Hirdetés
-
GAMEPOD.hu
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
Hello,
Ubuntu-ban az ajánlott szoftverek között találtam meg az MS Office 365 -t.
[kép]
Az ubuntu sok helyet foglal alapból. Light linuxot használnék inkább. Ubuntu -t csak megkukkolni tettem fel.
Honnan tudom melyik light linuxban van még benne az Office 365.
Tudom hogy ez is a webes, de nem böngészőből akarom megnyitni.
Light linux alatt: Q40OS, Lubuntu..stb értek. -
sh4d0w
félisten
válasz lanszelot #90401 üzenetére
Ebben sincs benne, hanem ahogy irod: webes.
Barmilyen Linuxbol elered az Office web feluletet, amelyik kezeli a dzsuvascriptet. Mivel neked ez nem felel meg, barmelyik light Linux disztribuciot valaszthatod, mert sem ezekben, sem a nehezsulyuakban nincs benne.
https://www.coreinfinity.tech
-
lanszelot
addikt
válasz sh4d0w #90402 üzenetére
Ez így ebben a formában nem igaz.
Ez nem böngészőből egy link.
Hanem maga egy böngésző alapú app, amit az MS ad ki.
Tehát fel kell telepíteni, és EndeavourOS alatt pl nem találtam meg.
Itt a tamogatott linuxok egy része, de ebben nincs olyan ami nekem kellene : [link]
Ezért írtam ide[ Szerkesztve ]
-
sh4d0w
félisten
válasz lanszelot #90403 üzenetére
Ezt nagyon nem a Microsoft adja ki es mivel egy snapbe csomagolt bongeszo, ami a webes Office-t hasznalja, barmilyen OS alatt hasznalhato, amire tudsz snapet rakni - meg az altalad linkelt oldal is irja.
Szoval nem, nincs benne a Microsoft Office az Ubuntuban, legfeljebb a snap csomag, ami a webes Office-t hasznalja - amit nem szeretnel.
-
Warton
őstag
Az AUR-ban van egy pár Office365-ös csomag, de nem tudok róluk semmit mert egyáltalán nem használok linuxon MSOffice dolgokat. Mondjuk szinte mindegyikben benne van, hogy unofficial, unsupported. Simán lehet, hogy azok is appnak látszódó böngészők.
Kompromisszummentes linux gaming.
-
Ueda
senior tag
válasz lanszelot #90406 üzenetére
Ezt gyorsabban ki lehet próbálni, mert többféle módon lehet telepíteni : https://github.com/agam778/MS-365-Electron/releases
A .deb csomagot közvetlenül lehet telepíteni a debian család rendszereire.
pl.
sudo apt install ./MS-365-Electron-v1.0.0-linux-amd64.deb
EndeavourOS :
yay -S ms-365-electron-binBővebben a telepítési lehetőségek a főoldalon : https://github.com/agam778/MS-365-Electron#-installation-on-linux
Snapról : https://skamilinux.hu/dobja-a-snap-tamogatast-a-linux-mint-csapata/
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
zoltanz
nagyúr
Xfce tálca ikonokat (elindított alkalmazások) hogy tudom beállítani, hogy ne egy gombot jelenítsen meg hanem többet (ha meg vannak nyitva).
-
Ueda
senior tag
válasz zoltanz #90408 üzenetére
Angolul itt vannak : https://unix.stackexchange.com/questions/652948/xfce-how-to-disable-taskbar-items-grouping
https://forum.xfce.org/viewtopic.php?id=7529
OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444
-
lanszelot
addikt
Nagyon szépen köszönöm
Volna még egy kérdésem.
Live usb -ről szeretném a laptop cpu gpu hőmérsékletét figyelni.
Tudom hogy az egyik linux -nak alapból ott volt jobb fent a live usb inditáskor .
Csak nem emlékszem melyik volt az
Tudja valaki melyik live linux -ban van ?
A hűtőt kellett pasztázni és megnézném hogy jól raktam e vissza.
