Új hozzászólás Aktív témák

  • Brandynew

    őstag

    válasz Golyobis #35021 üzenetére

    Szia,

    A 90-es évek végén, 2000-es évek elején még nagyon elterjedt volt, hogy az emberek lekötötték a bankban a pénzüket (bankbetét), amire kamatot kaptak.

    Sokan, főleg a középkorúak és idősebbek még erre az időszakra emlékeznek, hiszen akkor voltak aktív keresők, így a mai napig a bankban tárolják a megtakarításukat. A gond ezzel az, hogy a kamatkörnyezet átalakulása miatt ma már csak max. 1-2 Ft, ot, nagyobb összegnél 10-20 Ft-ot kamatozik a pénz havonta, ami ugyebár semmi.

    Aki ma kockázatmentesen, utánajárás nélkül szeretné szinten tartani a pénzének értékét (és még hozamot is realizálni), annak gyakorlatilag egy lehetősége van: magyar állampapír.

    Egy hónapja lehet vásárolni a Magyar Állampapír Plusz elnevezésű kötvényből, ennek így néz ki a kamatozása:

    Az első félévben: 1,75%
    A második félévben: 2%
    2. évben: 4,5%
    3. évben: 5,0%
    4. évben: 5,5%
    5. évben: 6,0%

    Nézzünk egy példát arra, hogy ez a gyakorlatban mennyi hozamot jelent az 5. év végén: ha 1 millió Ft-ért vásárolsz MÁP+ kötvényt, akkor az 5. év végére pontosan 273 498 Ft hozamot realizálhatsz. Ez jóval az infláció feletti hozamot jelent.

    Magyar állampapírt csakis a MÁK-nál (Magyar Államkincstár) vezetett értékpapír-nyilvántartási számlán érdemes venni, mivel a bankok csak viszonteladók, és legombolják a maguk hasznát. A MÁK óriási előnye, hogy semmiféle költséggel nem jár, nincs számlavezetési díj, utalási díj és már kamatadó sem, tehát a megszerzett hozam egy az egyben a tiéd.

    Ha idő előtt szeretnéd felhasználni a pénzedet, akkor sincs gond, mert 0,25% a visszaváltási költség, a kamatot pedig részarányosan fizetik ki, szóval ha 1 hónap után eladnád a vásárolt állampapírokat, akkor se lenne veszteséged.

    A MÁK számlát online is megnyithatod, ha van Ügyfélkapud. Személyesen be se kell menned. https://szuf.magyarorszag.hu/szuf_fooldal#ugyleiras,cdf52d1e-4b90-4643-87dc-ddf1cb10cfe6

    Kapsz egy WebKincstár elnevezésű online felületet (mint egy netbank), és ott gyakorlatilag 2-3 kattintással vehetsz/adhatsz el állampapírokat, vagy ki/be utalhatod a pénzedet.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák