Új hozzászólás Aktív témák

  • mezis

    nagyúr

    válasz MaCS_70 #45183 üzenetére

    - Én úgy tudom, hogy a kapcsoló-, PWM üzemű tápegységek elkóinak élettartama általában csupán néhány ezer óra.

    - A régebbi, 50 Hz-es transzformátorok kikapcsoláskori feszültség lökése jelentett nagyobb veszélyt az elektronikára. A mai eszközök általában 4 db diódával kezdődnek.

    - Nem tudom hány éve vettem első WiFi routeremet (Gigabyte BR01 előtti típus lehetett) még a "Sulinet" támogatásával. Azóta szorgalmasan kapcsolgatom ki éjszakára az éppen aktuális modemet, modem routert, AP-t, laptopot, PC-t. Még egyik sem hibásodott meg, csak van amelyik "okafogyottá" vált. Pl. modem helyett a szolgáltató modem-WiFi routert adott. Ismerőseim közül sokan szintén kapcsolgatnak és még nem kellett semmit sem javítani náluk.

    - Hobbiból szoktam javítgatni is háztartási készülékeket, igen sok ezek közül elkó cserével javítható volt. Többnyire állandóan áram alatt voltak. (FAX készülék, Telekom modem tápegysége, konyhai elszívó, monitorok, laptop tápegység). Legutóbb egy 12 éves mosógép tápegységének elkója mutatott megnövekedett ESR értéket, bár nem ettől még bizonyára működött volna. Azóta a mosógépem is kapott kapcsolós konnektort.

    [ Szerkesztve ]

    mezis

Új hozzászólás Aktív témák