Csak ennyire kell. -
nagyúr
válasz lanszelot #90410 üzenetére
Szerintem csináld ezek közül valamelyik módszerrel a mérést:
4 Useful Tools to Monitor CPU and GPU Temperature in Ubuntu
Felesleges olyan live disztrót felraknod, ami alapból conky-val fut, mivel sensor-detect nélkül úgysem fog jól mérni.
Célszerű amúgy a sensors terminal parancsot használni, ezzel például folyamatosan mutatja a detektált hődiódák értékét 1sec frissítéssel:
watch -n 1 sensors
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
félisten
Sziasztok!
A tervem, hogy debian alapú NAS-t telepítek, de OMV után hiányozna egy jó dashboard.
Olyanok érdekelnek, mint a CPU terhelés, file rendszerek állapota (smart, szabad tárhely), hálózati forgalom, esetleg I/O, stb.
Előny lenne, ha nem terhelné a CPU-t nagyon, mert egy low-end gépen fog futni.
Továbbá sem nodeJS-t, sem dockert nem tervezek telepíteni, csak ha nagyon muszáj.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
SIPAnonymus
friss újonc
Sziasztok! Az alábbi problémám lenne, és Dr. Google nem segít, vagy én vagyok béna. Van egy Parrot OS gépem, benne egy ssd meg egy HDD. Parrot az SSD-n, HDD-t GParteddel formáztam (többször is már), de azon túl, hogy felcsatolni feltudom a rendszerbe, nem tudok rajta mappát létrehozni (sudo mkdir-rel igen), de gui vezértelt jobb klikk mappa módszerrel nem. Tudtok nekem javasolni vmi tweaket, amivel me tudom ezt ugrani? Köszönöm a segítséget előre is!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz SIPAnonymus #90417 üzenetére
Hy!
Hogy csatolod fel?
Jellemzően az fstab-on keresztül az /mnt alá egy mappába szokás, a mappát még sudo mkdir-el hozod létre, aztán a mappát egy chmod-dal átadod a saját felhasználódnak. Így utána szabadon fogod tudni írni-olvasni az ebbe a mappába felcsatolt partíciódat.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
SIPAnonymus
friss újonc
válasz CPT.Pirk #90418 üzenetére
Szia! Jobb katt a meghajtó hosszú nevére és csatolás. Like a windows user Még tanulom ezt a részét, úgyhogy ha esetleg parancssoros lépésekkel is meg tudod mutatni, akkor nagyon megköszönöm!
Még próbáltam a userem root/admin joggal felruházni (hamár az mkdirrel ment), de így sem működik a dolog. Az egész ott bukott ki, hogy a Qbittel nem tudtam letölteni egy iso filet, mert nem volt joga írni a mappába. Így láttam meg, hogy az owner "root". -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani vmi antivírust (clamAV-on túl)?
NAS-on a fájlokat kellene ellenőriznie, feltöltötteket, meg mittomén heti egyszer a mindent is. Docker előny, de nem feltétel. GUI nincs, szerveren futna. ClamAV botrányosan sok erőforrást használ, meg mintha végtelen loop-ba is került volna, mert néha a 72 óra nem volt elég alig 2 TB adathoz. Nem találtam meg a hiba okát, keresek mást.
Köszönöm!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
SIPAnonymus
friss újonc
válasz SIPAnonymus #90419 üzenetére
$sudo chown sipanonymus:root /media/sipanonymus/2fdb5ca7-0d9f-4121-8c59-8fcb69fa287a/
Hát ez lett a megoldás, az már más kérdés, hogy a GPartedben rende snevet adtam a drivenak, és mégis ez a hosszú valami lett belőle. Ennek lesz jelentősége? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz SIPAnonymus #90421 üzenetére
Nem így kellene ezt csinálni. Az a jobb klikkes menü nem tudom mit csinál, ráadásul az ott disztró specifikus.
Állandó partíciót mindig az fstab-on keresztül csatolunk, ehhez kell egy kis terminálozás.
Megcsináljuk a mappát:
sudo mkdir /mnt/hddstorestore
sudo chown spianonymus /mnt/hddstore
Az
/etc/fstab
fájl végére beszúrod ezt a sort:UUID=2fdb5ca7-0d9f-4121-8c59-8fcb69fa287a /mnt/hddstore auto defaults,noatime 0 2
Miután a fájlt elmentetted, egy
mount -a
parancsot kiadva, ha az kimenet nélkül lefut, akkor mindent jól csináltál. Az fstab fájlban lévő dolgok minden rendszerindításkor csatolásra kerülnek.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
tordaitibi
veterán
válasz SIPAnonymus #90417 üzenetére
Ha adatlemez, formázd NTFS-re, vagy ha mindenáron EXT akkor az egészet vedd saját tulajdonba, vagy add meg neki a mindenki jogot.
Terminálba hogyan kell, aki tud segít, vagy guglizol.
Én ezeket egy rendszergazdai joggal indított Thunar fájlkezelőbe intézem, jobb klikk a megnyitott mappaszerkezeten, Tulajdonságok, Jogosultságok.
Itt vagy root helyett Users, és/vagy vagy lejjebb a
Többiek: írás és olvasás. Így mindenki tudja írni-olvasni.
Ez ugyanaz mint a chmod 777 csak guisan, mielőtt elsöpör a népharag -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #90424 üzenetére
Amit írtam, az működik EXT4 esetén is, nem kell ntfs-nek lennie. A chmod 777 mondjuk lehet kell az írás miatt, már régen csináltam.
[ Szerkesztve ]
-
-
ViZion
félisten
Casa OS-en fut SMB share, annyi. Casa OS egy ilyen docker futtató környezet, abban távolról Files-hez lehet csatlakozni, AV nincs benne, de majd mondom nekik, figyelnek az userekre. ClamAV nem akarta a jót, de lehet én konfigoltam félre, bár az gyanús, h nem, inkább vmi loop-ba futott, csak nem kerestem, h mi. Clamscan-t használtam csak.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz ViZion #90427 üzenetére
Az sokat segít ha jól felparaméterezed. Pl. csak konkrét kiterjesztésű fájlokban keressen, amik vírust is tartalmazhatnak. Felesleges a több GB-os videók, mentések átvizsgálása.
Pl. nálam a Backup könyvtár ~14TB, több mint 500e fájlt tartalmaz, kevesebb mint 4 óra alatt átfésülte. Plusz az ütemezéssel is lehet zsonglőrködni. Napokra elosztani a munkát(1 nap csak egy mappát fésüljön át). Egy-egy megosztás keresési idejéből már ki tudod sakkozni hogyan oszd szét a keresési feladatokat. Igaz így előfordulhat, hogy napokig nem jön elő egy fertőzött fájl, ugyanakkor a klienseken a víruskergető úgyis megfogja ha problémás fájlt próbál megnyitni.Szóval nálam inkább másodlagos szerepe van a víruskergetésnek.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ismert támadási mód, hogy egy nagy fájlt létrehoznak, ami a vírus kódján kívül csak helykitöltő byteokat tartalmaz. Így simán csinálnak akár GB méretű fájt, amit viszont be lehet tömöríteni nagyon kicsire. Mikor a gépeden kitömöríted mert valami másnak hiszed, akkor az előállt nagy fájlt a mérete miatt nem fogja vizsgálni a virker...
-
ViZion
félisten
Igazán az az okos vizsgálat hiányzik, hogy nézzen át mindent a-z-ig, majd csak a változásokat (nem a hozzáférést, csak az újakat). Ez nekem addig ment, h heti 2× fusson végig. Jah, lehetne szétdobni valóban, meg sok mappa van, aminél nincs is változás (fényképek, de a doksik nagy része is ilyen). Erre már több kell, mint amit pár éjjel összehegesztek crontab-al és bash-al.... szerintem. Érdemes felrakni az UI-t hozzá és ssh grafikus terminálban lehet ezeket beállítani? Vagy felrakok egy winDos 7 VM-et + bitdefendert, alá becsatolom a NAS-t és kész?
windos VM egyáltalán látná az ext4-et így, vagy ahhoz vmi driver kell? Megannyi kérdés...
[ Szerkesztve ]
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
válasz CPT.Pirk #90429 üzenetére
Éppen ezért is írtam, hogy másodlagos szerepe van nálam. Egy NAS-on futó víruskergető nem helyettesítheti a PC-n futó védelmet.
Értem én hogy a víruskergetőknek is van fájlméret limitje (a clamscan 4GB-os fájlméretig kezd bele a vizsgálatba, ha felülírod az alapértelmezett (25MB?) limitet), de minden másra ott vannak a a valós idejű védelmek.Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
lanszelot
addikt
Hello,
Valami történt a Windows10 alatt és "javította a hdd-t" újra indításnál.
Sikerült elrontania.
Látja, de ha rámérek a hdd-re akkor kiirja, hogy nem tudja megnyitni.
Linux alatt tudok valamit ügyeskedni vele? Esetleg adatot lementeni róla?
Ha lehet valamit, melyik linuxxal, és hogyan? -
sh4d0w
félisten
válasz lanszelot #90432 üzenetére
Ha fontos, ami rajta van/volt, ne irj arra a lemezre semmit, meg Linux alol sem. Barmelyik live linux jo lehet, photorec pl. segithet az adatmentesben, de kulso lemezre, pendrive-ra ird, amit le akarsz menteni.
Aztan ha lementettel minden fontosat, mehetsz a boltba masik diszkert.
-
ViZion
félisten
válasz lanszelot #90432 üzenetére
Jobbik esetben csak az MBR omlott össze, ha valami elektronika hibásodott meg, akkor onnan macera visszahozni. Gparted live (de más linux is megfelelhet, Gparted van szinte mindegyikben) alatt is meg lehet nézni, h mi a partíciók állapota.
-
lanszelot
addikt
válasz ViZion #90434 üzenetére
Először is köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek.
Rakok fel rendes linuxot a laptopomra. Nem virtual, és nem megosztott. Tehát az nem gond.
Nem sok dolgot kell lementeni, ha lehet.
Mivel a tanuló gépem, így minden nagyon fontos rajta. De épp ezért sűrűn mentem le. Plusz a nagyon fontos felhőbe is ment folyamatosan.
Csak az kell ami az utolsó mentés óta ment rá. Az nem sok.A lényeg az hogy mit csináljak a photorec vagy a gpard -al?
-
ViZion
félisten
válasz lanszelot #90435 üzenetére
Live linuxot használj, pendrive-ról bootolva. Egyáltalán mit lát aHDD-ből, utána lehet tovább lépni. Jó esetben csak a win saját bootsector vagy ilyesmi halt meg, az adatokat linux alatt látod, mented, kész. Rosszabb esetben... háát, akkor vidd vkihez, aki már csinált adatmantést.
-
tordaitibi
veterán
Nem tudja valaki, miért nem működik 1 hete a Youtube videók lejátszása helyi médiaplayeren?
Hiába adom be a YT. linket a VLC-nek, Smplayernek, hibát ír és nem tudja lejátszani.
Minden a legfrissebb, a yt-dlp magába működik, letölti a yt. videókat. De a playerek nem működnek.
Linuxon, Winen dettó. -
lck
senior tag
válasz tordaitibi #90437 üzenetére
Linux alatt Haruna Media Player-rel működik.
VLC-vel nekem sem. Okát nem tudom. -
K0zm0
aktív tag
Hali, srácok!
Létezik, hogy laptopban elszálljon a WiFi modul? Tegnap egyik pillanatról a másikra eldobta a hálózatot. MIkor visszacsatlakoztattam a jelszóval, akkor folymatosan bekérte, a végén meg kiírta, hogy nem tud csatlakozni.
Átnéztem a logokat, próbálkoztam a powersave: "OFF" paraméterrel, de semmi. Kernelt váltottam, semmi. Timeshifttel visszaálltam egy régebbi snapre, semmi. Mondom, akkor f*sza, gyorsan lekaptam az adatokat, live usb be, Mint 21.2 fel és (dobpergés): semmi!
Átdobtam egy másik laposból a modult, de a Lenovoéknál blacklisten vannak bizonyos gyártók moduljai, úgyhogy ez is zsákutca.
Most kapott egy USB-s WiFi-t de baromira érdekelne, hogy mi lett vele.
Valaki már belefutott ilyenbe?[ Szerkesztve ]
"A valóság az, ami akkor sem tűnik el, ha már nem hiszünk benne." - PKD \\\ CTRL+ALT+BAKANCSTALP ///
-
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #90437 üzenetére
Nalam az SMPlayer lejatssza - miutan rakatt. hogy toltse le a legujabb
(07-ho. xx) yt-dlp-t. -
nagyúr
válasz lanszelot #90435 üzenetére
Én egy live-ról terminalban megnézném, mi a helyzet, ntfsinfo-val, a szokásos opciók vannak:
ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsinfo
Usage: ntfsinfo [options] device
-i, --inode NUM Display information about this inode
-F, --file FILE Display information about this file (absolute path)
-m, --mft Dump information about the volume
-t, --notime Don't report timestamps
-f, --force Use less caution
-q, --quiet Less output
-v, --verbose More output
-V, --version Display version information
-h, --help Display this helpUtána használnám az
ntfsfix
parancsot. Alapból erre képes: néhány alapvető NTFS-inkonzisztenciát javít ki, visszaállítja az NTFS naplófájlt, és a Windows első rendszerindításakor NTFS-konzisztenciaellenőrzést ütemez.ubyegon@ubyMintC-212:~$ ntfsfix
ERROR: You must specify a device.
ntfsfix v2021.8.22 (libntfs-3g)
Usage: ntfsfix [options] device
Attempt to fix an NTFS partition.
-b, --clear-bad-sectors Clear the bad sector list
-d, --clear-dirty Clear the volume dirty flag
-h, --help Display this help
-n, --no-action Do not write anything
-V, --version Display version information
For example: ntfsfix /dev/hda6Fentiek az
ntfs-3g
csomag részei, default benne vannak a live-ban, de ha nincs, akkor is pillanat alatt feltelepíthető.Másik út a Photorec step by step, Testdisk step by step
[ Szerkesztve ]
-
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz tordaitibi #90445 üzenetére
A Youtube-nál erősen rámentek arra, hogy ne tudd reklámokat elkerülve nézni a videóikat... Gondolom most az aktuális API változtatások hatását tapasztaljátok.
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #90445 üzenetére
-
nagyúr
válasz sh4d0w #90444 üzenetére
Ír a lemezre? Nem kéne egyiknek sem írnia, de mi ír, az ntfsfix vagy a testdisk? Persze ha tényleg nagyon minimálisan ír is valamit a lemezre és nincs dugig, igen kis esélye van, hogy pont oda ír, ahol nem üres helyet talál, de nyilván van rá 1:100000000-dik esély azért. Másrészt meg jogos, olyant ne ajánljunk, ami nem megfelelő. Akkor kb semmi nem lesz jó.... (szerencsére olyan valamit használ a kolléga, ami alapból felhőbe ment...)
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz lanszelot #90449 üzenetére
Azt mondja futtass chkdsk-et. Ezt úgy tudod megtenni, ha fogsz egy Windows telepítőt, azzal bebootolsz, de nem nyomsz semmit, hanem shift + F10 kombóval nyitsz egy cmd-t és ott indítod a chekdisk-et.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest