Új hozzászólás Aktív témák

  • radio11

    tag

    válasz Nerazim #47169 üzenetére

    Nálam Moes house radiátorfejek vannak (Tuya az is). Csináltam Home Assistantban minden vezérlendő helyiséghez egy-egy virtuális termosztátot (configuration.yaml-ba kell beírni, nem ördöngösség). Ezeknek a termosztátoknak a bemenőjele egy-egy Xiaomi hőmérő (lásd előző hozzászólásom linkjét) a kimenete pedig egy-egy logikai kapcsoló segítő (input boolean) amit HA-ban csináltam szintén. Az összes logikai kapcsoló be van fűzve egy csoportba (group). A kazán termosztát helére egy száraz kontaktos relé került (nálam egy ESP-01 relémodul), a régi Computherm az már csak dísz.
    Ha valamelyik termosztát fűtést igényel akkor a csoport aktívvá válik, ez egy automatizmussal indítja a kazánt (ESP relé) illetve az adott helyiség okosszelepet nyitja az automatizmus amit az adott helyiség logikai kapcsolója indít (ez a trigger) az akció pedig az adott okosszelep (ami szintén egyfajta termosztátként működik) működését OFF-ból ON-ba váltja - de facto kinyit a szelep. Ha elérte a hőfokot ugyanez fordítva.

    Volt egy korábbi verzió is (lehet másnak ez jön be, de nekem elektromos kazán miatt minden kicsit másképp működik) ahol nincs külön hőmérő, hanem az okosszelepé működik, az okosszelep automatára van állítva és a szelep pozíció triggeli a kazánt (ESP relé) ki és be (jobban mondva a logikai segítőket és ezek csoportja indítja/állítja a kazánt). Itt úgy állítottam be, hogy 30% szelepállás felett indult a kazán és 29 alatt állt le. De a szelep elég lassan dolgozik nekem ezért nem volt jó a villanykazánhoz, gázoshoz viszont tök jó lehet szerintem az utóbbi módszer.

Új hozzászólás Aktív témák