Új hozzászólás Aktív témák

  • fo_di

    őstag

    Sziasztok,

    remélem, tudtok segíteni nekem: van egy Telekomos Sagemcom F@st 3890V3 kábelmodem/router kombóm (gigabitre váltás miatt kaptam pár hete egy másik Sagemcom helyett). A wifije viszont ennek a típusnak elég bugosnak tűnik, így arra jutottam, kéne mögé egy saját router (a modemen dmz-be téve), amivel kontrollált és modemváltáskor is állandó körülményeket teremthetek (most a 2.4 és 5Ghz sávon lévő eszközök nem látják egymást keresztbe, így pl a wifis nyomtatóm is csak a 2.4Ghz-re csatlakozva tudom használni, a wifis eszközök a drótosakat hol látják, hol nem, de inkább nem, stb.). Mivel el tudom képzelni, hogy néhány éven belül upgrade-eljük a lakást, arra gondoltam, valami skálázható megoldás kellene, így az integrált wifis megoldások helyett lehet, hogy jobb lenne egy külön router és egy külön access point (így nem feltétlen előnyös pontra is tehetném majd a routert, pl valami gardróbba, aztán bedrótozok jó helyre egy access pointot, ha esetleg többszintes házba költöznék). Jelenleg tégla társasházi lakásban élek, kb 90nm, a szolgáltatói router is szépen lefedi a lakást, de a wifi bugossága nem tetszik.

    Ha már beruházok, akkor gondolkodtam egy rackszekrény beszerzésén is (nem túl nagy, max 6-7U magasság elég lenne, annál nagyobbról az asszonyt is nehéz meggyőzni, meg talán nem is lenne rá szükség), hogy a routert és az állandóan bekapcsolt gépeimet beletelepítsem (a home automation gépemet, ami egy gigabyte brix, és esetleg a nas/htpc gépet, ami egy mikroitx gép kb 3-4 db 3.5"-os vinyóval).

    A mostani hálózatom vázlatosan: [kép]
    Amit szeretnék egyelőre elérni: [kép]

    Szeretném, ha kezelné a gigabites netet és a Telekom IPTV forgalmat is tisztességesen (azt néztem a Telekomos topikban, hogy ehhez talán IGMP képesnek kell lennie). Szeretném, ha az okosotthon rendszeremet (wifis konnektorok, stb.) egy külön VLAN-ra tudnám rakni (nem kell a wifis konnektoroknak internet, csak lan elérés, de pl a home automation vezérlő számítógépnek látnia kéne ezeket az eszközöket és annak a netre is ki kéne látnia), opcionálisan akár saját SSID-jű wifire (hogy lenne egy sima wifi meg egy "IoT wifi"). Szeretnék 2.4 és 5Ghz-es wifit is. Jelenleg egy TP-Link TL-SG108E switchet is használok, amivel a Sagemcom portjainak a számát növelem (elvileg VLAN és IGMP képes is, de egyelőre semmi fancy funkcióját nem használom). Örülnék, ha a rendszerbe illesztve meg tudnám tartani, és akár a VLAN vagy IGMP funkcióit is ki tudnám használni (mivel a rackszekrényt nem a tévé alá raknám, így a koax elejére tenném a jelenlegi modemet, utána a rackszekrényt, a mostani helyen lévő több drótos eszközig pedig egyelőre csak egy kábelt tudok elvezetni a koax helyén, de ha egyszer átrendezek/költözök, akkor ezek egy része a switch nélkül kerülhetne bekötésre, bár lehet, hogy két drót még esetleg odafér a szegőlécek alá, és a switchem talán össze is tud fogni két portot a gyorsabb forgalomért). Szeretnék VPN szervert is futtatni, hogy elérjem a hálózatomat kintről is.

    Mit gondoltok, mi lenne jó megoldás? A Mikrotik rendszerek nagyon pilótavizsgásak? (Mikrotikkel semmi dolgom nem volt eddig, csak szolgáltatói vagy low-cost TP-Link routerekkel, a Mikrotikhez hasonló tudású, de talán könnyebben konfigurálhatónak tűnő Ubiquiti meg úgy néz ki, nem igazán fér bele az ártartományba)
    A rackszekrény+router+access point kombóra kb 80-100k Ft keretem lenne.
    Egyelőre valami ilyesmikben gondolkodtam, de szívesen fogadok bármi tanácsot, mert nem vagyok hálózati szakember:
    - Digitus DN-19 07-U 7U rackszekrény (de valami kultúráltan kinéző, hátlappal rendelkező kisebb modell is beleférhet, ha elférnek benne a fentebb említett gépek is)
    - RouterBOARD 2011UiAS-RM vagy RouterBOARD 3011UiAS-RM (még nem döntöttem el, hogy megelégednék-e 5 db gigabit porttal 5 db 100Mbites mellett, vagy ragaszkodjak-e a 10 db gigabites porthoz, inkább hajlok rá, hogy ha már tartósat akarok, a csak gigabit jobb lenne)
    - MIKROTIK cAP ac
    - egy rackszekrénybe szerelhető 220-as elosztó

    Mit gondoltok, ezek mennyire lennének jók a fentebbi igényeimre? Vagy ki lehetne hozni olcsóbban vagy hasonló áron jobban is? Az elmondottak alapján esetleg feleslegesnek tűnik a router/access point kombó, és vegyek inkább egy wifi routert?
    Köszi

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák