Új hozzászólás Aktív témák

  • Nabukin

    tag

    Sziasztok!

    Én is egy régebbi géppel küzdök. 10 éves a cucc, pár fejlesztéssel. Egy Gigabyte GA-P55 UD3 (rev.1) alaplap, core i5-750 proci, SAPPHIRE Dual X AMD Radeon HD 7850 1 GB vid kari, HyperX Predator 2x4GB DDR3 2400mhz memóriával, Samsung Evo 840 240 Gb-s ssd és 1 Tb valami samsung SATA 2-es vinyó és egy GIGABYTE Superb 550W-os táp lapul a házban.

    A probléma az, hogy nem akar bootolni a gép. Elkezdett felbukkanni a „disk read error occured” üzenetecske bootolásnál. Volt, hogy elindult rendben a gép, volt hogy 2-3-4 próbálkozás után sikerült neki. Játszadoztam a vinyó, dvd író kabeleivel stb. Túl sok javulás nem volt. Ekkor lett beletéve az ssd (kb 1 éve), ami után egy jó darabig ment rendesen a gép. Pár hónapja megint elkezdett felbukkangatni az üzenet. Majd úgy egy hónapja jött egy vihar és egy villám kivitte a T-s routert, meg az alaplap lan csatija is elszállt. Vettem bele egy Dell G218C hálókártyát, amit bele is raktam, ment is a net megint. Viszont a disk read error nemsokára gyakorlatilag állandóvá vált.

    Amit próbáltam, elemcsere, clear cmos, ssd kivétel, állapot ellenőrzés, kábelek igazítása, bios frissítés (F3-as verzión volt, F9-re frissítettem).

    Ami ezek után változott, már nem írja a „disk read error occured”, helyette a „disk boot failure, insert system disk and press enter” üzenetet kapom… Live usb-vel sem tudtam bootolni, hiába állítottam boot sorrendet. A végén már a biosba se tudtam belépni, csak tovább ment a bootolásra és jön a disk boot failure. Ezután jött a manual clear cmos, de nem változott semmi, a biosba nem tudok belépni.

    Kérdezném, hogy mi a diagnózis? Menthető a beteg, vagy itt hardveres gond van már (alaplap? 10 éves szegény, gyak. non stop ment…)?

Új hozzászólás Aktív témák