Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz Alpenjunge #66008 üzenetére

    Jó lesz neki a hideg víz is miután elfogyasztottátok a reggeli közös zuhany alatti hancúr során a 80 literesből az összes meleg vizet. :D
    Amúgy a 80-as az 2 személyre épp elegendő szerintem, a gyereknek már nem biztos hogy maradna elég...esetleg 120-as.
    Annyira szerintem nem nagy nyereség lenne ha épp nem kell kötelezően cserélni mert mondjuk tönkrement. 20-30 kWh 1 hónapban, szal nem emiatt lépitek annyira túl a havi kedvezményes 214-es keretet...hisz meg kell venni az új bojlert, annak van egy bekerülési költsége a régi nem biztos hogy jó áron el tudod adni.

    Persze ha teljes energiamérleget veszitek, akkor már más a helyzet.

    Egyrészről ott az akvárium keringető+tisztító+világítás, lehet hogy kevésnek tűnik de sok kicsi sokra megy. Első tippre valahol 10-30 között.
    A szárítógép is eszik egy jó adagot amin lehet fogni, bár megértem hogy lakásban jóval kényelmesebb nem várni a száradó ruhákra. Szintén 30-50 között ehet havi jelleggel.
    Ugyanígy ha kimatekozod és beállítasz időzítőt a router, TV, erősítő...egyéb cuccokra amik készenlétben vannak amikor nincs szükségetek rá, azzal is lehet fogni 10-20-at havonta.

    A hűtő az amin tényleg nem tudtok fogni, az annyit eszik amennyi kell és nagyjából mind1 hogy 1 vagy 3 tagú a háztartás. Mármint nem az emberek mennyiségétől függ, hanem a hűtő típusától-méretétől.
    De ha egyébként nem megterhelő, simán jó az ha kényelmesen éltek, valójában a különbség nem 90*71 forint, hanem a 71-es egységárnak csak a fele a "kényelmi" felár, hisz a másik felét amúgy is kifizettétek eddig.

    Régebben ugye lehetett nektek egy egyszerűsített számítással:
    300*37=11.100 huf + apró

    Ugye most
    214*37=7918
    (300-214)*71=6106
    7918+6106 = 14.024 + apró
    Tehát a korábbi számlához képest 14k-11k = 3k huf.
    Tehát csak kb 3k huffal emelkedett a havi költséged a korábbiakhoz képest.

    Persze ha az energiamérleg alapján visszavesztek a kényelemből hogy benne maradjatok a 214-es határban, akkor már számottevő a spórolás, de ez mint látható kényelmetlenséggel járhat, tehát valamivel "fizetsz" érte. Azért írom így végig mert az emberek szeretik félremagyarázni a dolgokat, nagyobbnak mutatni a nyereséget mint ami a valós értéke.

    UI.:
    ajró?
    Én csak magyarországon történő fogyasztást értékelek. :D

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák