Új hozzászólás Aktív témák

  • DBAtti

    aktív tag

    válasz Vasinger! #5225 üzenetére

    link: SA-CD leírása
    Nem vagyok egy nagy guru, csak annyit tudok, hogy jobb minőségben lehet rá rögzíteni, mint sima CD-re, magasabb bitrátával is (?), emellett sima audio CD 44.1kHz-es mintavételezéssel működik, SA-CD lejátszók ennél magasabb mintavételi frekvenciára is képesek (tipikusan 48kHz, 96kHZ, 192kHz).

    Jelenleg úgy tudom a CD kihal, SA-CD helyett is DVD-A jön, vagy online terjesztés...
    FLAC-nak semmi "tudása" nincs, csak egy formátum, az eredeti forrás határozza meg milyen minőségű lesz, csinálhatok FLAC-ot 128kbps MP3-ból is, csak nincs értelme. Lehet grabbelni sima Audio CD-ről, SA-CD-ről, vagy terjeszteni "kiszivárgott" Studio Mastereket, vagy bakelitről digitalizálni. Utóbbi két esetben szoktak elrugaszkodott értékek kikerekedni (3k+ kbps, egy-egy szám 100+MB).
    Bakelitnél gyakran (nem hozzáértő kezekben) "értelmetlen" az egész, Analóg az Isten megközelítésből fakadó minőséghajhászás, lehet pl. vacak a bakelit előkészítése, és akkor a sistergést, sercegést is élvezheted 192kHz 24bit-en. Fantasztikus :U ;] Persze van egy fílingje, de találkoztam ilyen behemót méretű albummal, menet közben hangerő állítódott, sistergő alapzaj rajta volt... akkor inkább sima audio CD minőség ezek nélkül, köszönöm.

    PS.: remélem nem mondtam butaságot, ha mégis, kérek mindenkit javítsatok.
    Ez az egész bitráta, mintavételezés, formátumok harca szerintem külön topikként is létezik, ha ezen a fórumon nem is, de máshol biztosan (lásd: Google ;) ), de általában vérgőzössé válnak, mikor elkezdik összehasonlítgatni, ki milyen különbségeket hall meg az egyet formátumok közt, és felbukkannak a tudományos érvek a CD formátum mellett, emberi hallással kapcsolatban, aztán átcsapnak a felharmonikusokba, aztán abba hogy az milyen láncon hallható, hogy mennyire van/ nincs mobil eszközön használni, és napestig ömlik a szó.

    Kérek mindenkit, ebben a topikban ne is kezdjünk bele. :R

    [ Szerkesztve ]

    "A szél fú, a zöld fű. A Föld kering, a Nap korong..."

Új hozzászólás Aktív témák