Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz KillerKollar #28592 üzenetére

    Ez programfüggő. Amit például ma kiemeltél a Horizon: Zero Dawn, annak azért számít a PCI Express interfész, mert 4K-ban nagyjából 230 MB-nyi puffert hoz létre Host Visible és Coherent típusú memóriára. A motor maga úgy működik, hogy ezeket a puffereket a processzor és a GPU is eléri. És mivel a processzornak el kell utaznia a Radeon memóriájába, ezeknek a puffereknek a kezelése a processzor által a PCI Express sávszélességével történik.

    Az NVIDIA esetében ez másképp van, mivel a GeForce-ok a VRAM-jukon belül nem alkalmaznak speciális beállítású memóriatípusokat, így ezeken a rendszereken a rendszermemóriában van az a 4K melletti, ~230 MB-nyi puffer, amit a CPU és a GPU közösen kezel. Ilyen formában a CPU gyorsabban eléri ezeket, de a GPU már nem, így az NVIDIA menedzsmentkonfigurációjával a GPU fogja ezeket a puffereket a PCI Express sávszélességével meglátogatni.

    Igazából egyik sem jobb a másiknál, mert valamelyik erőforrás, vagy a CPU, vagy a GPU nem fogja teljes sebességgel elérni ezeket a pufferekt. Viszont láthatod, hogy sokat számít a PCI Express 4.0 a Radeonnak, mert csak gyorsabban fér hozzá az AMD GPU VRAM-jában tárolt adatokhoz a CPU. Ugyanúgy számítani fog az NV-nél is a a PCI Express 4.0, talán még jobban is, mert a GPU többet címzi ezeket az adatokat, mint a CPU, és ugye az NV rendszere ezekért az információkért a rendszermemóriáig megy, nincsenek benne az adatok a GeForce VRAM-jában.

    Ezek a funkciók a konzol miatt vannak, mivel ott a CPU és a GPU is pontosan ugyanolyan sebességgel éri el ezeket a puffereket, tehát az új generációs motorokat erre építik fel. A PC-ben pedig a DirectX 12 kínál erre megoldást, koherencia szükségessége mellett mindegyik DirectX 12-es meghajtóimplementációnak, kell olyan memóriatípust kínálni, ami koherens és látható a host CPU számára. A Vulkanban is van ilyen lehetőség. Ezzel fedik PC-n az egységes memória hiányát. Viszont régen ezekbe a memóriatípusokba 100 MB-nál több puffert nem helyeztek, ma viszont már bőven lehetőség van 200 MB fölé is menni, az x16-os PCI Express 4.0 sávszélessége már elég nagy arra, hogy megoldja.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák