Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mcrazy

    Topikgazda

    Sziasztok!

    Kamionos kollégáknak hasznos a következő makró, ami a sebességtúllépést jelzi egy megadott idő után.
    Ez egy alap makró,ha valaki szeretne kiegészítést tenni bele, akkor tegye meg bátran, de ha nem megy, akkor szívesen segítek a bővítésben.
    A makró működése:
    Az esemény akkor aktiválódik, ha a feltételben vizsgált „gps location” váltózóban az érték nem egyezik meg az utoljárra rögzített gps koordinátával, ezért a biztos működés miatt kell egy Gps-t használó programot futtatni (pld Camsam Plus), mert a MD nem „piszkálja” Gps vevőt.
    A makró működéséhez a következőkre van szükség:

    Változók:
    1. Count (számláló) – Típusa: Egész szám – értéke alaphelyzetben: 0
    2. gps location – Típusa: Szöveg – értéket nem kell megadni, majd a makróban lévő esemény létrehozásakor.
    3. Speed temp – Típusa: Szöveg – értéket nem kell megadni, majd a makróban lévő esemény létrehozásakor.
    4. Speed – Típusa: Egész szám – értéket nem kell megadni, majd a makróban lévő esemény létrehozásakor.
    5. Speed limit – Típusa: Egész szám – értékként adjuk meg azt a sebességhatárt, ami felett riasszon a makró.

    Stopper:
    Speedtime nevű stopper létrehozása

    A makro 2mp-ként végez ellenőrzést és amennyiben a Gps koordináta nem egyezik meg a rögzített koordinátával a makró a következőképpen hajtódik végre.
    1. Elindít egy számlálót, amire azért van szükség, hogy a Gps koordinátákat kellő időkülönbséggel tudjuk összehasonlítani. Ez jelen esetben 4 mp-ként történik meg, azaz minden 2. futtatáskor (esemény 2mp-re van állítva)
    2. Beállítjuk a gps_location változót az „Utolsó ismert helyszín (Lat,Lon)”-ra, feltételként a Count változó = 1
    3. Beállítjuk a Speed temp változót a „Legutóbbi helyzet sebessége(km/h)”-ra
    4. Mivel a Speed temp változó értéke szöveges és az összehasonlításokhoz a feltételekben számra van szükségünk, ezért azt át kell konvertálnunk szám formátumba, amit a következő módon tehetünk meg: Művelet – Változó beállítása - Kiválasztjuk a „Speed” változót. Értéknek bejelöljük a „Kifejezést” majd a 3 pontra bökve kiválasztjuk a „Sztring változó értéke”-t – Ok – Speed temp – Ok – Ok és kész.
    5. Elindítjuk a Stoppert, feltételként ha a Speed nagyobb mint a beállított érték (Speed limit)
    6. Megszólal (Lejátszás: ) a riasztási hang, ha a Stopper értéke nagyobb mint 35 mp (Kívánság szerint változtassuk meg!) és a sebesség (Speed) nagyobb mint a beállított érték (95 km/h, de ezt is kívánság szerint változtassuk meg! )
    7. Stopper nullázása, ha a sebesség (Speed) kisebb mint a beállított érték (Speedlimit) vagy a Gps koordináta megegyezik az előzőleg rögzített koordinátával. (pld, ha alagútban vagyunk és nincs Gps jel, akkor ez az érték kinullázódik vagy az utolsó marad bent, ezért a riasztást ezzel a feltétellel állítjuk le, nehogy 5-10km-n keresztül jelezzen a készülék feleslegesen)
    8. A Count számlálót „0”-ra állítjuk, ha az értéke nagyobb mint 1, mert ekkor már megtörtént a Gps koordináta lekérdezése és összhasonlítása.

    Az inaktív művelet (Felugró üzenet) tesztelés céljából maradt bent, ha valaki látni akarja a változó koorndinátákat (vagyis a program helyes működését), akkor engedélyezze, ha nincs rá szükség, akár törölhető is.
    Alább látható a makró képernyő mentése és innen letölthető a kész makró

    [ Szerkesztve ]

    Üdv: Mcrazy

Új hozzászólás Aktív témák