Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
koko52
nagyúr
válasz Q3sHHA #60300 üzenetére
Kapcsold be az XMP profilt BIOS-ban! CPU-z amit mutat azt szorzod kettővel és így jön ki a 3000Mhz effektív órajel. Ha 1500-1467-et mutat akkor jó.
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
A_ScHuLcZ
addikt
Sziasztok,
Az új laptopom RAM hiba gyanús viselkedést produkál, azonban semmilyen tesztelő progival nem sikerül bizonyítani a hibát.
Egy Dell Latitude 5410 gépről van szó, a programok rendszeresen összeomlanak, a hibaüzenet pedig általában az, hogy memória olvasási hiba, vagy kevés a memória (holott valójában nem, ilyenkor a 16GB-nak max a 2/3-a szokott használatban lenni)
Az app összeomlásokkal egy időben a képernyő is furcsán szokott viselkedni, például egy időre elsötétül az egész, vagy egy része, aztán kis idő múltán magához tér. (eventlog-ban pl. rendszeresen látom, hogy a dwm.exe crashelt.)A Dell saját diagnosztikáját többször lefuttattam, mindent rendben talált.
Memtest is futott órákon keresztül, de semmi hiba nem jelentkezett.
Most éppen win11 van rajta, de win10-el kezdtem, mindkettőnél jelen volt a hiba. Driverek és BIOS természetesen frissítve lettek, nem hozott változást.Lehetséges, hogy nem a memóriamodulokkal van a baj, hanem pl. a slotokkal/memóriavezérlővel, esetleg az alaplapon nem stimmel valami, amit teszteléssel nem tudok felszínre hozni? Ezek a hibák szvsz nem szoftveres problémára utalnak.
Köszönöm!
"I'd tell you a joke about UDP, but you probably wouldn't get it."
-
NyalokAA
aktív tag
válasz A_ScHuLcZ #60303 üzenetére
Nekem is pontosan ugyanez volt a problémám .. Az istennek nem tudtam rájönni mitől lehet.
Ramra gyanakodtam , de csere után is csinálta utána raktam win10 helyett 11 -et egy ideig nyugtom volt .. Aztán megint elkezdte . Időközben rájöttem , hogyha a ps4 kontroller be van dugva usb-n meg van egy bizonyos külső programom World of warcrafthoz akkor csinálja . Miután legyomláltam a progit meg lehúztam gép bekapcs előtt a kontrollert azóta nem produkál a gép semmi hibát .. max heti 1x vibrál egyet a monitor , de már nem vág ki semmiből memória hibával. Igaz ez asztali gép és amd , de gondoltam érdekességképpen megosztom -
JaniS
senior tag
MSI Z590 Gaming Force alaplapban van most Crucial Ballistix 3000MHz 2x16GB KIT, húzva nincs. Vennék még 2x16GB-t mellé, ugyanannyiba kerül ugyanez a Ballistix, de a 3200MHz jelzésű is. Melyiket vegyem? Ha nem akarom húzni, gondolom mindegy. Ha akarom, akkor meg a régi lesz a szűk keresztmetszet?
[ Szerkesztve ]
-
Komplikato
veterán
Megszűnik a Crucial Ballistix széria.
Nyilván egy darabig még kapni lehet, de ez volt a legjobb áru, megbízható ram család.
Éppen tegnap vettem egy 2x16GB packot akciós áron, de tervbe volt véve nyárra még egy.[ Szerkesztve ]
"Figyelj arra, aki keresi az igazságot és őrizkedj attól, aki hirdeti: megtalálta." - (André Gide)
-
törölt tag
válasz Komplikato #60307 üzenetére
lol miért szüntetik meg? valóban a legjobb piacon kapható ram család. ez elég gáz.
-
törölt tag
válasz Komplikato #60309 üzenetére
ennyire nem érné meg nekik saját márkaként árulni?
-
zolee1984
senior tag
Kingston gyártói garira van esély úgy, hogy doboz és számla nuku?
üdv Zoli
-
PROTRON
addikt
válasz zolee1984 #60313 üzenetére
Próbacseresznye, de ne légy meglepve ha elutasítanak.
De vannak gyártók akiket csak az elégedett felhasználó érdekli és nem csinálnak ügyet a számlázásból, csak hogy hova küldjék a cuccost.
Pl Lidl is nagyvonalúan kezeli a parkside cuccok garizását.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Ciccuka
veterán
[ Szerkesztve ]
Cicák támogatása: www.fos.hu/1176
-
SRII
őstag
Sziasztok!
Van 2x4 (8gb) Kingston HyperX FURY 4GB DDR3 1600MHz HX316C10FB/4
Mellé szeretnék vásárolni
2x4(8gb) ADATA 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz AX3U1600GC4G9-2G
Fognak együtt dolgozni?
Asus P8Q 77-M alaplap (a támogatott listában szerepel mint kép ram tipus)Köszönöm válaszotok!
[ Szerkesztve ]
Légy önmagad! Mindenki más már foglalt!!
-
vviktorr16
tag
Sziasztok, egy olyan gondom lenne, hogy mióta új VGA van a gépemben, problémám van játékok alatt a hanggal azon belül is egy Tascam US-2x2 USB/MIDI interfacel.
Összeomlik a hang driver, recseg/ropog a hang, vagy teljesen elnémul ha vga igényes játékot indítok. (régi játékoknál vagy minimális, vagy nincs gond)
Régen, másik pc-vel (más ram, proci, alaplap, vga) csak random összeomlások voltak a hang driverrel.Ami miatt ide írok, hogy ez a játékok alatti hang hiba, a RAM időzítési beállításai miatt keletkezik, ezen belül is a tRfc (ns) érték ha 450 alatti átlagra lövöm be, akkor a hang hiba folyamatosan előjön, de 475-550 értéket tesztelve, a hiba eltűnik.
(550 ns-es értéket be sem tudom lőni manuálisan például, csak auton lövi be mivel 4000 mhz-en a tRfc értékét csak 990-ig lehet állítani nálam. - auton 1100-re belövi valahogy)Az órajel teljesen mindegy mennyi, próbáltam 3600-3800-4000 mhz, ha a tRFC (ns) 450 alatt lesz, akkor a hang nem lesz jó játék alatt ezzel a vga-val.
Másik vga-val a hang jó volt játékok alatt, még 150-290 közötti tRfc (ns) értékekkel is.
Ez az amit nem értek, valaki megtudja esetleg mondani, hogy ezen RAM beállítás hogyan befolyásolja a Tascam US-2x2 driverét és a hangot? - végkép nem értem, a vga összefüggést.Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
maxika2004
őstag
Sziasztok !
segitsetek lécci :
ramot bővítenék a gépembe .
jelenleg 2x8GB
Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz HX432C16FB3K2/16
[link]
vansajnos pont ezt a típust már nem lehet kapni.
ezt találtam hasonlót, ami majdnem mindenben egyezik, csak ez 1.35 V os
nagyon nem értek hozzá, ez számít valamit ?Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/16
[link]alaplap: ASUS PRIME Z490-P
Proci: 10400Felöre is köszi a segítségeteket!
-
törölt tag
válasz maxika2004 #60321 üzenetére
-
maxika2004
őstag
válasz #72688384 #60322 üzenetére
Köszi!
erre a verziora nem gondoltam, bár én innen nem tudok rendelni, meg nem is nagyon mernék.. amugy ott is összevissza irnak mindent... kitudja a szám jó e ? vagy az 1.35 v amit irnak rá...
amugy azt továbbra is szeretném megtudni hogy jo e az itthon kiszemelt memcsi tipus, illetve a 1.35v miben számit ?
-
vviktorr16
tag
válasz maxika2004 #60323 üzenetére
Megfelelő az a ram, a feszültségről meg annyit, a mostani moduljaid is 1.35v mennek, mert a 3200Mhz-es sebességhez annyi kell. Az 1.2v az alap(XMP profil nélküli) órajel mellett szükséges feszültség.
-
maxika2004
őstag
-
Zufi
csendes tag
Sziasztok!
Megrendeltem a következő konfigot: Asus tuf gaming b660m-e d4, i5 12400F, Crucial Ballistix MAX 16GB (2x8GB) DDR4 4000MHz. Mivel az alaplap hivatalosan támogatja a memóriát, azt gondoltam ezzel le van tudva a dolog. De aztán olvastam itt-ott, hogy lehet hogy mégsem fog menni a gyári órajelen a ram a processzor miatt, sőt lehet hogy 3200-on kell majd hajtanom? Mire számíthatok?[ Szerkesztve ]
-
Zufi
csendes tag
válasz d@minator #60329 üzenetére
Nem értek a tuninghoz. Az például egyáltalán nem világos számomra, hogy ugye a b660 chipset megengedi a memória tuningot, de a processzor tuningot már nem. Adott a processzornak a max. 3200mhz-es memória támogatása; ha a processzort nem tudom tuningolni, akkor a memóriát sem tudom ennél feljebb tolni? Akkor mi értelme van a memória tuningnak? Tökmindegy, milyen RAM-ot veszek nem fogom tudni 3200-nál gyorsabban hajtani proci tuning nélkül? Akkor miért támogatja a lap a nem tuningolható (nem K-s) processzoroknál is ezeket a 4, akár 5000 Mhz-es ramokat is? [link]
Főleg Warzone-oznék a géppel, és baromi fontos lenne, hogy minél gyorsabbak legyenek a ramok, 3200Mhz az gyakorilatilag picsafüst.
[ Szerkesztve ]
-
eqtoto
csendes tag
Sziasztok! Adott egy Asus PRIME Z690-p D4-alaplap egy intel 12700k-val.
Az van,hogy megnéztem az ASUS honlapján a támogatott memória típusokat,de nem találtam azokat a fajtákat amiket kinéztem hozzá. Kérdésem az lenne,hogy mindenképp a listában szereplők közül kell választanom,vagy vehetek KIT-ben olyat amilyet szeretnék bele.
Köszi a választ. -
BB9000
senior tag
válasz eqtoto #60339 üzenetére
Itt is nézd meg: Kingston memory finder.
Ez pl. jó lesz bele, és kapni is lehet : KF436C16RB1K2/32
Ez is jó választás lehet: KF432C16RB1K2/32
mivel a proci a 3200 MHz-es memóriákat "kedveli". ARK[ Szerkesztve ]
-
Rebelf
aktív tag
Sziasztok. Ezekből a ramokból mit lehet kihozni, milyen beállítás mellett? [link]
-
Andrisvagyok
újonc
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni, hogy a HX432C16FB3 RAM komptabilis a HX432C16FB4-al?
-
jeni
félisten
válasz Andrisvagyok #60343 üzenetére
HX432C16FB3
HX432C16FB4gyanítom chipekben lesz eltérés,ettől függetlenül kompatibilis egymással.
az időzítés és a freki azonos. -
xward
tag
Sziasztok
Az lenne a kérdésem aida 64 ben memória másolásnál
Random ujra indul a gép már 2 fajta memóriával próbáltam
Corsair
Es a mostani g skill trident z 2x8 3200mhz cl16
Ez mire utalhat bármely memoria tesztnél nincs hiba
Biosban probaltam manualisan a 16,18,18,18,38 beálitani
Semmi változás
Semmi hiba nem észlekek mindenféle tesztek le mennek hiba nélkül
De mikor pl aida sebességtesztet csinálok ott másolásnál megadja magát és random ujra indul a gép
Esetleg mi lehet a hiba oka
Konfigom
Asus b550 e gaming
R5800x
G Skill 3200mhz 2x8 gb cl16
Samsung 970 evo plus
Gtx 1660ti
Corsair 750w tápElőre is köszönöm
by xward
-
Patrick76496
őstag
Sziasztok!
Van egy ilyen RAM a laptopomban, és kinéztem egy ugyanilyet, csak külön ki van emelve a gyártási technológia, ami N0 AC. Az enyémben a CPU-Z és a HWiNFO sajnos csak a típusát írja ki, a gyártási technológiát nem (hogy N0 **). CL szám, méret, feszültség és órajel megegyezne egyébként a jelöltemnél.
Van valakinek tapasztalata 2 különböző gyártási technológiával rendelkező, de egyforma SK Hynix RAM-mal egymás mellett? Vagy hogy esetleg mivel lehetne megnézni a memória pontos gyártási típuást?
A régi laptopomban elég volt a CL számot figyelni kb, és prímán ment a DC, pedig még más márkájúak is voltak. Itt viszont olvastam olyat, hogy lehet ez az apró eltérés is gondot okozhat és ez most elbizonytalanított.
Előre is köszönöm a segítséget!"I have a few jokes about unemployed people but none of them seem to work.."
-
xward
tag
válasz d@minator #60347 üzenetére
Szia teszt meg volt nem irt hibát
A memóriák a2 b2 ben vannak
Másik kettőben meg csak alapon megy nem bootol fel 3200mhz re
Előte az 5800x em egy rog b450 f gamingban volt a g skill3200 vel
Annál állandóan random ujra indulást okozott
Akkor egy pár napra cseréltem haverral ramot corsair lpx re 3200mhz azzal jó lett viszont
Aida memória tesztet nem csináltam hogy estleg lett e volna ez a random restart
Majd vettem ezt a lapot 550 e gaming
Ennél nincs random ujra indulás játékok minden megy
Csak aida sebesseg tesztnél mem másolásnál random ujra indul
De valamikor lefut mind a 4 tesz ujra indulás nélkül
A g skill kompatibilis a lappal azt nézzem
Már probáltam teljes manuális beálítást
Probáltam a docp t
Probáltam 1.36v tal
Mindenféle késleltetési beálítással es semmi
Mindenféle más memória tesztek lefutnak hiba nélkül
Lehet a végén kiderül a cpu a rossz
Holnap után jön az új corsair 3600mhz ram
Ha azzal is csinálja akkor nem tudom mit lehetne még ki próbálni ha megjön a ram majd irok mi a szitu
Köszönömby xward
-
PGabor123
csendes tag
Sziasztok!
Fiam gamer notebookjában szeretnék memóriát bővíteni. Jelenleg 1 db 8 GB-os van benne, gondoltam veszek bele még egy ugyanolyat vagy hasonlót. Viszont pont ilyen márkájút nem is találtam hirtelenjében itthon. Ti mit ajánlanátok? Felhasználás egyelőre csak jatékok (pl.: pvp Minecraft meg hasonlóak)
Laptop: ASUS ROG Strix G513QE-HN139
AMD Ryzen 9 5900HX
NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti
RAM jelenleg: 1 db 8GB 1Rx8 PC4 3200AA SA2 11 DDR4
Köszönöm!
-
BB9000
senior tag
válasz PGabor123 #60349 üzenetére
A laptopba való Kingston memóriamodulokat itt találod meg:
Kingston memory finder.
A max memória amit kezel : 32GBVerzió 1. : Ha már van benne egy 8-as modul, akkor tehetsz mellé mégegy 8-ast. Alap játékokra elég a 16 GB.
Verzió 2. : Ha valami memóriaigényesebb dologra (is) szeretnéd használni, akkor megfontolandó a max-ra bővítés. Ez esetben a meglévő 8-as modultól meg kell válnod.
Verzió 3. : Köztes megoldásként szóba jöhet az is, hogy veszel egy 16 GB-os modult és beleteszed a meglévő mellé, aztán majd a következő alkalommal kibővíted max-ra.Ha rám hallgatsz a fent felsorolt három lehetőség közül azt választod, amelyik a pénztárcádnak és az igényeidnek legjobban megfelel.
Új hozzászólás Aktív témák
- DDR3 - EDO RAMok - Retro - 4 GB - 512 KB - Corsair, Samsung, stb. - nagy mennyiség - több márka
- 16gb 2400mhz REG ECC RAM modulok számlával, 6 hó garanciával.
- Patriot Viper Xtreme 5 RGB 32GB KIT DDR5 8000MHz CL38 (2x16gb) (9 év alza gari)
- ADATA AM1P24HC4R1-BUNS 2x4GB 1Rx8 PC4-2400T-SA0-11 DDR4 2400 CL17 1.2V
- Hibátlan - CORSAIR Vengeance LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3000MHz CL16 RAM memória kit
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest