Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz dualcore #12296 üzenetére

    h264, valóban az egy tömörítési eljárás, azon belül pedig több tucat alfaja van (profil és level). Mi pl a main profil level3-at használjuk a legtöbbet stúdióban kimenetként. Bemenetként High Profil Level 4. Illetve kérésre is vott, hogy így adtunk anyagot.

    De az mkv-t egy csomó mindenre használják.
    Mi pl: DVD ISO-kat is rakunk bele. Azaz mpeg2 van benne.
    De lehet benne csak hang, azaz mp3 kép nélkül. Kb. 2 tucat formátum rakható mkv-ba.

    Az mp4 régebbi konténer és kevesebb formátum rakható bele, de a régebbi eszközökkel elvileg kompatibilisebb.

    Hogy ontopic legyek a digitális adás H264/AVC Mo-on is. Kvázi ez a DVB-C mpeg4-es szabványa. Az SD adásoknál általában a Main Profil, Level3-at használják. Van azért még mpeg2-es szórás is néhány kábelTV szolgáltatónál, főleg kisebb településeken. Ha ezekhez a QAM64-es moduláció társul, akkor gyakran jobb(!) képminőséget adnak SD-ben, mint a H264-es szabvány egy magasabb modulációval szar hálózaton.

    A függöny mögött komoly dolgok zajlanak. Év elején szabványosították a HEVC formátumot, ez a 4K adás miatt volt szükséges, mert az H264/AVC kódolás nem volt elég hatékony bár használták rá. Így kiterjesztették/módosították ezt az eljárást és így lett a H264 / HEVC kódolás. Ez lenne elvileg az a szabvány a 4K-s műsorszóráshoz. A szakma elég szkeptikus, jelenleg úgy néz ki, hogy a 3D sorsára jut. Azaz elterjedése előtt kihal az otthonokból.

    A másik izgalmas terület az analóg rádióadások helyett a DAB+-ra való átállás. Egy nyári Visegrádi találkozón a 4 ország megegyezett, hogy 2017-re mindenhol országos DAB+ lefedettség lesz, hogy megfelelő alternatíva legyen az analóg mellett. A váltás oka környezetvédelmi/gazdasági. Azaz az analóg tornyok rengeteg energiát emésztenek fel.Tehát itt inkább arról van szó, hogy 2017-ben már egy DAB+-os autórádióval, vagy otthoni rádióval elvileg tisztán és gond nélkül kellene egy csomó jó adást hallanunk.

    A DVB/S2 mellett szintén idén megjelent a DVB/S2X is, mint új satelite-s szabvány. Erre nem sokat tudok. Az S sosem érdekel.

    Meliora sunt bono inimica

Új hozzászólás Aktív témák