Új hozzászólás Aktív témák

  • bteebi

    veterán

    Sziasztok!

    Nem tudom, hogy ez-e a legmegfelelőbb topik, de a keresés alapján úgy vélem, hogy igen (ha mégse, akkor légyszi irányítsatok át másikhoz).

    Egy nagyobb, sajnos eléggé tagolt családi házba szeretnék rendes belső hálózatot kiépíteni, 3-4 db mesh routerrel. Az alapja (optikai) Digi net lesz. A legtöbb szobában lenne fali koax és Ethernet aljzat is, jelen esetben ez utóbbi az érdekes.

    Úgy terveztem, hogy a szolgáltató modem/routerétől menne egy kábel a "fő" routerbe, és onnan lennének a Cat6a kábelek elhúzva a fali végpontokig (és valószínűleg lesz egy fő routerről leágazó switch is, hogy legyen kellő számú port mindenhez).

    A fali végpontokra néhány helyen egy eszköz lenne kötve, pl. PC, de legalább 2 helyen 1-1 másik mesh router lenne, amik egyrészt adnának wifit, másrészt pedig szétosztanák azt az 1 fali portot többfelé (pl. TV, PC, erősítő).

    A villanyszerelő viszont - ha jól értettem - azt mondta, hogy kössük össze az összes routert egymással (tehát hogy ne egy "központi" router legyen, hanem legyenek egymás után kötve). Ez szerintem macerásabb és drágább is, mert a fali aljzatok így is, úgy is meglesznek, ráadásul egy csomó plusz vésést/kábelcsatornát igényelne. Lenne annak értelme, vagy bármi előnye?

    Cat6a (fali) kábelnek először erre az UTP-re gondoltam, de amúgy valószínűleg ez vagy ez az árnyékolt jobb lenne. Szerintetek?

    Ha esetleg nem nagyon drága ax-es mesh routerekre is lenne ötletetek, azt is megköszönném! :R

    Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

Új hozzászólás Aktív témák