Új hozzászólás Aktív témák

  • kardkovacsi

    senior tag

    válasz hevepapa #48595 üzenetére

    Dehogy lenézése, sosem állítottam ilyet. Ez színtiszta matek meg számok (mérnök meg félig közgazdász is vagyok).
    Egyszerű. Ha cég mondjuk egy hatalmas kötvénykibocsátást akar csinálni Európában akkor Londonban fog menni. Mondjuk egy 100 milliárd dolláros kibocsátás esetén lecsippentenek pár tizedet és mindjárt lehet annak a pár száz embernek lehet adni több százezres fizetéseket fontban. Akik meg tudnak majd a helyi emberek jó fizetésért munkát adni (vendéglátós, körmös, fodrász stb.). Miért nem Budapestre vagy Debrecenbe hozzák ezt? Mert itt nincs meg az a tudás. Ugyanígy ha szeretnél autót építeni nem tudnád, mert nincs meg a tudás. Az van itthon hogy kell gyártani, az nincs, hogy kell tervezni, marketingelni, beszállítókkal egyezkedni stb. Ez Stuttgartban meg Münchenben van meg.
    Na most az, hogy helyben mennyi a fizetés attól függ, hogy mennyi ilyen jellemzően külföldre vagy egy-egy tágabb földrészre kivetíthető szolgáltatást vagy terméket gyártanak egy-egy helyen. Mert ezek az emberek behozzák a lóvét majd ez "áramlik" szét a fodrászhoz, építőipari emberhez, klímáshoz, napelem szerelőhöz vagy épp a tanárhoz. Amit persze leírtam, az nem mást mint végtelenül leegyszerűsítve az egy főre eső GDP. Ez pedig Budapesten és Pest megyében lényegesen magasabb mint bárhol az országban.
    Ha pedig már itt termelődik meg az a pénz aminek egy jelentős része ezután levándorol vidékre akkor legalább enged meg, hogy véleményt nyilvánítsak abban, hogy szerintem mire van és mire nincs értelme használni.
    A lenézésről meg annyit itt csak te/ti vagytok akik erősen gyűlölik a pestieket (ez amúgy nemzeti sport vidéken, mint mondtam éltem sok évet erősen vidéki faluban, 800 fő). Én nem nézek le senkit, téged sem. Nem is mondtam ilyet sosem. Az, hogy te ezt olvasod ki, tévesen, a mondandómból azt nagyon sajnálom, de nem az én bajom.

    Részemről a téma befejezve, nyugodtan válaszolhatsz én itt nem fogok. Ha kedved van beszélgetni, nyiss egy topicot és ott megvitathatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák