Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz Vision #59112 üzenetére

    Mar hogy a p*csaba ne lenne lenyeges a termelekenyseg? Te mint vallalkozo pl, szivesen, onkent es dalolva megtartod / megtartanad mondjuk a minimalberes lumpen munkasodat csak azert mert az allam azt mondja hogy akkor neki mostantol +10%? Vagy szelnek ereszted es azt mondod, egyefene kinezek a piacra es megnezem minimalber + 50%-ert mit kapok tudasban, emberben?
    (utobbi a racionalis - csak eppen eselyesen nem fogod tudni meglepni a jelenlegi kornyezetben)

    Mondok egy masik peldat: nalunk egy random csaladihaz epitkezesen 5en asnak 1 arkot (es abbol 4en nezik), 3an lapatolnak meg keverik a betont hetekig / honapokig, 3-4en falaznak, tetot acsolnak, stb.
    Nemetorszagban meg az 1 het alatt kinyomtathato hazakkal kiserleteznek, amihez osszvissz 3-4 ember kell max 1 hetig. 1 epitesz/tervezo, 1 billencssofor, meg 1 "nyomtatokezelo" a helyszinen.

    A vegarakban az hogy harmadannyi melos dolgozik tizedannyi ideig egy projekten, es mondjuk feleannyi alapanyagot hasznal fel, nem koszon vissza? Dehogynem.
    Nalunk perpill a politikai erdek, hogy minel tobben lapatoljanak, nem az, hogy minel tobb betonnyomtatost kepezzunk ki. Szoval ennyit a termelekenysegrol.

    A masik fontos dolog amit szerintem nem nezel, az a fiskalis/monetaris politika kohezioja, es erosen boritja mind az inflacios, mind az arfolyambeli kepet azzal, hogy az elmult 10 evben osszenott.
    - A fenti politika miatt az a cel, h gyenge forint legyen. Mivel nincsenek betonnyomtatosaink, csak kubikosunk, az a terv hogy olyan cegeket vonzzunk be akiknek arra van szuksege. Csak hat azok altalaban kinaban vagy indiaban, kambodzsaban gyartananak, veluk kell versenyezni. Hogyan? Igerjunk a minimalber ala? Nem, toljuk le az arfolyamot, hogy az idehozott euro, usd tobbet erjen
    - a gyenge forinthoz alacsony kamat is kell, cserebe legalabb a velso piacot is porgeti + elriasztja a forint longosokat, win win
    - emelle a fiskalis politikaban azokat a celszektorokat hajtani, ami a tokeberuhazasnak is a celoontja, igy lehet alapot teremteni a termelekenyseg nelkuli beremelesnek ha a Hankook gyar is ugyanazokert a betanitottakert versenyez akik mondjuk a stadionokban kubikolnak

    Nyilvan alacsony kamat, alacsony infla, massziv GDP novekedes es bernovekedes termelekenyseg nelkul nem johet ossze. Keptelenseg. A helyzetet sem lehet mestersegesen eloallitani.

    En azt mondom, ha a prociklikus dolgot nem toltak volna ennyire tul, es elengedik a stadionmizeriat meg hasonlo hulyesegeket, nem 290es euro lenne, meg nem is fel % infla, de valoszinuleg egy elhetobb allapot ami az orszag egeszenek jobban kedvez, mint a mostani:
    Emesztheto inflacio, realisan inflaciokoveto bernovekedes es alacsonyabb merteku szakemberhiany, kozeposztaly stabilizalodasa a folyamatos erodacio helyett.
    Ezek kumulaltan jelennenek meg egyes szektorokban, alacsonyabb munkaber epulne be a koltsegekbe es az alapanyag sem rekordgyenge forintarfolyamon lenne beszerezve....

Új hozzászólás Aktív témák