Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz TTomax #10180 üzenetére

    A túlterhelés elleni védelem ugyanaz, ami van a GTX 580-ban. Egyszerűen ez a megoldás félig szoftveres. Az adatokat nem a hardver, hanem a driver értékeli ki, és ad engedélyt a beavatkozásra. Ez kapásból 500-700 ms-os késleltetés, vagyis a hardver a problémákra ennyivel később tud reagálni, mert ennyi idő, amíg a driver választ ad. Ez az amitől megdöglöttek a teszten a GTX 590-ek. Alapvetően nem működött rosszul a védelem, csak mire választ adott a szoftver, addigra köszönte szépen a hardver és megadta magát. Az új meghajtó ezen nem változtatott, csak a feszültséget vette vissza. A válasz ugyan továbbra is lassú volt, de nagyobb volt az esélye, hogy nem ég le, mire megérkezik, mert a feszültség kisebbre volt szabva, így a terhelés is alacsonyabb volt.
    Félreértesz, lehet 300 wattnál többet zabáló kártyát csinálni, de teljesen hardveres védelem nélkül nem életbiztosítás. A Radeon HD 6990 azért tartja magát ennyire jól tuning mellett is, mert a PowerTune pár ns-os késleltetéssel reagál, és ha kell, akkor az órajelet is valós időben csökkenti. A PowerTune előtt még az AMD sem mert 300 watt fölé menni. A HD 5000-es sorozat védelme is 50 ns-os késleltetésű volt, vagyis sokkal gyorsabb, mint bármelyik szoftveres megoldás, de ez csak a teljes lapkára vonatkozott, vagyis nem volt képes a shaderek szintjén beavatkozni, és az órajelet dinamikusan csökkenteni. Két opciója volt: lefagyasztja a terméket, ezzel megelőzve a károsodást, vagy kiad egy pihenj parancsot, ami a GPU-n egy teljes ciklust kihagy. Előbbi a fagyás miatt kellemetlen, utóbbi pedig nagy terhelés mellett szinte időszerű kihagyás, szóval egyik sem jó egy 300 wattot túllépő termékre. Ide olyan védelem kell, amilyen a PowerTune, mert az előbbi szintek mellé bekerült a terhelésszabályzás, az órajel állításával. Ha kell, akkor a PowerTune leveszi az órajelet a biztonságos szintre, emellett az OEM-ek is örülhetnek, mert volt BIOS, amivel 300 wattra volt limitálva a HD 6990.
    Most a GTX 690-nel is 300 watton maradt az NVIDIA. Egyszerűen nem éri meg megkockáztatni félig szoftveres védelemmel a nagyobb fogyasztást. Ráadásul így megvannak az OEM megrendelések is.
    Mi is első kézből gyűjtjük a tapasztalatokat számos Radeonnal a tesztben. Ha láttad, akkor mindig csinálunk Zero Core mérést. Ha valami nem stimmel, akkor azt észrevettük volna. Egyedül a gyári OC-s termékeket nem néztük. Ilyet még nem kaptunk.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák