Új hozzászólás Aktív témák

  • Sokimm

    senior tag

    Sziasztok!
    Lenne pár kérdésem.
    1: A vivaldi böngészőt szeretném telepíteni egy Debian-ra, de a Synaptic Package Manager (ha ezzel kell telepíteni) nem tudja elindítani a .deb file-t..deb-re dupla klikk (synaptic társítva hozzá) majd kéri a root jelszót, megadom, egy consol-os ablak (synaptic-pkexec) felugrik és ez van benne:
    ** (synaptic:12830): WARNING **: Couldn't connect to accessibility bus: Failed to connect to socket /tmp/dbus-iFSLM7FzeT: Connection refused
    Nyers kérdés: .deb file-t mért csak programmal lehet futtatni? Ez nem olyan a linuxnál, mint a winfosnál az exe? Hogyan telepíthetnék bármit a netről?

    2: a Synaptic Package Manager-ben ha a rádióamatőr szekció alatt leszedett (SDR kulcsszóra dobott találatok) (700MB) vegyes dolgot, és miután feltelepült szeretném megnézni mik azok, honnan tudom, hogy GUI-s vagy sem az adott tétel?
    A start menüben nem (LXDE) színes mint a win-nél az újonnan települt cuccok ikonja, így kb fél óra míg kitalálom mi lehet új, és mi régi, a synapticból meg nem lehet elindítani semmit, csak telepíteni, meg törölni.
    Nyers kérdés: Hol tárolódnak a start menü elemei? Mert akkor azt rendezném dátum szerint sorba egy filekezelővel, és látnám mi új GUI, és mi nem új. Console-os telepítéseket nem akarok még megjegyezni sem, nem fogok CMD parancssorból 2022-ben bármit is csinálni. Eleget vesződtem a winfos világából particiókezeléssel, lépjünk előrébb, GUI kell. (ez nem arogáns mondat akart lenni, de tényleg ha elgépelek valamit, akkor jön a nyomozás melyik karkter lett béna, nem úgy, mint bármilyen programozói felületen (java, netbeans, visualstudio, AVR vagy Quartus), ahol van autocorrect.) :)

    3: Ha egy pendrive-ról település során nincs net, akkor hogyan lehet olyan telepítő pendrive-ot készíteni, ami legalább az alap dolgokat tartalmazza? (nem tudom mi minősül alapnak a linuxnál, de win környezetből jött embernek egy GUI, filekezelő, böngésző, driver-ek, 7zip lenne talán az "alap").

    4: Hol tudom ellenőrizni, a driver-ek-et? (eszközkezelő)
    A böngészőben rendszeresen (firefox) a youtube videó a legalacsonyabb felbontással tölt be, és elég tré-n laggol (enyhén, de már zavaró módon), meg várni kell, míg a 720p bejön.

    A kérdéseim bénaságáért kérlek legyetek elnézők, 2 napos a linux, és 3 évente adok esélyt neki, de a console eddig mindig kiverte a biztosítékot nálam. :R

Új hozzászólás Aktív témák