Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• *Ropi*

félisten

válasz fattyu #18304 üzenetére

Távol álljon tőlem az elitista hozzáállás, félre ne érts! Abból indultam ki, hogy azt mondta analógon már fotózott, tehát valamennyire tud fotózni. Akkor viszont digitálisra váltva szárnyakat kaphat, már ha a technika nem korlátozza nagyban. Ezt viszont úgy nem tudja eldönteni ha ki sem próbálja, mert a nagyobb tudás az ördögtől való... ;) Tudom, hogy nem dolgozni fog vele, de az ilyen kategóriás vázaknál kb. két lehetőséged van: vagy megvan a kép vagy nincs. Kicsit jobb cuccal már árnyaltabb a kép: meg lehet a kép kicsit rosszabb minőségben amit utómunkával még fel tudsz hozni egy elfogadható szintre. Ez a nem mindegy: családi fotóknál is létezik megismételhetetlen pillanat. És egyre kevesebb ilyen pillanathoz hívnak profit, aki biztosan megörökíti, mert majd a rokonok lekapják...Vagy nem. ;)

Én is 350D-vel kezdtem a tükrös pályafutásomat: 1 évig volt meg, utána jött 6 év a 40D-kkel, majd idén tavasszal az 5D3. És igen: nagyon sok képet nem tudtam meglőni a 40D-kkel (pl.: magas ISO-s képek) sem, amiket fejben ugyan megkomponáltam, de meg kellett várnom az 5D3-at az expógomb tényleges lenyomásával. ;) Most mondhatnánk, hogy persze, mert én mindig olyan helyeken fotózok, ahol nincs fény és kell a magas ISO...Ez előferdülhet ugyanúgy egy családi eseményen is: az unokabátyám 40. születésnapját (meglepetés buli volt, a húga szervezte) vért izzadva fotóztam végig (ha 1 héttel később lett volna, akkor már meglett volna az 5D3): polgári lakás szobái, energiatakarékos csodaszép zöldes fényű izzók félhomálya (volt nálam 4 db 580EX II rádiós távvezérléssel, de az volt a kérés, hogy ne vakuzzak be mindent mert feszélyezné a vendégeket: tiszteletben tartottam): ISO 1600-3200-6400 (mielőtt valaki éles szemmel kiszúrná, hogy a 40D nem is tud 6400-at: "virtuálisan, pusholva" ;)), Sigma 50/1.4 F2-őn és végig 1/100 alatt voltam így is. A neonoknak köszönhetően pedig vagy zöldek vagy lilák voltak a képek... :D Mindez normálisan vakuzva egy korrektül konzisztens eredményt adott volna, így meg nem volt két egyforma fehéregyensúlyú kép a sorozatban. Ilyenkor jó, ha mindig többet lő az ember rutinból, mert a képek felét ki kellett dobnom a félrement AF miatt (a neonok sávos színképét nem szereti egyik gyártó AF-je sem). Most képzeljük el ugyanezt a helyzetet egy 1100D + kitobi kombóval... :)) Egyébként megtartottam egy 40D-t a háromból nosztalgiázni. :))

És azt is tegyük hozzá, hogy amire Te használod a 350D-t (célfeladatra mint makrózás: jól bevilágítva, ráadásul az MP-E65-tel, ami az egyik legjobb leképezésű üvege a Canonnak), annak tökéletesen megfelel. Ott nincsen kitéve olyan körülményeknek, amik a valós életben adódnak. ;)

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák