Új hozzászólás Aktív témák

  • Golota

    aktív tag

    válasz Golota #63481 üzenetére

    Sziasztok. Következzen egy kicsit részletesebb ISK HP2011 teszt. Előrebocsátom: nem vagyok szakértő, pongyola megfogalmazás lesz, de igyekszem visszaadni a lényeget.

    A fejes 1 hete van a birtokomban, kb 50-60 órát járt. Két láncon lett tesztelve. Az egyik egy Mátrix RIP DAC - Panda Amp, a másik egy Centrance DACmini DAC/AMP kombo. Utóbbi kicsit a mélytartomány tetejét nyomja meg, cserébe kevésbé éles a közepe, de ez a HP2011-nek kedvez (részletek lentebb).

    Kidolgozás:
    A design 100%-ban egyezik a Takstar Pro80 (1-es változat). A HP2011-en kicsit jobban spóroltak az anyaghasználattal, (fém pánt nincs festve, műanyagok kicsivel sprődebbek, fejpánt párnázás textil). Apróságok ezek, melyek ellenére nem tűnik silányabbnak, ha egyszerre vesszük őket kézbe. A fülpárnák egy árnyalatnyival keményebbnek tűnnek, de ez idővel változni fog.

    Ahogy az előző postban említettem, a csomagolásból kivéve rettenetes hangja volt. Nem találkoztam még olyan fejessel, ahol a bejáratásnak ekkora szerepe lett volna, mint ennél. Az első 30-40 óra drasztikus változást hozott, utána már inkább csak finomodik.

    Hangzás:
    Ez nem lesz a bass-head közönség kedvence, az tuti. A Pro80-hoz képest érezhetően gyengébb a mélytartomány. Azt nem mondanám, hogy nincs basszusa, mert a basszusgitárt és a lábdobokat rendesen visszaadja, inkább arról van szó. hogy a mélytartomány teteje mint ha teljesen vissza lenne vágva. Ennek a fejesnek az erőssége a közép-teteje. Kifejezetten erőteljesen, precízen, élesen szól. Egyik fejesemen sem hallom ennyire tisztán, ahogy a pengető hozzáér a gitárhúrokhoz. A cintányérok nagyon szépen szólnak, élvezet hallgatni. Ha egymás után kapkodjuk fel a két fejest, a Pro80 dögösebb, sokkal melegebb hangú. A HP2011 élesebb, mint ha letépnének egy fátylat a gitárokról. Hidegebb, precízebb, jobban hasít.

    Érdekes, hogy a Pro80, de főleg a Grado SR80E számomra élvezetesebb a Matrix-Panda vonalon, míg a HP2011 érezhetően jobban szól a Centrance-ról.

    Ami meglepő: a Takstar és a Grado után SOKKAL "hajtásigényesebb" az ISK. Előző kettő az ISK-ra beállított hangerőn majdnem leugrik az asztalról, míg az ISK teljesen kultúrált hangerővel szólal meg. Nem tudom mi lehet a háttérben, de kizárt, hogy ugyanolyan impendanciás lenne, pedig papíron az. A különbség igen masszív. Telefonról hajtva a HP2011 majdnem elkéri a teljes hangerőt. Akik a dobhártya-repesztő hangnyomást igénylik és nincs hozzá erősítőjük, azok nem lesznek boldogok vele.

    Nyilván vegyük figyelembe, hogy melyik ársávban játszanak ezek és ahhoz képest értékeljük.
    Különbőző zenékkel tesztelve, azt mondanám, hogy az ISK inkább a hangszeres zenékkel mutatja a legjobb oldalát. Rock, klasszikus kifejezetten jól szól vele. Ezen pl kifejezetten szárnyal a HP 2011. A hangszerek szeparációja egy fokkal veri a Takstart, a színpad is szélesebb. A poén kevéért kipróbáltam Drum and Base-n is.Tőlem valszeg csak az Italo-pop áll messzebb. :D Ittérdekes volt a helyzet, mert a legmélyebb tartományt az ISK nagyon szépen visszaadta, de az állandó brummogás hiányzott, szerintem a műfaj kedvelői azonnal leraknák.

    A számomra különösen fontos metal műfajban nem egyértelmű a helyzet. A jól kevert zenékkel az ISK szerintem precízebb, hosszabb távon évezetesebb, mint a Takstar. A rossz(abb)ul kevert zenéknél megfordul a sorrend és a Takstar melegebb hangja és V karaktere dögösebb, szerethetőbb.

    Melyik a jobb vétel?

    A Takstar vagy az ISK? Ezt nehéz eldönteni. A két nagy hifi fórumon homlokegyenest eltérő vélemények vannak. Szerintük az ISK kb "the best thing since sliced bread", míg ezen a fórumon labdába sem rúghat a Pro80 mellett. Szerintem valahol a kettő között lehet az igazság. A Pro80 egy populárisabb, melegebb hangú fejes, remekül hajtható telóról, ennyi pénzért kb lopás megvenni. Akik az első "komolyabb" fejest keresik, jó eséllyel elégedettebbek lesznek a Takstarral. Az ISK inkább azoknak való, akik a lineárisabb karaktert keresik és értékelik a transzparensebb hangot, illetve hajlandóak mögé tenni egy potensebb, meleg hangú erősítőt is.

    Végszó:

    35 dollár körül van az ISK jelenleg. Nekem a vámosok simán továbblökték, pedig rendesen ott volt mellé a számla és ki lett választva vámeljárásra.Lehet, hogy a a karácsonyi forgatagban nem foglalkoznak aprópénzzel? Mindenesetre akkor sem szívnám a fogam, ha nem maradt volna 10.000 HUF alatt az ára. A Takstar ennek minimum a duplája (ellenben itthon is beszerezhető). Nincs értelme az árakat mérlegelni, a Takstar sem drága ennyiért az ISK is megérne ennyit.

    Egyelőre ennyi. Ha a további járatás hirtelen új dimenziókat fedne fel, be fogok róla számolni. :D . Ha kérdés van, jelezzétek nyugodtan.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák