Új hozzászólás Aktív témák

  • dfdfdf

    őstag

    válasz Soja #8930 üzenetére

    Szia

    Extra fényerejű ledből is van több fajta ....
    Meg kell nézned az adatlapját a lednek és ott le van írva a fényereje valamilyen mértékegységben vagy lumenben vagy candellában (sorry ha helytelenül írom a mértékegységeket). De azt is nézd hogy a víztiszta ledek inkább egy helyre "fókuszálnak" de a simák jobban szórják a fényt.
    Találtam kompett választ egy másik helyen bemáésolom neked de hangsúlyozom találtam :)

    A LED feszültség-áram karakterisztikája igen meredek. Tegyük fel, egy LED nyitófeszültsége mondjuk 1.85V, 20 mA áramnál. Ez a feszültség az áramtól kis mértékben függ csak, így mondjuk 15 mA áramhoz tartozik 1.8V. Ekkor a belső ellenállása du/di= 50mV/5mA= 10 Ω. Mit is jelent ez? Azt, hogy ha feszültség kényszert alkalmazol, akkor igen kis feszültségváltozás igen nagy áramváltozást fog okozni a LED-en. Mi több, nem tudod, mekkora a LED nyitófeszültsége, mivel az hőmérsékletfüggő. Így nem igazán tudod megmondani, pontosan hány voltos egy LED, noha éppen a meredek karakterisztika miatt ez igen fontos lenne. Mi akkor a megoldás?

    A megoldás az, hogy nem feszültségkényszert alkalmazol, hanem áramgenerátorosan hajtod meg a LED-et. Azaz építesz egy olyan szerkezetet, ami a LED-en eső feszültségtől függetlenül állandó, mondjuk 20 mA áramot folyat rajta. A feszültség pedig kialakul a LED-en, éppen akkora, amekkora ki szeretne alakulni rajta. Ha változik a hőmérséklet, kicsit változik a nyitófeszültség is, de az áram akkor is 20 mA marad.

    Persze egyszerűbb alkalmazásokban nem kell nagyon elbonyolítani. De egy előtét ellenállás mindenképpen kell. Egyrészt kellene tudni, milyen LED-ről van szó. Ha nincs katalóguslapja kéznél, akkor mérni volna jó. Mondjuk veszel egy 560 Ωos ellenállást, sorbakötöd a LED-del, 12 V-ra kapcsolod, s megméred, mekkora feszültség esik a LED-en. Mondjuk ez 2V lesz. A rajta folyó áram pedig (12V - 2V)/560 Ω = 17.9 mA.

    Ebben az esetben az elkészítendő áramkörben sorba kötnék 4 LED-et, az ugye 4*2V=8V nyitófeszültség. Marad az előtétellenállásra 12V - 8V = 4V. 20 mA áramhoz az Ω-törvény alapján 4V/0.02A= 200 Ω tartozik. Válasszuk az ehhez közel álló 220 Ω-ot a szabványos sorból. (Tudom, valamelyik sorban a 200 Ω is megtalálható.) Az ellenállás disszipációja P=(4V)2/220 Ω = 73 mW, tehát 100 mW-nál nagyobb teljesítményű ellenállás már megfelelő lesz.

    . Ha menő fényt akarsz POWER LED a barátod :Y .

Új hozzászólás Aktív témák