Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. november
Új hozzászólás Aktív témák
-
Scale
őstag
válasz dubplate89 #40350 üzenetére
Lehet hülyeséget kérdezek, de ezt lehet úgy használni, hogy routerből utp kábelt ebbe dugom és akkor nyomja tovább wifi jelen keresztül? Vagy ez nem olyan?
-
Scale
őstag
válasz dubplate89 #40352 üzenetére
Mindegy igazából ez már majdnem annyiba kerül mint egy új router amit ajánlottak, szóval igazából nem érdekes de azért köszi
-
Ceriak
csendes tag
válasz Intruder2k5 #40349 üzenetére
Elsőnek ( az ajánló listából) az Asus RT-N15U -t néztem ki. Összehasonlítva a 18U-val kb 8k pénz, VPN funkció és médiaszerver szolgáltatás hiányzik róla. Viszont ezek mondjuk tomato-val pótolhatóak nem? A 15-re is telepíthető a paradicsom, illetve rendelkezik azzal a recovery móddal?
Nincsen igazából nagy igényem (még. most ismerkedem csak, hogy miket tudnak már a mai routerek, valahol az "internetet tudjon megosztani" funkcionalitásnál lemaradtam ), ez az IP küldés tényleg az egyetlen problémám, a többit eddig ellátta a PC.Köszi a helpet!
-
sb
veterán
Sziasztok!
TP-Link 1043v1 (dd-wrt-vel) helyett mit ajánlanátok, akár használtan is, lehetőleg minél olcsóbban?
- 5GHz kellene, mert nagyon sok a házban a 2.4-es wifi.
- Tudásban nem kell igazán jobb. 2 sáv elég, nincs 3 sávos vevőm. 120mbit net mellé kellene, aminek ugyan most a töredékét tudja wifin, de gyanítom ez a telítettség miatt van csak.
- Gbit lan.
- Esetleg később nagyobb házban jobb lefedettség érdekében jöhetne nagyobb nyereségű antennás modell is. Most nem létszükséglet, de visszaolvasva a topicban azt láttam a TP-Linkek nem túl jók ilyen szempontból.Én a 3600-ast néztem első körben.
Köszönöm!
-
legenda
szia,
nem csak a telítettség miatt van/lehet, 2.4 GHz 300-as kapcsolaton nem jellemző 120 Mbps mérhető átvitele, de még az 5 GHz sávon sem garantált - pedig az gyorsabb átvitelre képes, mint a 2.4 GHz -, illetve az ellenoldal milyensége is számít, mert ha az nem 300-as, hanem csak 150-es vagy lomhább, netán csak g szabványos, akkor az a szűk keresztmetszet.
figyelembe kell venned azon tényt is, hogy az 5 GHz kapcsolat fogékonyabb az akadályozó tényezőkre, mint a 2.4 GHz.
azt is fontos még megjegyezni, hogy a dual band külső antennás eszközöknél az antenna osztott, mivel osztozik rajta a 2.4 és 5 GHz sáv - és ez nem csak a tp-link esetén probléma, emiatt más gyártóknál sem szabad összehasonlítani például a csak 2.4 GHz képes és a dual band típusokat csak 2.4 GHz szórás tekintetében.
a tl-wr1043nd v1 3 dBi 2.4 GHz antennákkal rendelkezik, a tl-wdr3600 pedig 5 dBi, de; 2 dBi 2.4 GHz + 3 dBi 5 GHz
nekem is volt tl-wdr3600 (is), mind a két sávon teljesen beszórta a bő 50 nm panelt, több fal mögött is jó volt a kapcsolat még mobiltelefonnal is, illetve mind a két sávon hozta a várható maximum sebességet a megfelelő ellenoldalakkal, pedig 150 lakásos házról van szó, rengeteg elérhető idegen hálózattal.
most egy belső antennás rt-ac56u van, és szintén nincs gond sebesség és szórás tekintetében, csak a megfelelő csatornát...stb. kellett beállítani.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
sb
veterán
válasz Spuri2000 #40358 üzenetére
"A vevő oldalon van egyáltalán 5 GHz eszközöd?"
Ha nem lenne miért kérdezném?@kali:
Nem vagyok szakértő, mert nem annyira érdekel a téma, de nagyrészt azért tisztában vagyok az alapokkal, ill. utána szoktam nézni mielőtt kérdezek.
Akkor kicsit részletesebben:
- Próbáltam sávot váltani, de legalább egy tucat másik hálózat mellett tök mindegy volt hova állítom...
- Laptopban 2.4/5GHz 2 sávos Centrino van, mobil: SGS3, tud 5GHz-et, de csak 1 sáv.
- Az 5GHz-et is próbáltam (UPC modem/router), ott egy árva hálózat nem volt, 110mbit körül hozott szobán belül, másik szobákban 80mbit körül, a legtávolabbi ponton már szar volt a jel, vagyis arra is rájöttem, hogy távolság/falak szempontjából a 2.4GHz valóban jobb. Viszont dualban ezzel nem lenne gond.
- Most 2.4-en szobán belül 40-80mbit emlékeim szerint, másik szobában 20-40, legtávolabbi ponton 2-15 között. Egyrészt ez 2-3 hónapja jobb volt, másrészt a szórás is kisebb volt sokkal. Korábban 2.4-en is, nomeg 5GHz-en is. Itt most hol jó, hol töredék sebességet hoz. Itt inkább interferencia gond van.
- Antenna: Úgy láttam mintha lennének külön antennás modellek is. Ill. a több sáv miatt kell is, nem? Pl. külső és belső antennák külön 2.4 és 5GHz-re.Bónusz kérdés: Akkor antennában az Asus nem egyértelműen jobb a TP-Linknél? Családi házban később ez számítana vagy inkább nagyobb területre mindenképp vmi repeater a jobb megoldás?
@Shingen:
És a 3600 megfelel arra amit leírtam?[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz Ceriak #40355 üzenetére
Természetesen az RT-N15U-ban is van ASUS saját DDNS szolgáltatás, illetőleg Tomato is rátehető, és recovery mód is van benne, csak az egy lényegesen gyengébb hardver, lassan már kifutó modell! De ha nincs sok száz megabites neted, és úgy gondolod, hogy elegendő lesz a belső antenna is, akkor megteheti az is...
-
nemlehet
őstag
100 megabites switch-et cserélném gigabitesre a lehető legolcsóbban. Van különbség a különböző termékek között, vagy vegyem meg amit találok legolcsóbban?
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
legenda
amennyiben upc az a 120 Mbps net, vagy elérhető ott a upc, úgy a upc wi-free is okozhatja a problémát, annak elterjedése óta sok a panasz ott is a wifi kapcsolatokra, ahol korábban nem volt gond.
Viszont dualban ezzel nem lenne gond - ezt nem tudom, hogy miként érted, de sokan félreértik, mert bár a router tudja szimultán a két sávot, de az ellenoldalak nem, így egyszerre csak az egyiken zajlik adatforgalom dual band ellenoldal esetén is, és ha mondjuk az 5 GHz preferált, akkor annyit lehet tapasztalni, hogy ahol az már nem elérhető, ott az ellenoldal eldobja és felcsatlakozik a még elérhető 2.4 GHz hálóra.
a router típusa válogatja, de az általad említett tl-wdr3600 mind a két sávot külső antennán szórja, illetve a tl-wdr4300 is, tehát ezek osztott antennásak, a tl-wdr4900 olyan, hogy belső 2.4 GHz és külső 5 GHz, továbbá ac wifi képes tp-link esetén találni még az új archer kategóriában ilyen megoldást.
az asus minden gyakori típusánál vagy mind a kettőt belsőn, vagy pedig külsőn szórja.
egyértelműen nem jelenthető ki az asus jobbsága, mert vannak ellenpéldák, de ha ár/érték arányban is nézzük, akkor a legolcsóbb jó, külső antennás dual band asus router az rt-n66u, ami 35 e ft környékén kezdődik, legyen is jobb wifi szórásban is, mint akár a legdrágább dual band, n szabványos tp-link, ami még mindig csak úgy a felébe kerül.
látatlanban senki sem tudja pontosan megmondani, hogy mire elég egy ismeretlen környezetben a tl-wdr3600 vagy akár egy jobb asus típus.[ Szerkesztve ]
Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...
-
Ceko
senior tag
Sziasztok!
Milyen routert ajánlanátok a következő szempontok szem előtt tartásával:
- usb3 csatlakozó egy samsung 1 terrás vinyónak.
- a samsung hdd-n lévő filmek (leginkább a gyerekeknek mese) lejátszása smart tv-n, dlna vagy valami mediaszerver funkció
-megbizható torrent kliens
25 ezer forint körüli ár lenne megfelelőKöszönöm a válaszokat.
Légy első, amikor hallgatni, s utolsó, amikor beszélni kell.
-
MODERÁTOR
Szia!
ASUS RT-N18U - 21000Ft-tól...
ASUS RT-AC56U - 30000Ft-tól...RT-N18U: 800MHz ARM SoC / 256MB RAM / 2.4GHz
RT-AC56U: 2x800MHz Dual Core ARM SoC / 256MB RAM / 2.4GHz és 5GHz -
Ceko
senior tag
válasz Intruder2k5 #40369 üzenetére
Köszönöm! 5Ghz nekem nem fontos, a 2 magos proci megér + 9 ezret?
Légy első, amikor hallgatni, s utolsó, amikor beszélni kell.
-
MODERÁTOR
-
YceBear
tag
Sziasztok,
Tudtok ajanlani olyan routert amiben mukodo hozzaferes korlatozas van ido intervallumra illetve IP/MAC cimre.
Koszi
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
A TP LINK TL-WR841N router alkalmas switch-ként való használatra? Egy másik routerre szeretném rákötni, hogy lefedjem az egész házat.
Vagy nagyon hülyeséget kérdeztem?Köszi,
fiokmuhely.hu ...ahol nem csak fiókok készülnek
-
Sárpac
nagyúr
Nekem ASUS RT-AC56U érkezik holnap! Csinálok róla egy kis tesztetcsét, majd kibigyesztem ide is hétvége felé!
Alapfesz alatt a maximumon túl!
-
sb
veterán
UPC, igen. Néztem már a hálózatokat, +1-2db wi-free lett azóta viszont több a normál hálózat is. Ennyi. Nem az okok érdekesek igazából, amit leírtál kb mind világos volt. Itt egyszerűen sok a hálózat - szerintem. És még több lett az utóbbi időben.
Mint írtam, mértem is, 5GHz üres és nagyon jól ment.
Egyedül azzal van gondom, hogy a lakás legtávolabbi részén nem jó az 5GHz a falak miatt. Erre értettem megoldásnak a dual band-et: ha ott nem tud 5GHz-re csatlakozni akkor levált 2.4-re és kész. Ott is lesz wifi, bentebb meg a jobb, nem zavart 5GHz.
Szóval akkor leegyszerűsítem a kérdést és felteszem máshogy:
1. A jelenleg amúgy nekem kellő tudással (és kellő hatótávval is) rendelkező 1043v1 helyett mi az, ami tudásban/szórásban nem rosszabb és dual band 2 sávos, megbízható router.
2. Nem túl drága. (Mivel a jelenlegi is megfelelő tudású... és sebességű is lenne talán kevesebb hálózattal, csak az 5GHz kell nekem most plusszban.)
3. Vagy ha van esetleg van nem sokkal drágábban ami ugyanezt tudja + egyértelműen jobban szór akkor az is érdekel. Gondolva a jövőre, ha nagyobb területet kell majd lefednem.Ill. ehhez bónusz kérdés, hogy egyáltalán van-e ilyen router, ami értelmesen (nem 1-2mbittel) ki tud szolgálni egy nagyobb családi házat is (mondjuk 2 szint, 2x60nm). Vagy oda inkább repeater a biztosabb minőség miatt.
-
Topikgazda
TP-Link 3600 ami megfelel a kritériumoknak az olcsóbbak közül, ha nem elég a hatótáv akkor a jelenlegit beállíthatod másodlagos eszköznek.
Ill. ehhez bónusz kérdés, hogy egyáltalán van-e ilyen router, ami értelmesen (nem 1-2mbittel) ki tud szolgálni egy nagyobb családi házat is (mondjuk 2 szint, 2x60nm). Vagy oda inkább repeater a biztosabb minőség miatt.
Előre nem lehet megmondani, minden környezet más és más, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy meddig és mekkora sebesség lesz.
A másodlagos eszköznek a használata mindig jó megoldás.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
sb
veterán
válasz Gubek-Einste #40379 üzenetére
Köszi.
Világos, hogy sok mindentől függ, csak nagyságrendileg érdekelt a dolog:
- Egy átlagos elrendezést tekintve (tehát nem 3-4 födém vagy 8-10 fal, hanem egy általános 2 szintes, 1-2 falas témában)
- És nagyságrendileg jó lehet-e 1db eszköz. Ha határeset akkor nyilván majd a helyzet adja... ha semmiképp nem elég 1db eszköz ekkora méretre/2 szintre akkor eleve úgy készülök és most nem is keresgélek ehhez routert. A mostaninak bármi megfelel, a 3600 is... utána meg majd a próba eldönti és jöhet mellé repeater vagy a régi router.[ Szerkesztve ]
-
zsizsef
senior tag
Üdv!
Meghalt a dlink-321 dsl modemem. Ha veszek egy TP-Link TL-WR743ND routert, akkor mellé kell még modem, vagy benne van már?
Köszönöm. -
őstag
válasz zsizsef #40381 üzenetére
Nincs benne, külön kell vásárolni. Ha Telekom területén van ADSL internetkapcsolatod, akkor egy fekete D-Link 360R ajánlott (HW ver.: T1), amit vagy T-Pont-ban tudsz megvásárolni (~6000 Ft), vagy használtan, pl.: hardverapróról. (Még véletlenül se a régi szürkét vedd meg!)
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
Richvargas
tag
-
crissprivat
senior tag
válasz Richvargas #40383 üzenetére
Hali.
Igen,általában a routereket lan kábel+számítógép összekötésével tudod elsöre konfigolni.
Az elérési útvonalat és a jelszót a router alján szokják feltüntetni.
Utána a belsö hálózatodon (vagy akár kintröl is) egy magadott fix IP-n keresztül tudod elérni.Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
Topikgazda
-
Richvargas
tag
válasz crissprivat #40384 üzenetére
Köszi, bár a kérdésem nem arra irányul, hogy általában hogy működik.
Az érdekel, hogy a Netgearnél a Network Genie csak egy kis segédprogram vagy a felület neve, amin keresztűl lan-on elérem a routert, vagy esetleg az is olyan felhő alapú cucc, mint a Linksysnél (azt olvstam, hogy ott csak aktív nettel, csak a felhőn keresztűl lehet elérni a routert)?
Illetve, hogy az AC1450-R6200-R6300 pl jó-e?[ Szerkesztve ]
-
Topikgazda
válasz Richvargas #40386 üzenetére
Router mindig a webfelületen konfigurálunk, nem ilyen-olyan programmal/app-pel, azt a biztos ami a webfelületen van.
Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
Richvargas
tag
válasz Gubek-Einste #40387 üzenetére
Konkrétan erre gondoltam: "Miután rendszerbe állítottuk, az első internetre lépéskor megmondta az alapértelmezett Wi-Fi jelszót, majd részletesebb információ nélkül elkezdett letölteni valamit, amit óvatosabb felhasználók biztosan élőből leállítanának. Pedig ez a valami a Netgear nagyon ügyes Genie kezelőszoftvere ... A Genie segítségével vagy webböngészőbe írt IP címmel (esetleg a routerlogin.net címmel) juthatunk a router kezelőfelületére,"
Az a szép megrajzolt felület a Genie-n keresztül érhető csak el, ha nem telepítjük, akkor mi van? Olyankor ilyesmi alap kinézet fogad? Ez a Genie szintén felhő alapú (mivel van mobilra is), mint a Linksysnél?
Kb így értettem a kérdésemet
Újabb modellnél már lan-os ip alapján megy a Genie, nem programból, ezért nem értem...[ Szerkesztve ]
-
crissprivat
senior tag
válasz Richvargas #40388 üzenetére
Bocs,de ilyet még nem hallottam,szégyellem is magam.
Az Asus routereket nem nézegetted. Azok is nagyon jók és a webes kezelőfelületük is remekül áttekinthető.Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248
-
Topikgazda
válasz Richvargas #40388 üzenetére
Az ilyen desktop kezelő programok nem jók semmire, csak paraszt vakításra, webfelületen az igazi a beállítás.
Mivel soha nem használtam így nem tudom, hogy offline is működik-e a desktop.Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Net L with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P
-
törölt tag
Sracok,
Tp link c8 ac1750-rol velemeny? Nem talaltam tesztet rola... nas lenne rakotve, azt szolgalja ki rendesen. Koszi -
Topikgazda
-
Digestive
veterán
Sziaztok!
Tippet, ajánlatot szeretnék kérni router vásárlás előtt!
Digi 100 / 50 Mbps csomagom van. A lakásban (panel 60m2) 2 pc csatlakozna rá kábelen (az egyiken "folyamatos" torrentezés----- nem tudom, h ez fontos e ) + 2 telefon wifin.Előre is köszi a segítséget!
-
Gre@T
tag
Üdv,
Tp-link 1043 V1 routerem van Huntsman fw-el. Mostanság esténként sokszor megszakad az internet kapcsolat. A jelenség este 6 után jelentkezik, sajnos nem csak nálam. Kipróbáltam router nélkül direktbe kötni a modemet a géppel. Ebben ez esetben minden szép és jó. A szolgáltatóm invitel (25/5).
Az ügyfélszolgálat a routert jelölte meg hibás eszközként. Lehetséges, hogy a megnövekedett esti forgalmat (nem a belső hálózaton, hanem magán a catv rendszeren) már nem tudja lekezelni a router?
Mi ajánlanátok helyette? Úgy látom, hogy már erre a chipsetre nem is írnak új openwrt-t.
Mikrotik esetleg asus?
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Digestive #40393 üzenetére
Szia!
TP-Link TL-WR1043ND v2.x vagy Asus RT-N18U a két legolcsóbb ajánlott megoldás számodra.
(#40394) Gre@T: Tévedés, hogy nem csinálnak már ehhez a router-hez openwrt-t. A ar71xx mappában találod a letöltések között.
Én OpenWRT-vel használom a TL-WR1043ND v1-et, és semmi gondom nincs vele. (Igaz, nem Invitel-ről van szó.)Én először próbálkoznék egy OpenWRT-vel. Ha továbbra is szakad, az okát a log-ból talán ki lehet deríteni, és akkor meg lehet tenni a szükséges lépéseket.
Ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
-
Sanyi.mTs
addikt
használt már valaki TPlink TL-WR710N-t? anyósnak lenne tab mellé. kell laptop + utp kábel a konfigurációjához vagy lehet tab-bal is wifin keresztül?
-
Meta
tag
Hali
Van egy TP-Link TL-WR941ND routerem, es hozza egy 100 MBs netem. A modembol kabelen a gep megkapja a 100-at. Ha rakotom a routerre a gepet, akkor csak 40 - 50 jon at. WiFi-n meg rosszabb, ott 15-20. Probaltam a wifit configolni mar (nem hasznalt csatorna, n only) de nem segitett. Tudtok valami otletet mondani hogy miert lehet? Leginkabb az a fura hogy kabelen sem adja le rendesen.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest