Új hozzászólás Aktív témák

  • HussarF

    addikt

    válasz Dare2Live #42170 üzenetére

    Ez bullshit. A szélnél meg a napnál is ott van az a brutális támogatás, hogy kötelező átvétel van rájuk. Ha termelnek, akkor minden mást vissza kell szabályozni, azt meg kötelező megvenni. Innentől felesleges bármilyen piaci alapú megtérülésről beszélni, mert rendesen alájuk nyúlnak.
    Normális esetben ez úgy működik, hogy előre lekötik, hogy adott időszakra kitől mennyiért veszik majd az áramot és ki mennyit kap a rendelkezésre állásért, stb. Ha jön a szél- meg a nap, akkor viszont nincs választás, át kell venni az adott áron a többi meg oldja meg ahogy akarja. Az, hogy viszonylag alacsony átvételi árat határoznak meg, még mindig nagyon messze van attól, hogy ez életképes legyen és erre alapozni lehessen. Ez így kiegészítő forrásként működhet, ha relatíve alacsonyan marad a részaránya a villamosenergia rendszerben. Arra nem is baj, ha ott van.

    Az atomnak nagy kezdőköltsége van ezért száll be mindenhol az állam, utána viszont relatíve olcsón termel és sokáig, a HPC-hez hasolnó erőművek alap üzemideje 60 év, de az is lehet, hogy azt később majd meg tudják hosszabbítani. És ez idő alatt emissziómentesen, megbízhatóan termel nagy mennyiségű zsinóráramot. A villamosenergia termelést nem lehet tisztán piaci alapon működtetni, mert akkor lőttek az ellátásbiztonságnak, jönnek az áramszünetek, ami keményen alávág az egész ország GDP-jének.

    Az utolsó bekezdésre szerintem inkább nem is reagálok. Gázzal meg szénnel kiegyensúlyozni a zöldet... Az lenne az csak az igazi fából vaskarika. Egyébként, ahogy fentebb is leírtam, pont ez történik most Németországban. Csodálatos eredménnyel. CO2 kibocsátásuk érdemben nem csökkent, cserébe 2x annyit fizetnek az áramért, mint bárki más (nálunk mondjuk 3x többet).

    Hiába figyelgeted a széllel kapcsolatban a szalagcímeket, ha nem érted, hogy hogyan működik a villamosenergia rendszer és piac, akkor nem fogsz tudni jó következtetéseket levonni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák