Új hozzászólás Aktív témák

  • World-Soft

    senior tag

    Sziasztok!
    A segítségeteket szeretném kérni laptop ügyben.
    Informatikus vagyok, de én a PC vonalon vagyok inkább otthon.

    (1) Mikor lenne esedékes a vásárlás?
    Vagy most karácsonyra, vagy ha érdemes lehet várni az ünnepek utánra, akkor még az is belefér. (nem tudom a laptop ára mit szokott csinálni az ünnepi roham után)

    (2) A gépre szánt összeg forintban? (mindenképp add meg, a “minél olcsóbb” nekünk nem mond semmit)
    100.000-140.000Ft

    (3) Felhasználás? (irodai programok, játék, programozás, fotószerkesztés, renderelés, tervezés, stb., ezek munka vagy tanulás szintjén)
    internet, irodai alkalmazások, Photoshop, videó, főként netes (időnként 3D-s) játékok, video szerver a TV-hez, stb.

    (4) Ha játékra is használnád, akkor milyen játékokra, milyen felbontáson, milyen részletességgel?
    főként netes (időnként 3D-s) játékok

    (5) Kijelző mérete, felbontása, fényes vagy matt, TN vagy IPS?
    normál 15.6’’ min. 1366 x 768 (de a FHD is preferált), legyen nagy a betekintési szöveg, mert van, hogy többen néznénk, így gondolom IPS

    (6) Mennyit lesz hordozva a gép? Használnád-e utazás közben is?
    Legtöbbet otthon hálózatról működne, de természetesen lenne telepről is használva időnként.

    (7) Operációs rendszer? (Windows, Linux, semmi, legyen Win7 támogatás, stb.)
    legyen Win 7 és Win 10 kompatibilis, de ezt tudok feltenni rá, nem kell gyárilag lenni rajta.

    (8) Tárhely mérete és típusa (HDD és/vagy SSD), memória (RAM) mennyisége, optikai meghajtó kell-e?
    min.500GB és HDD (szerintem SSD nincs ebben a szegmensben), Memória min 4GB. (a mostani 2GB-os, és az egyfolytában SWAP viszi el az erőforrás lehetőségek 90%-át), nem árt ha van benne egy DVD író, vagy legvégső sorban tehető bele, de inkább az lenne a jó ha gyárilag van benne.

    (9) Egyéb kívánság, speciális igények? (pl.:soros port, HDMI, eSata, webkamera stb…)
    Legyen HDMI, legyen USB3, összesen jó lenne min. 3 USB (, mert ha szinte folyton van egy egér rajta, akkor könnyen lehet karcsú az egy szabad USB), de ha nagyon kell lehet lehet kompromisszumot kötni a min. 2 USB-val is.
    Ha van webkamera az nem baj, de nem hiszem hogy sokat lenne használva. Párom most az újlenyomat olvasót nagyon mondja, de ezt sajnos kevés jó konfigon látom (de ha van, az erős plusz pont)
    Legyen alapban is megfelelő hangereje, ne kelljen mindenért valami erősítőre kötni.
    Véletlen van dedikált videokártya, akkor az nem kizáró ok, bár a kisebbek nem tudom laptopoknál mennyit jelentenek az integrálthoz képest.
    Ne potyogjon szét, és törjön el. A mostani Fujitsu Siemens li2727-vel az a baj, hogy a kijelző nél a zsanéroknál reped már, a csavarokat 2-3 hente újrahúzom, mert egyszerűen kicsavarodnak, és mindig le akar jönni a kijelző.
    Lehessen a mezei felalgatót is beledugni, és ne legyen válogatós (előny ha nem elől kell bedugni, mert ahhoz meg kell kicsit emelni a gépet). A mostani nem minden fülest vesz be. Érzékeny a dugasz kivitelezésre. Fél milliméterrel máshogy van öntve, már nem szól mind a kettő, vagy torzan. Volt amint ezért dugóztam át.
    Tudja mindazt amit normál működés mellett elvárható lenne a specifikáció szerint. A Li2727 Celeron procija ki lett cserélve egy Intel® Core™2 Duo Processor T7500 –ra. Az ugyan ilyen Compaq gép szépen viszi, de a Fujitsu rendszeresen vészleállítást csinál, mert szerintem túlmelegedik. Nem azért, mert annyival rosszabb a hűtése (bár érezhető a különbség), hanem mert a ventilátor vezérlője sz*r. A Celeronnál tuti nem is okozna ez gondot, de a gép nem akkor pörgeti fel amikor melegszik, hanem random mikor kedve van. Érezni és méri is lehet, hogy már nagyon melegszik, és egyszerűen épp hogy csak meg nem állítja a ventilátorát. Máskor meg mikor semmit nem csinál a gép, és nem is meleg, akkor meg képes 4-5 percre felpörgeti a ventilátorokat. Tehát jó lenne ha az új gép azt csinálná ami elvárható (pl. ha szabályozza a ventilátort, akkor azt ne egy random generátor alapján tegye).

    (10) Csak új gép jöhet szóba vagy használt is? (utóbbiak is vannak számlával és garanciával)
    Inkább új gépben gondolkodunk, tehát az lenne a preferált, és hosszú távra.

    Nézett gépek:
    Pár éve mikor szóba jött a dolog, akkor itt már szétnéztem, és akkor nekem a Lenovo az ami olyannak tűnt, hogy nekem való.
    Nem tudom azóta változott –e a gyártó megítélése.
    Elsősorban I sorozatú procis Lenovo-kat néztem eddig (az N-eseket gyengének tartom). Nem tudom, az I3 erősebb elegendő –e (pl. 5005U), vagy mennyire van előnye egy már I5-ösnek, ami mint a PC sorozatban változó frekvenciása.

    Segítségeteket előre is köszönöm.
    Zoli

Új hozzászólás Aktív témák