Új hozzászólás Aktív témák

  • hunspikey

    őstag

    válasz Fisha #39627 üzenetére

    Oké akkor egy nagyon tömör szándékosan konyha nyelvű leírás, mert nem akarok nagyon szakmai postot:

    A forrás anyag képét a TV átszámolja magának a panel képességei alapján. Ekkor figyelembe veszi azt is hogy te mit tekergettél rajta.
    Tekergetni azért lehet és érdemes, mert gyárilag nem kalibrálnak minden egyes panelt azaz nem az a szín és nem az a fényesség jelenik meg amit az anyag előállítója akart.

    Alapvetően két helyen érdemes tekergetni:

    Fényesség
    Szín

    Fényességnél abba a transzfer görbébe nyúlunk bele ami megmondja a TV-nek, hogy milyen fényességű értékeket hová jelenítsen meg. Ha plusszolod akkor egy adott fényességű tónusok világosabbak lesznek, ha mínuszolod akkor sötétebbek lesznek.

    Színnél értelemszerűen a TV saját elképzelését bírálod felül, ha van egy bugyi rózsaszín anyag de te bele plusszolsz vörös primért akkor nyílván pirosasabb lesz.

    Szín esetén a komplett színteret is lehet forgatni (árnyalat csúszka) illetve a színkezelő almenüben mind a 3 primér és mind a 3 szekunder szín árnyalatát is lehet külön-külön, tehát annak a tengelynek a pozicióját, valamint a szaturáltságát (mérési pontok tengely irányú mozgatása) valamint billanciáját is lehet állítani amit kérsz.

    Alapvetően kezdésnek azt javaslom, hogy 2 pontos fényességi "kalibrációval" kezdjen mindenki aki most ismerkedik a dologgal, itt ugyanis nem lehet szétszaggatni a tónusokat, hiszen csak kompletten az aljába vagy a tetejébe tudsz belenyúlni a görbének.

    Van még általános brightness érték is- ezzel nagyon óvatosan, ugyanis am blokk emeli felfelé az egész tónustartományt ezzel nagyon hamar meggyilkolva az OLED feketédet.

    Van még 10 illetve 22 pontos kalibráció is - ez lehetővé teszi azt hogy ne lineáris legyen a beavatkozásod, hanem görbe jellegű.

    Ezek alatt vannak IRE-nek nevezett értékek, ezek a fényességi tartományok. IRE0 a fekete, IRE100 a kotta fehér, IRE 50 az 50%-os szürke.

    Ha pl valaki black crush-al küzd, akkor elsőre menjen 2 pontos kalibrációval: azon belül alacsony vezérlés, tehát az alját fogjuk meg, és toljon bele egyenlő mértékben 8-10 pontot a primér színekhez. Ez 8-10%-al fogja megemelni az egész gamma görbét.

    Színek:

    Nálam nem volt rendben pl a sárga HDR10 esetén, illetve a piroson is látszott, hogy nem frankó, valamint nagyon neon zöld volt a fű. Ha másnak is van ilyen gondja akkor érdemes a helyes fehéregyensúly (meleg 2) mellett még forgatni az egész színtéren, árnyalat csúszka húzásával (R irányba)

    [link]

    Itt az RGB színtér, a tengelyeket tudod az árnyalattal befolyásolni a szomszéd irányába.
    Tehát ha szar a sárga mert zöldes, akkor el kell mozgatni a sárga tengelyt a piros irányába. Ha a fű neon zöld, akkor azt meg mozgasd a sárga felé. Cián szokott még ritkán vacak lenne, érdemes kék felé mozgatni. stb.

    Játszatok vele egy kicsit, tapasztalgassátok, ha kérdés van írjatok imádom a témát megpróbálok segíteni!

    Egy nagyon fontos dolog van:

    ha 10 vagy 22 pontos kalibrációval mész fényesség tekerésnél, akkor nagyon vigyázz hogy ne szakítsd meg a tónusgörbét, azaz ne csinálj olyat, hogy:

    IRE 2.5: RGB: +20
    IRE: 5: RGB:+5
    IRE 7.5: RGB: 0

    ez széttépi az alsó tartományod, mivel a legsötétebb részleteket világosabbra kéred mint a szomszédos árnyalatok mellette. Tehát IRE2.5 megelőzi IRE5-öt. Ez cumi. Minden arcon, nyaki részeken ahol árnyékba fordul a tónus látni fogod, de most már tudod mi a baj.

    Ilyenkor vagy szelídebben emeled a near black részleteket (IRE2.5) vagy tolnod kell a szomszédon is (IRE5)

    Megfigyelésem, hogy két szomszédos IRE érték között nem egészséges 6-7 értéknél többet lépni.

    Nálam a max amit tolerál az anyagok többsége illetve tud a panelem anélkül hogy OLED fekete goodbye lenne, az kb:

    22 pont:
    IRE 2.5: +12
    IRE 5: +8
    IRE 7.5 +3
    IRE10 +1
    brightness 51 (tehát erre is tudok egyet biggyeszteni, rengeteg részletet hoz elő viszont nekem 52-nél már nincs feketém)

    Hajrá! :B

    [ Szerkesztve ]

    A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

Új hozzászólás Aktív témák