Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
arabus
addikt
válasz Crack613 #60900 üzenetére
Állitsd vissza a feszeket meg mindent tedd xmp-re.
A 2-4 slotban kell legyen a memória.
Ha igy nem indul alapon akkor vccsa feszt állitsd 1.235V-ra.
Ha igy sem akkor a négy hűtő felfogató csavaron engedj vissza egy bő fordulatot.[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
BB9000
senior tag
válasz Fr@nkieWilde #60899 üzenetére
A memória órajel növelésnél figyelemmel kell lenni a késleltetési idők változására is. Az összefoglalóban találsz egy táblázatot, amiben meg tudod nézni, hogy egy adott órajel/késleltetési idő pároshoz milyen számérték kapcsolódik. Ez a számérték utal memória-teljesítményre. Ha kisebb az érték, akkor jobb lesz a teljesítmény.
Konkrét példák a táblázatból:
3000 MHz / CL16 késleltetéshez : 10.67 érték tartozik,
3400 MHz / CL19 késleltetéshez : 11.18 érték tartozik,
3400 MHz / CL18 késleltetéshez : 10.59 érték tartozik.
Fenti példa alapján a 3000 MHz / CL16 -ról váltani 3400 MHz / CL19-re jelentős visszalépés, míg ugyanerről 3400 MHz / CL18- ra váltva minimális előrelépés várható.Kérdésedben az is fontos tényező, hogy milyen módon használod a géped, és milyen módon jelentkezik nálad a memória teljesítménynövekedése. Az összefoglalóban két példát is találsz a memóriasebesség és a játékban mérhető FPS összefüggéséről.
Az AMD Ryzen 2200GE processzorba integrált videovezérlő használata esetén a memóriateljesítménytől is függ az FPS, de csak tesztekkel lesz mérhető a változás. Tesztek nélkül nem lesz észrevehető. -
Hali!
Kaptam egy sodimm ECC ramot ami pontosan AW24M7228BLH9S ATP és 8GB Unbuffered ECC SO-DIMM DDR3-1333
A kérdés az hogy ez használható-e sima notebookba amely nem ecc-s?
Azt tudom hogy asztali gépnél ez működik de notebookoknál nem próbáltam még és inkább kérdezek minthogy valami más bekötés miatt kinyírjam a notit. (Asus ROG G551JW ami pont ddr3-as sodimm-el megy)
Mondjuk azt sem értem mi az a gép amely ecc sodimm-el működik? -
BB9000
senior tag
válasz MasterDeeJay #60903 üzenetére
90 százalék esély van arra, hogy nem fog működni a gépben, de egy próbát tehetsz.
-
akaido
addikt
válasz gregory91 #60905 üzenetére
Biztos, hogy nem azok, ugyanis egy HP brand gépben, pont most szeretnék memóriát cserélni, de az ominózus RAMok pont nem illeszkednek. (A baj, hogy bizonyos DDR2 RAMok sem, mert a 4 gigást, csak 2gigának ismeri fel, van amelyikkel nem is "butul" a gép)
[ Szerkesztve ]
Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.
-
Joshi
titán
Sziasztok. Állítanám a memóriák időzítéseit, de az alaplap menüjében nem egyértelmű hogy mi mihez tartozik. Összekötöttem hogy szerintem melyik menüpont mit változtat. Jó lesz ez így?
A memóriáim elvileg tudnak jobb időzítést is. Az XMP profil is mutatja. A feszültséget is én állítottam 1.35V-ra, mert alapba kevesebbet adott neki az alaplap.
[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
Üdv!
Ha az alaplap és a CPU is maximum DDR4 2133 MHz RAM-ot támogat és én mondjuk 32GB (2x16GB) DDR4 3200 MHz RAM-ot teszek az alaplapra akkor mi lesz?
A RAM probléma nélkül 2133 MHz-en megy dualban, probléma nélkül 2133 MHz-en de nem dualban, instabil lesz a rendszer és néha összeomlik, el se indul?Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
-
tknof1871
őstag
válasz MasterDeeJay #60913 üzenetére
Köszönöm!
Úgy néz ki nem tudok mindent egyszerre kicserélni. Inkább most veszek RAM-ot és berakom a jelenleg használt MSI B150M MORTAR + Intel Core i3-6100 konfigba.
Valamikor később cserélek háttértárolót C partíciónak, alaplapot, CPU-t.MSI B150M MORTAR:
• 4 x DDR4 memory slots, support up to 64GB
- Supports DDR4 2133 MHzMost 8GB (2x4GB) DDR4 2133 MHz van az alaplapon. Mivel járok jobban?
1. Kiveszem a régi RAM-okat és akkor 32GB (2x16GB) DDR4 3200 MHz RAM-ot teszek a helyükre amik dual módban fognak menni 2133 MHz-en?
2. Hagyjam benn a 8GB (2x4GB) DDR4 2133 MHz RAM-ot és a két szabad helyre tegyem be a 32GB (2x16GB) DDR4 3200 MHz RAM-ot. Lesz 40GB RAM 2133 MHz-en, de nem dual módban.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
arabus
addikt
válasz tknof1871 #60914 üzenetére
Ha 40 lesz akkor is dual lesz.
Hagyd benne úgy ahogy van a 2x4-et a fennmaradó helyekre pedig tedd be a 2x16-ot.
Szépen fog menni együtt.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
MaxxDamage
félisten
Szia,
Látom "dual" de olyan mintha "single"-be se menne.
◄►"Desktop Killer" Clevo® X170SM-G "DTR" Laptop With Prema® Team BIOS►*i9-10900KF @ 5GHz (AIO Water System)*4x32GB=128GB 3200MHz CL20 RAM*RTX 3080 GDDR6 16GB vRAM MXM*4x2TB=8TB M2 SSD►-_-◄S23 Ultra 5G (12/512GB)►Technics AZ80►"Szép, a kinek esze nincs, de még szebb, a kinek van."◄►
-
arabus
addikt
A valaha is készült legjobb amd-s lapok egyike a tied.
Simán teheted bele.
Mai napig nem tudnál jobbat venni.Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
nt92
tag
Sziasztok.
Most vasaroltam egy asus prime b350 plus alaplapot. Ebbe tervezek venni egy ryzen 5 2400g procit.
Anno olvastam a memoria kompatibilitasi gondokrol es az lenne a kerdesem, hogy a 2gen prociknal is gond ez vagy csak a 1gen prociknal volt ez egy problema.
Milyen ramot ajanlanatok amugy?
Udv es koszonom a segitseget elore is.
Tamas -
arabus
addikt
Nincs mit használd boldogan!
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
Abrion
senior tag
csak egy kérdés.
nemsokára fejlesztem a gépem, és 2x16gb 3200 MHZ DDR4 RAM-ot veszek, ez így jó jövő játékra nézve? vagy elég lenne a 2x8 GB is? -
DravenMoral
senior tag
válasz Abrion #60927 üzenetére
Attól függ, hogy milyen gépet raksz össze.
Egyébként a 2x8gb megy 30k körül, a 2x16gb meg 42k körül..
Mindenképpen megéri azt a plusz összeget, a mérethez mérten.
Jövőtállóbb mindenképpen, ha szeretnéd követni a mai címeket a játékokból.
Böngészésre, több alkalmazás futtatására elég a 16gb bőséggel, de mellette játékra már 50-50%. -
Abrion
senior tag
válasz DravenMoral #60928 üzenetére
Egy RX6600 XTm van, szal hát, valószínűleg ultra beállítás FULL HD, minden játék, én is a 32 GB felé hajlok, de nem a 64 felé, úgy érzem az már felesleges.
-
djxp01
senior tag
Üdv!
Érdeklődnék, hogy egy Kingston FURY Renegade 32GB (2x16) DDR4 3600MHz KF436C16RB1K2/32 kit a névleges sebességén, megfelelően, bármiféle fagyás vagy hiba nélkül működne egy 5800X + ASUS TUF B550M-Plus társaságában? (Azért is kérdem, mert nem találtam az alaplap QVL-ben a memóriapárost.)
Illetve 42.2 mm a ram magassága, és a DRP4 ramok feletti ventije 42 mm-ig "fogad" modulokat, de ahogy láttam, meg ahogy most is használom még a régi lapban, akár 10 mm-rel is feljebb tolható a ventilátora a hűtőnek, szóval elférne (?), ahogy néztem. Köszi!
[ Szerkesztve ]
regisztrált: 2005-07-05
-
Abrion
senior tag
válasz DravenMoral #60931 üzenetére
én úgy 5 évre gondolkozom előre, ez a kártya most full hdban, szépen hasit, 5 év múlva valszeg már annyira nem lesz jó :D hogy ultra beállítást próbáljak, bár kitudja.
-
Thegrey
tag
Nem akarok nagyon a "milyen ramok is vannak a képen" témakörbe belevauzni, így csak találtam valami hasonlót, ami adhat némi támpontot. Aztán persze lehet, hogy benéztem, mert nem értek én a lovakhoz
Verba volant, scribere non scio
-
ezjolesz
csendes tag
Sziasztok! Vettem egy éve a gépembe 2x8GB Kingston Hyperix Fury DDR4 3200MHz ramot. Ha most veszek még kettőt ugyanilyet, azaz két kites kiszerelésűt, azok jól működnek majd együtt, vagy érdemesebb a 4 kitest megvenni egyben és ezt eladni? Elvileg csak számozásban térnek el.
2x8 KIT: KF432C16BBAK2/16
4x8 KIT: KF432C16BBAK4/32Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
tknof1871
őstag
Üdv! FélOFF; ECC RAM; egyik hendikeppem, a kíváncsi természetem miatt írom a kommentett
Rengeteg érdekes dolog van az életben de a nap nekem is 24 órából áll. Néha elmerülök az információk felkutatásában és közben a fontos feladataim nem végzem el. Ezért ha most valaki van olyan kedves, és röviden, nekem is érthetően válaszol akkor köszönöm szépen! Másoktól elnézést kérek! Ugorják át ezt a kommentet. Ha van tiltólista megfontolandó hogy felvegyenek.
Most a konfigom:
Alaplap
MSI B150M MORTAR Intel B150 LGA1151 mATX
Részlet az alaplapról az MSI oldaláról az ECC RAM-okról:
• 4 x DDR4 memory slots, support up to 64GB
- Supports DDR4 2133 MHz
• Dual channel memory architecture
• Supports ECC, un-buffered memory
- ECC UDIMM memory (non-ECC mode)
• Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
Ez azt jelenti működik az ECC funkció ECC un-buffered memory RAM-al, de nem működik az ECC funkció ECC UDIMM memory RAM-al?
(Sok a rövidítés és nem értem pontosan mit jelentenek.)
CPU
Intel Core i3-6100 3.7GHz LGA1151
Részlet a cpu-world.com oldalról:
Memory controller
The number of controllers: 1
Memory channels (per controller): 2
Memory channels (total): 2
Supported memory: DDR3L-1333, DDR3L-1600, DDR4-1866, DDR4-2133
ECC supported: Yes
Az i3-6100 akár egy kritikus rendszerben is használható lenne, amiben ECC RAM van? Volt idő, amikor még elég számítási teljesítménye volt ennek a processzornak, hogy ilyen rendszerben használják?
RAM
Kingston HyperX FURY Black 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz memória kit
Ahogy a Kingstone oldalán írják: HX421C14FBK2/8 8GB (4GB 512M x 64-Bit x 2 pcs.) DDR4-2133 CL14 288-Pin DIMM
Itt szó sincs ECC-ről
A tomshardware.com-on azt írják egy utoljára 2020 december 31-én frissült cikkben az ECC RAM-okról (fordítás félig google félig én):Az ECC-memóriát használó rendszerek ritkábban omlanak össze. 2014-ben a Puget Systems benchmarkokat futtatott, és azt találta, hogy az ECC-memória meghibásodási aránya 0,09 százalék, míg a nem ECC-memória 0,6 százalék.
Tehát az ECC RAM-ok is hibáznak. Úgy számoltam át, hogy ha a nem ECC RAM 100 hibát csinál az ECC RAM ugyanannyi idő alatt csak 15 hibát. Az ECC RAM-okat kritikus rendszerekben használják (pl. bankszektor, egészségügy). Ezekben a kritikus rendszerekben van még egy további eszköz ami a maradék hibát észleli és kijavítja? Hogy működik?
Az ECC memória vállalati szintű munkaterhelést céloz meg, így a legtöbb fogyasztói PC- alaplap vagy nem támogatja az ECC RAM-ot, vagy az ECC funkció nélkül fut. Ahhoz, hogy valóban élvezhesse az ECC memória előnyeit, munkaállomás/szerver szintű alaplapra lesz szüksége.
Mi van azokon az átlag fogyasztóknak szánt alaplapokon amiken ECC funkció nélkül, de még is működik az ECC RAM? Az átlagember alaplapjának ára forintban 5 számjegyű összeg. A szerver alaplapok 6 számjegyű összegtől indulnak.
Az ECC memória ismét a vállalati szintű munkaállomásokra és szerverekre van igazítva. Mint ilyen, egy hasonlóan nagy teljesítményű CPU-ra van szükség az ECC memória támogatásához. Az Intel CPU-k esetében csak a Xeon vonal támogatja az ECC-t, hogy megkísérelje megkülönböztetni a rajongó szintű processzorokat a vállalati szintű processzoroktól. Eközben az AMD magban gazdag Threadripper vonala támogatja az ECC memóriát.
Itt a link, tényleg azt írja az Intel Core i3-6100 “ECC Supported: Yes”:
https://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i3/Intel-Core%20i3-6300.html
Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
-
BB9000
senior tag
válasz ezjolesz #60936 üzenetére
Megveheted a 2x8GB-os modulokat.
Az egy év eltelte azt jelenti, hogy a típusszám azonossága ellenére teljesen más RAM chipek lesznek az új modulokon. Lehetséges, hogy másik gyártótól! Emiatt nem 100%-ban garantált, hogy jól fognak együtt dolgozni a mostaniakkal, de jó esély van rá (85%). Vállalható a kockázata annak, hogy nem mennek együtt, mert kicsi ennek az esélye (kb 15%)
Neten rendeld meg, hogy ha mégsem barátkoznak meg, akkor vissza tudd küldeni 14 napon belül: indoklás nélküli elállással.
Ha megkaptad, akkor még a 14 napon belül csinálj egy alapos Memtest-et. 32GB letesztelésére kb 8 óra kell. Ha ezalatt nem jön hiba, akkor később se fog![ Szerkesztve ]
-
TylerDurden
tag
Hali!
Valakinek van ötlete, hogy dual channelben miért nincs kép gép indítása? Egy rammal működik minden rendesen, végig lett próbálva minden slot, bármelyikben indul rendesen a gép. Két fél rammal is lett próbálva, mindkettővel működik a single channel, és mindkettő ram működött már duelben is. Tegnap ki lett véve a ram és a vga, ma vissza lett rakva, és már nem akart dual-ban működni. Annó is volt ilyen gond, akkor kivettem az akkori videokártyát, beraktam egy másikat, és megjavult , de most semmi nem működik. (Elemet szedtem már ki.) -
TylerDurden
tag
válasz TylerDurden #60947 üzenetére
Közben az egyik rammal elindult duelben, amit már korábban próbáltam, és nem volt jó, de a másikkal még mindig nem, amivel eddig használva volt a gép.
-
P-SZ-S
aktív tag
Sziasztok, uj gepet raktam ossze, Kingston Fury 2x32 DDR5 5200. Sajnos a memtest 9-es tesztjenek tobb szaz error produkal mindket modul kulon-kulon is, a tobbi teszt lefut rendesen. Ilyenkor biztos hogy a RAM rossz, vagy lehet baj az alaplappal vagy a beallitasokkal is?
Asus TUF B650 plus alaplap. Csak tobbedik probalkozasra indult be a gep, folyamatosan a sarga DRAM hibajelzes vilagitott es semmit nem reagalt. Egyszercsak kb 10 masodperc varakozas utan atvaltott a CPU hibajelzo ledre, majd azonnal a VGA hibajelzo led-re, majd vegul bootolt, igy tudtam futtatni a memtestet. Vegigprobaltam az osszes slotot, eleg veletlenszeru hogy mikor es hogyan indul, de ha el is indul, akkor is csak az elobb leirt modon. Friss BIOS minden beallitas default, SSD-t, PCIE VGA-t felismeri. A BIOS-ban a ramok-ra azt irta 4800-an futnak (5200 helyett). Van esetleg barmi tippetek? -
tknof1871
őstag
válasz #24845312 #60945 üzenetére
Köszönöm a választ!
Biztosan ez érvényes a CPU-ra is, az Intel Core i3-6100 Memory controller tulajdonsága ECC supported: Yes. Ez is csak annyit jelent, hogy működik ECC RAM-al, de az ECC RAM non-ECC módban fog működni.Megnéztem az intel.com-on és ugyanazt írják, mint a cpu-world.com oldalon: ECC Memory Supported ‡ Yes
Buborék szöveg:
ECC Memory Supported ‡
ECC Memory Supported indicates processor support for Error-Correcting Code memory. ECC memory is a type of system memory that can detect and correct common kinds of internal data corruption. Note that ECC memory support requires both processor and chipset support.
Nem tudom, aki anyanyelvi szinten beszél angolul és laikus azt is megtéveszti ez a megfogalmazás? Azt fogja hinni pl. a Core i3-6100 processzorral és ECC RAM-al nem csak működni fog a számítógép, de az ECC RAM 9. memóriachipje figyelni fogja a másik 8 memóriachipet és javítani fogja a bithibákat?
Nekem ez úgy tűnik, mintha szándékosan megtévesztenék a vásárlókat. Azt gondolom az intelnek inkább így kellene írnia:
ECC Memory Compatible, but ECC mode is off.
ECC mode is on only with Xeon CPUs.Windows 10 Home 64 bites operációs rendszer; LG G4 6.0 Android verzió
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest