Új hozzászólás Aktív témák

  • Ba cy lus

    őstag

    válasz Gabbbb #95889 üzenetére

    a fülzsírdugó biztosan befolyásolta ezt valamennyire, de nem nagyon.

    Hát ugye miután eléggé útban van, nem tudja kicsit befolyásolni, az nagyon is befolyásolja. Viszont az agy a hangfeldolgozás során úgy alkalmazkodik, hogy nem hallod a különbséget. Mármint tónusban. Legalábbis miután alkalmazkodott az agy az új helyzethez.

    Tehát arról írtam, hogy amiket említesz egyéni biológiai jellemzőket, azokat valószínűleg az agy igyekszik kompenzálni. Mint a fülzsírdugóhoz való alkalmazkodás a felerősített felső-középpel.

    Arra próbáltam célozni, hogy minden ember füléhez valamekkora mértékben eltérő kompenzációt kellene alkalmazni, nem csak ízlés kérdése, hogy valakinek X fejhallgató basszusszegény és Y fejhallgató harsány.

    De miért lenne a fej/fülhallgatózás kivétel? Pl. a fülkagyló formája a valóságban is épp úgy szerepet játszik. Odateszed a füled mögé a tenyered, másképp hallasz. Élőzenét, hangfalat, beszédet, mindent. Eleve miért lenne fülkagylónk, ha az nem játszana szerepet másban, mint a fejhallgatózás? Sokkal hamarabb volt fülkagylónk, minthogy az első fejhallgatót összerakták. :)) És persze élő zenénél is nem egyformán vagyunk érzékenyek az egyes hangszerek hangjára. A tér egy adott pontján tartózkodva a fülkagylóig mindenkinek ugyanaz a zenekar, ugyanaz az akusztika van, a különbség a fülkagylónktól kezdődik. Ebből kiindulva szerintem fejhallgatóknál sem kell másképp lennie, hogy neked mást jelentsen a semleges hang és nekem mást jelentsen. A hangversenyterem akusztikája sem alkalmazkodik minden egyes emberhez, legalábbis a tér egy adott pontján tartózkodva nem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák