és utána C++, Java szerintem. Megkönnyítenéd vele a dolgod :))

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • PazsitZ

    addikt

    válasz Bencom ™ #8160 üzenetére

    Szerintem felesleges könyvtárral bejlódni, nem feltételezem, hogy túl sok mindent találsz. A neten viszont találhatsz ezeregy pdf könyvet. Persze többnyire angolul. De doksi olvasáshoz úgyis hozzá kell szokni, ha fejleszteni akarsz szvsz.

    Bár már vagy egy éve, de volt egy próbálkozás hip-hop php-vel saját részre, de akkor nem tudta lefordítani a kódot hibátlanra. Persze azóta millió push mehetett már bele.

    Egyébként a véleményem megosztom a nagy projektről, bár ahogy látom, mások is elmondták és nem győztek meg.

    Egyedül, ekkora projektnek nekikezdeni, kezdőként halál.
    Már csak azért is, mert ha haladsz vele, akkor a fejlődésed során a régi kódodat magad akarod majd átírni, mert érezni fogod a hibáékat benne. Ezáltal gyakorlatilag egy végtelen ciklusú refactorhoz jutsz és végül sosem lesz kész terméked.
    Vagy nem refactorálsz, csak nyomatod és tegyük fel kész lesz. Ekkor egy tervezés nélküli, nem átgondolt, kusza kód lesz az eredmény, ami több sebből vérzik majd.
    (#8161) mobal +1 által említettekről nem is beszélve.

    Terhelés: szerintem a terheléses dolgokon elég lesz akkor aggódnod, ha oda jutsz. Ha véletlenül el is éred az általad kitűzött felhasználóbázist, az nem egyik napról a másikra lesz. Kezdésnek jó ideig elég a php, lehet finomhangolni, DB-t, használni data és code cache-t egyebek...

    Tehát érdemesebb lenne kisebb projektekkel megtanulni, minimális alapokat és utána belekezdened a nagy projektbe szerintem.

    [ Szerkesztve ]

    - http://pazsitz.hu -

  • coco2

    őstag

    válasz Bencom ™ #8153 üzenetére

    Az utóbbi pár hónapban olvasni lehetett egy-két felszólalást még nagyon illusztris szóvivőktől is, és én is meglepődtem rajta, hogy már napirendre került a ".net kuka, java kuka, php sose volt más, kérjük vissza a C++-t" kérdés, de mire az kiforrott téma lesz, lefolyik még egy kevéske víz a Dunán.

    A C++ majd akkor fog labdába rúgni, amikor átalakulnak a humán interface-ek. Eltűnik a monitor, a billentyűzet, az egér, lesz helyettük 3d interface rendszer. Lévén a 3d nagyon eszi a processzort is, és a memóriát is, az elején egészen biztosan meg fognak hervadni még a .net és java is, nem hogy a böngészős alkalmazások. Talán még az assembly is vissza fog jönni! Páran már arra spekulálnak, pedig előreszámítható, hogy még hosszú évekig semmi sem lesz abból.

    Ez a webes játék ötlet, amin elfiloztál, hogy 100ezres felhasználót te ki akarsz szolgálni, ennek révén csak azért jött be a C++, mert szimplán nem lesz más esélyed. De mint te is írtad, nincs különösebb tapasztalatod abban, mennyire durva az a dolog, amit akartál. Itt most elárultuk neked: extrém durva. De csak ezért jött elő a C++, semmi másért.

    [ Szerkesztve ]

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Bencom ™

    őstag

    válasz mobal #8161 üzenetére

    korábban írtam hogy tanultam alap szinten pascalt, majd később c-t, szóval a nagyon alap dolgokkal már tisztában vagyok (emlékszem pascalban annó még egy "játékot" is programoztam, ahol egy x kergetett egy O-t és volt "multiplayer" billentyűzetről irányítós verziója, meg egy "singleplayer" "mesterséges intelligenciás" verziója, de az egész nem lehetett több vagy 80 sornál szerintem)

    PazsitZ: erőltetni a fene, csak eddig akárkit kérdeztem, azt mondta, könyv, könyv, én is jobban örülnék valami letölthető, mintsem kikölcsönözhető/megvásárolható dolognak, az angol tudásomon még csiszolni kell, de szerintem elboldogulnék vele. Ha tudsz linkeket, azt nagyon megköszönném!

    Akkor tanuljam meg a php-t majd a c++-t, majd írjam meg php-ban, mert az a könnyebb, aztán konvertáljam át hip-hop-ban, ami tele lesz hibával, de mivel ismerem a c++-t, majd ki is tudom őket javítani, és így időt/energiát spórolhatok meg, de a program "gazdaságosabb" lesz az erőforrásokkal? Ha jól értelmeztem ezt...

    Értem én hogy nagy vállalkozás, de megnézted például az erepet, amit linkeltem? Bugyuta, primitív játék, de vannak benne jó ötletek, amik szerintem egyszerűen megvalósíthatóak, pl újságíró vagy politikai modul... kb egy blog szintjén van az a rész, mégis megtölti élettel, vagy a fejlesztési fák majd az egységeknél, ezek is csak statikus dolgok, a.k.a. kisebb kalandok. Ezeket szépen apránként megcsinálom, ezen kitanulom amit kell, aztán majd a harc modult utoljára hagyom, mivel az a nagy kihívás, igazából azzal számol mindenki, holott az csak a jéghegy csúcsa, addigra remélhetőleg már menni fog olyan szinten, hogy elbírjak vele, így nem kell az előzőeket javítgatni, és nem is lesz átgondolatlan, mert a könnyebbtől megyek majd a nehezebb felé.

    Valóban nehéz eltántorítani engem attól, ha valamit elhatározok, és estem is már pofára, de mint mondtam, papír alapon már annyi ilyen stratégiai szabályrendszert dolgoztam ki, és olyan jól beváltak, primitívek, mégis realisztikusak voltak, és azt remélem, hogy ha kivehető belőle az emberi tényező (vagyis a rajzolgatás, a számológép kezelése, nem utolsósorban az elfogultság... ) akkor egész jó kis játékok válnának belőle, akár sok ember számára is, ezért is szeretnék belefogni, meg azért is mert, mint írtam, előreláthatóan túl sok szabadidőm lesz, amit mással aligha tudnék eltölteni az adott... speciális helyzet miatt...

    coco2: tehát akkor a c++ a legjobb, és (nekem) csak az felel meg elvileg, de egy "átlag" akármihez, bőven elég a többi is, amit leírtál, és ezért nem érdemes c++-szal foglalkozni, mert az nagyságrenddel nehezebb a többinél? Egyiket sem használtam még, így nem tudom, ezért kérdezem...

    Egyébként a 100ezres nagyságrendű felhasználókat nem tudom, ki hogy értelmezte? Én úgy, hogy 100ezer regisztrált tag, akikből mondjuk jó esetben 10-20ezer belép napi szinten, és csúcsidőben olyan 10ezer felhasználó egyidejű kezelésére számítok (erepublik statisztikából indulok ki továbbra is). De mivel azt mondtátok, php-val egy adott szerver max 100-1000 ember egyidejű "lekezelésére" képes, így továbbra is marad a c++ vagy valami trükk...

    szerk.: PazsitZ: erre én is gondoltam, hogy először kicsiben megcsinálni, aztán majd átalakítani a nagyra, de aztán arra gondoltam: ha bejön, és nagyban kell megoldani, akkor a kommentek alapján nem jöhet szóba más csak a c++, ami teljesen más nyelv, mint a php. Magyarul akkor nekem előröl kellene kezdenem az egészet, c++-ban (hacsak az említett hip-hop cucc mégis működik, mert akkor "egyszerű" átállni) így semmivel sem lennék előrébb. Plusz egy ilyen átállás sok időt venne igénybe, amíg le kellene lőni az egészet. Erepen voltak olyan időszakok, hogy 10 percenként beiktattak ilyen 1-1 órás "maintenance" szakaszokat, amikor nem volt hozzáférhető semmi, és emlékszem, milyen hangulat volt a játékosok között, meg hogy hányan hagyták abba akkor, "fizető vendégek" is, ezt egyből szeretném elkerülni/megkerülni/átugrani stb...

    [ Szerkesztve ]

  • coco2

    őstag

    válasz Bencom ™ #8164 üzenetére

    A 100e felhasználót én úgy számoltam, hogy szerveren egyidejűleg 100e folyamat fusson. Ha te úgy számoltad, hogy cakk-pakk a teljes community 100e, az nagyon más. Olyankor napi összesben talán fel fog logolni 30k körül, akikből az egy idejűleg logolt player 10k-t valószínűleg nem fogja túllépni, és az egyidejű szerver kérések 3-4k limit alatt maradnak. Az úgy már nagyon más, mint egy idejűleg 100e kiszolgálás.

    Normális webszerver egy normális szerver vason szerintem el tud boldogulni vele. Gondolom fizetősre van tervezve a dolog, és ahogy nő a felhasználó számod, tudni fogod lecserélni a freeware apache + mysql párost valami normálisra. Később aztán jobb szerver vas is jöhet. Ha nem átlagos tesco gazdaságos számítógépekben, meg community szutyok freeware webszerver + mysql-ben gondolkodsz, az a fentebb említett 100..1000 felhasználó sokkal több is tud lenni. Azt a 3-4e-t egyetlen szerver is elbírhatja.

    Végső soron az a kérdés, mit teszel olyankor, amikor brutálisat ugrik a felhasználó számod, mert történetesen pont bejött neked a cucc. Rts-ekben átlag úgy osztják a terhelést, hogy limitálják a szerver loginok számát, és azt mondják, hogy első 5k player beléphet, a többi meg majd jön akkor, amikor valaki kilépett. Addig a többi player mehet egy szerver2-re játszani. Ha a game nem olyanra van tervezve, hogy kötelezően egyetlen szerveren kell mindenkinek lennie, akkor még freeware dolgokkal és tesco gazdaságos szerverekkel is nagyon sokat ki lehet szolgálni. Game design kérdése.

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Bencom ™

    őstag

    válasz coco2 #8165 üzenetére

    Ingyenesre tervezem, magát a regisztrációt, de hogy magát eltartsa az egész/ profitot hozzon két lehetőség van, az egyikkel mindenféleképpen élni fogok: a prémium szolgáltatások... prémium fiók, itt egy pici előny, ott egy pici előny a többiekkel szemben, én pl elvből nem fizetek soha ingyenes játékért, de mindig megdöbbenek, hogy hányan, hány forintot/eurót ölnek akár hetente 1-1 ilyenre...

    A másik az a reklámok beszúrása, de ahhoz meg szponzor kell... ismerek 1-2 embert, aki a reklám szakmában dolgozik szóval még ez sem lehetne annyira lehetetlen megoldani, de személy szerint engem rohadtul tud idegesíteni mikor egy oldal tele van reklámmal...

    szóval reményeim szerint a játék el fogja magát tartani annyira, hogy egy normális hardver/szoftver hátteret meg tudjak neki engedni, addig meg majd vándorol az olcsó szerverektől a használhatóig a játékosszám növekedésével.

    Nem akarom több szerverre szétosztani a játékot, úgy értem, ez nem ilyen "szigetek mindenütt, aztán harcolj az xy szerveren" dolog lenne mint pl a travian, vagy sok más hasonló, hanem pl mint az erep, hogy beregelsz a saját országodba, és a globális térképen harcolsz a többi ország ellen (vagy éppen szövetséget kötsz velük, stb)

    Szóval ha hirtelen ugrana meg a létszám, és nem tudnék vele mit kezdeni, akkor maradna az, hogy nem tudnak belépni míg más ki nem lépett ,de ilyet nem szívesen vetnék be. Ezért is szeretném lehetőség szerint eleve olyanra tervezni, hogy ha sok felhasználó lesz hirtelen, akkor se legyen fennakadás.

    Akkor ezek szerint mégis csak ássam bele magam a php-java-flash kombóba, és a c++ csak végső esetként jusson eszembe, akkor ha már (a ti értelmezésetekben százezres/egyidejű) milliós nagyságrendű a felhasználók száma?

    arról tud valaki valamit, amit fordfairlane említett az elején? arról még mindig egy szót sem tudok...

    Még egy nagyon alap láma kérdés így hirtelen beugrott, bár ez már némileg off-topic: amíg nagyon kis felhasználószámról beszélünk (full társaság 100-1000 fő, nem egyidejűleg) akkor egy stabil, gyors netkapcsolattal akár a saját gépem is szerverré tehető, ha másra nem béta-tesztelés erejéig, vagy egy kis tőke-halmozás céljából, és hogyha felfut a dolog, csak akkor átköltöztetni valami normális szerverre?

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz PazsitZ #8162 üzenetére

    "Szerintem felesleges könyvtárral bejlódni, nem feltételezem, hogy túl sok mindent találsz."
    Hát ezzel nem értek egyet. :N Attól függ, hol keresed. Pl. BME műszaki könyvtárrészlegén számomra meglepően sok hasznos infós könyvet lehet találni, tényleg nagyon nagy a kínálat, ami még meglepőbb, hogy egész sok viszonylag aktuális is van (jó, nyilván nem pont 2010-11-esekre kell gondolni, de érted), tehát azért időnként frissítik a kínálatot.

    ===

    (#8156) coco2 :
    "Azért azon a hiphop-on röhögtem egy jót"
    És mi vicces volt benne? Az, hogy a Facebook igénybe vette kódoptimalizálásra? :) Azért nem egy kinevetendő cégről van szó. :)
    [link]

    (#8151) coco2 :
    "míg a C++ nem tartozik a különösen keresett ismeretek közé"
    Azért ez ebben a formában nem teljesen igaz. Grafikai fejlesztésekre mind a mai napig az egyik legnépszerűbb nyelv...és ezen a területen nagyon is számít, hogy vágod-e a C++-t, vagy sem.

    "Én pld biztosra veszem, hogy meg tudnék írni egy webszervert akár asm-ben, de a hajam égnek áll az ötlettől, hogy akár C++-ban nekiessek. Irgalmatlan mennyiségű jobb sorsra érdemes idő megy el vele"
    Hát ez azért alaposan meglepett, hogy szerinted assembly-ben gyorsabb megírni egy elég komplex "alkalmazást". :) Persze ízlések és pofonok, ki mihez van hozzászokva, de nekem speciel az assembly-től áll égnek a hajam - tanultam, őszintén szólva nem voltam oda érte - persze nem mondom, hogy haszontalan, ha valaki vágja a témát, de én több perspektívát látok egy jól átlátható programnyelvben. De öröm, ha vannak még olyanok, akik ebben a nyelvben pengék.

    (#8163) coco2 : Erről a .NET kuka, Java kuka, C++ nem rúg labdába, assembly vissza fog jönni témáról egy kicsit beszélhetnél bővebben, mert őszintén szólva csak kikerekedett szemekkel olvastam, amiket írtál. :D De lehet, hogy csak velem van a baj, és rosszul értelmeztem, amiket írtál, de a jövőről beszéltél, és hogy a mai modern nyelvek meg majd mehetnek a levesbe, szerinted nem tovább fognak fejlődni ezek a nyelvek, hanem térünk vissza az őskorba, a magas szintű nyelvektől a leginkább gépközeliekig, aztán majd jöhet a gépi kódban programozás? :D Érdekes meglátások, csak nem értem az alapját...

    (#8165) coco2
    "Ha nem átlagos tesco gazdaságos számítógépekben, meg community szutyok freeware webszerver + mysql-ben gondolkodsz"
    A "community szutyok" alatt az Apache+MySQL párost érted?
    Hmm, az igen. Nézz pár statisztikát ezeknek a "szutykoknak" a nemzetközi felhasználtságáról. Furcsa, mennyi hülye van a világban, aki ilyen szutykokat használ, nem igaz?

    ===

    (#8154) CSorBA :
    "Egyidejű nagyszámú terhelésre optimálisabb."
    Na de minél? :F Mert ezt nem fejtetted ki. Feltételezve, hogy a Java-s alkalmazás jól van megírva, egy hasonlóan jól megírt C#-kódnál kétlem, hogy gyorsabb. (vagy nagyjából egyező a sebességük)

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Bencom ™ #8166 üzenetére

    Utsó kérdésedre válaszolva: igen, a saját géped is szerverré tehető.

    A többire: akár elfogadod, akár nem, azért javasolta eddig nagyjából mindenki, aki hozzászólt, hogy előbb kicsit kisebb projektekben gondolkodj, mert nem lehet egyből ilyen durván fejest ugrani az ismeretlenbe. Vagy lehet, de akkor megvan az esély rá, hogy nagyot koppansz. Az meg lehet, hogy fájni fog.
    Amíg egy programozási nyelv alapjait sem ismered stabilan, addig szinte garantált, hogy az eleinte összeírogatott kódjaid nagy része később mehet a kukába. Haladó programozó is milliószor írja át a kódját, és jön rá, hogy van jóval egyszerűbb módszer is, plusz nagy projektnél a tapasztalt programozó is könnyen elveszti a fonalat, hogy mi nem stimmel. Kezdőként meg egy óriásprojekt átlátása lehetetlen.
    Több területen is tapasztalatot kellene szerezned a programozásban ahhoz, hogy azt lehessen mondani, hogy már belevághatsz.
    Ebben az esetben nem a szokásos magyar kishitűség beszél belőlünk, hanem szimpla reális hozzáállás. :) Hacsak nem vagy valami egetverő géniusz, akkor ennek nagy kockázatai vannak az alapján, amiket elmondtál: egyelőre nincsenek tapasztalt fejlesztőid, partnereid, túl kevés a programozási ismereted, minimális a programozói tapasztalatod - nem hangzik túl jól egy monstre projekthez. Ezért van szükséged a gyakorlásra, alapok lefektetésére, komolyabb felfejlesztésére, aztán csak utána jöhet a többi.

    "ezért nem érdemes c++-szal foglalkozni, mert az nagyságrenddel nehezebb a többinél? "
    Ez ízlés és tehetség kérdése... De az igaz, hogy egy menedzselt kódban sokkal kevesebb dologra kell odafigyelni. Meg pl. C#-ban könnyű úgy kódot írni, hogy úgy érzed, még a széket is a segged alá tolják.
    Ha valaki jól megtanulta a programozás alapjait, akkor C++-ban is könnyen ír alkalmazásokat, viszont jóval több a hibázási lehetőség.
    A C++-ban jól megírt alkalmazás viszont jóval gyorsabb tud lenni egy Java-s vagy C#-os alkalmazásnál, ez tény.

    "arról tud valaki valamit, amit fordfairlane említett az elején? arról még mindig egy szót sem tudok..."
    [link]

    "én pl elvből nem fizetek soha ingyenes játékért, de mindig megdöbbenek, hogy hányan, hány forintot/eurót ölnek akár hetente 1-1 ilyenre..."
    Elvből? Nem vágom. Mi ennek az elvnek az alapja? :F
    Elég sok ingyenes alkalmazás van, amiért a fejlesztő(k) szívesen fogad(nak) el támogatást, ha már időt ölt(ek) bele - amennyiben az elkészített alkalmazás bevált, megfelelt a célnak, és gyakran használod, akkor meg is érdemli a támogatást...
    Ezek szerint elvből nem donate-elsz? Furcsa dolgokat olvasok itt... :)

    Sk8erPeter

  • mobal

    MODERÁTOR

    válasz Bencom ™ #8164 üzenetére

    Szia! Az oké, én nem is lebeszélni akarlak de a saját tudásom, tapasztalataim alapján beszélek. Én is tanultam, C -t és C++ -t, Javát de szerintem az ott megszerzett tudás marha kevés.

    "Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."

  • Tele von Zsinór

    őstag

    válasz Bencom ™ #8166 üzenetére

    Csak erre az egyre válaszolnék, a többit kb. kimerítettük, és csak önmagunk ismételjük:

    Nem akarom több szerverre szétosztani a játékot, úgy értem, ez nem ilyen "szigetek mindenütt, aztán harcolj az xy szerveren" dolog lenne

    Az, hogy te egynek látod, nem jelenti, hogy valóban egy szerver, lásd google, facebook, avagy bármi komolyabb oldal. Kulcsszavak: replikáció, load balancing.

  • coco2

    őstag

    válasz Bencom ™ #8166 üzenetére

    A startup-ok tipikusan úgy szoktak menni, hogy elkezded egy olyan apróban, és olyan könnyűben, amilyenben egyáltalán lehetséges. Ha életed első szárnypróbálgatásaiba fognál bele, akkor pld csináld ezt:

    1. http://www.easyphp.org/download.php letölt + feltelepít otthoni kicsike gépre.

    2. http://psycho.unideb.hu/munkatarsak/erdelyi_norbert/targyak/HTML_programozas_az_alapoktol.pdf letölt saját gépre, és végig olvas. Gyorstalpaló HTML-ről. Action scriptekkel kezdetben ne foglalkozz. Statikus képeket felhasználni is bőven elég lesz.

    3. http://download.chip.eu/hu/Nvu-1.0_534872.html letölt + megnéz, ezzel lehet HTML lapokat szerkeszteni. Kicsit gyakorolni, amíg érzed a dolgok felépítését. Hogy a dolgok szétbontható, és elkülöníthető részekből állnak. Tudni kell látni az egész rész mögött a részleteket, és azok összességét. Amíg nem áll rá a szemed, hogy elkülönített részleteket láss az egész helyett, addig vakon tévelyegsz. Az úgy nem játék.

    4. http://www.fzolee.hu/download/download.php?fname=./PHP_programoz%E1s_kezdoknek.pdf és amúgy is körbeleshetsz az fzolee lapon, mert akad ott bőven, amiket olvasgathatsz. Még SQL is.

    5. Szerintem ennyi anyag + a saját ötleteid már elégségesek lesznek, hogy fel tudd mérni, mi mindenre lesz még szükséged életed első website-jához. Egyáltalán valós látótávolságba kerülhetnek a dolgok miután a html + php doksit végig olvastad.

    6. PHP doksiról ha visszaolvasol 1-2 hétnyit, találsz linkeket ebben a topicban, töltsd le, amelyik tetszik, és keress neten PHP programozási példákat kezdeti gyakorlásnak. Temérdek sokat lehet találni.

    Ha idáig megvagy, akkor már lesz egy-két saját weblap, login példa, és sql kezelési példa is a hátad mögött. Egyenlőre ezekkel legyél meg, hogy tisztán láthasd, mi minden várhat rád.

    Ha idáig eljutottál, akkor majd jer vissza, és innét folytathatjuk. Addigra már tudni fogsz úgy kérdezni, hogy legalább esélyünk van neked valódi segítséget adni. Perpillanat én azt érzem, hogy kvázi kívülálló vagy egy szakmai környezetben. Hogy egy alkalmazás most erep vagy warcraft vagy akármi, az nem tartozik egy szakmai környezetre. Azt a te dolgod lesz lebontani ezernyi apró részletre, és mindegyik részlettel _egyesével_ meg kell majd küzdened. A fentebbi doksikkal + jó logikai érzékkel tudnod kell addig elboldogulni, hogy legalább a 90-95%-ot te magad át tudd látni, és a maradék 5%-nyi problémát is szét tudd bontani egészen egyszerű és szakmailag objektív kérdésre, és azt azon a nyelven meg tudd fogalmazni. Ezt jelenti tudni kérdezni. Legalább eddig el kellene jutnod, és addig hagyd az összes többi kérdést a nagyon távoli jövőre.

    És most kezdd az 1. ponttal. Hajrá.

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • coco2

    őstag

    válasz Sk8erPeter #8168 üzenetére

    Annyira rohan most a topic, hogy már kezdem elveszíteni a fonalat, miről is van szó, de azért pár kérdésre reagálnék.

    Természetesen C++-t mai napig használnak, de olyan elzárt projectekben, amikbe bekerülni erőteljes reputáció és referenciák nélkül kb lehetetlen. Szóba sem állnak veled. Ergo egy jelenleg éppen kezdő (sőt, még csak tanulni kezdő) számára ezt mennyire releváns információ? És igen, asm-et is használnak mind a mai napig, mert egyéni titkosítási, kódolási, adatáradat szűrési feladatokra a sebességi előnyei óriásiak. Azzal együtt használják, hogy ha egy alkalmazás portolva van pld több platformra, akkor azokat az asm rutinokat minden platformnak a saját környezetében külön meg kell írni, és a fejlesztéseket is mindegyikhez külön-külön be kell vezetni. Platformok, processzor típusok, sőt néha OS verzió bontás is szükséges, ami eszetlen egy munka, és nem is kicsit idegesítő, és mégis csinálják. És a véremmel alá merem írni, mégpedig vastagon, hogy még akkor is használni fognak ASM-et, amikor a C# és a Java már a világon sem lesznek. Mert amíg van FPGA, amire VHDL-ben megírják a processzor magot, mert processzort igényel egy rendszer központosítása, addig ASM is létezni fog, és valószínűleg a C++ is, de a .NET és Java, ezek szerintem fele annyira sem kemény részei az informatikának. Azok eltűnhetnek mind2-en a süllyesztőben nagyon könnyen. Igazából nem többek, mint hogy valakinek kipattant a fejéből, hogy a 386-os procinál megjelent memory managert meg lehetne valósítani felsőbb programozási szinten is, és ráhúzott egy absztrakciós szintet a C++ fölé, abból lett garbage collector és társai. Ennyi a managed kódos világ összes misztériuma. Ahogy jött, úgy mehet is, sőt másikat is kitalálhatnak, ami majd kiszorítja azt a kettőt.

    A C++ nyelv a legesleggyorsabb olyan nyelv, ami egyáltalán platform hordozható _és_ csapatmunkára az inkrementációs fejlesztés peremfeltételével a gyakorlatban alkalmasnak bizonyult. Sebesség előnye is jelentős. Teljesen processzor, platform és OS verzió függetlenül hurcolható, amit sem a .NET, sem a Java nem mondhat el magáról. És akkor még ott vannak az üzleti és jogi vonatkozások, a licencelés. A Java és C# nem csak a segged alá tolják a széket fejlesztés közben, hanem zsetonba is kerülnek. Különféle oktatási célokra akár ingyenes, de üzleti célokra már nem. Pláne némelyik komponens / program példány licence, ami annyit tesz, hogy minden eladott program példány után perkálnod kell, ha azt is beleépítetted a programodba. Nem mindegyik komponens egyformán olcsó. Időnként nagyon komisz szituk tudnak lenni, amikor pénzen veszekednek a dicső üzleti vezetők. Nem az én asztalom, hogy miért, de bizony nekiestek a Java és a .NET torkának is. Én programozó vagyok, nem jogász, sem nem ügyviteli vezető, és pláne tojom le a monitoromon kívüli világot, de annyira nagy a hangzavar, hogy már hozzám is eljutott. Márpedig akkor valahol már plafonig ér a sza*. Ha kotorászol kicsit press release-ek között, szerintem meg fogod találni a magyarázatot.

    Az asm / C++ utalásomat szerintem félreértetted, vagy talán én nem fogalmaztam pontosan, de akkor most pontosítok. Asm-ben is meg lehet írni egy webböngészőt. Ekkora alkalmazásnál mondjuk olyan 25..30x-os erőfeszítés lenne, mint C++-ban (gyors becslés). Viszont én még C++-ban sem állnék neki nagyon alapos indok nélkül, asm-ben pedig már főleg nem. Te igen? :)

    A hiphopon azért is röhögtem erőset, mert át lehet forgatni egy PHP-t C++-ra, de az csak maga a kód részlet. Annak a kódnak van egy futási környezete is, ami nélkül használhatatlan. Ebből az egészből csak annyit látni, hogy lefordítani a PHP-t C++-ra, szóval ezt viccesnek tartom. Aranyos, de semmi más.

    Webszerverből, SQL szerverből, sőt számítógépekből is nem csak az asztali gépek és azok tartozékai léteznek. Szintén nem topic releváns, de a gyakorlatban előkerülhet, hogy léteznek másmilyen cuccok is. Pld nem tudom, voltál-e már olyan szobában (jó 15..20 m2 szobáról van szó), ahol télen-nyáron pontosan 19,5 fokot mutat a hőmérő, és a szellőzés is 0.4 mikronos porszemcse méretig kizár minden mást, ezen kívül ofc hermetikusan van lezárva (gumi szigetelés, és belső túlnyomás). Na olyan szobában képzelj el 1,80 magas fémszekrényeket tucat szám, és benne kazettákat, amikben processzorok, winchesterek, kommunikációs perifériák vannak. És az mind 1 darab számítógép. Ilyen számítógépek is vannak, és azokra is léteznek webszerverek is, SQL szerverek is, és bár vicces, de még játékok is. Én elhiszem, hogy a világ nagyjának a fejében a "számítógép" az asztali gépet jelenti, és én is tudom, hogy létszámra többen használnak asztali gépet / laptopot, mint egész szobás VAX-ot, de akkor is az a véleményem, hogy szerverkapacitás kategóriában az asztali gépek az összes tartozékukkal együtt a normális minőséghez képest nem többek, mint kommunity szutyok. Kommersz hulladék mind. Szerverként azokat tartani technológiai netovábbnak legalábbis tájékozatlan dolognak nevezném. Na ha az lenne kérdés, hogy egy ilyen kategóriás szervert szerelni fel, hogy php-ban tudjon valami egyszerre 100k szerver requestes terhelést bírni, vagy inkább egy olcsóbb (mondjuk csak 2 szekrényes klímaszoba igény mentes) gépre C++-ban írni újra a teljes webszervert is, ebben az esetben én már megfontolnám, hogy talán a webszervert újraírni lenne költséghatékonyabb. És speciel amikor elolvastam Bencom ötletét a 100k felhasználóról, történetesen erre asszociáltam. Bűnös vagyok? :F

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Sk8erPeter #8168 üzenetére

    Az jó ha saját gépemen is tudom tesztelgetni, mert egy dolog az idő, amibe telik, meg egy másik az anyagi oldala, amíg nem fut fel a dolog, nem kell komolyabban beruháznom... :)

    Azt pedig értettem, és teljesek jogosnak tartom, hogy mindenki azt mondja, hogy ne kezdjek bele egyből ennek, nem is az volt a célom hogy egyből fejjel a falnak, és majd lesz valami, ezt már korábban is leírtam, hogy nem egyből a legnehezebb részével akarom kezdeni, vannak terveim szerint egyszerűbb modulok is benne, amit szép apránként majd összeállítok egy nagy dologgá, és ha már telesen magabiztosan megy az egész, akkor befejezem / nekikezdek a nehezebbik részének.

    Osztályfőnököm jóvoltából most rátettem a kezem 3 dvd-nyi c, c# és c++ oktatóanyagra, azzal remélhetőleg már el fogok tudni indulni valamerre, a másik tanárom pedig webtervező, ő emailben ígért nekem óriási pdf fileokat html-ről, php-ról és java-ról, az is egy jó kiindulási alap és legalább a könyvtárakkal sem kell kísérleteznem (egyébként az egy dolog hogy a BME könyvtárában minden megvan, szégyen is lenne, ha nem lenne meg, a miskolci egyetemi könyvtárban is minden megvan, de nyíregyen a megyeiben nem hiszem hogy túl sok ilyen könyvet találnék... )

    Linket megnéztem, így már tudom hová tenni :)

    Az utolsó részre meg annyi, hogy én egy elég csóró családból jöttem, nem véletlenül mondják rám hogy skótzsidó vagyok, nem szívesen adok ki a kezembe pénzt, csak ha szükségesnek érzem. Ha van egy játék, ami ingyenesen játszható online, akkor nem fogok pénzt fizetni azért, hogy másokkal szembe előnybe kerüljek, mert abból nekem nem lesz sem ételem, sem benzinem sem kocsim se házam stb, csak egy virtuális (ráadásul abban a játékban meglehetősen unfair) dologra szórnék ki pénzt az ablakon. Az egy nagy beruházás, és elég nagy bevételeik vannak, sőt, ahogy egyre jobban leépítik az oldalt, egyre egyértelműbb, hogy csak a pénzre mennek, emiatt megszüntettek sok olyan modult, amik régen közkedveltek voltak a játékosok köreiben, szóval már csak ezzel is tiltakozom (mármint azzal hogy nem költök rá) az ilyen lépések ellen :DDD

    Mobal: erre mondtam én is, hogy nem suliban tanulom, attól hogy a tanárom segítségét kérem a témában, meg tananyagot kértem tőle, ennek még magamtól fogok utána járni, ahova én járok ott csak java-t flash-t és hasonlót fogunk tanulni bevezetés szinten, a többit már én teszem rá magamtól.

    Tele von Zsinór: igazad van, ezen tegnap én is gondolkodtam, pl azt simán meg lehetne oldani hogy földrajzi fekvés alapján megosztani a szervereket: a csatán kívül kvázi minden elférne egy helyen, a csata ami a húzós rész, ott pedig ha másmiatt nem, a fairplay érdekében meg lehetne határozni hogy egy csatába maximum 5000-ren vehetnek részt, legyen mondjuk ez egy magyar-román összecsapás, míg ha az amcsik háborúznak a világ másik végén, az már átkerülhet egy másik szeróra, csak magát a világtérképet nem akartam széttagolni, de a logikára amit mondasz este már én is rájöttem, csak már késő volt :DDD

    Coco2: na ilyen jellegű útmutatásra számítottam, át fogom rágni magam rajtuk, köszi!

    Szóval még egyszer leírom, nem egyből a legnehezebb részébe akartam belecsapni (bár tény hogy az a "legizgalmasabb" része, meg az lenne talán a lelke az egésznek) hanem ez a végső cél, aztán odáig szépen eljutni fokozatosan, gyakorlással, meg előbb a könnyebb részeket megírni, stb!

    Köszi még egyszer mindenkinek a válaszokat! :)

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz coco2 #8172 üzenetére

    Jaja, persze, hogy használnak assembly-t a mai napig, nem is mondtam, hogy nem. :) Épp ezért mondtam, hogy jó és értékes dolog, ha valaki manapság vágja ezt a nyelvet. Nagyon nem egyszerű, és szerintem iszonyatos szívás benne programozni (már kisebb projektet is nagyon nehéz benne átlátni), de van, aki ezzel együtt szereti.
    A C++-os állásokról írtak viszont szerintem kevésbé igazak: még mindig rendszeresen kapok hírlevelet informatikai állásokról, és még diákmunkában is keresnek C++-fejlesztőt. Tehát a mai napig akad rá kereslet.
    A C#-ról, Java-ról írtakkal viszont nem értek egyet. Persze, jöhet a jövőben olyan nyelv, ami "lenyomja" ezeket, népszerűbb lesz, és ezek a nyelvek veszíthetnek népszerűségükből, de az tény, hogy manapság ezek már nagyon fontos, és nagyon széles körben támogatott nyelvekké váltak. A Java-t már annyi platformon használják, hogy nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben csak úgy eltűnik a süllyesztőben, ahogy predesztináltad. A C# meg szintén egyaránt fontos szerepet kapott a vastag- és vékonykliens-fejlesztés terén egyaránt; használják asztali, webes és szerveralkalmazásokhoz is; az XNA miatt a grafikában sem lett már elhanyagolható (persze, a C++ ezen a téren még mindig fontosabb, a teljesítményben nyújtott többletei miatt). Ezeken a nyelveken a programozás is elég kényelmessé vált és felgyorsult, ezt még inkább segíti az, hogy a fejlesztőkörnyezetek milyen nagy mértékben támogatják ezt a folyamatot. Nem beszélve a rengeteg library-ről, pluginről, frameworkről, stb.

    "Viszont én még C++-ban sem állnék neki nagyon alapos indok nélkül, asm-ben pedig már főleg nem. Te igen?"
    Dehogyis. :D Főleg nem egyedül.
    Ezek szerint valóban félreértettem, amit írtál, mert azt, hogy "Én pld biztosra veszem, hogy meg tudnék írni egy webszervert akár asm-ben, de a hajam égnek áll az ötlettől, hogy akár C++-ban nekiessek.", úgy értelmeztem, hogy assembly-ben még inkább állnál neki, mint C++-ban. :P Késő volt már úgy látszik.

    "A hiphopon azért is röhögtem erőset, mert át lehet forgatni egy PHP-t C++-ra, de az csak maga a kód részlet. Annak a kódnak van egy futási környezete is, ami nélkül használhatatlan. Ebből az egészből csak annyit látni, hogy lefordítani a PHP-t C++-ra, szóval ezt viccesnek tartom. Aranyos, de semmi más."
    Nyilván kell hozzá egy környezet is, amiben ez futhat is, ezen szerintem semmi meglepő nincs. :D Gondolom senki nem feltételezett mást. Ettől függetlenül továbbra sem értem, miért olyan nevetséges, ez egy kódoptimalizálási módszer, ami javíthat a teljesítményen, gyorsabb futási időket eredményezve. Ha a Facebooknak bevált, szar nem lehet. (Értsd: a sebességre többnyire nincs panasz a Facebooknál, még ha minden másra van is. Legalábbis kevésbé jellemző, hogy a gyorsaságával lenne probléma.)

    "szerverkapacitás kategóriában az asztali gépek az összes tartozékukkal együtt a normális minőséghez képest nem többek, mint kommunity szutyok. Kommersz hulladék mind. Szerverként azokat tartani technológiai netovábbnak legalábbis tájékozatlan dolognak nevezném."
    Hát szerintem akkor itt erősen összemosod a szerver és a webszerver fogalmát. Ki mondta, hogy egy Apache+MySQL páros csak asztali gépen futhat? :F Miért ne futhatna azokon a monstre szervergépeken, amikről éppen beszéltél? :F Lehet, hogy ismét csak félreérthetően fogalmaztál, de úgy tűnik, mintha azt feltételeznéd, hogy az Apache és a MySQL páros csak asztali gépeken fut a világ minden táján... Egy ilyen profi, megfelelően klimatizált, nagyon gondosan karbantartott szerverszobában is nyugodtan lehetnek ilyen "community szutykok" is, amiket éppen említettél.
    Ha óriási terhelések elbírásáról van szó, senki nem mondta, hogy valaki ingyenes "community szutykokat" (ettől a kifejezéstől eldobom az agyam, komolyan) használjon. Az nem arra való. Ha meg valakinek már óriási terheléseket kell kezelnie, nyilván megvan az anyagi háttere is ahhoz, hogy igazán komoly szerverhátteret tegyen az alkalmazásai mögé.
    Azért nem árthat, ha revideálod azt a véleményedet, miszerint az ingyenes, közösséggel megosztott webszerverek és ehhez kapcsolódó egyéb szoftverek mind szutykok (még ha óriási terheléseket nem is bírnak el, mégis valami oka van, hogy olyan mértékben népszerű, amilyen).

    Szerk.: OFF.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Bencom ™ #8173 üzenetére

    Az ingyenes dolgokért fizethető adományokat nem arra értettem, hogy az milyen szép dolog, ha fizet az ember azért, hogy egy játékban előnyre tegyen szert. Igaz, ezzel is támogatod közvetett módon a játék alkotóit, karbantartóit, de inkább arra gondolok, hogy ha valaminek valóban nagy hasznát veszed, használod hétköznapjaidban, akkor azért az nem egy rossz dolog, ha valamit vissza is csepegtetsz; persze nem kötelező, csak aki valamennyit rá tud szánni, de minimális reprezentatív összeg is valami. Régen szartam az ilyesmire, én sem fizettem semmiért, ha nem volt muszáj, aztán változtattam az álláspontomon. :D
    Egy példa: nővérem laptopjának vinyóját egy hardveres probléma esetén (alaplapot kellett cserélni, tök ugyanolyanra) a szervizben tök feleslegesen formattálták, majd újrahúzták rajta a Windows-t, így rengeteg adatát bukta, többek közt fontos fotóit; na, próbálkoztam kismillió profi, fizetős és ingyenes adatvisszaszerző programokkal, hogy visszahozzam az adatokat, de sajnos a legtöbb elvérzett; aztán megtaláltam a Linux-alapú Photorec-et, ami pont ilyenre lett kitalálva, és ezzel az adatainak nagyjából 85%-át sikerült visszaszerezni (egyetlen bajunk az volt, hogy ronda, generált neveket adott a visszaszerzett fájloknak, így elég sok fájlt utólag át kellett nevezgetni, de gondolhatod, hogy ezt akkor a legnagyobb mértékben leszartuk, mivel legalább sikerült visszaszerezni az adatokat). Máskor ugyanettől az alkotótól igénybe vettem a TestDisk-et is elszállt partíciótábla megmentésére, amikor bár nem reménykedtem már benne, de sikerült ezt is megmenteni... Na ekkor úgy döntöttem, hogy ez a fejlesztő megérdemel annyit, hogy támogassam őt valamennyivel, persze túl sok pénzt én sem tudtam erre áldozni. De legalább valamennyivel hozzájárultam, hogy inspirációt kapjon a további fejlesztéshez. Írt is egy köszönőlevelet. :D Szóval érted, van az az eset, amikor az ember úgy érzi, hogy még ha ingyenes is egy program, megérdemli, hogy mégis költs rá valamennyit, így megvan az a kellemes érzésed, hogy eldöntheted, mennyit tudsz szánni rá.
    Na, de ne OFF-oljunk. :P

    Ezt a könyvet már másnak is ajánlottam, amennyit olvastam belőle, az alapján jól összeszedett áttekintő anyag az alapismeretek elsajátítására: [Nagy Gusztáv: Web programozás alapismeretek].

    Sk8erPeter

  • Lacces

    őstag

    Urak!

    Segítség kellene.
    Adatbázisba felküldöm. egy textarea-ba bevitt szöveget. De amikor onnan kiolvasom (egy textarea-ba ami az Upload.php-ban van), akkor a szöveg olyan 3-4 tab-bal beljebb helyezkedik el. És valahányszor lekérem ezt a kis szövegrészletet az adatbázisból. Egyre több ilyen beljebb kezdi el a szöveget a textarea-ban.
    Megnéztem a MySQL-ben is, már oda is alapból úgy tölti fel a szöveget, hogy már ott is sorbekezdés van (3-4 tabnyi beljebb igazítás) vagy minek nevezem ezt. Nem jut eszembe a szakszó...

    Mit kéne használnom, hogy a bevitt szöveggel együtt ne töltsön fel (sorbekezdés, beljebb igazítást vagy 3-4 tab-ot) ?

    Insert.php, ahol megtörténik a beillesztés.
    <label for="article">Article:</label>
    <textarea name="article" cols="60" rows="8" class="widebox"
    id="article">
    <?php
    if(isset($error)){
    echo htmlentities($_POST['article'], ENT_COMPAT, 'utf-8');
    }
    ?>
    </textarea>

    Upload.php, ahol megjelenik a szöveg tab-okkal.
    <label for="article">Article:</label>
    <textarea name="article" cols="60" rows="8" class="widebox"
    id="article">
    <?php echo htmlentities($article, ENT_COMPAT, 'utf-8'); ?>
    </textarea>

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Sk8erPeter #8175 üzenetére

    Persze, de más ha egy hasznos programról van szó, vagy más, ha egy játékról... meg én azt is figyelembe veszem (ha tudok róla) hogy valami milliárdost támogatok, vagy olyat, aki tényleg rá is szorul (és nem a csövesekre gondolok sajnos nagyon sok hajléktalan van de a 95%-uk maga tehet róla, és a maradék 5% meg érdekes módon nem kéreget, de ez már az offon belül is off :DDD )

    El fogom olvasni akkor ezt is, amit linkeltél, amit coco2 linkelt, az egyiket már át is futottam, aztán tartottam egy rövid kis szünetet... bár meglepően hamar a végére jutottam, és nem tűnt túl bonyolultnak (a html-ről beszélek) így felmerül bennem a kérdés, hogy szerintetek, mennyi idő alatt lehet a semmiből eljutni egy stabil, megbízható alap szintig? Én eddig azt hittem, hogy évek kérdése, de ha a többi is ilyen lesz, akkor kis gyakorlás egy egy hónapon belül már magabiztosan fog menni szinte minden, ami nekem kell, a többi meg majd jön idővel...

  • PazsitZ

    addikt

    válasz Lacces #8176 üzenetére

    Tippem szerint az adatbázisba szúrásnál az sql parancsban lesz a hiba. De így látatlanba nehéz megmondani.

    - http://pazsitz.hu -

  • fordfairlane

    veterán

    válasz Lacces #8176 üzenetére

    A textarea nyitó és zárótag közé ne szúrj be se tabot, se entereket a kódformázás során.

    <textarea><?php echo $akarmi; ?></textarea>

    x gon' give it to ya

  • Lacces

    őstag

    válasz Bencom ™ #8177 üzenetére

    Jó eszed van, gyorsan el lehet jutni.

    Én nem vagyok jó képességű programozó, de az én agyam gyorsabban vette be a Java-t, mint most a php-t. De az asp.net mvc - azzal sok kínom volt, azt félbe is hagytam :D
    A Nagy Gusztáv-os jegyzet tényleg jó.
    Php Solutions
    Én is most tanulom. És gyakorlati szinten, szerintem ez a legjobb a könyv :D. Jó másikat nem is nagyon kerestem. De ez... Ez nagyon jó! A példakódok is működnek. Kivéve amikor adatbázishoz mysqli-vel akar csatlakozni. De én amúgy is a PDO-t szeretem.
    Nagyon jó. (már pár angol könyvet forgatam más nyelveknél. De ez magasan veri az összeset. Kezdőknek nagyon jó! Én szívem szerint ezt az 1.hsz-be is kiraknám)

    Egyedül még Murach féle sorozatra tudom azt mondani, hogy gyakorlati szinten jó.
    Jquery-s Cookbookot magyarul is tudom ajánlani, de ott sajnos sok szerző van... 1-1 témára felbontva, szerzője válogatja, hogy melyik mennyire jó könyv.

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Lacces #8180 üzenetére

    Ez azért némileg megnyugtató, bár hogy ki mennyit ért a gyors alatt... :DDD

    Köszi!

  • fordfairlane

    veterán

    válasz fordfairlane #8179 üzenetére

    Illetve, a htmlbe ne kerüljön tab, enter, vagy egyéb whitespace karakter, mivel ide a tartalom kerül. A php kódrészben lehet.

    <textarea name="..."><?php

    ?></textarea>

    x gon' give it to ya

  • Lacces

    őstag

    válasz fordfairlane #8179 üzenetére

    fordfairlane: Eszem megáll, tényleg csak ennyi volt a probléma. Auto-formáztam a kódot az Eclipse-ben és az belerakta a tabokat. Ez jó volt. Köszi :) :R
    [Szerkesztve]: Igen, értem mire gondolsz :)

    PazsitZ: Az jó, gondolom. És most már működik. De köszönöm a hszt. :) :R

    Bencom: Úgy értettem ahogy te is, én is hallottam, hogy 2-3 hónap alatt meglehet tanulni a PHP-t.
    Bár én előnyben vagyok a Java miatt, mert az OO paradigma nekem az így kisujjban van. Azzal szenvedtek néha az emberek Java-ban itt a suliban.

    Mindenkinek:
    Most nézegettem a <selected> Html tagot. Néztem itt a könyvben, és a kijelölt értéket az <option> html-ban simán csak egy 'selected' -del jelölte.
    Neten meg találtam még ezeket a megoldásokat: selected="selected", illetve selected="yes".
    Kipróbáltam mind a 3-at és működik... Mégis melyik opciót célszerű használni az <option>-ben?

    [ Szerkesztve ]

  • Bencom ™

    őstag

    válasz coco2 #8171 üzenetére

    Na most valamit nem értek... az első progit letöltöttem, ha elindítom, fut az óra mellett, de ez mit is csinál igazából? Utána elolvastam a html doksit amit linkeltél, aztán most nekiálltam volna gyakorolni a harmadikként linkelt progival, suliból már relatíve ismerős a kezelőfelület (bár ott mást használunk) erre elkezdtem beírni az imént tanult html tag-eket, és semmi nem történt (mármint nem váltott színt, meg semmi) aztán elmentettem hogy megnézzem, mit csináltam, megnyitom böngészőből a html formátumot, erre ugyanaz jelenik meg, amit begépeltem (tag-ekkel, mindennel együtt, és nem pedig az, amit leprogramoztam... szóval szöveg jelenik meg ugyanúgy, mint a kezelőfelületen, ugyanaz) akkor itt most valamit nagyon nem értek :DDD

    Lacces: 2-3 hónap az szerintem simán belefér, többre számítottam, thx :)

    [ Szerkesztve ]

  • Lacces

    őstag

    válasz Bencom ™ #8184 üzenetére

    Valahogy így kell kinézni a html fájlodnak:

    <!DOCTYPE HTML>
    <html>
    <head>
    <meta charset="utf-8">
    <title>Delete Blog Entry</title>
    <link href="../styles/admin.css" rel="stylesheet" type="text/css">
    </head>

    <body>
    <h1>Delete Blog Entry</h1>
    <!-- És ide jön a többi HTML kód-->
    </body>
    </html>

    Lezáró HTML tagok is voltak?

    w3schools - HTML szekció Angol nyelvű oldal, de nagyon hasznos, itt ki is tudod próbálni azokat, amiket ide írtál HTML tag-eket. Kábé a Nagy Gusztávos könyvben is befigyelnek ennek az oldalnak a tartalma :)

    [ Szerkesztve ]

  • PazsitZ

    addikt

    válasz Lacces #8183 üzenetére

    A textarea whitespace-t észre se vettem :D De az a fura, hogy ha hagysz s whitespace-t a textarea-ban annak meg kellene jelennie, azaz látható az input bevitele során.

    A szabvány a selected="selected", de mint írtad, a mai böngészők támogatják más formáját is, azaz gyakorlatilag elég, ha létezik az attributumnév.

    - http://pazsitz.hu -

  • Lacces

    őstag

    válasz PazsitZ #8186 üzenetére

    Köszönöm a választ.
    Ez jó kérdés, hogy látható volt-e vagy sem. Lehet mert a szokásos Lorem ipsum... szöveget másoltam be :D
    Tanulságos volt.

  • fordfairlane

    veterán

    válasz Lacces #8183 üzenetére

    Most nézegettem a <selected> Html tagot. Néztem itt a könyvben, és a kijelölt értéket az <option> html-ban simán csak egy 'selected' -del jelölte.
    Neten meg találtam még ezeket a megoldásokat: selected="selected", illetve selected="yes".
    Kipróbáltam mind a 3-at és működik... Mégis melyik opciót célszerű használni az <option>-ben?

    XHTML szintaxis szerint selected="selected", de tulajdonkép majdhogynem mindegy. A "selected" egy logikai attribútum, ami attól lesz true, hogy az adott tagban jelen van, false pedig, hogy egyáltalán nincs ott.

    [link]

    x gon' give it to ya

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Lacces #8185 üzenetére

    nem pont így nézett ki, de szerintem az lesz a hiba hogy a leges legfelső sort lehagytam valahogy :DDD :B

    szerk.: viszont így sem színezi a tag-eket, és nem is alakítja át megnyitás után :( Valamit akkor rosszul csinálok...

    [ Szerkesztve ]

  • Lacces

    őstag

    válasz fordfairlane #8188 üzenetére

    Aham, köszönöm az oldalt! Xhtml, tényleg...az pedig nem árt. :)

    Mindenkinek:

    HTTPS ez hogy működik. Most is nézegettem itt a google találatokat. De nem igazán találtam még példát. Max csak egy függvényt. De nekem ez új, egy komplett példa érdekelne.

    Van a regisztrációs oldal, és azt szeretném ha böngészőben nem http://example.com lenne, hanem https://example.com

    Kezdőnek tudtok ajánlani egy jó oldalt ebben a témában?

    Bencom: Én akkor tudom ajánlani azt az oldalt amit én linkeltem. Vagy a Weblap szerkesztés vagy Kérdések HTML fejlesztésből nevű fórumokat. Mert inkább oda tartozik ez a téma. Remélem a fájlt .html-ben mentetted el, és úgy nézted meg a böngészőben. De ezt gondolom.

    [ Szerkesztve ]

  • Lacces

    őstag

    válasz Bencom ™ #8189 üzenetére

    Meg ha a másik 2 fórum valamelyikébe beírsz, akkor egy rövid html kódot is beküldhetnél nekik :D Így láthatatlanban nehéz segíteni :P
    És használd majd a programkód gombot a szmájlik felett, azért sokan hálásak :)

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Lacces #8190 üzenetére

    persze, egyébként meg se nyitotta volna :DDD

    de kipróbáltam egy trükköt, Nvu-ból kimásoltam mindent txt-be, letöröltem a .txt végződést, átírtam html-be, és láss csodát, amit leprogramoztam, böngészővel megnyitva működött! Pontosan úgy, ahogy vártam tőle... Na akkor most mi van? :DDD

    szerk.: nem, úgy látszik a programmal van valami, vagy nem arra akarom használni amire való, vagy fogalmam sincs mi baja...

    egyébként nagyon egyszerű dolgot "programoztam" csak hogy kipróbáljak 1-2 kódot:

    <! doctype html>
    <html>
    <head>
    <title> Teszt oldal </title>
    </head>
    <body bgcolor="green" background="http://4.bp.blogspot.com/_JboMOxc4Rsc/S9_BhLAa1MI/AAAAAAAAAV8/sSOxoiBhJ5Y/s1600/green_grass.jpg" style="background-repeat:no-repeat; background-attachment:fixed"> </body>

    </html>

    Ennyi az egész, és a várt formában is működik: megjelenik egy háttérkép, és kiírja felül, hogy teszt oldal. Ennyi is volt a célom vele egyelőre. De az Nvu által mentett verzió nem megy, csak magát ezt a kódot mutatja böngészővel, ha meg .txt-ben írom meg és lecserélem a kiterjesztést, egyből megy...

    [ Szerkesztve ]

  • Lacces

    őstag

    válasz Bencom ™ #8192 üzenetére

    Hát nem tudom, de én alapból úgyszoktam, hogy van az IDE (Fejlesztő eszköz, legyen az NVU vagy bármi...)
    Ha ott írok valamit, speciel a HTML-ben, akkor elmentem.
    Aztán egy böngészőben megnyitom a fájlt, amit módosítottam, és ott megnézem az eredményt.
    Meg szerintem ezt így célszerű is, hogy mindig ott nézed meg, hogy hogyan néz ki :P

    Csak ne felejts el menteni az IDE-ben és ctrl+F5-t (vagy sima F5-t vagy frissítés gombot) nyomogatni a webböngészőn. Én jelenleg ezt csinálom :D. Meg amikor a jQuery-t tanultam(azt is átkéne újból néznem XD) ott csak ez a megoldás létezett :D rászoktatja az embert a "jó használatra"

    Szerk:
    Kötöszködni nem akarok. de inkább ezt használd(ez a biztos):
    <!DOCTYPE HTML>
    Nincs szóköz a ! jel és DOCTYPE HTML között, jah és nagybetű. Én még mindenhol így láttam. a Te verziód új az én szememnek :D

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz Lacces #8193 üzenetére

    Ha nem láttad még kisbetűvel, akkor nézd meg a Google kezdőlapjának forráskódját. :) (Szerk.: nem mintha a Google-nek célja lenne a w3.org szerinti valid kód elérése.)
    Egyébként a "html" részt a w3.org is kisbetűvel írja, és azt hiszem, az elég jó referencia... :)

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • coco2

    őstag

    válasz Bencom ™ #8184 üzenetére

    Az nvu automatikusan pakolja bele neked a tag-eket, azokat annak nem kell beírnod. Ha beleírsz bármi olyasmit, akkor azt direkt idézőjelezi meg nem tudom, hogy pont az és úgy kerüljön ki browser képernyőre is. Az az nvu olyasmi, mint egy Winword, csak éppen Webword. Ha tag-eket saját kézbe akarod venni, akkor notepad-ot használj. Esetleg pingálj pár dolgot nvu-val, és ne webbrowserrel nyisd meg, hanem notepaddal. Akkor látni fogod, mit is csinál. Meg tölts le egyszerűbb weblapokat is HTML formátumban, és nézd meg azokat is notepaddal. Hamar bele lehet jönni.

    És nem, nem fog kelleni 2-3 hónap majd a php doksihoz sem. Egy alig 100 oldalas magyar nyelvű szöveg file szerintem nagyon egyszerű és lényegre törő magyarázatokkal. Max 2 nap alatt át lehet rágni, aztán nekiállsz gyakorolni, kicsi logikai érzékkel 1 hét, és már oda neked az oroszlánt is.

    Amit az 1. linkemben találsz, nevezetesen az EasyPHP csomag, az egy apache webszerver + mySQL SQL szerver, meg még pár dolog, de azt én sem tudom, és amúgy sem kell semmire :D

    Ha fut az EasyPHP, akkor csináld ezt:

    1. Óra mellett "e" betűre jobb klikk, "Administration" menü pontra bal klikk. Bejön az admin felület. Az már a te gépeden futó saját webszervered admin felülete.

    2. Azonnal a legelső pont a "LOCAL WEB" egy mappát mutat neked, amit kotorj elő a winchestereden (nálam történetesen a C:\Program Files\EasyPHP5.2.10\www\-re mutat), rakj rá egy parancs ikont (jobb klikk a mappán kívülről, parancs ikon létrehozása), és azt a parancsikont rakd ki az asztalra. Hasznos kis dolog az, majd meglátod. Ha ezzel megvagy, klikk rá, és azonnal egy olyan mappába léptet bele, ami a te saját webszervered root-ja.

    3. Rakj bele a root-odba mondjuk egy proba.html file-t (igazából bármit firkanthatsz bele, a tartalma irreleváns, csak legyen valami). Aztán írd be a webböngésződbe: http://127.0.0.1/proba.html. És hoppá az ott már a te oldalad a saját webszerveredről. Lehet benne html tartalom, php program, lévén van fent a gépedem már mySQL is, azonnal PDO-zhatsz, meg ami tetszik.

    Hajrá.

    កុំភ្លេចប្រើភាសាអង់គ្លេសក្នុងបរិយាកាសអន្តរជាតិ។

  • Lacces

    őstag

    válasz Sk8erPeter #8194 üzenetére

    Sosem néztem a Google forráskódját :D A w3.org-ra meg nem emlékszem, utoljára 4 éve jártam arra fele :D :Y
    Én kérek elnézést, azthittem az is lehet a probléma. Lehet csak az én szememet piszkálta :D :W

  • Bencom ™

    őstag

    válasz Lacces #8193 üzenetére

    "Hát nem tudom, de én alapból úgyszoktam, hogy van az IDE (Fejlesztő eszköz, legyen az NVU vagy bármi...)
    Ha ott írok valamit, speciel a HTML-ben, akkor elmentem.
    Aztán egy böngészőben megnyitom a fájlt, amit módosítottam, és ott megnézem az eredményt.
    Meg szerintem ezt így célszerű is, hogy mindig ott nézed meg, hogy hogyan néz ki "

    Pontosan ezt csináltam. Ezért nem értettem, miért nem működik? Aztán inkább az NVU-ból kimentettem egy .txt-be, átírtam a kiterjesztést, és láss csodát, utána már megjelent, amit akartam. Előtte is, meg utána is .html-ben mentette (mármint az NVU is abba mentett, meg a .txt-ből is azt csináltam) tehát elvileg ugyanaz a két program, mégis, az egyiket megjelenítette, a másikat nem :F

    XHTML miatt azt olvastam hogy célszerű inkább mindent kis betűvel írni és úgy megszokni mert abban csak az az elfogadott.

    coco2: akkor már értem, mi az a másik program amit meg a tanárom küldött nekem, mert az is ugyanezt csinálja úgy látszik, hirtelen nem tudtam, mit kezdjek vele :DDD a másik az appserv win32

    És így már értem, hogy miért nem akarta megjeleníteni, azt hitte, hogy én ezeket akartam megjeleníttetni, mindjárt más... :DDD Notepadban viszont nem színez, és ahogy én láttam ilyen kezelőfelületeket ott bizony színezett szépen, ami azért is lenne jó mert egyből látom a színéről, mi micsoda, vagy hogy nem hagytam e véletlenül nyitva valamit valahol.

    [ Szerkesztve ]

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz coco2 #8195 üzenetére

    "És nem, nem fog kelleni 2-3 hónap majd a php doksihoz sem. Egy alig 100 oldalas magyar nyelvű szöveg file szerintem nagyon egyszerű és lényegre törő magyarázatokkal. Max 2 nap alatt át lehet rágni, aztán nekiállsz gyakorolni, kicsi logikai érzékkel 1 hét, és már oda neked az oroszlánt is."
    Most saját tapasztalatról beszélsz? :) Úgy tudom, még Te is viszonylag kezdő vagy PHP-ben (legalábbis a kérdéseid alapján, nincs is ezzel baj).

    Én saját tapasztalat alapján azt mondanám, hogy nem, 2-3 hónap még nem elég arra, hogy "oda neked az oroszlánt is". Bőven kell a tapasztalat ahhoz, hogy valaki elsajátítsa azt a szemléletet, ami kell ahhoz, hogy már viszonylag jó, legalább saját maga számára átlátható és könnyen módosítható kódokat írjon az ember. Meg hogy értse, hogy egyáltalán mit csinál.

    (#8197) Bencom ™ : speciel a DOCTYPE-ra nem vonatkozik a "mindent kisbetűvel"-elv.

    Jó lenne tudni, az NVU most mit csinál, ami miatt nem működik, nem ismerjük a körülményeket. Egyáltalán milyen kiterjesztésbe ment, stb.

    [ Szerkesztve ]

    Sk8erPeter

  • PazsitZ

    addikt

    válasz Bencom ™ #8197 üzenetére

    Ha syntax highlight kell, akkor szinte bármilyen normálisabb szerkesztő támogatja a html-t.

    Ha pedig meg akarod tanulni, akkor ne ilyen nvu-t meg ilyesmit használj, ami látatlanban kiegészítgeti automatikusan a kódot, hanem mondjuk notepad++ -t.
    Vagy programozáshoz úgyis előbb utóbb érdemes elővenni valamilyen IDE-t, akkor eclipse, netbeans, jó lehet.

    Most látva, megközelítőleg, hogy hannan indulsz, lesz az több is, mint 3 hónap, sőt.
    De mint mondtam, amit anno én is írogattam kódot, bár működik (pl. PH movies oldal), de a kódot nem szívesen mutatnám meg senkinek :DDD .

    [ Szerkesztve ]

    - http://pazsitz.hu -

  • Bencom ™

    őstag

    válasz PazsitZ #8199 üzenetére

    Nem is akarom én hogy helyettem bármit megcsináljon, engem max ez a highlight érdekel csak, mint segítség! :) Akkor azt mondod notepad++, és abban lehet html meg php-t gyakorolgatni? Remélem freeware :DDD

Új hozzászólás Aktív témák