Új hozzászólás Aktív témák

  • Kobe

    veterán

    válasz Vision #59107 üzenetére

    De, az MNB tud kezdeni a forint arfolyamaval valamit.
    Azert szar az arfolyam, mert a dollarhoz, eurohoz kepest egy magas inflacios kornyezetben levo kockazatos keleteuropai deviza, amira a befektetok ha idehoznak, atvaltanak a lovet, cserebe l*fasz kamatot kapnak ra (sot, erosen negativ realkamatot).
    A befektetonek meg epp az a jo ha euroban gyenge forint ellen kolti el az ideszant osszeget, csak az nem bir arfolyamhatassal (ahhoz longolni kellene a HUFot, nem eurot kolteni)

    Az MNB a kamatszintekkel igenis tud jatszani azzal mennyire "kivanatos" a forint, es mennyien shortoljak / vannak longban benne.
    Csak hat akkor ugye nem lenne kamattamogatott hitel nagyanyo tyukszemenek az eltavolitasara is.
    Sajnos a jegybanki alapkamat igy mukodik, mint a szocialista banan, ki van irva a boltba hogy akcios es kvaolcso, csak epp soha nem lehet kapni. Ha a jegybank kirakja a kirakatba hogy ennyit emelt a kamaton, kozben a masik kezevel kamattamogatast ad mindenre is, akkor az eletben nincs jegybankkozeli alapkamat, csak a kirakatban.
    Csak a nezelodok meg nem hulyek, latjak ezt.

    Az, hogy az elmult par hetben eppen gyengult a tobbi regios deviza is, nem jelent semmit. 10 eves tavlatban folyamatosan masszivan alulteljesito volt a forint a regiosokkal szemben, es hosszabb tavon tobbet vesztett, joval tobbet az ertekebol.
    Tobbek kozott az MNB politikajanak hala.
    Ez eppen az altalad emlitett tokebearamlasnak kedvezett, csak hat tobbsegeben a beruhazasokbol szalagmelot es hasonlokat hoztak ide, nem hatekomysagnovelo projekteket.

    A novekedesi lufi meg az, amit az elmult evekben lattal, mesterseges bernovekedesi lufi. Idehaza azert volt massziv "jolet", mert azt mondtak hogy az legyen.
    A reggel 7kor a sort komuves actimellel, tuskevel bevero kozmunkas / utcasepro / epitoipari talicskas nem kepezte magat, nem lett okosabb, nem tolta jobban a talicskat (es tusket sem ver be kevesebbet reggel), csak kormany oldalon azt mondtak minden evben dec 31-en, hogy ugyanazert a meloert, 0 termelekenyseg novekedesert januar 1tol tobb jar.
    Csak Bela kozben ertekmero is volt, mindenki valahol a minimalberhez nezte magat, es azt mondta ha Belanak jar, nekem is. Meg az IT-s is aki valahol degradalonak erezte hogy egy komuves lassan egy szenior fejleszto fizujat kapja. Es jott a ber-ar spiral is.
    Csak attol, hogy mindenki azt mondta tobbet ker, nem jelenti azt, hogy tobbet is er.... 0 kozeli termelekenyseg novekedes, hatekonysagnovekedes lett belole, johogy az arakba szivargott el a nem megerdemelt tobblet.
    A piac igy mukodik, ha Bela tobbet kap, de nem csinal semmivel sem tobbet, akkor Bela nem igazan jogosult tobb kiflire meg tuskere a boltban.... Mi marad? A termekek aranak emelese.
    Ez nem egy egeszseges bernovekedes, be is erett a negativ hatasa, lehet popcornt elovenni es tippelni mi lesz, valasztasi ev elott.
    Sugok: ahogy Orkenynek mondtak anno: L*fasz lett itt elvtars, nem acel.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák