Új hozzászólás Aktív témák

  • dqdb

    nagyúr

    válasz Casanova* #47614 üzenetére

    Nem ártana, ha elmennél a legközelebbi MediaMarktba (ha budapesti vagy Pixelbe is), és megnyomkodnál ott pár billentyűzetet, mert úgy akarsz venni drágán valamit, hogy fogalmad sincsen a döntésedhez szükséges háttérről (a gamer és RGB szavak hangoztatása nem döntési pont).

    Mechanikus billentyűzet esetében a "gomb" szó használata kerülendő, mert egy billentyű két részből áll: kapcsoló és kupak, és mindkettőt külön kell értékelni (bár a megcélzott csillámpóni világításnál ez utóbbit könnyű letudni, ugyanaz a kopásra hajlamos, festett, vékony ABS kerül minden gyártó billentyűzetére, a védőbevonat minőségében és a betűtípusban van eltérés csak).

    A kapcsoló minőségének mérőszáma a gyártási szórás, azaz az, hogy két azonos típusú switch között mekkora eltérés van a lenyomásához szükséges erőben. Ha ez a szórás eléggé nagy, akkor a végeredmény egy olyan billentyűzet lesz, amelynél a billentyűkhöz eltérő erő kell, hogy lenyomjuk. Az eredeti Kailh kapcsolók ezen a téren gyengék, míg a későbbi sorozatok az új gyártósoraikon gyártva már nem szenvednek ettől. Lineáris Kailhok közül a jobb kategóriába a Box Red, Box Dark Yellow, Speed Silver, Burgundy, Speed Heavy Dark Yellow, Kailh Berry sorolható, az eredeti fekete házas Red nem. Bár lehet, hogy sosem gépelsz annyit és úgy, hogy ezt megérezd, de ettől függetlenül létező jelenség.

    A kapcsoló minőségének másik mérőszáma, hogy mennyire simán jár (nem a taktilis huplira gondolok, hanem a stem csúszásának finomságára), sokan ezért nem szeretik például a Cherry MX Brownt, mert az enyhén reszelősen jár. Ezen persze kenéssel és egyéb megoldásokkal lehet utólagosan segíteni, de az ehhez szükséges idő mértékegysége inkább a fél nap, mint az óra.

    A kapcsoló minőségének nem mérőszáma az, hogy könnyen lenyomható-e vagy sem, ez lineáris kapcsolónál mindössze a rugó erejétől függ. A nagyon könnyű kapcsoló hátránya lehet, hogy akkor is lenyomod, amikor csak az ujjadat a tetején pihentetnéd, ez 1u-nál nagyobb billentyűknél hatványozottabban jön elő.

    Kéktől eltérő (nem clicky) kapcsolóknál a hangosság legalább ugyanannyira függ a gépelő személyétől, mint magától a kapcsolótól/billentyűzettől. Ha valaki csattanásig üti a billentyűt, és nem csak az érzékelési pontig, akkor az csattanni fog egyszer lefelé ütközéskor (O-gyűrűvel ez elkerülhető, cserébe nyúlós érzetű lesz a lenyomás vége), és felfelé (ez ellen csak a kimondottan silent néven futó switcheknél van belső csillapító megoldás). A hang továbbá függ a kupak anyagától és vastagságától, a plate anyagától, a billentyűzet házában a nyák és a ház közötti légrés méretétől, a billentyűzet alatti felülettől. És a rugótól is, vannak olyan switchek, amelyekben a rugó hajlamosabb fémesen pengeni.

    Játékra sokszor lineáris kapcsolót ajánlanak, mert egyenletes erővel kell a teljes úton nyomni és lenyomás közben nincsen taktilis hupli (és a kék kapcsolóknál jelenlévő hiszterézisnek sincsen nyoma), hiszen itt nem gépelsz, és nagyobb eséllyel nyomod tövig. Egyesek azért nem szeretik játékra a lineáris kapcsolókat, mert felfelé irányban sincsen taktilis hupli, így ha egy billentyűt sokáig kell lenyomva tartanod, akkor belefuthatsz abba, hogy az érzékelési pont feletti részig engeded fel véletlenül.

    A CK550-ben Gateron kapcsolók vannak, azok jobb minőségűek, mint az alap Kailhok. Komplett billentyűzet terén a CM már bizonyított építési minőség és megbízhatóság terén, ebben messze a Tesoro előtt vannak.

    tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

Új hozzászólás Aktív témák