Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fred23
nagyúr
válasz Ice&Lime #53150 üzenetére
Biztosat csak akkor fogsz tudni, ha kipróbálod, de szerintem 99%, hogy nem lesz vele semmi baj! Az én alaplapom sem támogatja hivatalosan, ami benne van, és az ASRock B150-em simán megette. (ASRock nagyon jó ilyen szempontból.) Szerintem legvacakabb esetben C15-ön használod majd boldogan.
Rákerestem, ott is van, hogy XMP nélkül alapból 2133MHz CL15-ön.
[ Szerkesztve ]
-
Ice&Lime
veterán
válasz Fred23 #53151 üzenetére
Szia! Üdv ismét!
Vaciláltam ugyan ilyenből a c16 és c14 között, és a c14 lett belőle, jobb hogy azt választottam vagy...?
Egyébként rögtön kiderül, ha nem stimmel valami? például nem is fog bekapcsolni, vagy csipogni fog, vagy kék képernyőzik, vagy csak win telepítés után kék képernyőzik, hogyan szokott ez lenni, ha nem kompatibilis vagy mivan akkor ha megy vele, de nem stabil? -
Fred23
nagyúr
válasz Ice&Lime #53152 üzenetére
Szia! A CL14 egy kicsivel gyorsabb, de nem nagyon érezhető. Viszont addig nem is lesz aktív a 2400MHz és CL14, amíg be nem kapcsolod a BIOS-ban az XMP-t; alapból el fog indulni 2133Mhz-n és CL 15-ön. Szerintem XMP-t aktiválva se lesz vele semmi baj, de maximum kapsz egy kékhalált, restartot.
14 napon belül magánszemélyként még ott az elállás is. Viszont a postát Neked kell fizetni, illetve vannak boltok, akik szarnak a jogaidra, és talán azt mondják, menj oda a panaszoddal, ahová csak akarsz!
[ Szerkesztve ]
-
-
koko52
nagyúr
válasz Ice&Lime #53150 üzenetére
ASRock totál igénytelen. Nálam soha nincs gond. Én mindíg azt javaslom. Menni fog 100%
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
Mornock
csendes tag
Sziasztok. Kérdésem lenne, hogy egy R9 280x, FX 8350, 8gb ddr3 1600-as gépbe érdemes e még 8 gb memot beletenni? Bővítenék csak nem tudom lesz-e számottevő teljesítmény javulás.
-
Kicsimix
őstag
Üdv!
Megérkezett ma hozzám egy ASUS ROG STRIX B450-F GAMING lap. Ehhez vettem egy Hyperx Predator (HX432C16PB3K2/16) Kitet. A támogatott memóriák listájában benne volt [link]
Miért nem akarja ez a jószág betölteni nekem a D.O.C.P profilt? 2400-on kívül semmit nem fogad el.
Hol hibázok ? : )Köszönöm..
Szerk;
Pontosítok.. a profilt betölti de nem fogadja el.. Mindig visszaáll 2400-ra és csak így indul újra a lap...
[ Szerkesztve ]
...Kockázat nélkül nincs vereség... : ------------)
-
koko52
nagyúr
válasz Kicsimix #53158 üzenetére
Próbáld meg húzni a procit. Ha akkor se megy akkor a ramnál nézd meg megkapja-e a +feszt a docp-vel, manuálisan is megadhatod az értékeket és akkor biztos megkapja a feszt. (egyes alaplapok profil esetén valamiért nem adják oda a + feszt. Ha 1.35-öt kér 3200-on adhatsz neki még 1.4-et is de én többet nem mernék. Ha így sem megy (nagy rá az esély) akkor marad a 2400 mhz, sajnos Ryzen2 is még beteges RAM téren.
Ui: Ryzen topkosok szerint x470 chipnél már állítólag nincs probléma. 50 000 nél kezdődik az alaplap, köszi...
[ Szerkesztve ]
"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets
-
sirszevenap
addikt
Sziasztok!
Beadta az unalmast a kitem egyik darabja. Egy ddr4-es kingston hyperx furyrol beszelunk ami 2x8gb es 2133MHz. Helyben van egy elado 2400MHZ-s. Mellerakhatom? Ugyan ugy fog gond nelkul menni dualba? Tudom , hogy 2133-on menne, de egyeb gond nem adothat?
Udv
[ Szerkesztve ]
Bankkártyával? Hát persze!
-
koko52
nagyúr
válasz sirszevenap #53160 üzenetére
De adódhat. Nem fognak dualban menni.. A chipek gyártójának (nem a ram gyártójának), típusának, darabszámának, cl és mhz értékének valamint a fesznek pontosan meg kell egyezni.
-
sirszevenap
addikt
-
koko52
nagyúr
válasz sirszevenap #53162 üzenetére
Gariba párban cserélik. Mivel változtatják a chipeket (a legolcsóbbat veszik) így lutri bármit veszel mellé.
[ Szerkesztve ]
-
Multibit
nagyúr
válasz sirszevenap #53162 üzenetére
Ill ha gariba cserelik az egyiket akkor mi a garancia, hogy egyezni fog?
Én úgy tudom, hogy ha kitről van szó, akkor a garanciális ügyintézés a teljes kitre vonatkozik, tehát az egészet cserélik.szerk:
elkéstem[ Szerkesztve ]
-
kusztax
tag
Sziasztok,
Az előzmény: én vagyok, akinek kifüstölt egy frissen vett használt RAM-ja, és ez történt: Pár HSZ-szel lejebb: #53138
Az eladó korrekt volt, kicserélte egy másikra, kaptam az elfüstölt TeamGroup TED44G2400C16BK helyett egy Crucial CT8G4VFS4213.18FA1 (jobban jártam, mert 4Gb helyett 8GB-ot kaptam, elég korrekt az eladó).
A TeamGroup egy Asrock Z170 Extreme3-ban füstölt el, de az alaplapot is kicseréltem egy Asrock Z170 Pro4-re, mert az Extreme3 rendetlenkedett a történet előtt is az első indításnál és a történet után is, mivel utána alig indult. (Köszönöm az eladónak.)
Most jön a lényeg:
1. Az új (használt Crucial) RAM-ot beraktam az új (Pro4) alaplapomba a 3. foglalatba, az eddig meglévő vadonat új J&A JA4G24N RAM-ot, pedig az 1. foglalatba.
A gép elindult, az UEFI betölt, azt mutatja, hogy csak az első foglalatba lévő RAM-ot érzékeli, tehát csak a J&A-t. A Crucial-t nem. Forrósodást nem érzékeltem a RAM-okban.
2. Átraktam a Crucial-t a 2. foglalatba. A gép áramot kap, de nem tölt be az alaplap sem. Sem kép, sem hang, csak áramalatt van. Oké, áramtalanítás, újrapróbálás, ugyanez a baj.
3. J&A RAM-ot kivettem, betettem az 1. foglalatba a Crucial RAM-ot, a J&A-t sehova sem raktam vissza. 3 hosszú sípolás. A gépet rögtön áramtalanítottam, nem érzékeltem túlhevülést mint az előző RAM-nál, ami kisült. Újraindítás, ugyanez. Ismételten próba, ugyanez.Itt már kivettem a Crucial RAM-ot és visszaraktam a J&A-t, ami tökéletesen és hibátlanul működik, minden elindul vele.
Mi lehet az oka, hogy az első RAM után (ami elfüstölt), a második RAM (ami jobb minőségű) ugyanúgy nem működik és ugyanazt a hibaüzenetet jelzi a gép? Lehet hogy egyszer egy tönkrement gépbe voltak benne ezek a RAM-ok? Az eladó állítása szerint ezek a RAM-ok neki működtek.
Hozzátenném: Az eladó a 2. találkozásunkkor arról mesélt, hogy kigyulladt a lakása nemrég (egy mobilklíma miatt). Nem tudom még, hogy ezek a RAM-ok az ott égett lakásból származó PC-ből származnak-e vagy sem. De szerintetek lehet összefüggés a lakástűz/elektormos hiba és a RAM kisülése és nem működése között?
Egyébként a RAM-ot visszaadom neki, ő pedig visszafizeti a pénzt. Csak ezután nem tudok bízni senkiben, hogy használtat vásároljak. Vagy rosszul teszem?
[ Szerkesztve ]
-
Celtis
veterán
Sziasztok,
Egy ismerősöm megkért, hogy bővítsem a notebookját (Fujitsu LH532). Jelenleg egy darab Samsung 4GB /1600 Notebook RAM (M471B5273CH0-CK0) van benne. Ez a típus már nem kapható. Bővíthető egy hasonló paraméterű RAM modullal vagy mindenképpen kit-et kell venni?
Például a Cruial RAM-választó toolja szerint a kompatibilis moduljuk a Crucial 4GB DDR3 1600MHz CT51264BF160BJ. Vagy ez az út mindenképpen felejtős? -
veterán
Sziasztok! Ez milyen ram lehet? Dell gépben volt.
SK Hynix 4GB wRx8 PC3-12800E-11-12-E3
HMT351U7EFR8C-PB T0 AB 1324
ez a felirat van rajta.
mennyire kell pont ilyen párnak? Ha HMT351U-val kezdődik de 6-tal folytatódik még jó lehet? Illetve mi az hogy 12800E? Láttam 12800L-et. Ezek mik?https://tinyurl.com/rasoapro
-
koko52
nagyúr
válasz rasotamas #53168 üzenetére
SK Hynix 4GB wRx8 PC3-12800E-11-12-E3 nekem erre szerver ramot dob a google. Ez csak ecc-s szerver lapban működik.
-
koko52
nagyúr
válasz rasotamas #53171 üzenetére
HMT351U7EFR8C-PB T0 AB 1324 erre is szerver ramot dob. Biztos jól írtad le. Gyárilag tuti nem raknak szerver ramot pc-be.
-
sirszevenap
addikt
válasz sirszevenap #53174 üzenetére
ugyanannyi*
Annyit tudok még hozzáfűzni, hogy mindkettő 2016-os. Egyik 8. heti, a másik pedig 33.
Bankkártyával? Hát persze!
-
koko52
nagyúr
válasz sirszevenap #53175 üzenetére
-
koko52
nagyúr
válasz rasotamas #53173 üzenetére
Ez egy 1600 mhz cl11 ecc szerver ram. A Dell amit linkeltél pedig nem támogatja az ecc ramot, érdekes hogy működhetett vele. Külön chipet igényel ami nem olcsó, anélkül pedig nem bootolhatna be elvileg. De vannak itt csodák.
A géped alaplapjának manualja ki is emeli: The Optiplex DOES NOT support BUFFERED, REGISTERED, ECC ram,[ Szerkesztve ]
-
gjung44
tag
ÜDV! rambövítés után normális hogy romlik az idözítés? 2x4 gb 1600mhz cl9 modulokat bővítettem 4x4 gb-ra tökéletesen egyforma darabokkal az időzítés mégis romlott. jelenleg 11-11-11-28 az érték de 9-9-9-24 kéne hogy legyen. lehet ez ellen tenni valamit?
-
koko52
nagyúr
válasz gjung44 #53178 üzenetére
Állítsd be manuálisan. Ha nem megy akkor valamelyik az új párosból gyengébb. Intel vagy AMD?
-
koko52
nagyúr
válasz gjung44 #53180 üzenetére
Biosban Dram frekvency és timing-nál találod. Kapcsold ki az Auto modot és add meg az értékeket. Ha nem megy akkor tedd vissza auto-ra mert valamelyik ram nem bírja.
-
gjung44
tag
válasz koko52 #53181 üzenetére
átállítottam az auto mod-ot manual-ra de valamiért még így sem enged változtatni az értékeken. megpróbáltam egy olyat hogy extreme memory profile (X.M.P) disabled helyett volt egy olyan hogy profile1. arra átkapcsoltam és igy 9-9-9-27 lett. na most azt nem igazán értem hogy miben más mint a 9-9-9-24.
-
koko52
nagyúr
válasz gjung44 #53182 üzenetére
Jó úgy. Az egy beállított ram profil a ram spd-ben. Ne állíts mást.
-
kutga
nagyúr
Ide is beírom.
Let the Zone take me if I am.
-
szuk_jozsef
tag
Sziasztok van a gépembe 2 db sima mezei Hyperx fury 2x8 gb 2133 mhz-es modul.Jelenleg egy b150-es lapban van tehát tuning nincs.Nemsokára váltok intelről ryzen 2700x-re és azt szeretném kérdezni hogy birnak ezek a ramok egy kis tuningot vagy mondjak le a tuningról és használjam őket igy mert egyenlőre más ramot nem szeretnék venni mivel még a régi szép időkben vetten őket amikor 16 gb került 25 ezer forintba és most nincs szivem ugyanazért a mennyiségért a dupláját fizetni inkább akkor használom szerényebb sebesség mellet.
AMD Ryzen 2700x,Gigabyte Aorus X470,16gb Hyperx 2133@2800mhz ,Palit rtx 2060,Scythe Ninja 5,Cooler Master MB 500
-
veterán
-
koko52
nagyúr
válasz szuk_jozsef #53186 üzenetére
Kaptál választ a másik topikban.
-
koko52
nagyúr
válasz rasotamas #53187 üzenetére
Ez egy 1600 mhz-es (800) cl11 1,5v-os ram. Elméletileg nem kell neki csak 1,5v. Aida64 mit mér?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
-
koko52
nagyúr
1: amit leírtam az az általános és elfogadott, nem én találtam ki, nyugodtan nézz utána
2: mindig akadnak üdítő, szerencsés kivételek nálam is. DE!!! Ha beírom, hogy kutyúld össze vissza a ramokat mert meglesz a dual akkor jön mindjárt az elkeseredett válasz, hogy hát nem megy, miért baxtál át? Van akinél még totál egyforma Corsair Ram sem megy párban, úgy hogy két hét van köztük. De írj a ram és alaplap gyártóknak is, hogy mától te diktálod a szabványt és garantálod hogy mindenkinél minden dual lesz!
3: mérj egy sebességet is, mert az nem mindig a dual szintjét hozza. Nekem most az irodai gépemben egy 6gb és egy 2gb-os Crucial és Hynix ram van. Minden dual-t jelez! De!!! És itt a lényeg a sebesség 20-22e körül kéne,hogy legyen, de csak 13e van meg. Tehát meglehet baxni a dual feliratot.És köszi a jól végiggondolt építő jellegű kritikát A kb 1600 segítő hsz-emre te vagy az első negatív. Az nem rossz...te biztos jobban csinálnád. Jelentkezhetsz is a PH-nél átadom a lehetőséget szívesen.
-
koko52
nagyúr
Tesség, nem a levegőbe beszélek, mindenhol dual és lám szép single eredmények sebességmérésnél:
Neked az 1600 mhz-el 25 000 kellene hogy legyen. Ha megvan akkor szerencséd van, mert külön páronként van 2xdualod, ugyanis a méretük slotonként egyforma. Nálam arra tudok gondolni, amikor a kicsi elfogy belassul single sávszélesség miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Nite
őstag
válasz koko52 #53194 üzenetére
Ebben nem is kételekdem, hogy a 4+2 nem hozza az elvárt sebességet, de eszembe sem jutna úgy pakolni őket, a méretnek egyeznie kell és nyilván L ramot sem párosítunk normál feszültségűvel, de a kijelentésed többi része tapasztalataim szerint nem állja meg a helyét, azért reflektáltam, mert Te egyértelműen kijelentetted a kollégának, hogy nem fog menni mert mindennek egyeznie kell...
A pozíciódra nem tartok igényt, további jó munkát kívánok!
Paid my dues!
-
koko52
nagyúr
Akkor ezt nézd meg: 4+2 Crucial+Hynix sebesség 20e ami dualnak teljesen reális. Akkor most írjam hogy mindenkinél menni fog? Ennek az esélye 100 az 1-hez. Ha neked ajánlanám és nem menne mit írnál?
[ Szerkesztve ]
-
koko52
nagyúr
-
Nite
őstag
válasz koko52 #53196 üzenetére
100-az 1-hez mi?
azt a 4 különböző RAM-ot a munkahelyi gépekböl ollóztam össze
ne azt ird, hogy menni fog vagy nem fog, azt ird, hogy szerinted nem fog menni
nincs aida64 licenszem, sajnos a felere azt irja trial, ha az megfelel holnap megcsinalom!
[ Szerkesztve ]
Paid my dues!
-
mumin007
tag
Igaz. Nem szerencsés azt mondani/kijelenteni, hogy nem. Ebbe retorikailag bele lehet kötni...ami, egyébként a tényeken amúgy nem változtat.
Ez egy ilyen kávéház.... -
koko52
nagyúr
válasz mumin007 #53199 üzenetére
Szóval mindenki vegyen amit akar aztán lesz valami. Sok értelme van. A gyártó sem véletlenül párban cserél. Még egyformák sem mennek mindíg együtt.
Új hozzászólás Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen autót vegyek?
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- Külpolitika
- Automata kávégépek
- Autós topik
- Politika
- Instagram közösségi fényképezés
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest